Megjelent: 7 éve

Készülhetünk az oktatás modernizálására

Második alkalommal tartotta éves konferenciáját Budapesten a Kelet-közép-európai Menedzsmentfejlesztési Szövetség (CEEMAN), amely ezúttal az oktatást átalakító technológiai fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt. A szakértők szerint hamarosan minden területen nagy változás várható, amely segít majd a hatékonyabb tanításban és tanulásban.

images

images

A nemzetközi konferencia sajtótájékoztatóját dr. Deli-Gray Zsuzsa, az ESSCA Magyarország Alapítvány igazgatója nyitotta meg az esemény jelentőségét méltatva. Az 1993-ban alapított CEEMAN utoljára 15 évvel ezelőtt tartotta konferenciáját a magyar fővárosban. Az esemény igen népszerű nemcsak a szakértői előadások és a panelbeszélgetések miatt, de azért is, mert a szakembereknek remek lehetőséget kínál az információcserére és a hálózatépítésre. Idén 35 országból érkeztek rektorok és igazgatók Budapestre több mint 150 üzleti iskola és egyetem képviseletében, hogy megvitassák, milyen hatással van és lehet a modern technológia az üzleti életre és az oktatásra.


A technológia megkerülhetetlenné váltA sajtótájékoztatón dr. Danica Purg, a CEEMAN elnöke és egyben alapítója arról beszélt, miért különleges az idei témaválasztás. Mint az elnök asszony kifejtette, általában a vezetői készségekkel, ezek fejlesztésének kérdéseivel foglalkoznak, látják azonban, hogy az elmúlt években a technológiai tényező milyen nagy jelentőségre tett szert az oktatásban. Ezért döntöttek úgy, hogy kiszélesítik a konferencia témáját, és nemcsak arról beszélnek majd, hogy milyen hatással van a technológia a régióra, de arról is, hogyan lehet azt felhasználni a menedzsment-oktatásban.

Dr. Catherine Leblanc, az ESSCA School of Management főigazgatója és az ESSCA Magyarország Alapítvány elnöke elmondta, hogy az elmúlt években számos új módszert próbáltak ki. A hagyományos felállás helyett például, melyben az oktató egyedül áll a tanulók előtt, kerekasztalokat alakítottak ki, ahol mindenki előtt számítógép van, és a diákok együtt tudnak dolgozni,így téve hatékonyabbá az oktatást. Felismerték azt is, hogy az oktatók és a diákok élet- és munkaritmusa között jelentős különbségek vannak, a diákok sokszor inkább éjszaka dolgoznak, ezért teremtették meg a távoli, nem helyhez kötött tanulás lehetőségét. Az e-learning segítségével az oktatókkal bárhonnan és bármikor kapcsolatot teremthetnek a tanulók. "Az ESSCA School of Management elkötelezett az új technológiai megoldások folyamatos fejlesztése mellett, mellyel nem pusztán az oktatás színvonalát tudjuk tovább javítani, de a tanulók gondolkodásmódját és munkáját is hatékonyabb, differenciáltabb dimenziók felé terelhetjük" - mondta el a főigazgató.

Dr. Arshad Ahmad, a McMaster University elnökhelyettese arról beszélt, hogy elsősorban a pedagógia, és nem a technológia oldaláról kell a témakört megközelíteni. Szerinte téves az a feltevés, hogy az akadémikusok, az oktatók lassabban reagálnának a változásokra, és hogy jellemzően konzervatívak. Az oktatásnak ma már szerves része a fejlődő technológia, elsősorban a diákok igényei miatt, Magyarország előtt pedig ezek bevezetése tekintetében hatalmas lehetőségek állnak, hiszen az országban még nem történtek korábban jelentősebb befektetések, amelyek a technológia bevezetését célozták az oktatásban.


Gond van a versenyképességgelDr. Török Ádám, az MTA főtitkára arra a kérdésre válaszolva, hogyan látja az oktatás helyzetét, elmondta, Magyarországnak az elmúlt században jó híre volt magas színvonalú oktatási intézményei miatt, amelyek számos Nobel-díjas kutatót adtak az országnak. E kutatók nagy része azonban nem hazánkban kamatoztatta tehetségét, a tengerentúlra vagy Nyugat-Európába ment, a magyarországi oktatás színvonala pedig romlásnak indult.

Török Ádám kiemelte, számos szerkezeti átalakítás történt az elmúlt években az alapfokú oktatás területén, ám ezek egy része máig vitatott. Megjegyezte továbbá, hogy a felsőoktatási intézmények teljesítményével, a magyar felsőoktatás versenyképességével komoly gondok vannak. A főtitkár szerint ez két alapvető problémára vezethető vissza: a felsőoktatási intézményekbe felvett tanulók gyengülő teljesítményére, illetve a forráselvonásokra. Ezért a magyar felsőoktatás régión belüli vezető szerepe lassan kérdésessé válik. Török Ádám szerint elsőrendű cél a felsőoktatás versenyképességének javítása, hiszen ez komolyan hozzájárulhat az ország gazdaságának versenyképességéhez is.


Küszöbön áll a változásMegkérdeztük Danica Purgot arról, milyen technológiákkal foglalkoznak, amelyeket bevonhatnak az oktatásba. "Rengeteg fajta technológiát használunk, hogy érdekesebbé tegyük a menedzsmentoktatást. Azt akarjuk, hogy az oktatásnak komoly hatása legyen, és ha valami olyat tudunk használni, ami megérinti a tanulót, hatékonyabbak lehetünk. Aki zenét hallgat, és megtanulja értő módon hallgatni, jobban tud figyelni más területeken, így a menedzsmentben is. Itt ezen a konferencián elsősorban az innovációra koncentrálunk és arra, hogyan használhatjuk a technológiát a marketingben és a tanításban is" - válaszolta az elnökasszony az Edupressnek.

Danica Purg azt is elmondta, elsősorban azért merült fel például az online kurzusok ötlete, mert rengeteg nemzetközi tanulójuk van, akik Afrikából, Amerikából vagy éppen Oroszországból érkeznek. Az e-learning által nekik kevesebbet kell utazniuk, és a tanulás mellett zavartalanul tudnak dolgozni. Vannak azonban olyan területek, ahol ez nem működne, a vezetői készségeket például Danica Purg szerint nem lehet online oktatni, az megkívánja a személyes jelenlétet.

Kíváncsiak voltunk arra is, várnak-e nagyobb átalakulást a közeljövőben, mivel a konferencia mottója nemcsak azt a kérdést teszi fel, hogyan, de azt is, hogy mikor változtatják meg az oktatást az új technológiák. "Igen, a változás a küszöbön áll, minden területen. 27 éve vezetem az iskolát, és úgy gondoltam, engem nem fog ez megérinteni, de ma már én is látom, milyen előnyei vannak. Ám a hangsúlynak nem ezen kell lennie, hanem azon, hogy a technológia kiegészítse az oktatást" - felelte a CEEMAN vezetője.

Danica Purg arról is beszélt, milyen fontos az intézmények közötti együttműködés. Elmondása szerint amikor a CEEMAN-t megalapította, még mindenki Amerikára, a nyugatra tekintett követendő példaként, ma már azonban az intézmények a régión belül is együttműködnek és tanulnak egymástól.

Edupress.hu
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bekapcsolódik a Magyar Közút a MATE hallgatóinak képzésébe

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amelynek hallgatói ebből... Teljes cikk

Akár 55 évesen is lehet Diákhitelt igényelni

Már elérhetők a Diákhitel Központnál azok a képzési hitelek, amelyek arra szolgálnak, hogy a tanulással járó esetleges anyagi terhek ne jelentsenek... Teljes cikk

Mostantól a Hungaroringen képzik a Volánbusz sofőrjeit

A buszsofőrök képzését is magában foglaló együttműködési megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. a Hungaroring Sport Zrt.-vel, valamint a... Teljes cikk