Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 8 éve

Egy év szabadság hétévente - vajon teret hódíthat-e a sabbatical a munka világában?

images

images

Hétévente egy évre kiírni magunkat a munkaerőpiacról. Megpihenni, feltöltődni, könyvet írni, utazni. Mennyire jó lenne, nem? Az elképzelés magas beosztású menedzserek, vezetők között nem ismeretlen: ez a bibliai eredetű sabbatical - a Teremtés hetedik napján történő megpihenést véve alapul. A földnek is parlagon kell maradnia hét évente, ehhez hasonlóan az embernek is szüksége van a megújulásra. A sabbatical szerint minden hetedik évben ki kellene szállni a mókuskerékből - csakis így lehet elkerülni a kiégést, megerősíteni a rengeteg munka miatt meggyengült családi kapcsolatokat, elmélyülni önmagunkban.

Fekete István az Interim.hu Kft. vezető tanácsadója mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról látná ennek az itthon még gyerekcipőben sem járó kezdeményezésnek az értelmét. A tanácsadó korábban egy nagyvállalat vezetője volt, és állandóan szembesülnie kellett azzal a problémával, hogy magas beosztású kollégái kiégnek, elveszítik motivációjukat. Ez óriási veszteség mind a vállalatnak, mind a munkavállalónak - ha ilyenkor egy hosszabb pihenést igénybe lehetne venni, mindenki jól járna. Fekete István munkavállalóként is érezte már, hogy ráférne egy megújító pihenés. Elmondása szerint 30-40 éves kora között van tele mindenki olyan tervekkel, melyek miatt egy évet szívesen kihagyna. Ő ezt akkor úgy képzelte, hogy a kihagyott időszak miatt esetleg plusz egy évet ráhúzna a munkára a nyugdíj előtt - ez végül nem valósult meg, a hazai munkáltatók nem igazán nyitottak még a sabbaticalra.

90 ezer menedzser egy év alatt

Nyilvánvaló, hogy ez az elképzelés tőlünk nyugatabbra indult: felmérések szerint 2012-ben az Egyesült Királyságban 90 ezer menedzser beosztású személy vett igénybe sabbaticalt. Ez azért is lehetséges, mert a cégeknek már kidolgozott sabbatical politikájuk van, azaz része a vállalati kultúrának az alkotói szabadság, tudják kezelni ezen igényeket.

A sabbatical célja többrétű: egyrészt a tehetségek megtartása - hiszen, ha nem tud megújulni, motiváltnak lenni a munkavállaló, akkor jön a kiégés, ilyen vezető pedig már senkinek sem kell. Ha a vállalati kultúra része a sabbatical, akkor ez egyrészt a fiatalok számára igazi vonzerő, másrészt a kiégés határán lévő vezetőnek is egy pluszt nyújt, ami átlendíti őt a nehézségeken - hiszen tudja, hogy bizonyos idő elteltével vár rá a feltöltődés. Egy-egy vezető képzésére egy cég mindig sok energiát, pénzt fordít, ezért nekik is érdekük, hogy ne égjen ki, ne menjen el, ne romoljon le munkájának színvonala.

Az egészségtudatosságról, az önmagunkra való odafigyelésről az Y és Z generációnak egészen más elképzelései vannak, mint a korábbi nemzedékeknek. Számukra már fontos, hogy valóban jól érezzék magukat a munkahelyen, ha valami nem tetszik, továbbállnak. Az előző generációk tagjai között természetesnek számított, hogy az emberek többsége egy munkahelyen dolgozott egész életében. Ezért is tud teret hódítani a sabbatical - felnőtt egy generáció, mely igényli, hogy a munkáltató törődjön vele. Másrészről viszont éppen a munkahelyeken töltött rövidebb idő akadálya is a szabadságos év elterjedésének - ha valahol 1-3 évet tölt el az ember, nyilván nem mehet el szabadságra egy teljes évre. A munkaerőpiac is rettentő gyorsan változik - ki tudja megmondani, mi lesz egy év múlva? Meglesz-e még a cég, a hely, a munka, a feladat? Ezen okok miatt egyelőre csak a nagyvállalatok, multinacionális cégek között találni hazai példát a sabbatical alkalmazására. Fekete István itthon a Shellnél, a British American Tobacconál és a Thales Nanonál talált olyan vállalati kultúrát, melynek eleme a sabbatical lehetősége.

Ami nem sabbatical

Fontos megkülönböztetni a sabbaticalt egyéb kihagyásoktól. Nem minősül sabbaticalnak a szülési szabadság, a kutatói szabadság, a pedagógusok szabad éve (ez utóbbi német nyelvterületen létezik), az adult gap year (az illető felmond a munkahelyén, majd bizonyos idő elteltével új állást keres). A sabbatical mindig az, amikor a saját munkahelyéről megy szabadságra az ember előre meghatározott időre, melynek leteltével visszatérhet a korábbi pozíciójába.

Több formája létezik: egyrészt lehet fizetett - ez a legritkább, a már említett 90 ezer brit menedzser elenyésző része kapott fizetést a sabbatical éve alatt. Lehet fizetetlen, ezzel egyébként az a probléma, hogy nincs társadalombiztosítási ellátás, nem számít bele a szolgálati időbe. Ezen kívül lehet részben fizetett, amikor valamiféle feladatot kap a munkavállaló, de az nagyban eltér a normál munkájától, munkahelyétől távol is végezhető, akár a világ másik végén. Még egy megoldás létezik, mely szerint a munkavállaló előre törleszt, azaz 6 éven át minden fizetéséből a munkahelye félretesz neki a hetedik, pihenő évre, így abban az évben is kap fizetést a saját megtakarításai révén.

Könyvírás, önkénteskedés, nyelvtanulás

Mire szokták felhasználni a sabbaticalt? Azt javasolják azoknak, akik megkapják ezt a lehetőséget, hogy menjenek el minél messzebbre, más kultúrába, ne a megszokott helyen és emberek között töltsék el ezt az egy évet. Van, aki az így nyert időt tanulásra fordítja, de sokan írnak könyvet, meditálnak, önkéntes munkát végeznek, sportolnak, megerősítik a meggyengült családi kapcsolatokat, azaz feltöltődnek. Ennek köszönhetően az év leteltével a munkaadó egy megújult, friss, motivált embert kap vissza - igaz, hogy egy évig őt valamiképp pótolni kellett, ami extra kiadást jelent egy cégnek.

A sabbatical nemcsak vállalati szinten, hanem vállalkozói, egyéni szinten is elképzelhető. Stefan Sagmeister vállalkozó dizájnnal foglalkozik, és akkor gondolt először arra, hogy ki kéne szállni egy időre, amikor az általa elképzelt tárgyak kezdtek egymásra erősen hasonlítani. Az ő immár rendszeres és abszolút sikeres sabbatical éveiről itt lehet többet megtudni saját elbeszélése alapján.

Vajon megjelenhet mindez a munkaszerződésben? Igen, hiszen tíz évvel ezelőtt az sem volt elképzelhető, hogy a coaching benne legyen a szerződésben, ma pedig már rengeteg helyen benne foglaltatik. Így egy nap, bizonyos területeken, beosztásokban automatikus része lehet a munkaszerződéseknek.

Természetesen millió kérdést vethet fel a sabbatical: "van-e visszaút a céghez, fognak-e bennem bízni a beosztottaim azután, hogy elhagytam őket?" Fontos kérdések ezek is, de érdemes végiggondolni annak az amerikai kutatásnak a tapasztalatait, melynek során haldoklókat kérdeztek arról, hogy mit csinálnának másképp az életükben. Egytől-egyig azt mondták: nem dolgoznának ennyit.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter