Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 8 éve

Miként boldogul ma egy startup ötvös?

- Hogyan indultál el a pályádon, miért akartál éppen ötvös lenni?
otvos2.jpg
Dóri tengeri sün gyűrűjével, mely már egy műgyűjtő készletét gyarapítja


- Nem volt senki a családban, aki bármi ilyesmivel foglalkozott volna, én sem tudtam sokáig, hogy mi is akarok lenni, csupán nagyon szerettem machinálni, alkotni. Szerettem, ha örülnek a barátok, a családtagok az ajándékoknak, amiket én csináltam. Aztán tulajdonképpen véletlenül lettem ötvös. Azt imádom a legjobban, amikor látom valakin, hogy felcsillan a szeme, mikor megkapja a megrendelt darabot.

- Milyen stílusú ékszereket készítesz? Kik a célközönséged?

A hétköznapitól eltérő, inkább alkalmibb, de azért hordható darabokat készítek. Nemcsak a kifutóra, vitrinbe valókat, hanem olyanokat, melyekből egy darab önmagában is elég, hogy kiegészítse a ruhát. Nem szeretem halmozni az ékszereket, ezért ha kollekciót készítek, biztos, hogy kisebb és nagyobb darabokból fog állni, így minden darab megfelelően tud érvényesülni. A célközönségem az érett nők, ha életkor szerint kellene meghatároznom, akkor nagyjából 30 és 90 év közöttiek. Azok az emberek, akiknek már van igénye az egyediségre, olyan darabokat keresnek, melyek nem sétálnak szembe az utcán. Szerencsére a "mindenből egy darab van" ideológiámmal ki tudom ezt elégíteni.

otvos1.jpg
Dóri az esküvőjén egy saját dorivisy fülbevalóban
- Szerinted milyen helyzetben van ma egy fiatal művész, hogyan tud elindulni, vállalkozó válni?

- Szerintem nem egyszerű elindulni, pláne, ha nem egy ötvös klánba csöppen az ember. Anyagilag is nagyon nehéz egy műhelyt összerakni. Ha ez megvan, akkor utána pedig muszáj elkezdeni vásárokra járni, azért, hogy az emberek megismerjék a munkánkat. És persze a vállalkozás elindulásához nem árt kikérni egy könyvelő tanácsait sem, aki a jogi vonzatokról tud olyan valakinek beszámolni, akitől mindez igen távol áll.

- Vannak-e pályázatok, támogatások, melyekkel tudsz élni?

- Támogatásokról nem nagyon tudok, legalábbis az én szakmámban még nem találkoztam ilyesmivel. Pályázatok vannak, de azok inkább kiállítási lehetőséget adnak - ami azért szintén nagyon jó, nagy szó egy fiatalnak, ha ki tud állítani valahol. Nekem jelenleg két kiállításom van tervben, az egyik Kóti Réka fotóssal, a másik pedig egy festő lánnyal közösen. Elvileg meg ebben az évben mind a kettő létrejön. Másrészt pedig én lettem a WAMP novemberi Hónap Designere, ami szinten kiemelt megjelenést biztosít.

- Meg tud ma élni a művész a művészetből?

- Én úgy látom, hogy csupán a művészetből nem. Legalábbis én nem. Legszívesebben csak ötvösködéssel foglalkoznék, de sajnos ez nem megy: szükség van kommerciálisabb darabokra is, hogy pénzt is lehessen keresni Ezért olcsóbb darabokat is kell készítenem, melyeket könnyebben vesznek meg az emberek. Például ilyen volt a summer bracelet kollekcióm, ami kis ezüstből kifűrészelt figurákat jelentett, színes madzagra felfűzve. Nagyon nagy sikere volt és van ma is, ezért télre is készülök egy hasonló jellegű dologgal.

- Milyen pr-ra, reklámra van szüksége egy ékszerekkel foglalkozó startup vállalkozásnak?

- Alapvetően megfelelő arculat kell a megjelenéshez. Ebben a grafikusom Berecz András nagyon sokat segített. Az arculatnak meg kell jelennie a weboldalon, a névjegykártyán, a szórólapon. Ezenkívül online marketing felületnek a Facebookot használom - ide töltök fel képeket a munkáimról, híreket, médiás megjelenéseket, vásárokat és persze válaszolok kérdésekre. Egyre több a velem készülő interjú, tévés szereplés, sokszor kérnek ékszerképeket az egyes újságok - ezek mind-mind kellenek a brand építéséhez.
otvos4.jpg
Vivacité Naturelle kollekció - a galéria megtekintéséhez kattintson a képre


- Kell-e a közösségi médiát használni, hogy sikeres, ismert lehess?

- Határozottan igen, kell használni a közösségi médiát ahhoz, hogy ismert legyen az ember, nekem is van oldalam, gyűjtöm a rajongókat. De például az én célcsoportom nem a Facebook átlag korosztálya, így nekem más eszközökhöz is kell nyúlnom. Ám a marketinghez sajnos nem értek, ezen a téren segítségre lenne szükségem. Ez még csak tervben van egyelőre, egy apró kis egyszemélyes most induló vállalkozás vagyok még csak. Én csinálok mindent az anyagbeszerzéstől minden darab eladásáig.

- Hogyan látod magadat 20 év múlva, mit szeretnél elérni?

- 20 év nagy idő, addigra remélem többgyerekes anya leszek. Munkaügyben pedig abban bízom, hogy lesz egy "showroomom" és külföldön is meg lehet majd találni az ékszereimet.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
CNC gépkezelő

A CNC gépkezelő fémmegmunkálással foglalkozik, forgácsolással CNC gépek segítségével. Teljes cikk

Szarvasgombás vacsorát készített Plácido Domingonak - gasztrovállalkozás a Rába mellett

Szakácsból lett turisztikai gasztrovállalkozó, és építette fel a szarvasgombáról szóló idegenforgalmi látványosságát Érsek Gergely a... Teljes cikk

Takarító

Egy takarító munkakörben dolgozó személy feladatai nagyban függnek attól, hogy milyen környezetben takarít: intézményben vagy lakásban. Takarító... Teljes cikk