Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

A HR munka nehezét elvégzi a márka

Azok a HR osztályok, amelyek a megfelelő marketing irányelveket alkalmazzák a toborzás és a munkaerő-megtartás területén, rá fognak jönni, hogy a márka a munka nehezét elvégzi helyettük - tanulmányt készített arról az Oracle, hogy milyen irányban érdemes a HR-nek munkáltatói márkát építeni.

images

Végleg elmúltak azok az idők, amikor az álláskeresőket elegendő volt kizárólag a jó fizetéssel kecsegtetni. Az emberek ma is elvárják a megfelelő fizetést, azonban olyan munkaadót szeretnének, amellyel közös az értékrendjük, és amelyről köztudott, hogy az embereket helyezi az első helyre - írta lapunknak elküldött írásában Melanie Hache, az Oracle HR megoldásokért felelős dél-európai stratégiai igazgatója.

Melanie Hache szerint mára az erős munkáltatói márka a legfontosabb toborzási eszközzé vált. Nem véletlenül osztják meg az emberek folyton a „tíz legjobb munkahely” listáját és a legklasszabb dolgozói juttatásokat a közösségi médiában.

oracleMelania Hache szerint az erős munkáltatói márka a legfontosabb toborzási eszközzé vált.

Válaszként a HR részlegek irányában egyre inkább elvárás, hogy marketingesként gondolkodjanak, hiszen őket nem csupán a cégen belül lehet a munkavállalók hangjának tekinteni, hanem azon kívül is.

Az Oracle HR Marketingesek Toborzási Kalauza című tanulmányában olyan cégek toborzási szakembereit kérdezte meg, mint pl. a LinkedIn, a Monster.com és az Oracle kollégái. Arra kérte őket, osszák meg gondolataikat arról, hogyan felelhetnek meg a HR vezetők az új elvárásoknak.


Osszanak meg valós képeket és videókat a munkahelyükről



Melanie Hache szerint az első dolog az, hogy az álláskeresőkre fogyasztókként kell gondolni. Már hozzászoktak a vezető cégek által kínált személyre szabott, kényelmes ajánlatokhoz, és ha a vállalat kivételes fogyasztói élményt kínál ügyfeleinek, a potenciális jelentkezők elvárják a hasonló bánásmódot a felvételi folyamat során is.

oracle

Mégis, számos cégnél lényeges különbség van aközött, ahogyan a marketing csapatok bánnak a fogyasztókkal, illetve, ahogyan a HR osztály kommunikál a reménybeli alkalmazottakkal. A vállalat munkatársai annak legértékesebb vagyona, így a leginkább megérdemli a különleges bánásmódot. Különösen a kiválóak! - fejtette ki.

De hogyan mutatható meg a munkaerővel való bánásmód kultúrája a szervezeten kívülieknek? Nyilvánvalóan el lehet mondani az olyan szokásos elemeket, mint az egészségbiztosítás vagy a fizetett betegszabadság, ám Melanie Hache szerint így sokkal bonyolultabb pontos benyomást kelteni a potenciáis jelentkezőkben arról, hogy milyen lenne a mindennapi alkalmazotti lét.

„A leghatékonyabb módszer lehet arra bátorítani az alkalmazottakat, hogy készítsenek és osszanak meg valós képeket és videókat a közösségi médiában. Még nagyobb cégeknek sincs feltétlenül ilyen kiérlelt munkaadói brandjük, és jobb lenne előbb kialakítani, mielőtt hozzáfognak egy koordinált munkaerő-toborzási projektbe” - javasolja Melanie Hache.


Ismerd meg önmagad!



Saját munkaadói brandünket definiálni nem kis feladat. A szakértő szerint a leggyakoribb hiba olyan, a fiatal tehetségek által széleskörben vonzónak talált szervezeteket utánozni, amelyeknek a miénktől eltérő munkakultúrája és jellegzetességei vannak.

Egy húsz-egynéhány programozót foglalkoztató technológiai start-up konferenciatermét esetleg vicces lehet labdákkal megtölteni, ám egy gyártóüzem dolgozói valószínűleg jobban örülnének egyszerűen egy sima teremnek.

Andrew Warner, a Monster.com marketinging alelnöke az Oracle felvetése kapcsán rámutatott, hogy a munkáltatói brandnek a szervezet őszinte megnyilatkozásánk kell lennie saját kultúrájával és értékeivel kapcsolatban. Korunk munkavállalói olyan munkahelyeket keresnek, amelyek illeszkednek személyes célkitűzéseikhez és erkölcseikhez, így ha a szervezet őszinte saját munkakultúráját illetően, az természetes módon vonzani fogja a megfelelő embereket.


Gondolkozz marketingesként!



Ugyancsak fontos, hogy a munkaadói brandünk illeszkedjék a fogyasztók felé sugárzott képhez. Ha a kettő nem találkozik egymással, a reménybeli jelentkező nem fogja tudni, mit gondoljon a cég munkakultúrájáról, és megkérdőjelez minden hozzá érkező információt, legyen az bármilyen lenyűgöző is.

Warner szerint a legjobb módja az egységesség fenntartásának, ha a lehetőséget adunk a HR csoportnak, hogy szorosan együttműködhessen a belső marketing részleggel. Ez biztosíthatja leginkább, hogy a HR-esek is értsék azokat az üzeneteket, amiket a leendő alklamazottak felé kommunikálniuk kellene, és segítheti az alapvető marketingelvek alkalmazásában a HR-t munkaerőtoborzási tevékenysége során.


Social sourcing: a közösségi médiában folytatott toborzás



Álljon itt egy elgondolkodtató adat Anne Dobey-tól, a LinkedIn Digital Transformation vezetőjétől: Míg a munkaerő csupán 20 százaléka keres aktívan munkát, addig 90 százalék hajlandó lenne váltani egy megfelelő lehetőség felbukkanásakor.

Tehát a munkahelyükkel elégedett emberek nagy része is nyitott a váltásra, ha megfelelő lehetőség kerül szóba. Első lépés? Helyezzük a lehetőségeket az orruk elé, és ez egyre inkább azt jelenti, hogy lépjünk velük kapcsolatba a LinkedIn-en vagy hasonló munkaerő toborzó portálokon.

Ha a HR vezetőknek úgy kell gondolkodniuk, mint egy marketingesnek, akkor a közösségi médiából szerzett adatokkal kapcsolatban szükségük lesz valamilyen stratégiára. Ahogy a marketingesek felhasználják az így nyert ügyféladatokat, hogy a lehetséges fogyasztókat releváns ajánlatokkal célozzák meg, úgy a cégek arról is rengeteg információhoz juthatnak, hogyan érjék el a megfelelő emberek a megfelelő módokon. A trendektől kezdve, hogy melyik iparág foglalkoztatja leginkább a számunkra leginkább kívánatos szakembereket, addig az információig, hogy vajon mi a legvonzóbb egy adott személy számára egy állásajánlatban, ezek az adatok mind felbecsülhetetlen értéket jelenthetnek a tehetséges munkavállalókért folytatott harcban - összegezte Melanie Hache, az Oracle HR megoldásokért felelős dél-európai stratégiai igazgatója.

oracle

A munkaerőpiacon erős a verseny a jó emberekért, nem könnyű megnyerni őket magunknak. Egy erős, hiteles munkaadói brand létfontosságú, hogy pozitív benyomást tehessünk a jelöltekben és hogy megtarthassuk meglévő munkavállalóinkat. Hiszen végül is mindenki egy nagyszerű munkaadónak szeretne dolgozni. Az Oracle tanulmánya szerint azok a HR osztályok, amelyek a megfelelő marketing irányelveket alkalmazzák a toborzás és a munkaerő-megtartás területén, rá fognak jönni, hogy a márka a munka nehezét elvégzi helyettük.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Top Employers Hungary 2024: ők most Magyarország 10 legjobb munkáltatója az alkalmazottak véleménye alapján

A Munkahelyeink.hu nemzetközi karrier platform nyilvánosságra hozta a legkedveltebb munkaadók toplistáját. A Top Employers Hungary jelenleg az egyetlen... Teljes cikk

Ezek a cégek nyerték el a legjobb munkáltatói minősítést

16 vállalat kapta meg a Top Employer Magyarország 2024 minősítést a Top Employers Institute-tól. A felmérés hat HR területet fed le, köztük az... Teljes cikk

Z generáció megtartása, rugalmas munka: ilyen volt 2023 az üzleti szolgáltató központoknál

A business service szektorban dolgozók 70 százaléka Z generációs. Az igényeikhez alkalmazkodás kulcsfontosságú a megtartásban - mondja Lenk István... Teljes cikk