Megjelent: 4 éve

A szakmai fejlődés és az elismerés iránti igény motiválja az Y-generációt

Napjaink magyar munkaerőpiacán egyre meghatározóbb szerephez jutnak az Y-generáció képviselői, akik azonban sok mindenben különböznek a korábbi generációktól. 2800 fiatalt kérdezett meg online kutatásában a Frissdiplomás Kft.,amely azt vizsgálta, hogy mi foglalkoztatja legjobban az Y-generáció tagjait a munkavállalás kapcsán, és milyen szempontokat mérlegelnek a jövőjükkel összefüggésben.

Az 1980 és 1996 között született korosztálynak azonban koránt sincs könnyű dolga az elhelyezkedéssel, a karrierterveik megvalósításával. Más módszereket követnek, másképp kommunikálnak, és sok mindent másként gondolnak a hivatástudatról, szakmáról, ami sokszor értetlenséget, konfliktusokat szül az olyan munkahelyeken, ahol náluk idősebb, tapasztaltabb kollégák is dolgoznak.

A Frissdiplomás Kft. idén tavasszal hiánypótló kutatás elvégzésére vállalkozott közel 2800, ebbe a korosztályba tartozó fiatal bevonásával. Országos, online felmérésükben azt vizsgálták meg, hogy mi foglalkoztatja legjobban az Y-generáció tagjait a munkavállalás kapcsán, és milyen szempontokat mérlegelnek a jövőjükkel összefüggésben.

A felmérés eredménye rámutat arra, hogy az Y-generáció tagjait leginkább az foglalkoztatja a jövőjükkel kapcsolatban, hogy el fognak-e tudni helyezkedni, illetve képesek-e olyan munkát szerezni, amely lehetőséget ad nekik a szakmai fejlődésre, illetve a saját sikerek elérésére.

Aggódnak, hogy lesz-e munkájuk és igénylik a visszajelzést


A 20 – 36 éves korosztályon belül leginkább azok félnek a munkanélküliségtől, akik a középiskoláikat a közelmúltban végezték el, és vidéken, elsősorban falun élnek. A náluk idősebb, több tapasztalattal rendelkezők körében már jelentősen kisebb azoknak az aránya, akik attól tartanak, hogy nem kapnak állást. Míg a friss diplomások 37 százaléka gondolja azt, hogy nem lesz munkája, addig például a 3-5 éves munkatapasztalatot szerzők közül már csupán 9 százalék ilyen borúlátó – derül ki a felmérésből, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy az Y-generációnak korántsem csupán a munkahelyszerzés a legfőbb célja.

Inkább azt az állást preferálják, ahol folyamatosan képezhetik magukat és ezzel párhuzamosan az eredményeiket is elismerik. Utóbbi esetében a Frissdiplomás kutatása is megerősítette azt a tényt, hogy az 1980 után születettek folyamatosan igénylik a visszacsatolást, a dicséretet az elvégzett feladat után. Ez hozzájárul náluk ahhoz, hogy motiváltak és elkötelezettek maradjanak. Ugyanakkor a szóbeli támogatás, a gyors előrelépési lehetőség biztosítása természetesen csak részben elégeti ki az elvárásaikat.

A Y-generáció lojalitását a versenyképes juttatási csomag teszi teljessé. A válaszadók közel fele legalábbis ezt jelölte meg az egyik fő érvként az állás elfogadása, vagy elutasítása kapcsán. Konkrét összegekre nem tettek utalást a kutatóknak, de azt a megkérdezettek harmada fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a fix munkaidő egyenlő fix bér elvet kevésbé tartják vonzónak. Ez alapján egyértelműnek látszik, hogy a magas fizetéssel járó rugalmas beosztások sokkal kedveltebbek ebben a korosztályban.

Csak minden negyedik menne külföldre, de a magánéletüket óvnák

A kutatás további érdekessége, hogy a válaszadók visszajelzései szerint a külföldi munkavégzés kisebb arányban hozza lázba a fiatalokat, mint azt a média által feldolgozott, a nagyarányú gazdasági kivándorolásról szóló hírek alapján gondolnánk. Csupán a megkérdezettek negyede mondta azt, hogy határon túli tapasztalatszerzés hosszabb, vagy rövidebb távon szerepel a terveik közt.

A kutatás másik, hasonlóan meglepő megállapítása szerint az Y-generáció számára a karriertervek megvalósítása mellett az is legalább olyan fontos, hogy a munka cseppet se menjen a magánéletük rovására. Ennek megfelelően a válaszadók jelentős része reális veszélyként említette meg azt, hogy felborulhat az egyensúly az életük két fő területe közt, és rendszeresen többet kell majd dolgozniuk annál, mint, amennyit optimálisnak tartanak.

Mindezek mellett a Frissdiplomás felmérése szerint a korosztályon belül jelentős nemi különbségek nem fedezhetőek fel a munkához kapcsolódó elvárások, elképzelések kapcsán. Annyi eltérés azért megragadható, hogy a megkérdezett Y-generációs nők (40 százalékuk) kicsivel jobban aggódnak azon, hogy nem fognak jól keresni, illetve megfelelő munkát találni maguknak, ugyanakkor a férfiakkal ellentétben attól meg kevésbé tartanak, hogy unalmas feladatokat kellene majd ellátniuk a leendő munkahelyükön.

A kutatás eredményei alapján a Frissdiplomás azt a tanácsot adja a munkaadóknak, hogy akkor járnak a legjobban, ha az Y-generációs munkavállalókat olyan ajánlatokkal csábítják magukhoz, amelyek folyamatos fejlődési lehetőséget, rugalmas körülményeket és versenyképes juttatásokat biztosítanak a számukra. Cserébe a frissen belépő fiatalok lelkesedésükkel, lendületükkel, tenni akarásukkal, új megközelítéseikkel, terhelhetőségükkel és ötleteikkel képesek akár jelentős mértékben is növelni az őket alkalmazó vállalkozások eredményességét, hatékonyságát.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
24 hónapos munkaidőkeret: hogyan lehetne mindenkinek jobb?

Így lehetne hatékonyabb a hosszabb munkaidőkeretet szabályozó rendelet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda szerint. Teljes cikk

Koronavírus és GDPR: van feladat bőven!

A koronavírussal kapcsolatos protokollok kialakításakor elkerülhetetlen a megfelelő adatkezelési szabályzatok készítése és az adatkezelési... Teljes cikk

Erre figyeljen a katás, ha nem akarja, hogy a NAV jól megadóztassa

A kisadózók tételes adózásával (kata) kapcsolatban tavaly novemberben hajmeresztő szigorítási tervek kerültek elő, amiket utóbb cáfolt a... Teljes cikk