kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Négynapos munkahét: 12 tanulság a britek legújabb kísérletéből

Hatalmas sikerről számoltak be a világ legnagyobb 4 napos munkahét kísérletének résztvevői és kutatói az Egyesült Királyságban. A 61 cég szinte mindegyike folytatja az új modellben, a 2900 munkavállaló zöme pedig el sem tudja képzelni, hogy visszaálljon a hétfő-péntek menetrendhez. A kutatók tegnap mutatták be az eredményeket a brit parlamenti képviselőknek. Mi pedig a legfontosabb tanulságokat gyűjtöttük össze.

Work life balance 4 napos munkahét-
images

Az előzetes koncepció szerint a négynapos munkahét nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatóknak is jó üzlet. A csökkentett munkaidő magasabb termelékenységhez, nagyobb vállalati nyereséghez vezethet, javítja a munkavállalók közérzetét. Hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, a nemek közötti egyenlőség javításához a munkahelyeken, a munkanélküliség leküzdéséhez, valamint a munka és a magánélet jobb egyensúlyához. A koncepciót az utóbbi években több helyen tesztelték - például Izlandon, Új-Zélandon, Ausztráliában és Japánban ígéretes vállalati kísérletek zajlottak. Magyarországon a kisebb cégek közül a Libri-Bookline, a nagyvállalatok közül a Magyar Telekom állt az élére.

 

A résztvevők főleg kis cégek, a munkavállalók kétharmada nő

A brit kísérletet a 4 Day Week Campaign (4 napos hét kampány) szervezte tavaly június és december között. 61 vállalat mintegy 2900 munkavállalóját vonta be a legkülönbözőbb iparágakból: a halboltoktól kezdve a e-kereskedelmen át a marketing tanácsadó cégekig. Főleg kisvállalatok vettek részt: a munkáltatók kétharmadánál 25 főnél alacsonyabb volt a létszám. A munkavállalók 62 százaléka nő volt, kétharmada diplomás, 63% 35 év feletti, 72% házas vagy élettársi kapcsolatban élő. A munkaadók motivációja: élen járni ebben az úttörő kezdeményezésben. Ha jól sikerül, az versenyelőnyt jelent, javíthatja a tehetségmegszerzési és megtartási képességet.

A startot egy két hónapos felkészülési időszak előzte meg, amikor tanácsadók, coachok, mentorok készítették fel a cégeket és munkavállalóikat a kísérletre. A szervezők a cégeknek maximális rugalmasságot adtak, hogyan hajtják végre a munkaidő-csökkentést: nem kellett feltétlenül a péntek kiadni. Akadt cég, ahol a csapat fele a hétfőt, a másik a pénteket vette ki, máshol a részlegek döntöttek, nekik mi a legjobb, és voltak munkaadók, amelyek átlagosan heti 32 óra munkaidőt állapítottak meg. A lényeg, hogy a fizetésen ne változtassanak és a munkavállalók kapják meg a főállásra járó szabadságot, béren kívüli juttatásokat is. A Cambridge-i Egyetem, a Boston College és az Autonomy think tank kutatói pedig hat hónapon keresztül követték a résztvevők teljesítményét, a munkaadók és a munkavállalók véleményét: a cégek adatok szolgáltattak, a kutatók a vezetőkkel a projekt előtt és után is interjúztak, a munkavállalók körében pedig online kérdőíves felmérést készítettek.

Négy napos munkahét kísérlet Egyesült Királyság

A cégek 57 százaléka a péntek vagy a hétfő lecsípésével csökkentette a munkaidőt (balról az első két oszlop)

Hogyan viszonyultak a cégek a péntekhez? Volt olyan tanácsadócég, amely jogilag is erősen levédte, hogy azon a napon nincs munka. Módosított a projekt idejére a munkaszerződésen, sőt már a felkészülési időszakban is figyelt arra, hogy a pénteki munkaszünet megvalósítható legyen. Akadt munkaadó, ahol védve volt ugyan a péntek, de nem erősen. Azaz nem kellett dolgozni, de ha “égett volna a ház, akkor elérhetőnek kellett lenni és be kellett ugrani.” És volt néhány cég (a kisebbség), amely “gyengén védte" a pénteket, mert nehezen tervezhető a munkaterhelés.

 

Íme a 12 legfontosabb tanulság

1. A kísérletben részt vevő szinte minden vállalat (92 százalék) a négynapos hét folytatása mellett döntött.

2. A résztvevők 0-tól (nagyon rossz) 10-ig (nagyon jó) átlagosan 9,04 ponttal értékelték a projektet.

3. A munkavállalók kevesebbet voltak betegszabadságon: 65 százalékkal csökkent a betegség miatt munka nélküli töltött napok száma.

4. 57 százalékkal kevesebben mondtak fel, mint a kísérlet előtti időszakban, csökkent a fluktuáció.

5. Javult a munka és a magánélet egyensúlya. A munkavállalók könnyebben tudták összeegyeztetni a munkát és a családi kötelezettségeket. 62 százaléknak több ideje volt társas kapcsolataira és elégedettebb volt azok minőségével. (A munkavállalók válaszai alapján egyébként átlagosan heti 4 órával dolgoztak kevesebbet, harmadával csökkent a túlórázás.)

6. A munkavállalók 71 százaléka mondta azt, hogy a kísérlet elejéhez képest kevéssé vagy egyáltalán nem érez kiégési tünetet, míg 39 százalék kevésbé érezte magát stresszesnek.

7. A vállalatok bevételei változatlanok maradtak vagy enyhén nőttek (átlagosan 1,4 százalékkal emelkedtek).

8. A résztvevők több mint fele könnyebbnek találta a munka és az otthoni (háztartási) feladatok összeegyeztetését. (az a feltételezés viszont nem igazolódott be, hogy a férfiak otthon több házimunkát vállalnak, bár több időt töltöttek gyermekneveléssel)

9. A munkavállalók egyötöde azt mondta, hogy csökkentek gyermekgondozási költségei.

10. A munkavállalók több mint fele mondta, hogy többet utazott szabadidejében.

11. A szorongás, a fáradtság és az alvásproblémák jelentősen csökkentek, és javult a mentális és fizikai egészség.

12. A résztvevők 70 százaléka megjegyezte, hogy 10 és 50 százalék közötti fizetésemelésre lenne szükségük ahhoz, hogy visszatérjenek a teljes, ötnapos munkarendhez, míg 15 százalékuk azt mondta, hogy nincs az a pénzösszeg, ami visszavezetné őket a “hagyományos” hétfő-péntek kerékvágásba.

Négy napos munkahét kísérlet-

15 százalék (jobb oldali oszlop) semmi pénzért nem menne vissza a hagyományos hétfő-péntek munkarendbe. 26-50 százalék közötti béremelésnél is csak 29% egyezne bele (középső oszlop).

A kutatók és a kampány többi résztvevője kedden a brit parlament alsóházában mutatta be a parlamenti képviselőknek az eredményeket. Ez azt is jelenti, hogy a négynapos munkahét a szigetországban egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy reális opció legyen más munkaadóknak is.

“A gazdaság legkülönbözőbb ágazataiban ezek az elképesztő eredmények azt mutatják, hogy a négynapos munkahét teljes fizetés mellett működik” - kommentálta az eredményeket Joe Ryle, a 4 napos hét kampány igazgatója. Hozzátette: "Most már bizonyára eljött az ideje, hogy ezt az egész országban elterjesszük."

 

Összegzés

Mindenképpen mérföldkő, általános áttörésként még nem tekintenénk a brit kísérletre. Ez egy kisvállalkozói környezetben készült teszt, ahol túlnyomó többségben vannak a diplomások, az önálló egyéni munkavégzés szerepe nagy. A munkavállalói kérdőívből pedig látszik, hogy 8 óra helyett 4 óra volt a valódi heti munkaidő-csökkenés. Persze ettől függetlenül jelentősek az eredmények és jól mutatja a 61 pilot projekt, ha egy cégvezetés elkötelezett a négynapos munkarend irányába, akkor lehet eredményeket felmutatni. Az is látszik a számokból, hogy ezt a munkavállalók értékelik és amikor dolgoznak, akkor "jobban odateszik" magukat a munkahelyen. Fontos üzenet még, hogy nincs egyetlen megoldás, minden munkahelyen más-más modellek működnek.

Aki kíváncsi a részletes, 69 oldalas tanulmányra, itt töltheti le.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több az álláshirdetés februárban, közel 32 000 munkakör vár betöltésre

Januárról februárra 29 172-ről 31 665-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 2500-zal több az előző hónapnál, egy... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb üzleti szolgáltatóközpontok? - Itt a lista

A shared service vagy business service iparág az utóbbi tizenöt év jelentős munkahelyteremtője, már mintegy 100 000-en dolgoznak ilyen egységekben,... Teljes cikk

Muszáj feljebb lépni a munkahelyi "táplálékláncban"!

A mesterséges intelligencia óhatatlanul egyre nagyobb teret nyer a szolgáltatóközpontok (BSC) működésében is. Ugyanakkor a legtöbb cégnél még... Teljes cikk