Megjelent: 2 hete

A négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza az EU-biztos

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztosa szerint a rövidített munkahét bevezetése megoldaná a munkaerőhiányt is.

images

Az Európai Uniónak szorgalmaznia kellene a négynapos munkahét bevezetését, különösen a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban - mondta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos a Lusa című lapnak adott interjújában.

"A fiatal generációknak van egy bizonyos elképzelésük a munka és a magánélet közötti egyensúlyról. Én nyitott vagyok erre" - jelentette ki. Nicolas Schmit szerint vannak olyan ágazatok, melyek nehezebben tudják bevonzani a friss munkaerőt, a négynapos munkahét pedig nekik is segítene. 

"Az EU számára a legnagyobb probléma nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány. Valóban, sok ágazat kétségbeesetten keres munkavállalókat, de nem találnak, mert az emberek nem akarnak ott dolgozni, vagy nem rendelkeznek a megfelelő képzettséggel" - tette hozzá.

A biztos megjegyezte, hogy "nincs közös álláspont" az EU-ban a rövidített munkahétről. "Úgy gondolom, hogy ez a szociális partnerek közötti megállapodásokkal jön létre."

A cikkben szó esik egy portugál államilag támogatott, a négynapos munkahétre átállást segítő projektről. 99 cég kezdte el, azaz végezte el az előkészületeket. Márciusban az első szakasz végeztével mindössze 46-an jelezték, hogy folytatják a második szakasszal ősszel, ami a megvalósítás lesz. A maradók zöme 10 fő vagy az alatti vállalkozás (többségében tanácsadói, műszaki, tudományos, oktatási profilúak) összesen öt vállalat alkalmaz 1000 főnél több munkavállalót.

Mint arról beszámoltunk, egy friss, hazai kkv-kat kérdező felmérés szerint a vállalatok közel harmada megfontolná a rövidebb munkahét bevezetését. A felmérésből az is kiderült, hogy a mérhető hatékonyság a fő mozgatórugója ezeknek az ilyen jellegű HR újításoknak.

Néhány napja pedig a négynapos munkahét bevezetéséről szóló németországi közéleti vitát mutattuk be.

fotó: unsplash

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Távozik a Budapesti Corvinus Egyetem rektora

A távozó rektor utódjáról még nincs döntés. Teljes cikk

Több mint 600 dolgozót küldenek el a Magyar Államkincstárból

A HVG szerint nem lehet tudni, hogy a leépítés megteremti-e a lehetőséget a központi közigazgatásban beígért béremelésekre. Teljes cikk

Nem változott a vállalatok innovációs aktivitása az első fél évben

Egyre több cég ismeri fel a digitalizáció fontosságát - derül ki a K&H felméréséből. Teljes cikk