Szerző: HR Portal
Megjelent: 10 hónapja

Ha jó vezetőkkel dolgozol, ők jól választják ki a csapatodat: Ruff Gabriella, Karrier Hungária

A vezetőkiválasztás és a kiszervezett munkaerő-közvetítés (RPO) területén bővült leginkább a Karrier Hungária, amely felkerült a HR Portál és az OPTEN “A 10 leggyorsabban növekvő HR toborzási szolgáltató” listájára. Az egyik alapító és ügyvezető, Ruff Gabriella beszélt nekünk a növekedés hátteréről és az idei év kihívásairól.

Ruff Gabriella Karrier Hungária Fast 10 HR Portál OPTEN-
images

A HR Portál és az OPTEN céginformációs szolgáltató első alkalommal állította össze a leggyorsabban növekvő HR toborzási szolgáltatók listáját. 288,6 százalékos növekedési mutatójával a Karrier Hungária Kft. a negyedik helyen végzett. A cég árbevétele a 2021. évi 360 millió forintról 597,7 millióra emelkedett 2022-ben, az adózott eredmény pedig megháromszorozódott.

A cég egyik ügyvezető-tulajdonosa Ruff Gabriella, aki több mint 25 éve dolgozik a toborzásban. Közgazdászként végzett és egy szerencsés véletlen sodorta ebbe az iparágba. Prágában kezdett a Grafton Recruitment munkaerő-közvetítő szakmát tanácsadójaként, ahol nehezített pályán mozgott: nem ismerte sem a helyi piacot, sem a szakmát és csehül sem beszélt. Egy éven belül az ír hátterű cég legsikeresebb tanácsadója lett, majd felkérték a magyar leányvállalat vezetésére. Ekkor még csak 24 éves volt, valószínűleg a szakma legfiatalabb és legtapasztalatlanabb ügyvezető igazgatója. 9 évig vezette a Graftont, amelyet már két év után piacvezetővé tett Magyarországon. Majd 2007-ben indította el cégtársával, Fürjész Beátával a Karrier Hungáriát.  Néhány éven belül a piac meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát a vállalkozás, amely a magyar tulajdonú közvetítők között szinte minden évben a legnagyobb árbevételű. Szakmai sikereikkel számos elismerést begyűjtöttek.

Minek köszönhető a 2022-es növekedés? Mit csináltak jól tavaly?

Ruff Gabriella: 2022-ben több területen is növekedést sikerült elérni. Kifejezett célunk volt, hogy két üzletágban fejlődni tudjunk: ezek a vezetőkiválasztás és a kiszervezett munkaerő-közvetítés (RPO). Mindkét célunkat sikerült megvalósítanunk.

Sok olyan esetben választottunk ki vezetőt, amikor úgynevezett minőségi csere igénye volt az ügyfélnek, azaz problémák voltak a vezetői teljesítményekkel és új vezetőket szerettek volna találni rajtunk keresztül. Voltak olyan kereséseink, amelyek nagyon nehezek voltak, szűk piacon kellett megtalálnunk a megfelelő szakembereket. Ezeknél a megbízásoknál nem is a szakemberek megtalálása a legnehezebb, hanem azok professzionális megszólítása, hiszen ilyenkor elsősorban olyan jelöltek megtalálása a feladat, akik nem feltétlenül nyitottak az álláskeresésre, de egy hozzáértő szakemberrel való beszélgetés motiválttá tudja tenni őket. Vezetőkiválasztás terén nehéz versenyeznünk a globálisan jelen lévő vezetőkiválasztó cégekkel, hiszen nekik nem itthon kell letárgyalniuk szerződéseiket, azokat sokszor az anyavállalat központjából kapják „készen”. Ilyen ellenszélben kell versenyeznünk, mindeddig sikeresen.

A másik terület, ahol nagyot tudtunk fejlődni, az a kiszervezett munkaerő-közvetítés (recruitment process outsource = RPO). Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy voltak olyan projektjeink, ahol egyedüli magyar pályázóként a nemzetközi nagy szolgáltatókat megelőzve tudtunk megbízást nyerni.

Kiemelném, hogy nagyon alacsony volt a fluktuáció nálunk, ami fontos az ügyfeleknek is, hiszen ugyanazokkal a tanácsadókkal tudnak dolgozni, akikhez hozzászoktak évek óta. Komoly lojalitásprogramunk van, valamint nagyon sok időt és energiát fektetünk munkatársaink tréningjeibe, wellbeingjére.

Milyen jellegű toborzás ment nagyon?

A toborzási projektek kapcsán elmondhatjuk, hogy a 2022-es év elkényeztetett minket, ugyanis minden területen nagyon sok megbízásunk volt. Kiemelten jól teljesítettek a pénzügyi keresések, a sales és ügyfélkapcsolati területek, valamint az IT. Egész évben folyamatosan voltak felső- és középvezetői megbízásaink, valamint szakértői szintű kereséseink.

Van-e valamilyen tanácsa a többi szolgáltató számára? Mi az, ami Önnek segített?

Nagyon hiszek abban, hogy csak azt a szakmát lehet jól csinálni, amit szívvel-lélekkel végzünk. Ennek mentén válogatjuk össze saját csapatunkat is és ez vezet minket a mindennapokban. Ha az ügyfelek azt érzik, hogy partneri kapcsolatban tudnak egy munkaerő-közvetítővel dolgozni, az lojálissá teszi őket – vannak olyan ügyfeleink, akikkel több mint 10 éve folyamatosan együtt dolgozunk. Fontosnak tartom kiemelni a vezetői csapat erejét: ők azok, akik előre viszik a céget, akik közvetlenül tudnak a kollégáknak is segíteni. Ha jó vezetőkkel dolgozol, ők jól fogják kiválasztani a csapatodat is - és ez nemcsak a mi szakmánkban van így, hanem mindenhol. Ebben a kiválasztásban tudnak a toborzó cégek sokat segíteni.

A másik dolog, amit kiemelnék, hogy bízni kell az emberekben. Sokat dolgozunk nemcsak multinacionális ügyfelekkel, hanem nagy magyar vállalatokkal is, ahol még gyakran szitokszó a home office, a hibrid munkavégzés – főleg vidéken. Mindezek alapja egyrészt a bizalom, másrészt a home office-ból végezhető tevékenységek mérhetősége.

Tapasztalatom szerint ez utóbbit könnyebb megugrani, azaz technológiai fejlődést, KPI-ok bevezetését, belső kontrollingot gyorsabban lép meg a piac, mint vezetői gondolkodásbelit. Igyekszem megosztani tapasztalatainkat és ügyfeleink tapasztalatait e témában is a vezetőkkel. Több vezetői klub tagja is vagyok, ott gyakori téma ez is, igyekszem segíteni őket a tudás-, illetve tapasztalatmegosztással.

Hogy látja folytatást? Milyen az eddigi év?

Nagyon tartottam az idei évtől, mert azt gondoltam, hogy a tavalyi felfűtött gazdasági év után visszaesés fog következni. Szerencsére nem volt igazam, júniusig nagyon szépen, terv szerint haladtunk. Nyár óta látunk némi visszaesést, sőt vannak cégek, akik kifejezetten létszámstopot hirdettek. Megnövekedtek viszont ismét azok az igények, amikor a cégek szeretnének erősebb vezetőket toborozni és hozzánk fordulnak segítségért. Ezt leginkább sales és pénzügyi vezetői kereséseknél figyelhettük meg.

RPO üzletágunk ismét fejlődni tudott, most indult egy újabb nagy projektünk, amit izgalommal indítottunk útjára szeptemberben.

Van sajnos egy negatív változás is, egyre több az úgynevezett outplacement szolgáltatás iránti érdeklődés, ugyanis több cég volt kénytelen újrastrukturálni tevékenységét és olyan dolgozóktól is megválni, akik adott esetben jól dolgoztak. Outplacement coach kollégáink ilyenkor segítséget tudnak nyújtani, hogy az adott kollégák könnyebben élhessék meg a szükségszerű változást.

Van-e olyan részterület, aminek felfutására számít?

További növekedésre számítunk RPO területen, most is több tárgyalásunk folyik e témában. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok fiatal hagyja el az országot. Közülük sokan szolgáltató központokból távoznak, várhatóan hamarosan ez is érezhető lesz a munkaerőpiacon. A szolgáltató központok egyik kiemelt partnereként itt is felfutásra számíthatunk a megrendelésekben.

A Karrier Hungária Kft. teljesítménye számokban:

 

Növekedési mutató: 288,6 százalék (az árbevétel és az adózott eredmény növekedésének százalékos összege)
Ügyvezető: Berzéthyné Ruff Gabriella és Fürjész Beáta
Létszám: 29 fő (2023. július)
Árbevétel 2021-ben: 360 millió forint
Árbevétel 2022-ben: 597,7 millió forint
Árbevétel-növekedés: 66 százalék
Adózott eredmény 2021-ben: 85,8 millió forint
Adózott eredmény 2022-ben: 276,9 millió forint
Adózott eredmény növekedése: 222,6 százalék

 

Korábbi interjúink:

1. MP Solutions Kft. - Pelle Dávid

2. Vision Recruitment Kft. - Kis-Pákozdi Dorottya

3. HR Direkt Kft. - Kurucz-Réti Helga

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyesítette erőforrásait munkaerő-piaci érdekvédelmi kérdésekben a VOSZ és az MMOSZ

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Munkaerő-kölcsönzők... Teljes cikk

Így csábítanak a cégek a HVG Állásbörzén

Még ma estig több mint száz munkaadóval személyesen találkozhatnak azok az álláskeresők, akik ellátogatnak a Papp László Budapest Sportarénába a... Teljes cikk

Hogyan lehet összeállítani konyhai személyzetet kizárólag thai munkavállalókkal?

A vendéglátóipar utóbbi években jellemző hullámvasútja rengeteg érdekes esetet hozott. Az éttermek egészen más felfogásban és koncepcióval... Teljes cikk