Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 hónapja

Nálunk nem pozíciók, hanem emberek vannak

images
Hányan dolgoztok jelenleg a brigádnál és milyen a korösszetétel?

Nagyon fiatal a csapat: az itt dolgozók háromnegyede 20 és 35 év között van. Jelenleg 60-an vagyunk, de ez folyamatosan változik, igyekszünk bővülni, fejlődni. Generációs különbségek így nem igazán vannak nálunk, mert a többség ugyanahhoz a korcsoporthoz tartozik.

Ez a homogén korösszetétel nem jelent nehézséget?

Nem, ebben nem látok nehézséget, hacsak a folyamatosan változó létszám nem az, hiszen a fiatalabb generáció mobilisabb, amilyen könnyen kezd nálunk, olyan könnyen tovább is áll. De az igazán jókat nehezen engedjük el, igyekszünk munkakör-rotálással, bármilyen színesítéssel megtartani a már bevált munkaerőt.

Az egyik tulajdonosunk azt szokta mondani, hogy olyan kollégákat keresünk, akiknek nem a pénz az első. Ha valaki sok pénzt akar keresni, akkor biztos, hogy talál jobb munkahelyet, mint a brigád (oké, kivéve az értékesítőket).

Tudtok a fizetés mellé béren kívüli juttatásokat nyújtani?

Igen, nem pénzjellegű juttatásaink vannak: közös reggeliket rendezünk az irodában, vagy ha egy kollégánk a szülinapját ünnepli, akkor aznapra adunk neki egy nap plusz fizetett szabadságot. Negyedévente tartunk közös értékelőt, amit egy csapatépítővel kötünk össze, persze karácsonykor céges bulit is rendezünk.

Ami most újdonság, hogy irodai tornát vezettünk be, ennek az ötlete egészen véletlenül jött: épp ültem a gépem előtt és fájlaltam a hátam, amikor kiderült, hogy a mellettem ülő kollégám alapvégzettsége testneveléstanár. Ő szívesen vállalta, hogy hetente kétszer átmozgató tornát tart az összes irodában ülő kollégának.

Hamarosan indulnak a kreatív estek, amikor az irodába meghívunk (havonta, kéthavonta) egy-egy sikeres, inspiráló előadót, aki elmesél egy sorsfordító élményt, különleges utazást, vagy beszél arról a szakterületről, amivel foglalkozik és kivételes eredményt ért el. A lényeg, hogy inspirációt ad, gyakorlatilag a saját kis TED-ünket indítjuk el irodán belül.

Nagy vonzerő a szép iroda, ezt minden ide érkező jelöltünk el szokta mondani. Imponál nekik a környezet és sokat nyom a latba a munkahelyválasztásnál az, hogy ilyen munkakörülmények között dolgozhatnak. Open office-ban dolgozunk, jó a hangulat, nagy röhögések, időnként jönnek-mennek a kutyák az irodában. Sok munkán kívüli összejövetelt rendezünk: együtt playstation-partizunk, vagy munka után az irodában közösen főzőcskézünk, borozunk, hiszen ehhez adott egylátványkonyha. Rendszeresen vannak önszerveződő pókerpartik, van focicsapatunk, és amikor valami nagy sportesemény zajlik a világban, akkor házi tippversenyt rendezünk.

Van nálatok lehetőség home office munkavégzésre?

Nem hiszünk a home office-ban, nem tartjuk olyan hatékonynak, mint az irodai munkát. Minden terület vezetőjének meg van a lehetősége, hogy engedélyezze a home officet egy-egy napra és szoktak is élni vele, de inkább a beteg gyerek, érkező szerelő esetében. Igazából jobb szeretünk együtt, a közösségben dolgozni. Otthon fontos, hogy feltöltődjünk, a családdal, szeretteinkkel legyünk.

Hogyan történik a munkavállalók értékelése?

A közvetlen vezetők a próbaidő után leülnek az "új" munkatársakkal és átbeszélik, hogy mit várnak el egymától: ki mit adott, kapott és a jövőben ezek hogyan alakuljanak. Ezen túl 3 havonta mindenkinek le kell ülnie a közvetlen vezetőjével, ilyenkor ugyancsak kölcsönös visszajelzés adás/kapás van a felek közt.

Van-e lehetőség a fejlődésre, előrelépésre?

Ahogy már korábban említettem, szeretjük elmondani, hogy nálunk nincs pozíció, nálunk emberek vannak. Ezt több történettel is alá tudom támasztani: volt egy kollégánk az ügyfélszolgálaton, aki úgy érezte ebben a munkakörben nem tud kitejesedni és talán egy másik munkahelyen fel is mondott volna. Nálunk ez egy beszélgetéssel kezdődik, közösen átbeszéltük, hogy miben érezné jól magát, az eddig megszerzett brigádos tudást, hogyan tudná legjobban hasznosítani, mit szeretne tanulni, mi az amiből elege lett az eddigi munkakörben. A beszélgetések eredménye az lett, hogy most kereskedelmi ügyintéző lett, megtalálta a helyét és jól érzi magát.

Előfordult, hogy valaki ügyfélszolgálati pozícióra jelentkezett, de már az interjú közben úgy láttuk, hogy inkább értékesítői véna van benne, ezt meg is beszéltük vele és végül felvettük értékesítőnek és bevált. Az, hogy valakit az állásinterjún lebeszélünk az állásról, amire jelentkezett és más pozíciót ajánlunk neki, negyedévente legalább egyszer előfordul, szóval nem egyedi eset. Ezek az emberek, akik megengedték, hogy kicsit hozzájárulhassunk a személyes fejlődésükhöz, sok esetben a cég katalizátoraivá is válnak. Imádjuk, ha a kollégáink emberileg is fejlődnek, épülnek, szeretik magukat.

De a saját példám is ezt támasztja alá: mielőtt idekerültem, HR-rel foglalkoztam, de toborzási feladatokat soha nem végeztem, a Bónusz Brigádnál mégis megkaptam ezt a lehetőséget Zolitól. Nagyon jónak tartom, hogy akiben látja erre a potenciált, akár dolgozott korábban az adott munkakörben, akár nem, bizalmat kap - az ember számít.

Legyen tagja egy aktív HR közösségnek! Regisztráljon a HR Portal Ki kicsoda oldalára!

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - „Nem betöltünk, hanem megtöltünk egy pozíciót” - interjú a Bónusz Brigád HR-vezetőjével
2. oldal - Nálunk nem pozíciók, hanem emberek vannak
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A cégek vezetőitől várjuk a társadalmi kockázatok megoldását

A lakosság, a munkavállalók és a befektetők többsége is elvárja a cégvezetőktől, hogy fellépjenek a gazdaságot fenyegető globális kihívások... Teljes cikk

A munkaerő-problémák okoznak fejtörést a vezetőknek

Világszerte a vezérigazgatók 79 százaléka aggódik amiatt, hogy a munkavállalók alapvető készségeinek hiánya veszélyezteti vállalatuk jövőbeli... Teljes cikk

A diplomás munkaerő az innováció és a növekedés feltétele

A magyar vállalatok keveset fordítanak innovációra, mert az új technológiák bevezetéséhez szakképzett, vagy magasan képzett munkaerőre lenne... Teljes cikk