Megjelent: 4 éve

Énmárka - A márka, amire a humán területen dolgozónak is szüksége van

A tanácsadásban, a HR-ben, pszichológiában, a coach szakmában is fontos, hogy megkülönböztessük magunkat, hogy megmutassuk a külvilágnak, mi az, amiben a legjobbak vagyunk, hogy a legtöbbet adhassuk azoknak, akiknek a mi szakértelmünkre van szüksége.

"Az énmárka egyenlő azzal, amit mások mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából" - mondta Jeff Bezos, az Amazon alapítója. De vajon mit jelent ez a gyakorlatban és mit lehet tenni annak érdekében, hogy amit megtettünk, az pozitív legyen?

A tanácsadás, a HR, pszichológia, a coaching is olyan területek, ahol a másik ember a fontos, és a szakember önmagát a háttérbe állítva igyekszik segítséget nyújtani másoknak. Talán ezért is nehéz számukra a saját brand építése. Nem ehhez vannak szokva.

Ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy ha az embert ismerik, szélesebb körben tud másoknak segíteni.
Az énmárka, ami nem egyenlő az önmarketinggel

A marketingből ismerjük a márka vagy brand fogalmát, mindazon jegyek együttesét, ami a terméket vagy szolgáltatást jellemzik. A márka lehet név, jel, szimbólum vagy ezek kombinációja. Célja, hogy a terméket vagy szolgáltatást azonosítsa és megkülönböztesse a versenytársakétól. A branding az ígéret, amit az ember a terméken keresztül megkap majd.

De miért fontos ez?A munkaerőpiacon mi magunk is „termékek” vagyunk, saját egyedi jellemzőkkel.

Bár jelenleg Magyarországon a munkaerőpiacon túlkereslet van, jó szakemberekre mindig szükség volt és szükség is lesz. A tömegből, a zajból azonban ki kell emelni, és ez az egyén felelőssége.
Ennek megfelelően az énmárka építésével tudatosan kell foglalkozni akkor is, ha maga a tevékenységkör nem indokolná. A siker éppúgy múlhat egy jól felépített énmárkán, mint maga a karrier.

Meg kell mutatni, miben különbözünk, miben vagyunk értékesebbek, mint mások.

Nagyon egyszerűen megfogalmazva az énmárka a „MIT”, és az önmarketing a „HOGYAN”.

Az énmárkának négy alappillére van:• Megjelenés, külső jegyek, testbeszéd
• Személyiség, viselkedés
• Kompetenciák, tapasztalatok, képességek
• Különbségek, ami megkülönböztet

Az énmárka tehát azt fogja össze, ki vagyok, mit tudok nyújtani és hova szeretnék eljutni.

Énmárkája mindenkinek van, és folyamatosan fejlődik is. Saját felelősségünk, mit kommunikálunk magunkról, a jó hír pedig az, hogy újra tudjuk építeni tudatos munkával.

Egy jól meghatározott énmárka fellendítheti a karrierünket - erős, jól kommunikált márkával jobb pozíciók szerezhetőek meg. Ha nevünk van a piacon, és remélhetően pozitív hírünk, nagyobb valószínűséggel találnak meg minket jó ajánlatok, még csak keresnünk sem kell.

Énmárka építése„Ha lenne rá 8 órám, hogy kivágjak egy fát, ebből 6 órát azzal töltenék, hogy élezem a fejszémet.” Abraham Lincoln

Az énmárka kialakítása egy belülről kifelé haladó folyamat, melynek az alapja az önismeret, eredménye pedig az egyéni céljainkkal összhangban lévő, „sikeres” élet.

A jól működő énmárkát a következőképpen lehetne leírni: amit gondolok, amit érzek - aki vagyok, és ahogy cselekszem, tehát ahogy kommunikálok a külvilág felé, mindegy, hogy verbális vagy nonverbális módon - az egységben van. Ez az általam közvetített brand vagy márka. Ez fog felemelni, vagy az átlagos sorba betenni.


Az énmárka építésének négy fontos lépése van:1. ALAPOZÁS - Önismeret és tervezés:
Képességek, értékrend vizsgálata, meghatározása
Ez a legfontosabb szakasz, amikor szembe nézünk azzal, akik vagyunk, tisztázzuk az erősségeinket, képességeinket, az értékrendünket, tehát megismerjük önmagunkat.

Ez sokféleképpen történhet, coachinggal, önismereti feladatokkal, tesztekkel, akár SWOT analízist is alkalmazhatunk rá.

Ha tisztában vagyunk azzal, mit fogunk kommunikálni, tervezzük meg azt is, hogyan!

2. Kivitelezés és TERJESZTÉS - Networking:
Amikor tisztában vagyunk magunkkal és azzal, mit és hogyan szeretnénk kommunikálni magunkról, a következő lépés a cselekvés. A kapcsolati háló bővítés, vagy annak elmélyítése egy értékes forrása az énmárka kialakításának.

Érdemes olyan dolgokba is belevágni, amit elsőre nem gondolnánk: önkéntességen keresztül, pro bono tevékenységek pozitívan támogathatják a folyamatot.
Váljunk ismertté, elismertté!

3. MEGJELENÉS:
Az énmárkánkat célszerű minden platformon azonos módon kommunikálni, legyen ez social media, saját weboldal vagy blog, de még az önéletrajzunk is közvetíti az énmárkánkat. Érdemes hangsúlyt fektetni egy jól felépített Linkedin profil megalkotására is, munakvállalóként, HR szakemberként, humán területén dolgozóként, mindazoknak akik, új lepetőséget keresnek.

Természetesen a személyes megjelenés, külső jegyek és testbeszéd is ide tartozik, a korábban említett négy alappillér első lába.

4. AUTENTIKUS LÉT - fejlődés/visszacsatolás:
Ahogy korábban említettük, az énmárka folyamatosan fejlődik, a jól működő elemeket megtartjuk, a visszajelzések alapján kevésbé jókat pedig igyekszünk elhagyni.

Amikor jól működik az énmárka, akkor, aki vagyok, ahogy gondolkozom, ahogy érzek, ahogyan cselekszem, összhangban van; és külvilágtól pedig azt kapom vissza, amit magamról kommunikálni szeretnék, mint megerősítés.

Ajánlott irodalom:
JOHN PURKISS, DAVID ROYSTON-LEE: Énmárka
KISS T: ANNA: Énmárka - Hogyan ne legyél százas?!
LÁSZLÓ MÓNI: Lehetsz kivételes - Az énmárkaépítés alapjai
DAN SCHAWBEL: ÉN 2.0


Segítő szakmában is fontos tehát, hogy megkülönböztessük magunkat, hogy megmutassuk a külvilágnak, mi az, amiben a legjobbak vagyunk, hogy a legtöbbet adhassuk azoknak, akiknek a mi szakértelmünkre van szüksége.

Adjuk meg tehát ezt a jelzőtáblát segítségként a világnak, és nem utolsósorban, adjuk meg magunknak a lehetőséget egy sikeres karrierre.

Berecz Adrienn coach, a Szent István Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar volt hallgatója

A cikk a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar és a HR Portal együttműködésének keretében jelent meg, Dr. Budavári-Takács Ildikó, a Pszichológia Tanszék Társadalomtudományi és Tanárképző Intézet tanszékvezető egyetemi docensének szakértői közreműködésével.
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Metaverzum: másra használnák a fogyasztók, mint a vállalatok

A PwC legfrissebb felmérésben 5000 amerikai fogyasztó és 1000 üzleti vezető bevonásával vizsgálta a metaverzummal kapcsolatos vélekedéseket és... Teljes cikk

Merd kérni a munkahelyeden, amire szükséged van!

Nehéz karrierünk és kapcsolataink korai szakaszában "hidegvérrel" kérni. De ha alkalmazzuk azt a tudományt, ami a kapcsolatainkat egyébként is... Teljes cikk

Értékesítési csapatok mentális egészsége 2022-ben

A covid, a háború, a gazdasági válság és az ebből következő áremelkedés negatív hatásait mindenki saját bőrén érzi és megküzdési... Teljes cikk