Megjelent: 8 éve

Jönnek az 1000 órás OKJ-tanfolyamok - család és munka mellett vállalhatatlan

Augusztus 31-ig azonban még lehet a jelenlegi képzésre jelentkezni és megszerezni egy szakmai képesítést 250-300 óra alatt. Félő, hogy az 1000 órás tanfolyamok, melyet az új rendszer előír, család és munka mellett vállalhatatlanok lesznek - hangsúlyozta Virág Gergő, a Drégelyvár Oktatási Központ vezetője a Rádió Orient műsorában.

Itthon évente 5-700.000 fő szerez OKJ-s tanfolyamon szakmát. Ez nagyon alacsony szám összevetve Európa más országaival és bár a válság hatására kissé megugrott a jelentkezések száma, de 2009-2010-re ismét visszaesett.

Az utóbbi időben kevesebben érdeklődnek a hobbiképzések után, inkább a szakmát adó, konkrét elhelyezkedés reményében jelentkeznek OKJ-s tanfolyamokra az emberek. A jelentkezők között vannak pályakezdők, munkanélküliek, de akadnak használhatatlan diplomával rendelkezők is, akik így szeretnének biztosabb munkához jutni.

A képzés rendszerét szeptember 1-jétől átalakítják és a képzés időtartamát jelenlegi 250-300 óráról több esetben 1000 órára viszik fel, ami a szakember szerint munka, család, esetleg Gyes mellett már vállalhatatlan lesz. A képzési idő 2-3 évre emelése már nem belátható perspektíva egy felnőtt életében. Az új törvény bevezeti a jelenléti óraszámot is, amelyet szigorúan ellenőriznek, komoly technikai eszközökkel - azaz jelen kell lenni. A tanárnak interneten be kell jelentkeznie a helyszínről egy központi nyilvántartó rendszerbe, így nem lehet kibújni a személyes jelenlét alól.

Míg Nyugaton a távoktatás a képzésbe beépül és az internetre alapozzák az oktatást, amellyel időt, pénzt, energiát lehet megspórolni, addig nálunk a tanteremben ülős, hosszú képzést preferálják. Így sokkal kevesebben tudnak részt venni ilyen képzéseken.

Az eddigiek töredéke lesz a képzések száma, ami jó lehet: országos nyilvántartás alapján kiszűrték azokat a szakmákat, ahol nincs piaci mozgás. Az új törvényben lesz pályakövető rendszer, amit kötelező lesz vezetni az új képzésben részt vettek elhelyezkedéséről. Jelenleg ilyen adatok nincsenek, csak közvetetten tudnak róla. A jelenlegi képzésre még augusztus 31-ig lehet jelentkezni, de szeptember 1-től csak az új rendszerben lehet szakmát szerezni.

A vizsgarendszer is jelentős változáson megy keresztül, eddig a képzések modulokra épültek és mindből vizsgázni kellett, ami biztosította a képzések közti átjárást. Ez most tömbösített lesz, komplexé válik, így az átjárásra nem lehet tudni, hogy lesz–e lehetőség.

Jelenleg iskolarendszerű nappali képzésre 16-21 éves korig lehet jelentkezni és ha valakinek még nincs OKJ-s végzettsége, akkor ingyenes. Érettségit nem igénylő képzésre 16, érettségihez kötött szakmához 18 éves kortól lehet jelentkezni. Esti képzésnél az iskola dönti el, hogy kér-e hozzájárulást, itt nincs felső korhatár. A fizetős felnőttképzés teljesen szabadáras, az is marad. Ez most az óraszámemelés mértékével nőhet, de ha nem lesz elég jelentkező, akkor a képzési központok nem emelik majd áraikat.

Vannak nagyon keresett képzések, ilyen a CNC forgácsoló, vagy a pincér, szakács, fodrász, de már nem mindenkinek tud megélhetést biztosítani mindegyik, a piacon nagyon keresett viszont a kőműves burkoló, hegesztő, de nincs rá jelentkező. Pedig egy kezdő hegesztő is milliós fizetést kapna Közel-Keleten.

OrientPress Hírügynökség
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar-izraeli kutatói mobilitási program indulhat hamarosan

Már 2021 második felében a kutatói mobilitást támogató közös programot indíthat Magyarország és Izrael - közölte az Innovációs és... Teljes cikk

Magolás helyett készségfejlesztést és játékosítást! - így látja a LEGO menedzsere

Mi kell ahhoz, hogy versenyképes pályakezdők kerüljenek ki az iskolapadból? Ács János, a Lego magyarországi menedzsere erre is választ ad, amikor egy... Teljes cikk

Felsőoktatási jelentkezés: a visszaszámlálás elkezdődött

Még öt napig, azaz február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Teljes cikk