kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

1,5-2 millió forintos bruttó átlagkereset: nem kamu

Magyarországon egyes ágazatok bizonyos munkaköreiben átlagosan 1,5-2 millió forintos bruttó átlagkeresetek vannak. Egy HR-igazgató például 1,3 millió forintot kereshet havonta egy felmérés szerint - tudatja az Origo.hu.

A munkaerő-kiválasztással, toborzással és közvetítéssel foglalkozó Hays magyarországi rendszerében 83 ezer jelölt található. A cég 2016-os bérfelmérése szerint a munkavállalók 47 százaléka elégedett a saját fizetésével, míg 44 százalékuk kevesli. A válaszadók 9 százaléka nem tudta eldönteni ezt a kérdést - adja hírül az Origo.hu.

A 2016-os bérfelmérésében 10 különböző ágazat fizetéseit (minimum, maximum és tipikus) mutatták be, az Origo ezek közül szemezgetett.

Az üzleti szolgáltató központoknál a bérszámfejtés (HR, 2–4 év tapasztalat) területén általában bruttó 400 ezer forintos fizetésre lehet számítani. A minőségügyi menedzser (IT) bruttó 500 ezer forintot, a gazdasági igazgató (pénzügy) 1,2 milliót pedig is bezsebelhet havonta.

Az IT szektorban a szoftverfejlesztő 410 ezer forintot, az SAP fejlesztők 1 millió forintot, a projektmenedzserek 1,1 millió forintot is hazavihetnek.

Könyvelés és pénzügy területén egy kontroller (1–3 éves tapasztalattal) bruttó 440 ezer forintot, egy pályakezdő könyvvizsgáló asszisztens 300 ezer forintot kereshet, egy frissdiplomás elemző 280 ezer forintot vihet haza.

Érdekesség, hogy az egészségügy, élettudomány területén bizony vannak olyan cégek, amelyek megfizetik kulcsembereiket. Így például egy klinikai projektmenedzser (nemzetközi kutatócégnél) bruttó 1, 55 millió forintot, egy projektmenedzser (helyi kutatócégnél) 1, 25 millió forintot, egy marketing igazgató (gyógyszeripar) 1,6 millió forintot, üzletiegység-vezető (gyógyszeripar) 1, 75 millió frontot zsebelhet be havonta a felmérés szerint.

Sales és marketing területén az online marketing menedzser 680 ezer forintot a kiemelt ügyfelekkel foglalkozó menedzser tipikusan bruttó 650 ezer forintot, egy értékesítési asszisztens pedig 300 ezer forintra számíthat általában.

Kiskereskedelemben a területi képviselő (country manager)bruttó 1,35 millió forintot, egy üzletvezető 450 ezer forintot, egy eladó bruttó 180 ezer forintot kereshet, de ha valaki luxusdivatcikkekkel foglalkozik, magasabb a fizetése.

Logisztika és ellátásilánc-menedzsment területén bruttó 300 ezer forint van a beszerzésért felelős munkatárs borítékjában, a logisztikai menedzsernek 900 ezer forint, az elosztásiközpont-menedzsernek pedig 1,1 millió forint.

Gyártás, termelés: főként az autóipar területén tapasztalható beruházások húzzák a béreket, de a K+F szektor is erősödik. Egy mérnök (gyártás, legalább 1 éves tapasztalat) 380 ezer forintot, egy projektfejlesztési mérnök (legalább 10 éves tapasztalat) pedig 1, 3 millió forintot vihet haza havonta.

HR területén a pályakezdőknél 10–15 százalékos béremelkedést látnak a Hays szakemberei, de az egyes HR-vezetők között – cégtől, ágazattól függően – már óriási a szórás a fizetésekben.

Egy általános HR-munkatárs bruttó 550 ezer forintot, egy HR-adminisztrátor 250 ezer forintot, HR-asszisztens 300 ezer forintot, egy kiválasztásért, toborzásért felelős menedzser 600 ezer forintot, egy HR-igazgató 1, 3 millió forintot kereshet havonta a felmérés szerint.

Origo.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk