kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

SSC-k, expatok és mobilitás: kulcsfogalmak tisztázása

A cikkünkben összefoglaljuk azokat a kulcsfontosságú fogalmakat, amelyek a Shared Service Centerek (SSC-k), az expatriate-ek (expatok) és a mobilitás világában játszanak fontos szerepet. Bemutatjuk, hogyan alakítják át ezek a tényezők a munkaerőpiacot, hogyan befolyásolják a karrierutakat és milyen hatással vannak a nemzetközi üzleti környezetre. Célunk, hogy tisztázzuk ezeket a gyakran használt, de kevésbé ismert kifejezéseket, és segítséget nyújtsunk a munkaerőpiaci trendek jobb megértésében.

Szolgáltató Központok

A Shared Service Center (SSC) mozaik a Szolgáltató Központ rövidítése. Ez egy olyan szervezeti egység, amelyet egy vagy több vállalat hoz létre a nem alaptevékenységéhez tartozó belső szolgáltatások centralizált, egységes ellátására. Egyszerűbben fogalmazva az SSC-k olyan központok, ahová a nemzetközi nagyvállalatok kiszervezik a nem fő profiljukba tartozó feladatokat és központosított szolgáltatásokat nyújtanak a csoport többi részének. Ilyen lehet például a pénzügy, a számvitel, a HR, az IT, a beszerzés, a logisztika, de akár az ügyfélszolgálat is.  

Az SSC-k létrehozásának célja a hatékonyság növelése, a költségek csökkentése és a szolgáltatások minőségének javítása. Ezt a célt az alábbiak révén érik el:

 •     Folyamatok standardizálása: Az SSC-kben egységes folyamatokat alakítanak ki, ami javítja a minőséget és csökkenti a hibák számát.
 •     Szakértői központok létrehozása: Az SSC-kben a legjobb szakembereket gyűjtik össze az adott területen, ami biztosítja a magas színvonalú szolgáltatást.
 •     Költséghatékonyság: Azonos folyamatok egységesítése és centralizálása révén csökkenthetők a redundáns költségek.
 •     Technológiai előnyök: Az SSC-k gyakran alkalmazzák a legújabb technológiákat, ami versenyelőnyt jelenthet a vállalatok számára.

Az SSC-k mellett szólhat még, hogy:

 •     Szabadabbá teszik a vállalatok magját: A nem alaptevékenységi feladatok kiszervezésével a vállalatok a fő profiljukra koncentrálhatnak.
 •     Javítja a munkaerőpiac rugalmasságát: Az SSC-kben gyakran rugalmasabb a munkaidő és a munkavégzés helye, ami vonzóbbá teszi a munkahelyet a munkavállalók számára.

Azonban az SSC-knek is vannak kihívásai:

 •     Kommunikációs akadályok: Az SSC-k gyakran különböző helyszíneken működnek, ami megnehezíti a kommunikációt és az együttműködést.
 •     Kulturális különbségek: A különböző irodák eltérő munkaerőpiaci kultúrával rendelkezhetnek, ami konfliktusokhoz vezethet.
 •     Minőségellenőrzés: Nehéz lehet biztosítani a szolgáltatások egységesen magas színvonalát, ha azokat különböző helyszíneken nyújtják.

A Shared Service Centerek (SSC-k), amelyek korábban elsősorban támogató szolgáltatásokat nyújtottak, mára egyre inkább Business Service Centerekké (BSC-kké) fejlődnek. Ezek a központok gyakran regionális vagy globális feladatokat látnak el multinacionális vállalatok számára. A BSC-kben egyre több a magas hozzáadott értékű munka, ezért a vállalatok széles körben keresnek több nyelven beszélő, jól képzett munkatársakat, legyen szó friss diplomásokról vagy tapasztalt szakemberekről. A szektor egyik kihívása a munkaerő toborzása, mivel a háttértevékenységek kevésbé láthatóak, és ezért nehezebb rájuk erős munkáltatói márkát építeni. Azonban kevésbé ismert, hogy ezek a központok nélkülözhetetlenek a népszerű márkák termékeinek létrehozásához, hiszen kulcsfontosságú támogatást nyújtanak a vállalatok napi működéséhez.

Magyarországon működő SSC-k

Az elmúlt 15 év során a Shared Service Center (SSC) és Business Service Center (BSC) szektorok kiemelkedő szerepet vállaltak a magyarországi munkahelyteremtésben. A kilencvenes évek óta jelen lévő szektor 2005 környékén kapott jelentős lökést, és 2010 után további növekedésnek indult. Jelenleg körülbelül 200 vállalat működik ebben az ágazatban Magyarországon, és a foglalkoztatottak száma megközelíti a 100 ezer főt. Az SSC-k és BSC-k több tízezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak, akik magas szinten beszélnek nyelveket, és az elmúlt két évtized során több ezer külföldi szakembert is sikerült Magyarországra vonzaniuk.

Hazánkban az üzleti szolgáltató központok kezdő pozícióiban a fizetések általában bruttó 500 ezer forint körül mozognak, földrajzi helyzettől függetlenül. A csapatvezetői szerepkörökben a bérek szélesebb skálán mozognak, átlagosan bruttó 950 ezer és 1,6 millió forint közötti összegekben mérhetők. Az angol nyelv ismerete alapkövetelmény, míg további nyelvek beszédéért 10-17% közötti nyelvpótlék járhat.

Az OPTEN céginformációs szolgáltató adatai alapján elemeztük a 2022. november és 2023. november közötti időszakban bekövetkezett létszámváltozásokat. A vizsgálat során kizárólag azokat az önálló jogi személyeket vettük számba, amelyek shared service funkciókat látnak el. A 42 elemzett vállalat közül 27-nél tapasztaltunk létszámnövekedést, kettőnél maradt stabil az alkalmazottak száma, míg 13 esetben létszámcsökkenés volt megfigyelhető.

Szolgáltató Központok munkaajánlatai nagy mennyiségben találhatók meg az Állásportál.hu-n.

Expatok

Az expat az angol expatriate szó rövidítése, melynek magyar jelentése idegen országban élő személy. Gyakran használják olyan munkavállalókra, akik hosszabb-rövidebb ideig külföldön dolgoznak, miközben továbbra is megőrzik az anyaországukkal való kapcsolatukat.

Az expat fogalma nem szorosan kapcsolódik az SSC-khez, de van némi átfedés:

 • Munkavállalók: Bizonyos esetekben SSC-kben dolgozó munkavállalók expatkategóriába eshetnek, ha külföldről érkeznek a munkavégzés céljából. Ez főként vezetői pozíciókra, specialista állásokra, vagy ritkább nyelveket beszélő munkavállalókra jellemző.
 • Nyelvtudás: Az SSC-kben gyakran előnyös a külföldi nyelvek ismerete, ami expatkategóriába sorolhatja a munkavállalókat, ha anyanyelvükön kívül más nyelven is folyékonyan beszélnek.
 • Nemzetközi környezet: Bizonyos SSC-k nemzetközi környezetben működnek, munkavállalóik sokféle országból érkeznek. Ez expat életmódot eredményezhet a számukra, még akkor is, ha viszonylagosan közel élnek az anyaországukhoz.
 • Az expatkategóriába sorolható SSC-munkavállalók száma egyéni helyzettől függően változó. A munkavállaló származási országa, az SSC lokációja, a munkakör jellege, és a munkavállaló egyéni preferenciái mind befolyásolhatják ezt a besorolást.

Mobilitás

A "mobilitás" szó többféle jelentéssel bírhat, attól függően, hogy milyen kontextusban használjuk. Általánosságban a mobilitás a mozgékonyságot, mozgalmasságot és mozdíthatóságot jelenti. Ez lehet fizikai mobilitás, amikor a mozgás képességéről van szó, vagy társadalmi mobilitás, amely a társadalmi helyzet változását írja le.

A társadalmi mobilitás két fő típusa a horizontális és a vertikális mobilitás:

 • Horizontális mobilitás: Egy adott társadalmi rétegen belül történik az elmozdulás, például amikor valaki ugyanazon a szinten, de más munkakörbe vagy szektorba vált.
 • Vertikális mobilitás: Egy társadalmi rétegből egy másikba történő elmozdulás, ami lehet előrelépés (emelkedés) vagy visszalépés (süllyedés). Ez magában foglalhatja a nemzedékek közötti mobilitást, amikor valakinek a társadalmi helyzete a szüleihez képest változik meg, és a nemzedéken belüli mobilitást, amikor valakinek a foglalkozási életpályája során változik meg a társadalmi státusza.

A munkahelyi mobilitás, amelyet gyakran karrier-mobilitásként is emlegetnek, az alkalmazottak munkahelyi pozíciók közötti mozgását jelenti, beleértve a foglalkozás megváltoztatását is. Ez lehetőséget biztosít az alkalmazottak számára a karrierjük fejlesztésére, új készségek elsajátítására és a munkahelyi kihívások változatosságára. A munkaadók számára a munkahelyi mobilitás eszközt jelent a tehetséges munkaerő megtartására és a vállalati kultúra fejlesztésére.

Az expatok számára a mobilitásnak számos oka lehet, és az egyéni céloktól és helyzetektől függően változik. A mobilitás fontos lehet a munka, a tanulás, az életmód, a család és a kalandozás miatt. A mobilitás új lehetőségeket nyithat meg az expatok számára, de kihívásokkal is járhat.

 

 • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nőtt a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottak száma, és a külföldön dolgozók száma is

2024 májusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezerrel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A... Teljes cikk

Kulcsfogalmak a munka világában: motivációs levél, tőkejövedelem, és sok más

A munka világában számos kulcsfontosságú fogalom létezik, amelyek megértése és alkalmazása elengedhetetlen a sikerhez. Cikkünkben összefoglaljuk a... Teljes cikk

SSC-k, expatok és mobilitás: kulcsfogalmak tisztázása

A cikkünkben összefoglaljuk azokat a kulcsfontosságú fogalmakat, amelyek a Shared Service Centerek (SSC-k), az expatriate-ek (expatok) és a mobilitás... Teljes cikk