kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Az Ön munkahelyén hogyan kezelik a stresszt?

Egyes számítások szerint hazánkban a munkavállalók 60 százalékát sújtja a túlórából, szervezeti konfliktusokból, a kedvezőtlen munkafeltételekből, a folyamatosan nagy túlterhelésből adódó pszichés és fizikális tüneteket kiváltó munkahelyi stressz. A Szívbarát Munkahely pályázat tavalyi kategórianyertesei nagy hangsúlyt helyeznek az óhatatlanul fellépő munkahelyi stressz kezelésére.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szerint ma már hazánkban is egyre többen tudják, hogy a munkahelyi stressznek komoly következményei lehetnek.

Az Európai Unióban végzett felmérések szerint a betegállományban eltöltött napok számának 50-60 százalékáért a stressz tehető felelőssé. A munkahelyi stressz forrásainak felismerése és kezelése nem csak a dolgozók, hanem a cégek érdeke is, hiszen a munkavállalónak tartósan rossz közérzetet, majd ebből kialakuló betegséget, a foglalkoztatónak pedig jelentős többletköltséget eredményez, mint például a táppénz vagy a tartósan távol lévő kolléga pótlása. A munkahelyi stresszből eredő üzleti károk mértéke meghaladja az országok GDP-jének egy százalékát, a munkakedv romlása miatti hatékonyságvesztés pedig évente húszmilliárd euró kiesést okoz az unió országaiban.

Magyarországon a munkavédelmi törvény idén január óta nevesíti a stresszt, mint egészségkárosító tényezőt. A törvénymódosítás célja, hogy felhívja a munkáltatók figyelmét azokra a kockázati tényezőkre, amelyek stresszt okozhatnak, és arra is, hogy törekedni kell a munkahelyi stressz káros hatásainak csökkentésére. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szakemberei március óta ellenőrzik a munkáltatókat, de egyelőre inkább ajánlásokat fogalmaznak meg, mint élnek a törvény nyújtotta szankciókkal.


Van megoldás a munkahelyi stressz kezeléséreA "stressztörvény" szerint elsősorban jó munkaszervezéssel, megfelelő munkarend kialakításával, a foglalkoztatási jogviszony bizonytalanságainak elkerülésével, a pihenési rend megszabásával lehet nyugodt munkakörülményeket teremteni. Tehát van megoldás, ám ehhez az első lépés a stresszt kiváltó okok felismerése.

"A munkahelyi stressznek számos oka lehet: kedvezőtlen munkafeltételek, túlterhelés, túl nagy vagy túl kevés felelősség, a kontroll hiánya, a munkavállaló elégedetlensége a munkahelyi szervezetben elfoglalt szerepével, a főnök és a beosztott között fellépő konfliktusok vagy az előrelépés lehetetlensége - sorolja Galgóczi Dóra, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa.


Példamutató cégekSzerencsére manapság már sok cég akad, aki a fentieket a gyakorlatban is alkalmazza. A Szívbarát Munkahely pályázat nagyvállalati kategóriájában az Alcoa-Köfém Kft. került a képzeletbeli dobogó legfelső fokára 2007-ben. Sas Erika kommunikációs vezető szerint sok tényező játszhatott közre a döntésben, de közülük talán a legfontosabb, hogy cégüknél megkülönböztetett figyelmet fordítanak a pályázat egyik elemére, a munkahelyi stressz kezelésére.

"Munkatársaink jelentik cégünk alapját, valójában magát a vállalatot. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy munkahelyi közérzetük, általános egészségi, fizikai és pszichés állapotuk megfelelő legyen. A munkahelyi stresszkezelés témakörében igyekszünk minél több megoldást kínálni valamennyi kollégánk számára: az egyik legfontosabb például, hogy létezik egy éjjel-nappal hívható, ingyenes, anonimitást garantáló telefonszámunk, ahol munkatársaink hívását pszichiáter fogadja.

Dolgozóink itt nem csak a munkahelyi konfliktusok okozta problémáikat tárhatják fel a szakember előtt, hanem akár magánéleti gondjaikat is. Ha lehet így fogalmazni, népszerű szolgáltatásról van szó, hiszen egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. A stresszkezelés másik módja a sportolási lehetőség biztosítása. Munkaidőn belül cégünknél gyógytornászok járják végig a különböző munkahelyi egységeket, napi 15 perc lazító tornát biztosítva azok számára, akik ezt igénylik. Úgy látjuk, ezek a plusz szolgáltatások fontosak a dolgozók számára. Ugyanis ma már egyre több munkavállaló keres úgy munkahelyet, hogy szem előtt tartja, hogy az adott cég milyen módon becsüli meg munkáját, ami az anyagi elismerésen túl, az egyéb feltételeket is jelenti. A Szívbarát Munkahely pályázat lehetőséget ad arra, hogy a munkáltatók összegezzék ilyen irányú szolgáltatásaikat, és amennyiben szükséges, bővítsék azokat."

A Mediaedgecia Hungary Kft. tavaly a kis- és középvállalat kategória első helyezettje lett. A cég idén újra pályázott, mert úgy érzik, hogy ez a megmérettetés további fejlesztésekre ösztönzi a vállalatot.

"Már csak azért is lényeges odafigyelnünk a dolgozók egészségére, mert ha munkatársaink jól érzik magukat, jobb teljesítményre képesek és nem utolsósorban lojálisak lesznek munkahelyükhöz." - mondja Pajor Attila, a cég gazdasági igazgatója. - "Cégünknek 2004 óta van lehetősége arra, hogy például minden nap egészséges reggelivel és a rugalmas munkaidő bevezetésével támogassuk dolgozóinkat. Emellett úgy gondoljuk, hogy a munkahelyi stressz kezelésének fontos eleme, hogy munkatársainknak legyen ideje és lehetősége a feltöltődésre: a sportolás ebben nagy szerepet játszik, ezért a férfi dolgozóknak hetente egyszer közös futballozást, a hölgyek számára pedig kosárlabdázási lehetőséget biztosítunk bérelt teremben, és támogatjuk az aktív életmódot fitneszterembe szóló ingyenes bérlettel is. A kerékpárral munkába járók számára tusolási-öltözködési lehetőséget és zárt tárolóhelyet biztosítunk."

A Szívbarát Munkahely pályázat tavalyi különdíjasa a Menhely Alapítvány lett, akik kreativitásuknak köszönhetik a díjat. "Nonprofit alapítványként számunkra óriási segítséget jelentett a megnyert ötszázezer forintnyi összeg, ennek segítsége nélkül jóval kevesebb kikapcsolódási, egészségügyi, sportolási lehetőséget tudtunk volna munkatársaink számára biztosítani." - mondja Tóth Zelma, az alapítvány munkatársa. - "Nálunk a szívbarát elnevezés arra utal, hogy hatékony segítséget nyújtunk az egészséges életmód elsajátításához - de úgy, hogy a résztvevők nem ajándékként kapják a lehetőséget, hanem a programok költségeinek egy részét ők maguk fedezik. Úgy gondoltuk, hogy így motiváltabbak lesznek arra, hogy be is fejezzék például az elkezdett fogyókúraversenyt, hogy aktív résztvevői legyenek a céges futóversenynek, hogy folyamatos edzés után elinduljanak a Balatonátúszó versenyen. Igazi sikertörténeteket könyvelhetnek el a résztvevők, sokan komoly eredményeket értek el. A munkahelyi stresszkezelés egyik módja például, hogy közös programokon vegyünk részt: kirándulásokon és tömegsport rendezvényeken. Az ilyen helyszínek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy kissé eltávolodva a mindennapoktól feloldjuk a megjelent konfliktusokat. És arra is jó, hogy más oldaláról ismerjük meg a mellettünk dolgozó munkatársunkat. Egy ilyen nap után másként indul a hét, és több odafigyeléssel tudjuk a munkánkat végezni."

Ahogy a konkrét példákon is láthatjuk, a munkahelyi stressz kezelésének sok elsajátítható és fejleszthető módja létezik, amelynek alapja, hogy a munkáltató és a munkavállaló egyaránt kötelességének és egyben szívügyének érezze a humán munkaerő védelmét.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk