kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Energiaszabályozás a coachingban

Hogyan függ össze a coach kommunikációs stílusa és testi jelenléte? Hogyan befolyásolja ez a tanácsadás folyamatát? Elég-e az intellektuális fejlesztés, vagy szükség van testi kihívásokra is? Hol a határ a kettő között? Ezekre a kérdésekre keresi cikkében a választ Sárvári György coach.

A verbális kommunikációs stílus

Tapasztalatom szerint a verbális kommunikáció stílusa és módja, nagymértékben képes befolyásolni (támogatni vagy csökkenteni) a kognitív megértést, ugyanakkor kiválóan jelzi a beszélő energiafelhasználásának a mértékét és célját is. A nyílt, világos, konkrét és rövid fogalmazás alapvetően erősíti a megértési folyamatok hatékonyságát, míg a homályos, körülményes és körmönfont beszéd, a hosszú egybefonódó körmondatok alkalmazása, a szubjektivitás elől a semlegességbe burkolódzó magatartás pedig egyértelműen kivonja az energiát (energiacsökkenés - "figyelem"-rablás) a fejlesztői folyamatokból.

A beszélő hatalmi játszmája (energiarablás) zajlik, amikor a figyelem felkeltése és fenntartása érdekében a verbális kommunikáció előbb említett eszközeivel próbálja meg a saját energia szegény állapotát enyhíteni. A cél ilyenkor elsődlegesen nem a megértés létrehozása a hallgatókban, hanem a hosszantartó figyelem fenntartása, a hatalom megszilárdítása, az energia "bekebelezése". Figyeljük meg a politikai, lelkesítő szónoklatokat, amelyekben nincs pont, nincs vége a mondatoknak. A szónok egyik mondatából fűzi át mondandóját a következőbe, és közöttük lekerekítve a hangsúly, nincs pont. Ilyenkor nem a mondanivaló a lényeg, hanem a figyelem "bekebelezése"!

A rövid és konkrét fogalmazás a megértés létrehozására irányul és a hallgatók figyelmi kapacitását is szem előtt tartja. A nyíltság és világosság pedig nem pusztán a beszéd racionális, logikai szintű megérthetőségére, hanem a személyességre is utal. A szubjektivitás felvállalása (adott esetben érzelmi telítettsége) egy adott téma kifejtésében mindig segíti az álláspontok jobb megértését, az egyértelműséget és a tisztázást, míg az objektív racionalitásra és semlegességre való törekvés sok esetben eltávolodást jelent a mondanivaló lényegétől. A személyesség a megértés élességét erősíti, míg a semlegesség az elkenés, a homályosság érzetét kelti a hallgatóban.

A testi jelenlét ereje

A nonverbális jelentések hordozója és felerősítője, a tanácsadói jelenlét fókuszáltsága, amely mindig a tanácsadó aktuális állapotával függ össze. Az intellektuális szempontok túlhangsúlyozása miatt ez gyakran mellékessé vagy elhanyagolhatóvá válik a tanácsadóknál. A nonverbális üzenetek ereje elsősorban a fizikai, testi jelenléten, a tanácsadó fizikai összeszedettségén alapul. (Lásd Gendlin... "a test tudja a következő lépést").

Másképpen szólva a fáradt vagy kimerült, nem kellően összeszedett tanácsadó, vagy vezető nem képes egy fókuszált folyamat kereteit egyértelműen segíteni. Óhatatlanul jelennek meg a figyelem-rabló, energia-gyűjtő játszmahelyzetek, amelyek a verbális kommunikáció túlhangsúlyozásán (hosszú körmondatok, túl erős, vagy túlságosan lehalkított beszéd, homályos fogalmazás, elkent döntési pontok, rázós témákat elkerülő kommunikáció...) alapulnak.

A verbális és nonverbális csatorna szinkronizált működése a testi jelenléten, vagy másképpen a szomatopszichés (a testi diszponáltságot hangsúlyozó pszichés állapot, testtudatosság) jelenléten alapul. Hogyan lehet megalapozni és fenntartani a hatékony energiaszabályozást a folyamatkezelésben, a coaching során?

A kérdés egyrészt egyszerű, másrészt mégis bonyolult, hiszen a konkrét, világos, rövid beszéd mindenki előtt nyilvánvaló érték, mivel azonban épp a közvetlen módon nem befolyásolható testi állapoton alapul, ezért direkt módon nem is kontrollálható. Egy kimerült, vagy neurotizáló személytől nem lehet számon kérni a verbális kommunikáció hatékony módját.

A testi szinten megjelenő diszfunkció meghatározza az akaratilag csak korlátozottan befolyásolható kommunikációs stílust. Míg a verbális kommunikáció hatékony módja közvetlen tanulásos módon is befolyásolható, addig a fiziológiailag is megnyilvánuló összeszedettség, fókuszáltság csak a közvetve (sport, meditáció, jóga...) támogatható jelenléttel függ össze. Hogyan kérhető hát számon a coachtól, hogy legyen hatékony a kommunikációja, fókuszált a jelenléte, koncentrált az energiafelhasználása...? Vajon tanítható-e ezek ismeretében a coaching, vagy folyamat-tanácsadás, hiszen a kommunikációs működés a közvetlenül nem befolyásolható (testi) jelenléti állapoton nyugszik, és ez határozza meg a nonverbális csatornák működését. Mindezek a kérdések elsősorban etikai dimenziót érintenek, hiszen ami hagyományos módon nem tanítható, az nem is kérhető számon, viszont ettől még jogosan elvárható!

Eljutottunk hát a coaching alapvető dimenziójához, az etikai szinthez, amelyen az egész tanácsadói szakma alapul. Ki lehet folyamat-tanácsadó, ki lehet coach? Talán az, aki hosszú évek óta jógázik, esetleg harcművészetekkel foglalkozik, vagy mindennap fut öt kilométert? Bizonyosan nem, hiszen ez a háttér tevékenység még mindig nem egyenes biztosítéka a hiteles és hatékony tanácsadói jelenlétnek. A kérdés egyrészt összetettebb, másrészt ettől az alaptól nem lehet eltekinteni, mert a tanácsadó nem pusztán csak a verbalitásáért (kognitív felkészültség, szakmai tudás), hanem a testi ráhangoltságáért - jelenlétéért - is felelős.

Energiaszabályozás

A kérdés kulcsa tehát az energiaszabályozás, illetve a verbális kommunikációt hitelesítő háttér működés, a nonverbális dimenzió megjelenése. (A metakommunikáció 80 százalékban határozza meg a mondanivalónkat - erősíti, vagy gyengíti -, tehát itt dől el a hitelesség kérdése) A testi jelenlétre a nyugati kultúrában ma még nem irányul kellő figyelem, de a kérdés mindenképpen egyre erőteljesebben vetődik fel. Ezt mutatja az out-door piac kiszélesedése, az extrém elemeket, túlélő gyakorlatokat felhasználó csapatépítő munka megjelenése.

Én tanácsadóként harcművészeti elemeket, fizikai kihíváson alapuló gyakorlatokat rendszeresen alkalmazok fejlesztői munkámban, adott esetben egyéni folyamatokban (coaching) is. A menedzsment fejlesztésben a nyitottság a fizikai, testi jelenlétet fejlesztő beavatkozási formák felé egyértelműen megjelent. A professzionális kérdés a két szempont (szakmai és kommunikációs elemeket fejlesztő tanácsadás, valamint az out-door technikák alkalmazása) közötti egyensúly megtalálása. A pusztán intellektuális coaching műhelyek eltolják kognitív irányba a fejlesztést, míg az egyoldalúan testi kihíváson alapuló beavatkozások, hangsúlyos feldolgozási folyamatok nélkül, sportvetélkedők szintjére silányodnak. Az összhang megtalálása mind a képzés, mind a fejlesztési folyamat nagy kihívása.

Sárvári György Ph.D.
Neosys, ügyvezető igazgató
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk