Megjelent: 5 hónapja

Karrierváltás, de hogyan? Miért támogassa a HR?

Nem bízhatjuk el többé magunkat, ez a pandémiás időszak nagy leckéje. Legyen bármilyen biztosnak tűnő, jól fizetett, akár hiányszakmának számító munkánk, mindezt egy pillanat alatt elsöpri egy váratlan, általunk nem befolyásolható esemény, körülmény. Ezért válik egyre fontosabbá a Lifelong Learning szemléletnek az elsajátítása. Ezért fontos a karrierváltás támogatása a hazai HR és munkáltatói oldalról. De hogyan? - teszi fel a kérdést a Karrierváltók Klubja.

images

images

Százezrek váltak napok, hetek alatt munkanélkülivé 2020 márciusában, egyéni vállalkozók néztek reménytelen hónapok elébe ugyanekkor, jelentősen összekuszálódott a biztosnak hitt megrendelői piac, láncreakcióban dőltek össze kis cégek. A kérdés csak az, hogy lehetett volna ezt másképp megélni és túlélni, vagy legalább felkészülni egy jövendő  krízishelyzetre, mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról?

Utólag visszanézve kirajzolódik egy mintázat. A 2009-es válságot követő években egyre stabilabb lett a gazdaság, növekvő pályára álltunk, 2016-tól pedig olyan mértékű lett a gazdasági növekedés, hogy jelentős munkaerőhiány lépett fel több szakmában, és itt nem csak az informatikára gondolok, hanem olyan kékgalléros munkakörökre is, mint szakács, felszolgáló, eladó. A többség válogathatott az állások között. 2019-ben a recruiter szakma komoly válsággal nézett szembe, egész egyszerűen elfogytak bizonyos szakmákban az alkalmas jelöltek. Így érte el a hazai gazdaságot a 2020. év eleji COVID helyzet, amikor a pandémiás helyzet sokkszerűen, minden átmenet nélkül blokkolta az addigi munkafolyamatokat, céges működéseket. Pár nap leforgása alatt százezreknek szűnt meg a munkája a turizmus, vendéglátás, szórakoztóipari szektorban, de a többi szektort is érzékenyen érintette a kialakult helyzet.

Ami közös minden egyéni, munkavállalói drámában: az a bizalom, amely révén fel se tételezte senki, hogy ilyesmi megtörténhet vele, ezért nem is számított rá, nem is készült B tervvel. 

A többség bevált, pedig fel sem tételeztük róluk

Jogos persze a kérdés, ki láthatta mindezt előre? Nyilván senki. Viszont nagyon hamar kiderült, kik voltak azok, akik rövid időn belül képesek voltak adaptálódni a változáshoz, és a komfortzónájukból kilépve, teljesen más szakmában próbáltak szerencsét, pld. raktárosként, eladóként, pizza futárként. Mások viszont  bénultan várakoztak arra, hogy ez a rémálom véget érjen. Sajnos, jó 15 hónapig ez nem ért véget, és még most sem lehetünk biztosak benne, hogy a negyedik hullám nem ér minket el és nem okoz újabb gazdasági sokkot.

Ami viszont idén nyáron, a újraindult gazdaságnál váratlan gondot okozott: ismét hiányszakmák léptek fel, de pont azokon a területeken, ahol tavaly tavasszal tömeges elbocsátások voltak. Hogy lehet ez? Előállt az a paradoxon helyzet, hogy míg korábban egy karrierváltás nagy nehézségek által valósult csak meg, mert a munkáltatói oldal számtalan nehézséget támasztott a karrierváltók, pld. szakácsból raktárossá válók elé, a pandémiás helyzet előhozott egy társadalmi szolidaritást, és olyan, előképzettséggel nem rendelkező emberek is kaptak esélyt a bizonyításra új munkakörükben, akik számára ez korábban nem volt lehetséges. És itt jön a csavar: kiderült, hogy a többség bevált, holott ezt korábban senki se tételezte fel róluk.

Nos, ezek az emberek rövid idő alatt megtanulták a szakmai fortélyokat, elvégezték a gyors átképzéseket, és annyira megszerették új, eredetileg kényszerűségből választott szakmájukat, hogy már nem is akarnak visszamenni a régi szakmájukba, vagy pont munkáltatójuk ragaszkodik hozzájuk, és próbálja marasztalni őket, akiket korábban fel sem vett volna, a pandémiás helyzet előtt.

Mit mond ez nekünk? A HR szakma és a munkáltatók szemléletformálásának szükségességét. Emberek százezrei bizonyították be az elmúlt egy évben, hogy képesek a klasszikusan elvárt, sok éves formális képzés és sok éves elvárt tapasztalat nélkül is megtanulni új készségeket, helytállni, és ehhez csak egy dologra volt szükség: bizalomra, támogatásra munkáltatói oldalon és motivációra munkavállalói oldalon.

Mit tanult a HR és a munkáltatók az elmúlt évből?

Most, hogy a pandémia egy időre visszahúzódott, vajon visszatért a régi szemlélet vagy tanult a HR szakma és a munkáltatói közeg az elmúlt egy évből? Tényleg x év tapasztalat és y számú bizonyítvány mutatja meg a jelölt alkalmasságát adott pozícióra, vagy inkább az emberi tartás és belső motiváció a tanulásra lehet az alapja a beválás prognosztizálásának? A piacon „készen” elérhető és megvásárolható jelöltek helyett, lehet, hogy érdemes átképezni, kinevelni magunknak az arra alkalmas jelölteket gyors, intenzív, a munka frontján tartott, nem formális képzésekkel, kiegészítve pár formális képzéssel?

Úgy vélem, érdemes levonni a HR szakmának és a munkáltatói oldalnak a maga konzekvenciáit.

A munkavállalói oldalon is vannak persze tanulságok. Ami addig lehetetlen volt, az most lehetővé vált. Új szakmai ismeretek, új készségek elsajátítása munka közben, non-formális tanulás révén, kiegészítve ezt a formális és informális tanulással is, pl. a cég által szervezett gyorstalpalók, és az otthon, este youtube-ról megtanult pár fogás révén. Csak irányba kellett állni, és innen kezdve már az egyénen múlik az előrehaladás sebessége és a pályán maradás képessége is.

Vannak viszont olyanok is szép számmal, akik nem merték meglépni a drasztikus pályamódosítást. Ők vártak és kivártak, nem tudtak adaptálódni ilyen gyorsan a változáshoz. Ők most visszatértek a szakmájukhoz, de a kérdés az, hogy milyen érzésekkel? Hogyan élik meg az állandó bizonytalanságot? 

Számukra a megoldást az jelentheti, ha már most, előre felkészülve a lehetséges további gazdasági sokkhelyzetekre, előre ütemezve, tudatosan második, biztonsági szakmát tanulnak, rövid, intenzív piaci képzések keretében, hogy legyen B tervük akkor, amikor bekerülnek ismét egy gazdasági negatív spirálba.A változásoktól nem félni kell, hanem felkészülni rájuk!

A fehérgalléros munkakörökben érdemes már most gyors átfutási idejű, a piacon keresett, együttműködésre, hatékony csapat munkára felkészítő agilis képzésekbe invesztálni, mind az egyén, mind az átképző cégek részéről, mivel az ott megtanult kompetenciák jól hasznosíthatók bármely munkaterületen, a kék galléros munkakörökben pedig az egyéni kompetenciákhoz illeszkedő, akár egyéni vállalkozásban is végezhető szakmák és kapcsolódó képzések felé érdemes fordulni, előzetes karrier tanácsadás igénybevételével. „Semmi sem állandó, csak a változás maga!” – mondta Hérakleitosz.  Soha nem voltak annyira igazak e szavak, mint most, 2021-ben, amikor mind a munkavállalói, mind a munkáltatói és  HR oldalról szükség van az agilis, adaptív szemléletváltásra.

Karrierváltók Klubja (Facebook csoport, bárki csatlakozhat)

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Karrierút: ne feltételezzünk, kérdezzünk!

A női karrierúttal az egyik legkomolyabb probléma, hogy előítéletek övezik. Feltételezések, hogy mert a nő biztos el fog menni szülni, biztosan... Teljes cikk

Diákok, kismamák, nyugdíjasok – az atipikus foglalkoztatási forradalom tovább folytatódik az álláspiacon

Már elindult a karácsony előtti nagyüzem a kereskedelemben: még több raktárosra, eladóra, kasszásra, polcfeltöltőre lesz szükség a következő... Teljes cikk

Kemény Dénes: a valódi vezető kreatív, inspiráló és a nap 24 órájában készül a sikerre

A valódi vezetői tekintély a magas színvonalú szakmai munkával és a sikerekkel vívható ki – mutatott rá Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda... Teljes cikk