Megjelent: 6 éve

E-learning tapasztalatok a Richternél

images

images

- Mikor és minek a hatására döntöttek úgy, hogy e-learninget vezetnek be?

- 5 évvel ezelőtt merült fel az igény az e-learning bevezetésével kapcsolatban. Fontos szerepet játszott a döntésben az oktatási csoportunk erőforrásainak optimalizálása egy korszerű rendszer bevezetésének segítségével.

- Volt ellenállás a szervezetben a bevezetés után? Ha igen, hogyan kezelték?

- Természetesen minden új rendszer bevezetésével kapcsolatban merülhetnek fel fenntartások, ez nálunk is így volt. Az igények és célok pontos egyeztetésével megoldást találtunk ezekre.

- Milyen keretrendszer fut jelenleg?

- Egy szabad forráskódú rendszer, a Moodle.

- Milyen oktatási feladatok ellátását szolgálja az e-learning rendszer?

- Olyan tréningek, alap- illetve továbbképzések tartása történik az e-learning rendszeren keresztül, amely nem igényli az oktató/tréner személyes/aktív/folyamatos jelenlétét. Jelenleg rövidebb, természettudományos/gyógyszerészeti/orvostudományi újdonságokhoz kapcsolódó szakmai kurzusok a jellemzőek, a későbbiekben tervezzük a készségfejlesztések támogatását is a rendszeren keresztül.

- Hány felhasználót szolgál ki a rendszer?

- Jelenleg 200 fő körüli felhasználót.

- Milyen oktatási megoldásokat tart a leghatékonyabbnak az e-learningen belül?

- Jelenleg arról tudok nyilatkozni, ami a Moodle keretein belül valósítható meg. A szakmai továbbképzések, a korábban megtartott és felvett prezentációk audio/videonarrációval történő ellátása lehetővé teszik az új ismeretek elsajátítását azok számára is, akik nem tudtak az eredeti képzésen részt venni. Az ismeretek átadása igényes, interaktív módon a SCORM-alapú tananyagainkkal valósult meg. Emellett számos lehetőséget rejt még a workshop modul, melyet chat- és fórum funkciókkal kiegészítve kommunikációs, illetve diszkusszió-platformot lehet létrehozni.

A kurzusokon megszerzett tudás mérése gyors, egyszerű, elektronikusan archiválható, ugyanakkor számos visszajelzésre ad lehetőséget, amelyek segítségével tovább fejleszthető az adott tananyag, kurzus, vagy módszer. A Moodle keretrendszerén kívül, vagy azzal kombinálva a webes konzultációk is megemlíthetők.

- Milyen megtérüléssel számol a hagyományos képzésekhez képest?

- Ennek megítélése azért nehéz, mert az e-learning nem válthatja ki az összes hagyományos oktatási formát, nem helyettesítője, hanem kiegészítője a korábbi tevékenységeinknek. Ugyanakkor számos olyan villámkurzus indítható általa, melyekre eddig nem volt erőforrásunk. Leginkább az utazási és szállásköltségek, valamint a papír alapú oktatás és archiválás költségei szolgálhatnak megtakarítási támpontnak, ugyanakkor a szolgáltatásbővítés és az oktatási paletta minőségi sokszínűsége nem csupán anyagi jellegű megtérülést jelent.

- Milyen előnyeit élvezik a rendszer használatának?

- Igyekszünk kiaknázni a rendszer nyújtotta összes előnyt, jelenleg a helyszín- és időbeosztás vonatkozásában jelentkező egyéni igények kielégítése, valamint a gyors visszajelzés lehetősége az, ami már most jelentkezik.

- Milyen belső és külső erőforrások működtetik a rendszert?

- Saját informatikusaink foglalkoznak az üzemeltetéssel, oktatóink a tananyagok megírásával és a kurzusok utánkövetésével. A bevezető képzéssel, support tevékenységgel egy külső céget bíztunk meg, ők voltak a rendszer beszállítói is.

- Milyen további terveik vannak az e-learninggel kapcsolatban, milyen fejlesztésekben gondolkodnak?

- A jelenleg használt keretrendszerből és a SCORM-készítő alkalmazásból szeretnénk kreatívan kihozni a maximumot. Amikor ezt elértük, akkor lesz érdemes további fejlesztéseken gondolkodni.

- Milyen típusú szervezetnek javasolja az e-learning használatát?

- Minden olyan szervezetnek, ahol belső képzés folyik, és ezen képzések egy része minőségileg átültethető az e-learning rendszerbe, vagy ugyanazon tananyagból ismétlő képzések, számonkérések rendszeres időközönként valósulnak meg. Kiemelten hasznos lehet olyan szervezetek számára, melyek alkalmazottai távmunkában, vagy egymástól nagyobb földrajzi távolságban dolgoznak.

- Mit üzenne azoknak, akik most gondolkoznak az e-learning bevezetésén?

- Amennyiben képzési profiljukba beilleszthető az e-learning, akkor nem azon érdemes gondolkodni, hogy bevezessék-e vagy sem, hanem azon, hogy melyik rendszert, mikor, és kivel tudják a legkorábban bevezetni.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ingyenes programozóképzés indul - karrierváltóknak is jó lehet!

Ingyenes kurzust indít Magyarország első szuperintenzív programozó bootcampje azoknak, akik tanulással töltenék a koronavírus miatt felszabadult... Teljes cikk

Az it-cégek kínálják a legjobb lehetőségeket a kisgyermekes nőknek

A fizetések és rugalmas lehetőségek tekintetében is az it-szektor kínálata a legerősebb jelenleg, ha a kisgyermekes nők előtt álló karrierutakat... Teljes cikk

Benne vagytok a tévében!

Mihalik Judit külföldi Erasmus-hallgatóknak tart egy egyetemi kurzust. Arra kérte őket, hogy egy 60 másodperces selfie-videóban mutatkozzanak be. Az... Teljes cikk