Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 8 hónapja

Így zárják a 2020-as évet a HR vezetők - Fluck Benedek, MVM Csoport

Különleges év volt a 2020-as, amikor meg kellett próbálni az események előtt járni. Az MVM-nél a HR szervezet is átalakulásban van, ezért különösen fontos a közös alapokra, értékekre támaszkodni, felmérni a kompetenciákat és alkalmazkodni a megváltozott környezethez - nyilatkozta Fluck Benedek, az MVM Csoport HR vezérigazgató-helyettese.

+ Mit tart HR vezetőként az év legnagyobb eredményének szervezetén belül?
- Idén egy egészen különleges évet élünk, amikor a személyes kapcsolataink korlátozódtak, így a HR terület - és önmagunk is - nehéz helyzetbe került, hiszen nekünk sokkal inkább a személyes kapcsolatokra épül a napi munkánk. Azonban ebben a különleges helyzetben is működtetni kellett a társaságcsoportot. Alapvető stratégiánk az volt, hogy mindig az események előtt járjunk néhány lépéssel, amelyet sikerrel teljesítettünk a pandémia kezdeti időszakában.

Mindemellett mindent megtettünk azért, hogy a jelenlegi helyzetet úgy tudjuk kezelni, hogy a munkavállalóink is elégedettek legyenek. Törekvéseink elismeréseként idén elnyertünk két kiemelkedő külső elismerést is. „Az Év Családbarát Vállalata - különleges időkben” pályázaton az MVM elnyerte a 2020-as Év Családbarát Vállalata díjat nagyvállalat kategóriában, valamint a PwC Magyarország által lebonyolított „2020 Legvonzóbb Munkahelye” kutatásban, Energetika és közüzem iparági kategóriában az MVM Csoportot az ország második legvonzóbb munkáltatójának választották.

+ Mi volt a legnagyobb kihívás az ön számára?
- Az MVM Csoport HR szervezete átalakulóban van, szervezeti fejlődés szempontjából még egy formálódó időszakban vagyunk. Nem beszélnék múlt időben, hiszen továbbra is kihívást jelent számunkra az új HR szervezet kialakítása a hatalmas napi munkaterhelés mellett. Az átalakulás alatt is biztosítanunk kell a szervezet belső működését, hogy az MVM Csoport belső szolgáltatójaként a transzformáció időszakában is magas szintű támogatást nyújtson az egyes tagvállalataink, szervezeti egységeink, vezetőink és a munkavállalóink számára egyaránt.

+ Mi az, amit idén megtanult, miben változott leginkább a HR-en belül a szemléletmódja?
- A jelenlegi helyzetben még fontosabb szerepe lett a csoportszintű belső értékeknek, illetve a bizalomnak.
Az elmúlt években egy nagyon jelentős változási folyamaton mentük/megyünk keresztül: átalakult a cégcsoport, új cégek és kollégák csatlakoztak hozzánk, folyamatosan integrálunk, keressük a szinergiákat, az észszerű működési kereteket. A sok változás közben fontosnak tartjuk, hogy legyen egy közös alapunk, ami összetart, összeráz minket a mindennapok során. Ennek érdekében meghatároztuk azokat a legfontosabb csoportszintű értékeket, amelyek mentén működünk és a jövőben is működni kívánunk. Ezek a csoportszintű belső értékek a felelősség, az együttműködés és bizalom, az ügyfélközpontúság és az elköteleződés. Az elmúlt időszakban a bizalom egy olyan fundamentális kérdéssé vált, amely nagyfokú biztonságérzetet képes nyújtani minden munkavállaló és vezető számára egyaránt.

+ Ha 3 szakmai szót kellene említeni 2020-ból, ami új volt vagy gyakran előjött, mi volt az?
- Az első szó, ami a 2020-as év kapcsán eszembe jut, az értékek és kompetenciák fontossága. A belső vállalati értékek mellett rendkívül fontosnak tartjuk a munkavállalóink tapasztalatának, rejtett kompetenciáinak, azaz az MVM Csoport szakmai sokszínűségének feltérképezését. Az MVM Csoport az energia szektor meghatározó szereplője Magyarországon. A több mint 15 ezer fős munkatársi létszámmal hatalmas tudás és tapasztalat birtokában állunk, melyet szeretnénk hasznosítani a hazai piaci erőnk megtartása, valamint a nemzetközi terjeszkedés érdekében is. Célul tűztük ki, hogy felmérjük a szervezeti tudást és kialakítsunk egy olyan kompetencia-térképet, amely egyrészt segíti a munkavállalóinkat az egyéni karrier és fejlesztési lehetőségeik feltérképezésében, valamint támogatja az MVM Csoportot is abban, hogy a stratégiai projektekhez, nemzetközi terjeszkedéshez belső erőforrásból találjuk meg azokat a kulcs kompetenciákat, melyek eredményessé és sikeressé tesznek bennünket.

Kiemelten fontosnak tartjuk továbbra is az üzletfolytonosság biztosítását, valamint a vállalati folyamataink felülvizsgálatát, a kulcsfolyamataink digitalizálását, valamint további folyamatos fejlesztését az üzleti tevékenység támogatása és a regionális terjeszkedés érdekében.

+ Mit vár 2021-től?
- A 2021-es év egyik legfontosabb feladata az új, megváltozott működési környezetbe történő visszatérés lesz, amiben nagy szerepe lesz mind a vezetők, mind a munkavállalók rugalmasságának is.

Az idei évben elkezdtünk egy szervezeti kultúra mérést és fejlesztést az MVM Csoportban, felmértük a csoport jelenlegi vállalati kultúráját, valamint a cégcsoport felsővezetőivel meghatároztuk az ideális kultúrára vonatkozó elvárásainkat is. A 2021-es év feladata lesz a jelenlegi és az elvárt kultúra közelítése egymáshoz. Hiszem, hogy a szervezeti kultúra az a „titkos összetevő”, ami nélkül egyetlen vállalati stratégia, egyetlen tökélyre fejlesztett irányítási modell, egyetlen szervezeti cél sem valósulhat meg, vagy ha mégis, sokkal gyengébb hatásfokkal.

Az idei évben az MVM, a regionális terjeszkedési stratégiájának részeként megvásárolta Csehország első számú földgázkereskedőjét, így megkezdjük az együttműködést a nemzetközi foglalkoztatás területén is.

A 2021-es évben is törekszünk az idei évben elért eredmények fenntartására, valamint további folyamatos fejlesztésére az üzleti tevékenység támogatása és a regionális terjeszkedés érdekében.

Korábbi interjúnk Fluck Benedekkel itt olvasható.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezek a vezetők veszíthetik el idén munkatársaikat, ha nem vigyáznak

Idén a privátbanki szolgáltatók 80 százaléka több forrást fordít majd IT-fejlesztésekre, mint az elmúlt 20 évben bármikor, és a vezetők 47... Teljes cikk

Jó szakember vs. jó vezető: erre figyelj az előléptetésnél

Bevált gyakorlat a szervezeteknél, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek kapnak vezetői kinevezést. Nem biztos azonban, hogy a jó... Teljes cikk

Fele-fele iroda és home office

A járvány csendesedésével, a korlátozások fokozatos feloldásával a munkahelyekre is visszatér az élet, de vajon mennyire. A HR vezetők, úgy tűnik,... Teljes cikk