Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 éve

Így zárják a 2020-as évet a HR vezetők - Fluck Benedek, MVM Csoport

Különleges év volt a 2020-as, amikor meg kellett próbálni az események előtt járni. Az MVM-nél a HR szervezet is átalakulásban van, ezért különösen fontos a közös alapokra, értékekre támaszkodni, felmérni a kompetenciákat és alkalmazkodni a megváltozott környezethez - nyilatkozta Fluck Benedek, az MVM Csoport HR vezérigazgató-helyettese.

+ Mit tart HR vezetőként az év legnagyobb eredményének szervezetén belül?
- Idén egy egészen különleges évet élünk, amikor a személyes kapcsolataink korlátozódtak, így a HR terület - és önmagunk is - nehéz helyzetbe került, hiszen nekünk sokkal inkább a személyes kapcsolatokra épül a napi munkánk. Azonban ebben a különleges helyzetben is működtetni kellett a társaságcsoportot. Alapvető stratégiánk az volt, hogy mindig az események előtt járjunk néhány lépéssel, amelyet sikerrel teljesítettünk a pandémia kezdeti időszakában.

Mindemellett mindent megtettünk azért, hogy a jelenlegi helyzetet úgy tudjuk kezelni, hogy a munkavállalóink is elégedettek legyenek. Törekvéseink elismeréseként idén elnyertünk két kiemelkedő külső elismerést is. „Az Év Családbarát Vállalata - különleges időkben” pályázaton az MVM elnyerte a 2020-as Év Családbarát Vállalata díjat nagyvállalat kategóriában, valamint a PwC Magyarország által lebonyolított „2020 Legvonzóbb Munkahelye” kutatásban, Energetika és közüzem iparági kategóriában az MVM Csoportot az ország második legvonzóbb munkáltatójának választották.

+ Mi volt a legnagyobb kihívás az ön számára?
- Az MVM Csoport HR szervezete átalakulóban van, szervezeti fejlődés szempontjából még egy formálódó időszakban vagyunk. Nem beszélnék múlt időben, hiszen továbbra is kihívást jelent számunkra az új HR szervezet kialakítása a hatalmas napi munkaterhelés mellett. Az átalakulás alatt is biztosítanunk kell a szervezet belső működését, hogy az MVM Csoport belső szolgáltatójaként a transzformáció időszakában is magas szintű támogatást nyújtson az egyes tagvállalataink, szervezeti egységeink, vezetőink és a munkavállalóink számára egyaránt.

+ Mi az, amit idén megtanult, miben változott leginkább a HR-en belül a szemléletmódja?
- A jelenlegi helyzetben még fontosabb szerepe lett a csoportszintű belső értékeknek, illetve a bizalomnak.
Az elmúlt években egy nagyon jelentős változási folyamaton mentük/megyünk keresztül: átalakult a cégcsoport, új cégek és kollégák csatlakoztak hozzánk, folyamatosan integrálunk, keressük a szinergiákat, az észszerű működési kereteket. A sok változás közben fontosnak tartjuk, hogy legyen egy közös alapunk, ami összetart, összeráz minket a mindennapok során. Ennek érdekében meghatároztuk azokat a legfontosabb csoportszintű értékeket, amelyek mentén működünk és a jövőben is működni kívánunk. Ezek a csoportszintű belső értékek a felelősség, az együttműködés és bizalom, az ügyfélközpontúság és az elköteleződés. Az elmúlt időszakban a bizalom egy olyan fundamentális kérdéssé vált, amely nagyfokú biztonságérzetet képes nyújtani minden munkavállaló és vezető számára egyaránt.

+ Ha 3 szakmai szót kellene említeni 2020-ból, ami új volt vagy gyakran előjött, mi volt az?
- Az első szó, ami a 2020-as év kapcsán eszembe jut, az értékek és kompetenciák fontossága. A belső vállalati értékek mellett rendkívül fontosnak tartjuk a munkavállalóink tapasztalatának, rejtett kompetenciáinak, azaz az MVM Csoport szakmai sokszínűségének feltérképezését. Az MVM Csoport az energia szektor meghatározó szereplője Magyarországon. A több mint 15 ezer fős munkatársi létszámmal hatalmas tudás és tapasztalat birtokában állunk, melyet szeretnénk hasznosítani a hazai piaci erőnk megtartása, valamint a nemzetközi terjeszkedés érdekében is. Célul tűztük ki, hogy felmérjük a szervezeti tudást és kialakítsunk egy olyan kompetencia-térképet, amely egyrészt segíti a munkavállalóinkat az egyéni karrier és fejlesztési lehetőségeik feltérképezésében, valamint támogatja az MVM Csoportot is abban, hogy a stratégiai projektekhez, nemzetközi terjeszkedéshez belső erőforrásból találjuk meg azokat a kulcs kompetenciákat, melyek eredményessé és sikeressé tesznek bennünket.

Kiemelten fontosnak tartjuk továbbra is az üzletfolytonosság biztosítását, valamint a vállalati folyamataink felülvizsgálatát, a kulcsfolyamataink digitalizálását, valamint további folyamatos fejlesztését az üzleti tevékenység támogatása és a regionális terjeszkedés érdekében.

+ Mit vár 2021-től?
- A 2021-es év egyik legfontosabb feladata az új, megváltozott működési környezetbe történő visszatérés lesz, amiben nagy szerepe lesz mind a vezetők, mind a munkavállalók rugalmasságának is.

Az idei évben elkezdtünk egy szervezeti kultúra mérést és fejlesztést az MVM Csoportban, felmértük a csoport jelenlegi vállalati kultúráját, valamint a cégcsoport felsővezetőivel meghatároztuk az ideális kultúrára vonatkozó elvárásainkat is. A 2021-es év feladata lesz a jelenlegi és az elvárt kultúra közelítése egymáshoz. Hiszem, hogy a szervezeti kultúra az a „titkos összetevő”, ami nélkül egyetlen vállalati stratégia, egyetlen tökélyre fejlesztett irányítási modell, egyetlen szervezeti cél sem valósulhat meg, vagy ha mégis, sokkal gyengébb hatásfokkal.

Az idei évben az MVM, a regionális terjeszkedési stratégiájának részeként megvásárolta Csehország első számú földgázkereskedőjét, így megkezdjük az együttműködést a nemzetközi foglalkoztatás területén is.

A 2021-es évben is törekszünk az idei évben elért eredmények fenntartására, valamint további folyamatos fejlesztésére az üzleti tevékenység támogatása és a regionális terjeszkedés érdekében.

Korábbi interjúnk Fluck Benedekkel itt olvasható.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Emberközpontú, felhatalmazó kultúra kiépítése a cél - interjú Váradi Csillával, az eMAG új HR vezetőjével

Sabbatical után - amely alatt végigjárta az El Camino zarándokutat és átlépte saját határait - letisztult célokkal érkezett az eMAG-hoz a vállalat... Teljes cikk

Meghökkentő kutatási eredmény látott napvilágot az MBA-képzésekről

A részvényesek jól járnak, az alkalmazottak kevésbé, ha MBA-képzést végzett vezető kezd intézkedni. Teljes cikk

A változáskezelés 3 alapelve - interjú Sebők Mariannával, az OPUS TIGÁZ és az OPUS TITÁSZ HR vezetőjével

Ma elengedhetetlen, hogy a szervezetek folyamatosan képesek legyenek alkalmazkodni a környezetük változásaihoz. Ehhez pedig működőképes... Teljes cikk