Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 hónapja

Így zárják a 2020-as évet a HR vezetők - Fluck Benedek, MVM Csoport

Különleges év volt a 2020-as, amikor meg kellett próbálni az események előtt járni. Az MVM-nél a HR szervezet is átalakulásban van, ezért különösen fontos a közös alapokra, értékekre támaszkodni, felmérni a kompetenciákat és alkalmazkodni a megváltozott környezethez - nyilatkozta Fluck Benedek, az MVM Csoport HR vezérigazgató-helyettese.

+ Mit tart HR vezetőként az év legnagyobb eredményének szervezetén belül?
- Idén egy egészen különleges évet élünk, amikor a személyes kapcsolataink korlátozódtak, így a HR terület - és önmagunk is - nehéz helyzetbe került, hiszen nekünk sokkal inkább a személyes kapcsolatokra épül a napi munkánk. Azonban ebben a különleges helyzetben is működtetni kellett a társaságcsoportot. Alapvető stratégiánk az volt, hogy mindig az események előtt járjunk néhány lépéssel, amelyet sikerrel teljesítettünk a pandémia kezdeti időszakában.

Mindemellett mindent megtettünk azért, hogy a jelenlegi helyzetet úgy tudjuk kezelni, hogy a munkavállalóink is elégedettek legyenek. Törekvéseink elismeréseként idén elnyertünk két kiemelkedő külső elismerést is. „Az Év Családbarát Vállalata - különleges időkben” pályázaton az MVM elnyerte a 2020-as Év Családbarát Vállalata díjat nagyvállalat kategóriában, valamint a PwC Magyarország által lebonyolított „2020 Legvonzóbb Munkahelye” kutatásban, Energetika és közüzem iparági kategóriában az MVM Csoportot az ország második legvonzóbb munkáltatójának választották.

+ Mi volt a legnagyobb kihívás az ön számára?
- Az MVM Csoport HR szervezete átalakulóban van, szervezeti fejlődés szempontjából még egy formálódó időszakban vagyunk. Nem beszélnék múlt időben, hiszen továbbra is kihívást jelent számunkra az új HR szervezet kialakítása a hatalmas napi munkaterhelés mellett. Az átalakulás alatt is biztosítanunk kell a szervezet belső működését, hogy az MVM Csoport belső szolgáltatójaként a transzformáció időszakában is magas szintű támogatást nyújtson az egyes tagvállalataink, szervezeti egységeink, vezetőink és a munkavállalóink számára egyaránt.

+ Mi az, amit idén megtanult, miben változott leginkább a HR-en belül a szemléletmódja?
- A jelenlegi helyzetben még fontosabb szerepe lett a csoportszintű belső értékeknek, illetve a bizalomnak.
Az elmúlt években egy nagyon jelentős változási folyamaton mentük/megyünk keresztül: átalakult a cégcsoport, új cégek és kollégák csatlakoztak hozzánk, folyamatosan integrálunk, keressük a szinergiákat, az észszerű működési kereteket. A sok változás közben fontosnak tartjuk, hogy legyen egy közös alapunk, ami összetart, összeráz minket a mindennapok során. Ennek érdekében meghatároztuk azokat a legfontosabb csoportszintű értékeket, amelyek mentén működünk és a jövőben is működni kívánunk. Ezek a csoportszintű belső értékek a felelősség, az együttműködés és bizalom, az ügyfélközpontúság és az elköteleződés. Az elmúlt időszakban a bizalom egy olyan fundamentális kérdéssé vált, amely nagyfokú biztonságérzetet képes nyújtani minden munkavállaló és vezető számára egyaránt.

+ Ha 3 szakmai szót kellene említeni 2020-ból, ami új volt vagy gyakran előjött, mi volt az?
- Az első szó, ami a 2020-as év kapcsán eszembe jut, az értékek és kompetenciák fontossága. A belső vállalati értékek mellett rendkívül fontosnak tartjuk a munkavállalóink tapasztalatának, rejtett kompetenciáinak, azaz az MVM Csoport szakmai sokszínűségének feltérképezését. Az MVM Csoport az energia szektor meghatározó szereplője Magyarországon. A több mint 15 ezer fős munkatársi létszámmal hatalmas tudás és tapasztalat birtokában állunk, melyet szeretnénk hasznosítani a hazai piaci erőnk megtartása, valamint a nemzetközi terjeszkedés érdekében is. Célul tűztük ki, hogy felmérjük a szervezeti tudást és kialakítsunk egy olyan kompetencia-térképet, amely egyrészt segíti a munkavállalóinkat az egyéni karrier és fejlesztési lehetőségeik feltérképezésében, valamint támogatja az MVM Csoportot is abban, hogy a stratégiai projektekhez, nemzetközi terjeszkedéshez belső erőforrásból találjuk meg azokat a kulcs kompetenciákat, melyek eredményessé és sikeressé tesznek bennünket.

Kiemelten fontosnak tartjuk továbbra is az üzletfolytonosság biztosítását, valamint a vállalati folyamataink felülvizsgálatát, a kulcsfolyamataink digitalizálását, valamint további folyamatos fejlesztését az üzleti tevékenység támogatása és a regionális terjeszkedés érdekében.

+ Mit vár 2021-től?
- A 2021-es év egyik legfontosabb feladata az új, megváltozott működési környezetbe történő visszatérés lesz, amiben nagy szerepe lesz mind a vezetők, mind a munkavállalók rugalmasságának is.

Az idei évben elkezdtünk egy szervezeti kultúra mérést és fejlesztést az MVM Csoportban, felmértük a csoport jelenlegi vállalati kultúráját, valamint a cégcsoport felsővezetőivel meghatároztuk az ideális kultúrára vonatkozó elvárásainkat is. A 2021-es év feladata lesz a jelenlegi és az elvárt kultúra közelítése egymáshoz. Hiszem, hogy a szervezeti kultúra az a „titkos összetevő”, ami nélkül egyetlen vállalati stratégia, egyetlen tökélyre fejlesztett irányítási modell, egyetlen szervezeti cél sem valósulhat meg, vagy ha mégis, sokkal gyengébb hatásfokkal.

Az idei évben az MVM, a regionális terjeszkedési stratégiájának részeként megvásárolta Csehország első számú földgázkereskedőjét, így megkezdjük az együttműködést a nemzetközi foglalkoztatás területén is.

A 2021-es évben is törekszünk az idei évben elért eredmények fenntartására, valamint további folyamatos fejlesztésére az üzleti tevékenység támogatása és a regionális terjeszkedés érdekében.

Korábbi interjúnk Fluck Benedekkel itt olvasható.
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
„A bevonó, felhatalmazó, bizalmon alapuló vezetésé a jövő” - Schmidt Andrea, a Siemens Zrt. HR vezetője

Hosszú távon is marad a heti 2-3 nap home office, amire nagyon várják a részletes jogi szabályozást. A COVID helyzet mélyvíz volt a frissen kinevezett... Teljes cikk

Hogyan lesz a HR támogatóból stratéga? - business as usual (2.)

Sok középvezető szerint a HR csak „back office” és „support” számukra - írja Rátkai Balázs, a Delta Csoport HR vezetője a HR szakma... Teljes cikk

Évente egyszer nem elég - a béremelés margójára

Heteken át várta a közvélemény és a szaksajtó, mi lesz a minimálbér-tárgyalásokon. Hétfőn megszületett az egyezség: 167 400 forint, majd... Teljes cikk