kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Ágazatokra kellene szabni a foglalkoztatási szabályokat

A szakszervezetek szerint a bürokrácia-csökkentő program érdemben nem teremt munkahelyeket, csak a dolgozók kiszolgáltatottságát növeli, a munkáltatók viszont üdvözlik, hogy a vállalkozások adminisztratív terhei csökkennének, és szerintük a hosszabb próbaidő, az egyszerűbb elbocsátás vagy az öt és fél napos munkahét nem lényegi elemei a csomagnak. Kérdés, hogy ezzel a munkajogi szakemberek is egyetértenek-e. Megkérdeztük, ők mit gondolnak a tervezett intézkedésekről.

images

Jelenleg kidolgozás alatt áll az úgynevezett bürokrácia-csökkentő program, amelynek főbb célkitűzéseit a múlt héten ismertették. Az intézkedéscsomag főként a kis- és középvállalatok adminisztrációs terheit kívánja lefaragni, ugyanakkor alaposan megváltoztatná a foglalkoztatás feltételeit. A munkavállalói érdekképviseletek a programot a dolgozókkal szembeni merényletként aposztrofálták, a munkaadók pedig egyfelől úgy ítélték meg, hogy ezek az intézkedések valóban enyhítik a vállalkozások terheit, másrészt sérelmezték, hogy csak a kkv szektort érintik.

Egyelőre azonban csak a foglalkoztatással kapcsolatos intézkedési tervek megfoghatóak, ezek szükségességéről egy munkaügyi szakembert és egy munkajogászt kérdeztünk.

Racionalizálni kell a szabályozást

Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szakértője szerint a munkaügyi szabályok a Munka Törvénykönyvében néhol sántikálóan kógensek, azaz a munkaadók számára nem, csak a munkavállalók irányába engednek pozitív eltérést, ezért mindenképpen indokolt racionalizálni a szabályozást. "Ennek két járható útját látom. Az egyik az lenne, hogy tényleg csak a kereteket határozná meg a törvény és lehetőséget biztosítana a feleknek az alapelvek betartása mellett egyedi szerződések kötésére. A másik út minden egyes ágazatra vonatkozóan rendelettel, vagy kötelező ágazati kollektív szerződésekkel az adott ágazat igényeinek, szakmai sajátosságainak megfelelő szabályozás kialakítása" - fogalmazott lapunknak a szakember.

Hozzátette: a kormány olyan szerzett munkavállalói jogokat, intézményeket kíván megváltoztatni, amelyek munkavállalói oldalról valóban "munkavállaló ellenesnek" tekinthetőek, de munkáltatói oldalról az összköltségen belül a szabályos foglalkoztatással kapcsolatos költségek hányada igen jelentős. A BDO munkaügyi szakértője úgy véli, ezek az intézkedések érdemben nem fogják növelni a foglalkoztatást, sokkal inkább erőforrásokat szabadítanak fel, amelyeket a cégek fejlesztésekre is fordíthatnak, így viszont a foglalkoztatottak számának csökkenését is eredményezhetik, az automatizálás, vagy a folyamatok gépesítése által.

A jelenlegi három hónap helyett hat hónapos próbaidőt is be lehetne vezetni

Máriás Attila szerint indokolt lehet a próbaidő növelése, egyrészt mert számos olyan munkakör, munkafeladat van, ahol a munkavállaló szakmai alkalmassága 3 hónap alatt nem derül ki, másfelől ez egy valós igény a cégek részéről, amelyek jelenleg a próbaidő kereteit a maguk eszközeivel próbálják feszegetni, amiben az egyszerűsített foglalkoztatás, munkaerő kölcsönzés és a határozott idejű szerződésekre támaszkodnak.
A tervek szerint a munkabérről és az azzal összefüggésben kifizetett közterhekről szóló kimutatás - a köznyelvben a "bérpapír" - kinyomtatási kötelezettsége megszűnne. Ezzel a cégek 19,2 milliárd forintot takaríthatnának meg, de a kormány visszafaragna az éjszakai és hétvégi bérpótlékokból is. Terv szintjén megfogalmazódott, hogy csökkentenék az egyszerre kiadható szabadságok és a fizetett szabadság mértékét.


Másképp látja Dr. Göndös Gábor, az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda munkajogásza, aki szerint a jelenlegi 3 hónapos felső határ elegendő ahhoz, hogy a - fejvadász által már megszűrt állományból kiválasztott, majd kellőképpen betanított - munkavállaló készségeiről, képességeiről, hozzáállásáról a munkáltató meggyőződjék. "A hibát a munkáltatók inkább ott követik el, hogy jellemzően nemhogy a próbaidő lejártát nem jegyzik elő naptárilag, de a próbaidő tartamát sem arra használják, amit maga a jogintézmény neve is sugall" - mondta a jogász, hozzátéve, a 6 hónapos tartam abból a szempontból is túlzó, hogy ennyi időre már sokszor határozott idejű munkaszerződést kötnek a dolgozóval. "A gyakorlati tapasztalatok alapján a piac sokkal inkább azt várná el, hogy a munkavállaló belső áthelyezése, munkakörváltása esetén, ha ehhez minőségileg más készségek és képességek szükségesek, akkor erre az új tartamra lehessen próbaidőt alkalmazni" - mutatott rá Göndös Gábor.

Munkaidő átcsoportosítása

A kormány munkaügyi csomagjából kiderül, hogy véglegesítenék azt a jelenlegi - a válság miatt eredetileg ideiglenesen bevezetett - szabályt, amely szerint a rendes munkaidő mértékének (megrendelések hiánya miatti) átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók oly módon, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért.

Göndös Gábor úgy véli, ennek kiterjesztésére nincs szükség, de ez nem is "életszagú". "Mivel a kommentárok szerint a munkaidő-csökkentéssel arányos munkabércsökkentés nem jár együtt, a felhalmozott "tartalék" későbbi felhasználása gyakorlatilag csak az egyensúlyt billenti helyre, amely egyfajta gigantikus munkaidő-keretként is elképzelhető, azaz különösebben nem sérelmes. Kérdésként merül fel persze, hogy a jogalkotó a világválság apropóján bevezetett felmondási tilalmat is fenn kívánja-e tartani" - vélekedett.

Szabadság helyett pénz a visszatérő kismamáknak

A munkaügyi csomag szerint a munkáltató fontos gazdasági érdeke esetén is kettőnél több részletben adhatná ki a szabadságot, valamint a szabadságot - a munkavállaló beleegyezése esetén - részben pénzben is meg lehetne váltani GYES-ről való visszatéréskor. Előírnák, hogy a munkavállaló a huzamosabb időn át tartó, gyermek gondozása, ápolása céljára kapott fizetés nélküli szabadságáról való visszatérését megfelelő idővel (30-60 nap) korábban a munkáltató tudomására hozza.

"Ha a "fontos munkáltatói gazdasági érdek" ténylegesen megragadható, a kettőnél több részletben kiadható szabadság akár használható is lehet. A munkavállaló által jellemzően igényelt, év végi ünnepek, illetve nyári szabadságolások köré csoportosuló kettő részletnél több, valóban jobban igazodhatna a munkáltató munkaerő-gazdálkodási elképzeléseihez" - vélekedett a javaslatról Göndös. A jogász szerint ésszerű az a terv is, hogy a gyes-ről visszatérő kismama a felhalmozott szabadságát pénzben kiváltsa, a gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy ez az időszak gyakran üresjáratot, a védett tartam fölösleges fogyását jelenti. Az pedig, hogy a munkavállalónak 30-60 nappal előre jeleznie kell a visszatérési szándékát, ugyancsak igény a cégek részéről, így ugyanis a helyettesítéssel, pótlással járó munkaerő-gazdálkodási kérdéseket könnyebben lehetne intézni.

Szabadidővel honorálnák a túlórát

Göndös szerint egyértelmű munkáltatói érdek tapintható ki abban a szabályban, amely az eddigi megegyezés helyett a munkáltatók hatáskörébe helyezné a döntést, hogy a túlmunkát pótlék helyett szabadidővel honorálják. Ezzel leginkább a hiteleket törlesztő, kisgyermekes munkavállalók járhatnak rosszabbul, hiszen ők azok, akik szívesebben vállalnak túlmunkát, ha tudják, hogy a pótlék a fizetést számottevően megdobja, bár a jogász úgy látja, a "lecsúsztatás" is járhat előnyökkel, ha a munka-magánélet összehangolását vesszük figyelembe.

Egyszerűsítik az egyszerűsített foglalkoztatás dokumentációját

A tervezet szerint pontosítják a mezőgazdasági idénymunka értelmező rendelkezését, ezen felül az adminisztrációcsökkentés érdekében a munkavégzés megkezdéséig a szerződés munkavállaló kérésére történő írásba foglalása csak az alapvető kérdésekre (felek neve, elvégzendő munka, bér) terjed ki, az egyéb azonosítókkal kapcsolatos rovatok a nap végéig is kitölthetők lesznek. Ezzel Göndös Gábor szerint a nehezen ellenőrizhető mezőgazdasági idénymunkáltatás átláthatóságát és szabályosságát igyekeznek előmozdítani. "Ez leginkább abban az esetben válthatja be a hozzá fűzött reményeket, ha a csökkentett adattartalom is megfelelő kereteket szab a jogkövető foglalkoztatásnak. Ebből a szempontból inkább közömbösnek tekinthető az a szabály, hogy egyes adatelemeket elég lehet a "nap végéig" kitölteni. Reméljük, hogy az intézkedéscsomag komolyabb karriert fog majd befutni, mint az alkalmi munkavállalói könyv" - bizakodott a munkajogász.

Csökkentenék a képesítési követelményeket

A bürokrácia-csökkentő programban az is szerepel, hogy számos munkakör esetében eltörölnék a felesleges képesítési követelményeket. Máris Attila szerint mindenképpen újra kell gondolni a garantált bárminimum intézményét, mivel ma alig találni olyan munkakört, amely ne lenne szakképesítéshez kötött. "Ma egy mezőgazdasági traktorosnak is legalább 94.000 forintos garantált bérminimumot kell fizetni, mert a vonatkozó mezőgazdasági jogszabályok alapján a jogosítvány mellett szakképesítés is kell a munkakör betöltéséhez" - hozott egy példát a jelenlegi rendszer visszás gyakorlatára a szakember.

Könnyebb lesz elbocsátani a dolgozókat

A tervek szerint a munkavállalók felvételét és elbocsátását is megkönnyítené a kormány, elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára. A lehető legegyszerűbb felvételi eljárás mellett a jelenleg taxatív felmondási indok bővítésével a jövőben a munkáltatónak nem kellene valamilyen negatív tartalmú értékítéletet szülő nyilatkozatot kiállítania. Máriás Attila úgy látja, a jelenlegi szabályozással az a legfőbb probléma, hogy ha a foglalkoztató nem alkalmaz munkaügyi szakértőt, vagy hozzáértő munkaügyi szakjogászt, akkor jó eséllyel fogalma sincs azokról a követelményekről, melyeknek a jogviszony megszüntetése kapcsán meg kell felelni. "Ez nagy cégek HR-eseinek nem jelent problémát, azonban a kormány által felkarolt kkv-k jelentős része nem alkalmaz külön HR-es szakembereket" - mutatott rá a munkaügyi szakértő.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk