Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 7 éve

Hány HR-es az elég HR-es?

A kérdésre természetesen született már korábban is válasz, amit Sipos Sándor HR-szakértő fogalmazott meg. Lényege pedig az volt, hogy valójában akkor érdemes a számokkal foglalkozni, ha tudjuk, hogy milyen szolgáltatást várunk el az adott csapattól, ugyanis a HR-tevékenységet nagyon különböző színvonalon lehet ellátni. Az a kérdés, hogy mit szeretne az adott cég, milyen hozzáadott értéket képviseljen a rendszer, amit a HR üzemeltet. Mennyire tudnak a csapatban megjelenni a specialisták, mely tevékenységi körök a legerősebbek az adott vállalatnál, esetleg a toborzás-kiválasztáson vagy éppen a képzési területen van a nagyobb hangsúly.

Korábban szóltunk már arról is, hogy vannak cégek, melyek úgy döntenek, hogy egyáltalán nem működtetnek HR-osztályt. Az más kérdés, hogy ez mennyire tud működőképes vagy hatékony lenni, ha az így el nem látott feladatokat aztán külső partnerrel vagy saját erőforrásból, egyéb szakterületeknek szétosztva oldják meg, hiszen például utóbbiak szakértelme például erősen kérdéses lehet. Mindenesetre szakértők szerint egy százfős cégnél körülbelül egy, illetve másfél fő HR-esre már szükség lenne.


A szervezet felépítéseMegkérdeztünk kisebb és nagyobb céget egyaránt, hogy ők hogy látják ezt a kérdést, a dolog érdekessége, hogy mindkét cég jelen van a nemzetközi porondon, így nem egy, hanem több országban kell feladatokat ellátniuk, illetve a vállalatok HR-gyakorlata nemzetközi tapasztalatból is táplálkozik, így a külföldi szakmai trendek is könnyen elérik őket az anyavállalaton keresztül. A Magyarországon több mint 2000 főt foglalkoztató Nestlénél 22 HR-es dolgozik, segített az adatokkal és szervezeti felépítéssel Verő Barbara a Nestlé Hungária Kft. HR-igazgatója.

"Ebből a budapesti központ létszáma 12. Szervezetünk mátrix-jellegű felépítéséhez igazodva az úgynevezett "3 box" modell szerint dolgozunk: Az egyik "doboz" a stratégiai üzleti kapcsolattartók, vagyis HR Business Partnerek egysége. A másik "doboz" a szakértői központok, vagyis a kiválasztás, kompenzáció és juttatások, munkavállalói kapcsolatok valamint tréning és fejlesztés szakterületeken dolgozó kollégák.

A klasszikus munkaügyi adminisztrációs területeket magába foglaló "Centres of Scale" tevékenység zömét közel három éve a lvovi regionális Nestlé Business Services központban végzik, egy kis létszámú koordinátor csapat irányítja itthonról a munkájukat. A csapat efféle felosztottságának előnye, hogy hierarchikusan "lapos" szervezet vagyunk, vagyis az egyes területekhez tartozó kollégák egymás mellé rendelve, az egyes feladatcsoportok "tulajdonosaként" működnek. Az operatív oldalt képviselik a gyári HR vezetők, akiknek a szerepe leginkább a generalista munkakörhöz hasonló és termelőüzemenként két-három fős csapataik vannak."

A 400 főt foglalkoztató Qualysoftnál a cég informatikai tanácsadó és szolgáltató tevékenységéből is adódóan fontosak a specialista szerepek, különösen a toborzás terén, mondta Aradi Viktóriaa cég HR-tanácsadója. "A vállalatnál a munkaügyi feladatokon kívül minden egyéb személyügyi tevékenységet a HR lát el. A recruitment kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a vállalat egyik profilja az erőforrás-biztosítás, melynek keretein belül segítünk ügyfeleink számára az elképzeléseinek megfelelő, magas képzettségű szakemberek kiválasztásában az IT bármely területén.

A feladatok ellátására egy külön Recruitment csapatunk van. A HR tanácsadó feladatai közé tartozik az új belépők orientációja, a munkaerő-fejlesztés és karriertervezés, a teljesítményértékelés valamint a belső vállalati kommunikáció. A HR-vezető a recruitment tevékenység 6 országban történő irányításáért, a recruitment feladatok nemzetközi összehangolásáért, partnerekkel való kapcsolattartásért illetve a magyarországi HR-koordinációért felel."


Nem is biztos, hogy a számokon múlik?Arra a kérdésre, hogy mi lenne az ideális állapot, hány embernek kellene ezen a területen dolgoznia, mindkét cégnél azt válaszolták, hogy nem feltétlenül a létszám a meghatározó. A Nestlénél úgy látják, hogy a felelősségi körök elosztása a csapattagok között a hatékony működés kulcskérdése. "Persze fontos, hogy a Business Partnerekből és a szakterületek vezetőiből álló kulcs csapat valóban a stratégiaépítéssel tudjon foglalkozni, és ne aprózza el erejét az operatív munkában, ehhez elengedhetetlen egy megfelelően működő csapat támogatása.

Mindennapi feladataink mellett időről időre meghatározzuk azokat a területeket, amelyekre koncentrálva fokozhatjuk hatékonyságunkat és eredményességünket. Ezeket a területeket az a kollégánk, aki leginkább közelállónak érzi magához "örökbe fogadja", és így a projektek megvalósítása során nem csak jelentős szakmai sikereket érünk el egyénileg és persze a csapatunk számára is, de önmagunk fejlesztésében is nagy lépéseket tehetünk előre."

Aradi Viktória szerint is a feladatok megfelelő meghatározása az alapvető kérdés. "A dolgozói létszámon túl szükséges szem előtt kell tartani a vállalat működésének komplexitását, a szervezeti egységek földrajzi távolságát, a felső/középvezetők létszámát, a szervezet munkaköreinek összetettségét és persze a működtetni kívánt HR-folyamatok mennyiségét és minőségét. Amennyiben nem kerül kialakításra specialista működés a szervezeten belül, úgy azt gondolom, hogy ideális esetben egy HR-generalista vagy HR Business Partner körülbelül 120-130 főt képes hatékonyan és jól támogatni. De bármilyen alapelvek mentén is jöjjön létre HR-szervezet egy vállalaton belül, fontos, hogy annak keretrendszere, működése a lehető legvilágosabb módon definiálásra kerüljön."


Közvetítő szerepbenAzoknál a cégeknél, ahol kevés HR-es dolgozik eleve elvárás, hogy több területen és funkcióban is otthon legyen. A legfontosabb pedig, hogy humán erőforrással dolgozó szakemberként és pozíciójából adódóan is betöltse a munkavállalók és a vezetés közötti közvetítő szerepet. Aradi Viktória, a Qualysoft HR-tanácsadója is ezt a funkciót hangsúlyozta. "A HR-esnek hidat kell képeznie a munkavállalók és a vezetők között. Egyrészt képesnek kell lennie átérezni a munkavállalók érzéseit, meg kell tudni ismernie motivációikat; másrészt pedig szükséges értenie a vezetők elvárásait, elképzeléseit, hogy a legjobb szakmai javaslatokkal, cselekedetekkel tudja támogatni a vállalat működését.

A nagyvállalati környezetben a vezetők leginkább vállalati coachként, szemléletformálóként tekinthetnek a HR-esre; a munkatársak pedig az érdekérvényesítés, az egyéni karrier segítőjét láthatják benne. Egyre több vállalatnál alapvető elvárás az is, hogy a HR-es értse az üzletet, és belső tanácsadóként, alternatívákat kínálva segítse a menedzsment munkáját."

A Nestlénél rendszeresen mérik a dolgozók elégedettségét, és ennek alapján igyekeznek meghatározni a követendő stratégiát. A HR szakmai szempontok pedig egy multinacionális cég esetében óhatatlanul is alakulnak annak függvényében is, hogy mik a központi célkitűzések, milyen szakmai trendek érintik esetleg már előbb az anyavállalatot, amelyeket helyi szinten is érdemes lehet átültetni. Kispál Márta, a cég HR-munkatársa jelezte, hogy ezek a változások a többi multinacionális vállalathoz hasonlóan érik el őket is.

"Ami a Nestlé jellegzetessége, az úgynevezett glokalizáció: hiszünk abban, hogy a globális problémákra lokális megoldásokkal tudunk a leghatékonyabban válaszolni. A mindennapjainkban ez úgy jelenik meg, hogy magunk határozzuk meg, milyen akciókat hozunk egy-egy központilag meghatározott cél megvalósítására, majd a piacok egymás között megosztják legjobb tapasztalataikat és dönthetünk arról, hogy mások módszereit átvesszük-e a projektjeink tökéletesítéséhez."

Azt a következtetést talán levonhatjuk, hogy igazából, mint sok minden másban, itt is a vállalatra szabott egyéni igények döntik el, hogy mely feladatokat tekinti egy cég prioritásnak, és foglalkoztat ezért az adott területen specialistákat, illetve az is egyértelműnek tűnik, hogy minőségi, az emberi erőforrásokat valóban értéknek tartó munkát a HR-rel együttműködve, a felelősségek és feladatkörök megfelelő kiosztásával lehet végezni.
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.10W°RK RE/CONNECTION Másfél év alatt jóval többet változott a munka világa, mint az elmúlt három évtizedben. Milyen igények és elképzelések formálják az új kereteket? Milyen adaptációs elvárásokat támasztanak az új generációk? Hogyan lehet hasznosabbá, élvezetesebbé, értékesebbé tenni a munkát? Gyűjtsd be a válaszokat az év legjobban várt menedzsmentkonferenciáján, a W°RK-ön! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A hiányzó láncszem - híd a tréning és az üzleti eredmények között

Vajon hogyan hat és mikor igazán eredményes egy tréning? Hogyan tud az üzleti eredményekre pozitívan hatni? A Tréning Kerekasztal Konferencián Nagy... Teljes cikk

Így védekezzen a belső céges csalók ellen – az etikai forródrót titkai

Hogyan vezethet be egy cég "etikai forródrótot", azaz visszaélés-bejelentési rendszert? Ráadásul ez egyre több szervezetnél kötelező lesz. Erről... Teljes cikk

Poszt-Covid munkaszervezés

Sok cégnél szükség lesz a hibrid munkaszervezésre, de hogyan lehet megalkotni azt az új működés módot, ami egyszerre hatékony és biztonságos a... Teljes cikk