Megjelent: 5 hónapja

Hogyan csábítható el a jó informatikus?

Már kevés egy álláshirdetés feladása, az új munkaszerződést aláíró jelöltek háromnegyede nem keresett állást, hanem egy rutinos toborzási szakember megszólította és elcsábította - mondja Demeter Csaba, a Randstad Hungary technológiai üzletágának vezetője. Tavaly az IT-s bérek csak az inflációval nőttek, ám a piac újra pezseg, több a megbízás, mint tavaly a Covid előtt.

Az IT piacot jóval kisebb mértékben érintette a koronavírus-járvány, mint másokat. A válság első néhány hónapjában - alapvetően puszta óvatosságból, a bizonytalan helyzet láttán és kissé talán figyelve más szektorokat - számos toborzási projektet felfüggesztettek. Ezek azonban viszonylag hamar újraindultak, amiket továbbiak követtek. Ma egy toborzási tanácsadóra vetítve már több megbízáson dolgozunk, mint tavaly februárban” - kezdi a trendek bemutatását Demeter Csaba.

Akadtak persze elbocsátások is, de ezeknek kevéssé kiváltó oka, sokkal inkább katalizátora volt csak a Covid. Emiatt bizonyos állásokra átmenetileg nőtt ugyan a jelentkezők száma, ám sokkal jellemzőbb viselkedés volt a kivárás, a munkahelyen maradás, az elzárkózás a váltástól. Még elégedetlenség esetén is. Mostanra visszatért a jelöltek váltási hajlandósága.

A legkeresettebb IT szakemberek


A munkaadók részéről a legkeresettebbek nagyvállalati környezetben a felhőszolgáltatásokhoz kapcsolódó infrastruktúramérnök állások, az infrastruktúra menedzsmentet és fejlesztési feladatokat ötvöző “DevOps” pozíciók, valamint a vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó fejlesztő, tanácsadó és üzemeltető szakmák; nagy- és középvállalatoknál egyaránt keresettek a szoftverfejlesztők (Java, .NET, JavaScript, Python), közöttük is igazán nagy igény mutatkozik a “Fullstack” fejlesztőkre, akik felhasználó- és szerveroldali fejlesztésekhez egyaránt értenek. Ami nagyon feljött és divatos: a felhőalapú technológiákhoz kötődő pozíciók, az ERP/CRM rendszerek fejlesztői és tanácsadói, illetve a DevOps.

Megtorpant a béremelkedés üteme


A személyzeti szakember úgy látja, hogy tavaly csak az inflációval nőttek a bérek, legfeljebb a hiányszakmákban efelett. „Az IT fizetések az életpálya első 4-6 évében kifejezetten dinamikusan nőnek - minimum duplázódnak, helyenként triplázódnak - később azonban megtorpannak” - mondott egy általános megfigyelést Demeter Csaba.

És akkor forintban mennyi is az annyi? A szoftverfejlesztők bruttó 400 és 500 ezer forint közötti fizetéssel kezdenek, ez 2-4 év alatt akár 700-900 ezer forint környékére is emelkedhet, az igazán tapasztalt programozók pedig jellemzően már hétszámjegyű fizetéssel számolhatnak. „Igazi kincs az, aki technológiákon (esetleg szakmákon) átívelően is magabiztos tudással rendelkezik, ezáltal rendszer szinten képes gondolkodni és megoldásokkal szolgálni, ők még nem vezető állásban is kereshetnek bruttó 1,2-1,5 millió forintot” - teszi hozzá a szakember.

A fizetés a toborzási szakember szerint a legnagyobb csábítóerő, ám nem minden. A munkakörülmények (home office, rugalmas munkaidő, irodai környezet), az ott használt technológiák, a képzések és az előrejutási lehetőség is nagy súllyal esik a latban. A home office azóta más munkakörökben is általános lett a pandémiás helyzet következtében. Még nem látható, hogy a vakcinációt követően milyen mértékben térünk vissza a régi élethez. „Teljesen biztosan nem” - summáz Demeter Csaba.

Ha az álláskeresőkben hiányosságot keresünk, akkor az alázat hiánya jelenik meg némelyekben. A CV-kben felbukkannak szakmai túlzások, majd interjún a valóság… Megesik az is, hogy a jelöltek nem rugalmasak a munka körülményeivel kapcsolatban.

További tréning kell a progamozóiskolákból kikerülőknek


Mi a piaci vélemény a programozóiskolákból kikerülőkről? Ebben Demeter Csaba diplomatikusan fogalmaz. Vannak cégek, amelyek eleve egyetemi diplomához kötik a felvételt. A programozóiskolák megjelenését a recruiter pozitív, üdvözlendő jelenségnek tartja. A tőlük érkező jelöltek körében ugyanakkor jelentős a szórás, ami az egyének motivációjától és képességeitől is függ. „A kurzusokon megszerzett alapokat további, vállalati tréningekkel kiegészítve lehet igazán kamatoztatni. Tanácsadóként a véleményem az, hogy egy gyorstalpaló képzésen átesett munkavállaló jóval nagyobb hasznára válik majd a képzést követő második munkáltatójának.

A jelöltadatbázis a leghatékonyabb, az álláshirdetés feladása már nem


Demeter Csaba szerint évek óta nincs változás a hatékony toborzási csatornákban. A legjobbak a jelöltadatbázisok, fontos még a social media és a szakmai közösséget formáló portálok. „Az IT piacon ma új munkaszerződést aláíró jelöltek háromnegyede nem keresett állást, hanem beazonosították, megszólították és elcsábították” - fogalmaz. Így úgy látja, hogy az álláshirdetés feladása és az ideális jelöltre várás nem hatékony stratégia. A versenyképes recruiter nem jelentkezőkre, ajánlásokra vár, hanem ismeri - vagy ha nem ismeri, feltérképezi - a piacot és az adott szakmai közösséget folyamatosan szűkítve jut el a munkáltató számára ideális jelölthöz.

Külföldről alig jönnek


A Covid annyiban nyomta rá a jelöltkeresésre a bélyegét, hogy a megbízók kevéssé nyitottak a más országból pályázókra. A távmunka ellenére ugyanis a személyes találkozásoknak ritkulásuk mellett továbbra is van jelentősége, a határzárakkal és karanténszabályokkal a munkaerő mozgása jelentősen nehezebbé vált. Az új normálisban azonban minden bizonnyal visszatér az országok közötti mozgás.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A bumeráng-munkavállalók oldhatják meg a munkaerőhiány problémáját

A koronavírus-járvány még nehezebbé tette a szakemberhiány miatt amúgy sem egyszerű toborzási folyamatot az IT-szektorban. A Starschemánál ezért... Teljes cikk

Vendéglátás: a nagy kérdés most az, honnan és mennyiért lesz elég munkaerő

A munkaerő biztosítása hatalmas kihívást jelenthet az újranyitó vendéglátásban, de a turizmusban, szállodaiparban tevékenykedő cégek számára... Teljes cikk

Miért lehet jó a job hopper? - számoljunk le az előítélettel!

Impozáns a szakmai útja. Behívjuk interjúra? Na, de évről évre váltogatja a munkahelyeit! Ha ismerős a dilemma, akkor valószínűleg már te is... Teljes cikk