kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Vezető munkavállaló munkaszerződése: érdemes aláírás előtt átbeszélni

Megszokott, hogy egy új munkahelyen való elhelyezkedést megelőzően a munkáltató a cégnél általában használt munkaszerződés-mintát a személyes adatokkal kitöltve elküldi a belépő vezető munkavállaló részére, hogy nézze át, és ismerkedjen meg a munkaviszony feltételeivel. Ilyenkor célszerű a vezetőnek felkeresnie az ügyvédjét, akivel átbeszélheti, hogy milyen szerződés-módosítási javaslatokkal érdemes a céghez fordulnia annak érdekében, hogy az aláírt munkaszerződés az ő érdekeit is megfelelően védje, és valóban a felek kialakított közös akaratát tükrözze.

Majoros Lilla, act Bán és Karika-

A vezető állású munkavállalók munkaszerződése esetében a Munka törvénykönyve („Mt.”) nagy szabadságot enged a munkaviszony feltételeinek kialakítása során, amely szabadság határait csupán maga a törvény vagy magasabb szintű jogszabályok adják.   

A következőkben összefoglaljuk azokat az érveket, amelyek meggyőzhetnek egy vezetőt arról, hogy miért is érdemes a cégtől kapott munkaszerződését átnézetnie egy szakértővel a tárgyalási folyamatot megelőzően annak érdekében, hogy számára is elfogadható megállapodás szülessen a munkaviszony feltételei körében, emeli ki dr. Majoros Lilla az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

Miért vegye a vezető állású munkavállaló saját kezébe az irányítást a munkaszerződése megtárgyalása során?

Mivel az Mt. általános szabályaitól eltérően, a vezető állású munkavállaló munkaszerződése mind a vezető javára, mind a hátrányára eltérhet, így különösen fontos résen lenni. Első körben tekintsük át azokat a rendelkezéseket, amelyektől való eltérés különösen előnyös lehet egy vezető számára. 

A munkabért általános esetben forintban kell megállapítani a munkaszerződésben és kifizetni a munkavállaló részére, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben érthető, ha egy vezető a fizetését inkább euróban vagy USA dollárban szeretné bankszámláján tudni. A vezető állású munkavállaló részére a munkabér forinttól eltérő devizanemben is kifizethető.

A vezető munkarendje főszabály szerint kötetlen, ami azt jelenti, hogy a munkaidejét teljes mértékben maga osztja be. Érdemes lehet a kötetlen munkarend mellett rögzíteni a munkaszerződésben, hogy a vezető munkavégzésének helyét is maga határozhatja meg, és ezzel még nagyobb szabadságot élvezhet a felelősségteljes munkavégzése során. A felek természetesen a kötetlen munkarend kizárása és kizárólag a székhely szerinti irodai munkavégzés mellett is dönthetnek. 

Előfordul, hogy a vezető a szellemileg és fizikailag is megterhelő munkája miatt úgy érzi, hogy nem elegendő számára az Mt. szerint főszabályként neki járó szabadság mértéke ahhoz, hogy a gyors kiégést elkerülje. Ilyen esetekben szolgálhat mentőövként, ha a vezetőnek az általános szabályok szerint számítandó szabadságon és pótszabadságon túl, például a hétköznapokban gyakran használatos alkotói szabadságra is jogosultsága keletkezik, amely során akár fizetésben is részesülhet a felek megállapodása szerinti mértékben. 

Kardinális fontosságúnak tartjuk a vezető felelőssége szabályozásának kérdését. Főszabály szerint a vezető a munkavégzése során gondatlan károkozás esetén a teljes kárért felel. Ez a szabály azt jelenti, hogy kártérítési felelőssége a polgári jog szabályai szerint alakul, és nem érvényesül a kártérítés mértékének az Mt. általi négyhavi távolléti díj összegében történő korlátozása. A szigorú kártérítési felelősségre vonatkozó szabálytól az Mt. eltérést enged, vagyis a vezető felelőssége bizonyos összeghatárban is korlátozható.     

A munkaszerződésben a munkaszerződés felei jogosultak megállapodni abban, hogy eltérve a főszabálytól, a vezetőt hány nap felmondási idő illesse meg. A felmondási idő főszabály szerint 30 nap, amely a munkáltató felmondása esetén a munkáltatónál munkaviszonyban töltött időre figyelemmel meghosszabbodik. Felek akár rövidebb, akár hosszabb felmondási időben is megállapodhatnak a munkaszerződésben, vagy akár ki is zárhatják a felmondási idő alkalmazását.

Változások január 1-től: az eltérést nem engedő szabályok 

A Mt. 2023. január 1. napján hatályba lépő változásai a vezető állású munkavállalókra vonatkozó azon szabályok körét is érintették, amelyektől az Mt. nem enged eltérést. Az új szabályok a vezetők munka-magánélet egyensúlyát, és a gyermekes vezetők életét hivatottak megkönnyíteni. 

Az év elejétől például a vezető mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól, ha a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távol maradnia a munkától. Ide tartozik, ha a munkavállaló hozzátartozóját váratlanul orvoshoz kell vinnie (különös méltánylást érdemlő családi ok), vagy a hirtelen leesett hó miatt nem tud bejutni a munkahelyére (elháríthatatlan ok). E távollétnek nincs időbeli felső határa, de a mentesülés csak addig áll fenn, amíg az alapjául szolgáló ok valóban különös méltánylást érdemel, vagy elháríthatatlan természetű. A vezető állású munkavállalóévente legfeljebb 5 munkanapra abban az esetben is mentesül a munkavégzés kötelezettsége alól, ha pl. a súlyosan beteg szülője személyes gondozásra szorul. Főszabály szerint munkabér a mentesülés ideje alatt nem jár a munkavállalónak, de a felek ettől a szabálytól is eltérhetnek a munkaszerződésben.

  • A vezetőt sem lehet elbocsátani várandóssága, szülési szabadsága, az apasági szabadsága, a szülőt a szülői szabadsága, és az ún. lombik programon való részvétele alatt, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónapig. 
  • A vezetőt is megilleti a gyermeke 3 éves koráig az összesen 44 munkanap mértékben kivehető szülői szabadság, ha munkaviszonya már legalább egy éve fennáll. Általános esetben a munkavállaló ezidőre a távolléti díj 10 százalékára jogosult, de a vezető kérésére a felek a munkaszerződésben ettől a mértéktől is eltérhetnek. 
  • A vezetőnek a 16 évesnél fiatalabb gyermeke vagy gyermekei után pótszabadság jár, illetve a vezető anya is jogosult egybefüggő 24 hét szülési szabadságra az Mt-ben meghatározottak szerint, amely jogosultságtól a vezető állású munkavállaló sem fosztható meg. 

Az eltérés korlátai

Ahogy feljebb is bemutattuk, az Mt. rendelkezései a vezető állású munkavállalók esetén igen széles keretet biztosít a felek megegyezésének a munkaszerződés tartalmának kialakítása során. Természetesen a szerződéses szabadság nem korlátlan, a jogszabályok hierarchiájában az Mt. felett elhelyezkedő jogszabályok, mint pl. az Alaptörvény vagy az EU rendeletek, által biztosított jogot nem vonhat el a munkaszerződés a vezető állású munkavállalótól sem – zárta szavait dr. Majoros Lilla, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás munkatársa.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk