Megjelent: 7 éve

A szakmai fejlődés és az elismerés iránti igény motiválja az Y-generációt

Napjaink magyar munkaerőpiacán egyre meghatározóbb szerephez jutnak az Y-generáció képviselői, akik azonban sok mindenben különböznek a korábbi generációktól. 2800 fiatalt kérdezett meg online kutatásában a Frissdiplomás Kft.,amely azt vizsgálta, hogy mi foglalkoztatja legjobban az Y-generáció tagjait a munkavállalás kapcsán, és milyen szempontokat mérlegelnek a jövőjükkel összefüggésben.

images

Az 1980 és 1996 között született korosztálynak azonban koránt sincs könnyű dolga az elhelyezkedéssel, a karrierterveik megvalósításával. Más módszereket követnek, másképp kommunikálnak, és sok mindent másként gondolnak a hivatástudatról, szakmáról, ami sokszor értetlenséget, konfliktusokat szül az olyan munkahelyeken, ahol náluk idősebb, tapasztaltabb kollégák is dolgoznak.

A Frissdiplomás Kft. idén tavasszal hiánypótló kutatás elvégzésére vállalkozott közel 2800, ebbe a korosztályba tartozó fiatal bevonásával. Országos, online felmérésükben azt vizsgálták meg, hogy mi foglalkoztatja legjobban az Y-generáció tagjait a munkavállalás kapcsán, és milyen szempontokat mérlegelnek a jövőjükkel összefüggésben.

A felmérés eredménye rámutat arra, hogy az Y-generáció tagjait leginkább az foglalkoztatja a jövőjükkel kapcsolatban, hogy el fognak-e tudni helyezkedni, illetve képesek-e olyan munkát szerezni, amely lehetőséget ad nekik a szakmai fejlődésre, illetve a saját sikerek elérésére.

Aggódnak, hogy lesz-e munkájuk és igénylik a visszajelzést


A 20 – 36 éves korosztályon belül leginkább azok félnek a munkanélküliségtől, akik a középiskoláikat a közelmúltban végezték el, és vidéken, elsősorban falun élnek. A náluk idősebb, több tapasztalattal rendelkezők körében már jelentősen kisebb azoknak az aránya, akik attól tartanak, hogy nem kapnak állást. Míg a friss diplomások 37 százaléka gondolja azt, hogy nem lesz munkája, addig például a 3-5 éves munkatapasztalatot szerzők közül már csupán 9 százalék ilyen borúlátó – derül ki a felmérésből, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy az Y-generációnak korántsem csupán a munkahelyszerzés a legfőbb célja.

Inkább azt az állást preferálják, ahol folyamatosan képezhetik magukat és ezzel párhuzamosan az eredményeiket is elismerik. Utóbbi esetében a Frissdiplomás kutatása is megerősítette azt a tényt, hogy az 1980 után születettek folyamatosan igénylik a visszacsatolást, a dicséretet az elvégzett feladat után. Ez hozzájárul náluk ahhoz, hogy motiváltak és elkötelezettek maradjanak. Ugyanakkor a szóbeli támogatás, a gyors előrelépési lehetőség biztosítása természetesen csak részben elégeti ki az elvárásaikat.

A Y-generáció lojalitását a versenyképes juttatási csomag teszi teljessé. A válaszadók közel fele legalábbis ezt jelölte meg az egyik fő érvként az állás elfogadása, vagy elutasítása kapcsán. Konkrét összegekre nem tettek utalást a kutatóknak, de azt a megkérdezettek harmada fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a fix munkaidő egyenlő fix bér elvet kevésbé tartják vonzónak. Ez alapján egyértelműnek látszik, hogy a magas fizetéssel járó rugalmas beosztások sokkal kedveltebbek ebben a korosztályban.

Csak minden negyedik menne külföldre, de a magánéletüket óvnák

A kutatás további érdekessége, hogy a válaszadók visszajelzései szerint a külföldi munkavégzés kisebb arányban hozza lázba a fiatalokat, mint azt a média által feldolgozott, a nagyarányú gazdasági kivándorolásról szóló hírek alapján gondolnánk. Csupán a megkérdezettek negyede mondta azt, hogy határon túli tapasztalatszerzés hosszabb, vagy rövidebb távon szerepel a terveik közt.

A kutatás másik, hasonlóan meglepő megállapítása szerint az Y-generáció számára a karriertervek megvalósítása mellett az is legalább olyan fontos, hogy a munka cseppet se menjen a magánéletük rovására. Ennek megfelelően a válaszadók jelentős része reális veszélyként említette meg azt, hogy felborulhat az egyensúly az életük két fő területe közt, és rendszeresen többet kell majd dolgozniuk annál, mint, amennyit optimálisnak tartanak.

Mindezek mellett a Frissdiplomás felmérése szerint a korosztályon belül jelentős nemi különbségek nem fedezhetőek fel a munkához kapcsolódó elvárások, elképzelések kapcsán. Annyi eltérés azért megragadható, hogy a megkérdezett Y-generációs nők (40 százalékuk) kicsivel jobban aggódnak azon, hogy nem fognak jól keresni, illetve megfelelő munkát találni maguknak, ugyanakkor a férfiakkal ellentétben attól meg kevésbé tartanak, hogy unalmas feladatokat kellene majd ellátniuk a leendő munkahelyükön.

A kutatás eredményei alapján a Frissdiplomás azt a tanácsot adja a munkaadóknak, hogy akkor járnak a legjobban, ha az Y-generációs munkavállalókat olyan ajánlatokkal csábítják magukhoz, amelyek folyamatos fejlődési lehetőséget, rugalmas körülményeket és versenyképes juttatásokat biztosítanak a számukra. Cserébe a frissen belépő fiatalok lelkesedésükkel, lendületükkel, tenni akarásukkal, új megközelítéseikkel, terhelhetőségükkel és ötleteikkel képesek akár jelentős mértékben is növelni az őket alkalmazó vállalkozások eredményességét, hatékonyságát.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
A munka csak egy része a kirakósnak, ami az életünk

A legjobb, ha sikerül megtalálni az összhangot a munka – a cég - és az egyén céljai, igényei között. Ha egy vállalat képes reagálni a változó... Teljes cikk

Kulcs a jó munkahelyhez: Így gyűjts és értelmezz adatokat HR-esként

Munkavállalói elkötelezettség mérése, teljesítményértékelés és kiválasztás. E három területen a cégek már most sok adatot gyűjtenek és... Teljes cikk

Miért nem tudnak a fiatalok szabadulni a jelenléti munkától?

A munka világa megváltozott, ennek ellenére a fiatal alkalmazottak sokkal kevésbé tudják kihasználni az új rugalmasságot. Vajon miért? Teljes cikk