kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 7 napja

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: András Klára, Egis Gyógyszergyár Zrt.

HR kontrollerként az Excel táblák világából látta sokáig a nagy képet. “Ma már szeretném azt hinni, hogy csakis az emberekben vagyok képes gondolkodni” - mondja András Klára, aki felkerült 20-as szakmai toplistánkra. A szakmai nyilvánosság egyik ismert szereplője, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense. A HR vezető az elmúlt év legnagyobb eredményei közül a HR folyamatok digitalizációjában történt előrelépést emelte ki, amely hatékonyabbá és gyorsabbá tette a HR működését.

András Klára Egis Gyógyszergyár HR vezető-
images

A HR Portál június 6-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt listáját a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről. Ez 2022 után a második ilyen összeállításunk. Ahogyan korábban, úgy idén is felkerült a listára András Klára, az Egis Gyógyszergyár Zrt. HR és kommunikációs igazgatója. Most őt mutatjuk be olvasóinknak.

 

Kérjük, mutassa be néhány szóval a HR osztályt.

Az Egis Csoport 18 országban 4700 munkavállalót foglalkoztat. A HR és kommunikáció is hozzám tartozik, jómagam pedig a menedzsment tagja vagyok. Ez teszi lehetővé a valódi stratégiai szerep megvalósulását és a „munkavállalók vannak a középpontban” szemléletünk mindennapi alkalmazását.

Az elmúlt év legnagyobb eredménye a HR folyamatok digitalizációjában történt előrelépés, amely hatékonyabbá és gyorsabbá tette a HR működést. Fontos lépésünk a HR és kommunikációs igazgatóság átszervezése volt, amely így optimális módon tudja biztosítani a vállalat transzformációjához szükséges munkaerőt és tudást.  

 

HR vezetőként milyen értékek mentén dolgozik?

Az új üzleti stratégiánkhoz kijelöltük azokat az értékeket, amelyek betartása hozzásegítenek minket annak megvalósításához. 5 érték attitűdöt határoztunk meg, amelyeket mind a magaménak vallok. Ezek közül kettőt külön kiemelnék: a bizalmat és az együttműködést. HR és kommunikációs területen ezek olyan alapvetések, amely nélkül nincs professzionális működés és kiszolgálása a szervezetnek. Bíznunk kell egymásban, bíznunk kell a vezetőinkben és munkavállalóinkban ahhoz, hogy közös és sikeres jövőt építsünk. Az együttműködés pedig ma már senki számára nem kérdés, de a szó tartalommal való megtöltése még jelenthet kihívásokat. Mi évek óta dolgozunk ezen és ma már bátran kijelentem, hogy a minőségi fejlődés magas szintjén állunk az igazgatóságon belül. De mindig van feljebb, mindig van előrébb. Ez a cél.


Meg tudna osztani egy olyan tapasztalatot/élményt a karrierje során, amely jelentősen befolyásolta, hogy milyen HR vezető lett?

Én a HR kontrolling területéről érkeztem felsővezetői székbe. Ez határozta meg az alapgondolkodásomat a kezdetekben. Az excel táblák világából néztem a nagy képet. Majd egyszer egy meetingen az excel táblának a cellák mögött arcai lettek. Akkor jött egy flash, hogy mit jelent valójában a people management. A cellákban számok vannak, az emberekben érzések, motivációk, erők és gyengeségek. Nincs fekete vagy fehér. Ma már szeretném azt hinni, hogy csakis az emberekben vagyok képes gondolkodni.

 

Milyen nagyobb HR projekten dolgoznak jelenleg, amit kiemelne?

Minden időszaknak megvannak a maga kihívásai és nagy projektjei. Transzformációban vagyunk, ami hat a működésünkre és a gondolkodásunkra. Ezek hosszú távon értelmezhető projektek és kihívások, de a mában kell megtervezni és megépíteni azt az utat, amin végig akarunk menni. Mindeközben pedig szükséges a folyamatos napi rutin végzése, magas szinten, professzionális kiszolgálással, folyamatos fejlesztéssel. E kettő dimenzió összehangolása és működtetése önmagában komoly feladat a csapatnak. Ezt szeretnék elég jól csinálni.

 

Milyen kihívásokat lát a HR szakmában és a munkaerőpiacon? Hogyan alkalmazkodik a vállalatuk ehhez?

Az egyik minden bizonnyal a munkaerő-toborzás, ugyanis azok a kihívások, amelyek korábban a fehérgalléros toborzásban okoztak nehézséget, mára már a – szakképzett - fizikai állomány bevonzása esetében is tapasztalhatóak. Az elöregedő társadalom és a külföldi munkalehetőségek okán keletkező szakemberhiány mellett a szakmunka felértékelődése és az inflációs környezet nagymértékű bérigény-növekedést is okozott, így igen nehéz megtalálni a megfelelő szakembert. Ezzel el is érkeztünk a következő kihíváshoz, azaz a bérkülönbségek kezeléséhez, amely a már (évtizedek óta) itt dolgozók bére és az újonnan érkezők bérigénye között tapasztalható. Ráadásul három műszakban dolgozni nagyon megterhelő fizikailag is – ezt jól tudjuk és ez a munkarend egyáltalán nem vonzó a fiatal generáció számára. A harmadik pedig a digitalizációs kihívások, a mesterséges intelligencia szerepének és helyének megtalálása és alkalmazása. Hiszek abban, hogy ha ezt megtaláljuk, akkor a rutinfeladatok helyett a kollégáink az értékteremtő folyamatokra és feladatokra tudnak fókuszálni.

 

Hogyan tájékozódik az iparági trendekről és a legjobb HR-gyakorlatokról?

Alapvetően a saját “networkömön” keresztül. Több szakmai szervezetnek vagyok tagja és elég sok szakmai fórumon, konferencián veszek részt, ahol minden szükséges információhoz hozzá tudok jutni, ami releváns számomra. Büszke vagyok arra, hogy a tudásomat a következő HR-es generációval is megosztom, mint a Budapesti Metropolitan Egyetem docense.

 

Milyen tanácsot adna a feltörekvő fiatal HR-eseknek, akik jelentős hatást szeretnének elérni a szervezetükben?

Alkalmazzák a kritikus gondolkodás szabadságát. Ehhez tudás, tapasztalat és empátia szükséges. Ezeket kell begyűjteni évek alatt, türelemmel és alázattal. A tudást gyorsan meg lehet szerezni és folyamatosan fejleszteni, de ahogy egy bölcs tanárom mondta, 10 év gyakorlatot csak 10 év alatt lehet megszerezni.

Névjegy

András Klára a kétezres évek elején a humán kontrolling irányból kapcsolódott be a HR-be és tanulta ki a szakmát. 2015-ben érkezett az Egis Gyógyszergyárhoz, ahol a fejlesztési és kompenzációs osztály vezetését vette át. A szakmai nyilvánosság egyik ismert szereplője, a tanít a Budapesti Metropolitan Egyetemen, számos HR rendezvény előadója. Tanári múltjából is eredeztethető, hogy szívügye a tudás megosztása.

Cikkünket a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről itt olvashatja.

További interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetővel 2024-ben: 

Németh Kinga, AUDI HUNGARIA Zrt.

Dobi Kitti, MBH Bank

Steininger Zsolt, MÁV-Volán Csoport

Szalavics Mariann, Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Kalmár Ákos, Continental Csoport

Szijjné Kállai Ildikó, SPAR Magyarország

Simon Csilla, MVM Csoport

Erdei Katalin, Richter Gedeon Nyrt.

 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Erdei Katalin, Richter Gedeon Nyrt.

A Richter 50 országban van jelen, így Magyarországgal együtt összesen közel 12 000 munkavállalóért felel, és 310 HR-es munkáját koordinálja Erdei... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Simon Csilla, az MVM Csoport HR igazgatója

Simon Csilla csapatával az MVM Csoport 16 ezer kollégájáért felel, mátrix HR szervezetben működnek, a csoportszintű HR rendszerek fejlesztésére, a... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Szijjné Kállai Ildikó, Személyzetfejlesztési és HR vezető, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Ismét felkerült a 20 legbefolyásosabb HR vezető listájára Szijjné Kállai Ildikó, aki 14 000 munkavállalóért felelős a Spar Magyarország... Teljes cikk