Szerző: Berta László Megjelent: 1 éve

A HR munka nehezét elvégzi a márka

Azok a HR osztályok, amelyek a megfelelő marketing irányelveket alkalmazzák a toborzás és a munkaerő-megtartás területén, rá fognak jönni, hogy a márka a munka nehezét elvégzi helyettük - tanulmányt készített arról az Oracle, hogy milyen irányban érdemes a HR-nek munkáltatói márkát építeni.

images

Végleg elmúltak azok az idők, amikor az álláskeresőket elegendő volt kizárólag a jó fizetéssel kecsegtetni. Az emberek ma is elvárják a megfelelő fizetést, azonban olyan munkaadót szeretnének, amellyel közös az értékrendjük, és amelyről köztudott, hogy az embereket helyezi az első helyre - írta lapunknak elküldött írásában Melanie Hache, az Oracle HR megoldásokért felelős dél-európai stratégiai igazgatója.

Melanie Hache szerint mára az erős munkáltatói márka a legfontosabb toborzási eszközzé vált. Nem véletlenül osztják meg az emberek folyton a „tíz legjobb munkahely” listáját és a legklasszabb dolgozói juttatásokat a közösségi médiában.

oracleMelania Hache szerint az erős munkáltatói márka a legfontosabb toborzási eszközzé vált.

Válaszként a HR részlegek irányában egyre inkább elvárás, hogy marketingesként gondolkodjanak, hiszen őket nem csupán a cégen belül lehet a munkavállalók hangjának tekinteni, hanem azon kívül is.

Az Oracle HR Marketingesek Toborzási Kalauza című tanulmányában olyan cégek toborzási szakembereit kérdezte meg, mint pl. a LinkedIn, a Monster.com és az Oracle kollégái. Arra kérte őket, osszák meg gondolataikat arról, hogyan felelhetnek meg a HR vezetők az új elvárásoknak.

Osszanak meg valós képeket és videókat a munkahelyükről

Melanie Hache szerint az első dolog az, hogy az álláskeresőkre fogyasztókként kell gondolni. Már hozzászoktak a vezető cégek által kínált személyre szabott, kényelmes ajánlatokhoz, és ha a vállalat kivételes fogyasztói élményt kínál ügyfeleinek, a potenciális jelentkezők elvárják a hasonló bánásmódot a felvételi folyamat során is.

oracle

Mégis, számos cégnél lényeges különbség van aközött, ahogyan a marketing csapatok bánnak a fogyasztókkal, illetve, ahogyan a HR osztály kommunikál a reménybeli alkalmazottakkal. A vállalat munkatársai annak legértékesebb vagyona, így a leginkább megérdemli a különleges bánásmódot. Különösen a kiválóak! - fejtette ki.

De hogyan mutatható meg a munkaerővel való bánásmód kultúrája a szervezeten kívülieknek? Nyilvánvalóan el lehet mondani az olyan szokásos elemeket, mint az egészségbiztosítás vagy a fizetett betegszabadság, ám Melanie Hache szerint így sokkal bonyolultabb pontos benyomást kelteni a potenciáis jelentkezőkben arról, hogy milyen lenne a mindennapi alkalmazotti lét.

„A leghatékonyabb módszer lehet arra bátorítani az alkalmazottakat, hogy készítsenek és osszanak meg valós képeket és videókat a közösségi médiában. Még nagyobb cégeknek sincs feltétlenül ilyen kiérlelt munkaadói brandjük, és jobb lenne előbb kialakítani, mielőtt hozzáfognak egy koordinált munkaerő-toborzási projektbe” - javasolja Melanie Hache.

Ismerd meg önmagad!

Saját munkaadói brandünket definiálni nem kis feladat. A szakértő szerint a leggyakoribb hiba olyan, a fiatal tehetségek által széleskörben vonzónak talált szervezeteket utánozni, amelyeknek a miénktől eltérő munkakultúrája és jellegzetességei vannak.

Egy húsz-egynéhány programozót foglalkoztató technológiai start-up konferenciatermét esetleg vicces lehet labdákkal megtölteni, ám egy gyártóüzem dolgozói valószínűleg jobban örülnének egyszerűen egy sima teremnek.

Andrew Warner, a Monster.com marketinging alelnöke az Oracle felvetése kapcsán rámutatott, hogy a munkáltatói brandnek a szervezet őszinte megnyilatkozásánk kell lennie saját kultúrájával és értékeivel kapcsolatban. Korunk munkavállalói olyan munkahelyeket keresnek, amelyek illeszkednek személyes célkitűzéseikhez és erkölcseikhez, így ha a szervezet őszinte saját munkakultúráját illetően, az természetes módon vonzani fogja a megfelelő embereket.

Gondolkozz marketingesként!

Ugyancsak fontos, hogy a munkaadói brandünk illeszkedjék a fogyasztók felé sugárzott képhez. Ha a kettő nem találkozik egymással, a reménybeli jelentkező nem fogja tudni, mit gondoljon a cég munkakultúrájáról, és megkérdőjelez minden hozzá érkező információt, legyen az bármilyen lenyűgöző is.

Warner szerint a legjobb módja az egységesség fenntartásának, ha a lehetőséget adunk a HR csoportnak, hogy szorosan együttműködhessen a belső marketing részleggel. Ez biztosíthatja leginkább, hogy a HR-esek is értsék azokat az üzeneteket, amiket a leendő alklamazottak felé kommunikálniuk kellene, és segítheti az alapvető marketingelvek alkalmazásában a HR-t munkaerőtoborzási tevékenysége során.

Social sourcing: a közösségi médiában folytatott toborzás

Álljon itt egy elgondolkodtató adat Anne Dobey-tól, a LinkedIn Digital Transformation vezetőjétől: Míg a munkaerő csupán 20 százaléka keres aktívan munkát, addig 90 százalék hajlandó lenne váltani egy megfelelő lehetőség felbukkanásakor.

Tehát a munkahelyükkel elégedett emberek nagy része is nyitott a váltásra, ha megfelelő lehetőség kerül szóba. Első lépés? Helyezzük a lehetőségeket az orruk elé, és ez egyre inkább azt jelenti, hogy lépjünk velük kapcsolatba a LinkedIn-en vagy hasonló munkaerő toborzó portálokon.

Ha a HR vezetőknek úgy kell gondolkodniuk, mint egy marketingesnek, akkor a közösségi médiából szerzett adatokkal kapcsolatban szükségük lesz valamilyen stratégiára. Ahogy a marketingesek felhasználják az így nyert ügyféladatokat, hogy a lehetséges fogyasztókat releváns ajánlatokkal célozzák meg, úgy a cégek arról is rengeteg információhoz juthatnak, hogyan érjék el a megfelelő emberek a megfelelő módokon. A trendektől kezdve, hogy melyik iparág foglalkoztatja leginkább a számunkra leginkább kívánatos szakembereket, addig az információig, hogy vajon mi a legvonzóbb egy adott személy számára egy állásajánlatban, ezek az adatok mind felbecsülhetetlen értéket jelenthetnek a tehetséges munkavállalókért folytatott harcban - összegezte Melanie Hache, az Oracle HR megoldásokért felelős dél-európai stratégiai igazgatója.

oracle

A munkaerőpiacon erős a verseny a jó emberekért, nem könnyű megnyerni őket magunknak. Egy erős, hiteles munkaadói brand létfontosságú, hogy pozitív benyomást tehessünk a jelöltekben és hogy megtarthassuk meglévő munkavállalóinkat. Hiszen végül is mindenki egy nagyszerű munkaadónak szeretne dolgozni. Az Oracle tanulmánya szerint azok a HR osztályok, amelyek a megfelelő marketing irányelveket alkalmazzák a toborzás és a munkaerő-megtartás területén, rá fognak jönni, hogy a márka a munka nehezét elvégzi helyettük.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csonka Endrét választották az MLBKT új elnökének

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) elnöksége Csonka Endrét, az Első Pesti Malom Zrt. vezérigazgatóját választotta... Teljes cikk

Hadházy Ákos kilép az LMP-ből

Kilép az LMP-ből Hadházy Ákos korábbi társelnök. Az ellenzéki politikus ezt a 24.hu-val közölte, majd az ott megjelent cikket szerdán közzétette... Teljes cikk

632 millió forint adót csal el egy férfi cégpiramissal

Cégpiramist kiépítve 632 millió forintos kárt okozott az állami költségvetésnek egy korábban a francia idegenlégióban is szolgáló férfi és... Teljes cikk

Versenyképes fizetéssel és bónuszrendszerrel motiválják a dolgozókat

A magyar tulajdonú barkácsáruház-lánc, a Praktiker HR-vezetője megoldandó feladatnak tekinti a munkaerőhiányt, bár őket ez kevésbé sújtja, mert... Teljes cikk

Kalauz bántalmazása miatt emeltek vádat egy férfi ellen

A Somogy Megyei Főügyészség vádalt emelt egy 27 éves férfi ellen, aki bántalmazta a munkáját végző jegyellenőrt. A MÁV-Start korábban azt... Teljes cikk