kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Családbarát munkahely: nem teher, hanem lehetőség

A munka és magánélet egyensúlyának megbomlása a munkavállaló számára konfliktusokat okoz. A családbarát munkahely sok ebből adódó problémát segít megelőzni, ráadásul a munkaadó számára is előnyökkel jár.

images

Az utóbbi években a családalapítás időpontja egyre későbbre tolódik. A hagyományos családmodell felbomlásával egyre több a gyermekét egyedül nevelő - ezzel egyidejűleg dolgozó - szülő, a munkahelyeken pedig az elvégzendő munka mennyisége is kimutathatóan növekszik. Ez a hagyományos munkahelyeken a munka/magánélet egyensúlyának megbomlásához és ezáltal konfliktusokhoz vezet. A jelenség nem egyszemélyes probléma. Mindenkire kihat: az alkalmazott családjára, barátaira, azokra az emberekre, akikkel együtt dolgozik, és a munkaadójára is.

A konfliktus feloldására számos országban növekszik az ún. családbarát munkahelyek száma, ami lehetővé teszi, hogy a munkavállalók össze tudják egyeztetni munkájukból eredő kötelezettségeiket és magánéleti feladataikat. Mit jelent azonban a munkaadók számára mindez? Teher vagy éppenséggel lehetőség?

Külföldön már bevált módszer

Külföldi példák sokasága és már néhány magyar kezdeményezés is bizonyítja, hogy a családbarát elv szerint működő munkahely, vagy település valamennyi fél számára komoly előnyöket nyújt. A családbarát munkahely létrehozása a munkaadók számára lehetőséget kínál számos külső, környezeti és belső, szervezeti nehézség orvoslására. A tehetséges munkaerő vonzása és megőrzése a vállalatok elemi érdeke. A megtartott dolgozók tehetségén és már megszerzett tudásán, tapasztalatán túl az is emellett szól, hogy jelentős időráfordítással és költséggel jár a munkavállalói fluktuáció miatt folyamatosan új munkaerőt keresni és az új dolgozókat betanítani. Az új belépők ráadásul jóval később érik el teljesítményük csúcsát.

A munka és a magánélet egyensúlyának felbomlása, a munka beszivárgása a magánéletbe új pszichés problémák kifejlődését is eredményezte, melyek rontják a munkahelyek hatékonyságát, illetve eredményességét. Ilyenek például a menedzserbetegségek, melyek függőségbe taszítják akár a legkiválóbb dolgozókat is, vagy a kiégés, amely a munkától, munkatársaktól, ügyfelektől idegeníti el a munkavállalót. Ma már bizonyítani lehet azt is, hogy sok esetben a túlzott stressz tehető felelőssé a munkahelyi balesetekért, a gyakori és indokolatlan munkahelyi távollétért.

A lehetőségek száma végtelen

Számos eszköz áll a munkaadók rendelkezésére, melyek segítségével családbarát munkahelyeket alakíthatnak ki. Ezek nem feltétlenül járnak újabb költségekkel, sőt, alkalmazásuk sok esetben mérhető költségcsökkentést jelent.

Beszélhetünk családbarát foglalkoztatási formákról: ide tartozik többek között a részmunkaidős foglalkoztatás, valamint a nyugdíjas munkavállalók továbbfoglalkoztatása, ami a munkaadói oldal számára azért is kedvező, mert lehetővé teszi a szervezet felhalmozott specifikus tudásának megtartását, továbbadását. Családbarát megoldás lehet a távmunka vagy a bedolgozói jogviszony is.

A munkaidő szervezése terén is léteznek rugalmas megoldások: a rugalmas vagy mobil rendszerben a dolgozónak egy ún. törzsidőszakban kell a munkahelyen tartózkodnia, az ezen kívül eső időszakban önállóan és függetlenül szervezi napját. A csúsztatható munkakezdés, a terhelés ciklikusságához alkalmazkodó munkaidő, a "lecsúsztatás" vagy a munkaidő-kedvezmény - amikor a munkáltató rövidebb munkanapot tesz lehetővé, például beteg gyermekét nevelő szülő számára - szintén ide sorolható.

A gyesen, gyeden és gyeten lévő alkalmazottakkal való kapcsolattartás szintén lényeges kérdés. Minél tovább marad otthon a szülő, annál nehezebb számára a munkába való visszatérés. Ilyen esetekben az egyik leggyakoribb családbarát támogatás, hogy a munkáltató fenntartja a kapcsolatot az alkalmazottal, akár személyesen, akár úgy, hogy eljuttatja neki a vállalati újságot, vagy meghívja a céges rendezvényekre. Több munkahelyen a távollévő szülő részt vehet a belső képzéseken is.

A legtipikusabb családos munkavállalói probléma a munka és a gyermekekről való gondoskodás összehangolása. Egyes vállalatok bölcsődei, óvodai szolgáltatásokat is nyújtanak, a kisebb cégek a munkahelyen hozhatnak létre játszósarkot, ami a hirtelen felmerülő elhelyezési problémák megoldásában segít. Máshol egyszerűen anyagilag támogatják a gyermekfelügyeletet.

A Hewitt magyarországi felmérései szerint hazánkban a leginkább preferált családbarát megoldás a csúsztatható munkakezdés, a rugalmas vagy mobil munkaidő, a részmunkaidő lehetősége és az otthoni, illetve távmunka.

Családbarát munkahely: csak cégre szabottan

Fontos megjegyezni, hogy a családbarát módszerek bevezetésénél minden munkahelynek célszerű odafigyelnie arra, hogy a lehetséges eszközöket mindig a helyi adottságok, igények figyelembevételével kell alkalmazni, hiszen egy-egy megoldás nem minden helyen válik be. Az egyes eszközök előnyei és hátrányai a helyi sajátosságoktól függenek, ezek elemzése a családbarát változtatások bevezetési folyamatának egyik legfontosabb eleme.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk