Megjelent: 1 éve

Még HR-esként is készülni kell interjúra

imagesHogyan készül HR-es álláskeresőként az interjúra? “Azt hittem, hogy nem kell különösebben, mert a kisujjamból is kirázom, de ez messze nincs így. Interjúztatatóként a konkrét, egyenes, rövid válaszokat szerettem a jelöltek részéről, mert én is fókuszáltnak és hatékony munkavállalónak tartom magam. Aztán az első interjúkon nem ezt mutattam, hosszúra nyújtottam a válaszaimat, kicsit csapongtam. Mivel interjú végén általában kérek visszajelzést a másik oldaltól, viszonylag gyorsan szembesültem ezzel.”

A másik felismerés, hogy az interjú még a rutinos jelöltnek is stresszhelyzet. “Nekem is van lámpalázam az elején, amit a tét okoz, de szerencsére az első percek után ezt el tudom engedni” - jegyzi meg.
Csaba útravalónak azt tanácsolja az álláskeresőknek, hogy interjún szakmai múltjukból konkrét példákat említsenek. Ugyanígy prezentálják erősségeiket. Általánosságok helyett konkrét munkahelyi élethelyzeteket, megoldott problémákat, számokkal alátámasztott eredményeket hozzanak fel.

Csaba általában strukturált interjúkon vesz részt, amely előre rendszerzett és fókuszált kérdések alapján zajlik. Ha általánosabb beszélgetésre kerül sor, akkor azt javasolja a jelölteknek, hogy 2 percben vázlatosan beszéljenek eddig állomásaikról, a megpályázott munkához kapcsolódó és az utóbbi évek tapasztalatát emeljék ki inkább. Ne kövessék el azt a hibát, hogy pályafutásukat az elejétől kezdik el elmesélni és a kevésbé releváns, húsz évvel ezelőtti történéseknél időznek percekig

Íme egy húzós kérdés

Akadt fogós kérdés, amivel találkozott? - kérdezem tőle. “Egyik interjún egy „melyik ujjamba harapjak” típusú munkahelyi helyzetet vázoltak fel. A vezető jelzi, hogy elégedetlen a HR operáció külsős beszállítójával. Azonnali eredményt vár tőlem, a HR business partnertől. Mit tegyek ilyenkor? Megpróbáljam valahogyan rászorítani a partnert, hogy javítsa a minőséget, ami hosszadalmas és az eredmény nem garantált, vagy én csináljam meg helyette, ami a saját feladataim rovására menne? Itt arra voltak kíváncsiak, hogy két tűz közé szorítva miként reagálok.”
Csaba úgy látja, hogy a múlt bemutatása egyre kisebb szerepet játszik a kiválasztási folyamatban. A motiváció, a készségek megléte, a fejlődési potenciál, a tanulási képesség az, ami iránt nagyobb a figyelem a munkaadók részéről.

A cégkultúra fontos tényező lett


A tesztek közül eddig személyiség és motivációs tesztet töltött ki valamint egyéni assessment centeren vett részt. Nyelvtudását pedig többnyire állásinterjún nézi a cég.
Milyen pozícióra vágyik, milyen cégnél? “HR vezetői, senior HR menedzseri pozíciókra pályázom. Olyan céghez szeretnék bejutni, ahol viszonylag nagy a szakmai szabadság, jó a csapat és támogató a vezetés.”
Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Új élet felmondás után (7.) - interjúra készülés HR-es álláskeresőként
2. oldal - Még HR-esként is készülni kell interjúra
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter