kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Villáminterjú: kiválasztás negyed óra alatt

A kiválasztás célja, hogy megállapítsuk, a jelölt képes lesz-e az adott feladat ellátására, elég motivált lesz-e, illetőleg be tud-e illeszkedni a munkahelyi környezetbe. A villáminterjúra felkészített toborzó mindezt 15 perc alatt el tudja dönteni, csupán abból, hogy a jelölt hogyan mondja, amit mond.

images

Gyakran idézett Albert Mehrabian 55-38-7 százalékos szabálya (1971), mely szerint a személyes kommunikáció 93 százaléka nonverbális csatornákon (55 százalék testbeszéd + 38 százalék hangszín, hanghordozás) keresztül történik, és csak 7 százalékban számítanak a kimondott szavak. Mint minden környezetéből kiszakított állítás, ez is sántít. Mehrabian szerint, ez az arány csak a szigorúan ellenőrzött kísérleti körülményekre vonatkozik, ahol az alanyok saját érzelmeikre vonatkozó állításait vizsgálták.

A hétköznapi életben nagy szerepe van annak, amit mondunk, a szavaknak, mondatoknak. De nem csak a konkrét tartalom, hanem a mondandónk nyelvi struktúrája, a használt nyelvtani szerkezetek is információt hordoznak. Leslie Cameron-Bandler és Robert Bailey kutatásaik során megállapították, hogy azok az emberek, akik hasonló nyelvi (Language) struktúrákat használnak, amikor beszélnek, azok hasonlóan viselkednek (Behavior). (Innen származik a Villáminterjú tudományos alapja, amelyet "Language and Behavior Profile" vagy röviden LAB Profile néven ismernek és alkalmaznak világszerte.)

Az, hogy hogyan fogalmazzuk meg a mondandónkat, híven tükrözi azt a gondolkodási struktúrát, amelyben ezek a mondatok megszülettek. Azaz, abból, hogy valaki hogyan beszél, megállapítható, hogy milyen gondolkodási mintákat használ az adott szituációban. Ezek a minták szűrőként működnek: befolyásolják, hogyan gondolkozunk, cselekszünk vagy reagálunk a külvilág hatásaira. Ha ismerjük valakinek az adott kontextushoz tartozó gondolkodási mintáit, viszonylag pontosan jósolhatjuk meg az abban a kontextusban várható viselkedését.

Állásinterjúztatáskor, pedig pontosan erre vállalkozunk: azt igyekszünk megállapítani különféle módszerekkel, hogy a jelölt képes lesz-e az adott feladat ellátására, elég motivált lesz-e, hogyan fog tudni beilleszkedni, mi szükséges ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtson.

A Villáminterjú ebben a munkában lehet értékes eszköz, segítségével villámgyorsan meghatározható:

  • mi motiválja, illetve demotiválja az interjúalanyt,
  • hogyan dolgozza fel az információkat,
  • milyen jellegű feladatok és környezet az, ahol a legtermelékenyebb tud lenni.

    A felvételiztető kérdéseire adott válaszokból (vagy ennek a hiányából) ezek a minták azonosíthatók. Ilyenkor a válasz a konkrét tartalma másodlagos, azaz, akár hazudhat is, akkor is csak a saját gondolkodási mintáit fogja használni. A Villáminterjú több mint egy tucat kategóriát vizsgál, például ezekre a kérdésekre tud választ adni:

  • Mitől csinál az illető valamit: kezdeményez vagy vár másokra?
  • Miből táplálkozik a motivációja: belülről vagy inkább külső forrásokra támaszkodik?
  • Hogyan viszonyul a változáshoz: igényli vagy inkább kerüli?
  • Egyedül vagy inkább másokkal tud hatékonyabban dolgozni?
  • Hogyan kezeli a stresszes szituációkat?

    A módszer egyszerűen megtanulható és könnyen alkalmazható, akár mint önálló interjú, akár a hagyományos interjú kiegészítéseként.

    Bár a technika nem új, alkalmazása csak az utóbbi tíz évben kezdett elterjedni. A vállalatok egymás után ismerik fel, hogy az új munkatársak beválásának és sikerességének a kulcsa a munkakörhöz, illetve a vállalati kultúrához való illeszkedés (fit). A legjobb példát talán a Southwest Airlines amerikai légitársaság szolgáltatja: folyamatosan nyereséges egy veszteséges iparágban, miközben a különböző tekintélyes munkahelyeket felmérő listákon rendre az élen végez, a munkavállalók versengenek, hogy bekerülhessenek. A személyügyi folyamataikban különös tekintettel felvételre, nagy szerepet kap LAB Profile alkalmazása, így a Villáminterjúztatás is.

    A Villáminterjúztatás részei:

    Elvárás profil kialakítása

    A munkakör és az adott munkahelyi környezet alapján elkészítjük az ideális profilt. Ez az, amihez a későbbiek során hasonlítani fogjuk a jelentkezők gondolkodási mintáit. Gyakran vannak olyan munkakörök, ahol valamely minta megléte vagy hiánya alapkövetelmény, vagy kizáró ok, azaz egy-két kérdésből is kiderülhet, hogy a jelölt nem alkalmas erre a pozícióra és nincs értelme további időt fordítani a felvételiztetésére. Így időt és jelentős költségeket takaríthatunk meg. Ha a hirdetést ezeknek az elvárásoknak megfelelően, az elvárt gondolkodási mintákat felhasználva fogalmazzuk meg, az már eleve megszűri a jelentkezőket.

    A jelölt profiljának felvétele

    A szokásos felvételi körülmények között végigkérdezzük a kérdéssort és a profil felvételi lapon rögzítjük a kapott válaszokat. A jelölt számára ez egy érdeklődő, jó hangulatú interjú lehet, ahol nincsenek jó és rossz válaszok - hiszen nem a tartalom az elsődleges és a kérdések sem a szokásosak. Ez sokkal kisebb stresszel jár az alanynak, és az interjúztatónak is hatékonyabb, mint a megszokott kérdések, melyekre sokan előre betanult válaszokkal készülnek.

    Az interjú kiértékelése

    A jelöltek felvett profiljait összehasonlítjuk az elvárásokkal és eldöntjük, ki az, aki a legjobban megfelel, illetve, mely területeken vagyunk hajlandóak kompromisszumra. A profil a továbbiakban segíthet az új munkatárs beillesztésében, illetve az esetlegesen meglévő eltérések képzéssel, coachinggal való módosítására.

    A Villáminterjúztatás előnyei:

    Gyorsaság

    Az interjúalany kommunikációs stílusától függően egy-egy interjú ideje 15, maximum 30 perc. Sokszor nem szükséges végigkérdezni a kérdéssort, ha kiderül, hogy valamely kulcsfontosságú jellemző nem egyezik. Szűrőinterjúként telefonon is lefolytatható.

    Költséghatékonyság

    Alkalmazása egyszeri befektetést igényel a felvételiztető munkatársak tréningjébe. Nincsenek további ráfordítások, jogdíjak vagy tesztköltségek. Egy-egy interjúztató tréningköltsége már az első jól kiválasztott munkavállalóval megtérülhet: illeszkedni fog a feladat az egyén szükségleteihez, csökken a fluktuáció.

    Megbízhatóság

    Mivel a válaszok struktúrája az, amit vizsgálunk, sokkal nehezebb becsapni az interjúztatót még akkor is, ha az interjúalany esetleg ismeri a módszert. A profil mindig kontextusfüggő, így sikeresebben kezeli az emberi viselkedés sokféleségét, vagyis nem kategorizál.

    Alkalmazhatósági határok

    A módszer határait a kérdező felkészültsége szabja meg. A Villáminterjún arra keressük a választ, hogy az adott személy gondolkodási mintái mennyire illeszkednek a vállalat és a feladat által megkívántakhoz (fit). Nem vizsgálja a szakmai tudást, tájékozottságot és a személyiséget sem, amelyek fontos részei lehetnek egy felvételi döntésnek. A Villáminterjú technikája két napos intenzív tréning formájában sajátítható el, melynek során megtanítják a kérdések helyes feltevését és értelmezését, úgy, hogy a résztvevő rövid idő alatt elsajátítja a módszer alkalmazását.

    Gerlei Béla, vezető karrier-tanácsadó
    Karrier Intézet
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    "Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

    A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

    Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

    A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

    Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

    Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk