kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Kivárnak a magyar munkaadók - se felvételt, se elbocsátást nem terveznek

A munkakeresők lehetőségei 2013 harmadik negyedévében vegyesen alakulnak. A munkaadók 11 százaléka felvételt jósol, ugyanennyien pedig elbocsátást terveznek. 67 százalék semmiféle változtatásra nem készül. A Manpower Munkaerő-piaci Mutató 0 százalékon áll.

images

A Manpower immár a 17. negyedévben teszi közzé magyarországi kutatását, most először szezonálisan kiigazított adatokkal. A szezonális hatásoktól megtisztított mutató értéke 0 százalék. Negyedéves összehasonlításban ez két százalékpontos gyengülést jelent, az előző év azonos időszakához viszonyítva viszont ugyanilyen arányú növekedést - írja a munkaerő-piaci szolgáltató közleménye.

A felmérés 752 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült.

"Bár a munkaadók 11 százaléka felvételt tervez, a magyar munkaerőpiac immár több negyedéve a stagnálás jeleit mutatja. Úgy látjuk, a vállalkozásoknak még mindig nehézségeket okoz a termékek és szolgáltatások értékesítése, éppen ezért addig halogatják a munkaerő-felvételt, ameddig csak lehet - még akkor is, ha a meglévő munkaerő elégtelen a kereslet kiszolgálására." - kommentálta az adatokat Kiss Judit, a cég ügyvezető igazgatója.

"Figyelmeztető jel, hogy a bizonytalan válaszadók aránya rekord magasságra, 11 százalékra nőtt, ami csaknem háromszorosa annak, amit átlagosan mértünk a kutatás kezdete óta eltelt 17 negyedévben. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy - különösen a magyar munkaerőpiacon - az egyetlen biztos pont a bizonytalanság. Minden érintettnek - munkaadónak és munkát keresőnek egyaránt - egy olyan környezethez kell alkalmazkodnia, amely gyorsan és folyamatosan változik, és kiszámíthatatlan, hogy mi lesz három hónap múlva" - tette hozzá Kiss Judit.

A mezőgazdaság tovább zsugorodik

Kilenc szektorból ötben a munkaadók az alkalmazottak számának csökkenésére számítanak. A legnagyobb arányban a mezőgazdaság, vadászat, erdőgazdálkodás és halászat területén terveznek elbocsátásokat. A mutató értéke ebben a szektorban a legalacsonyabb, -7 százalék. Az építőiparnak immár második éve nem sikerül kitörnie a negatív tartományból, jelenleg -5 százalékon áll a mutató. Stagnálást jeleztek a vendéglátóipar munkaadói. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területéről jelentették. A Munkaerő-piaci Mutató értéke itt +13 százalék. A gyártás területén a mutató +3 százalékon áll, míg a köz- és szociális szférában +1 százalékon.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hatban várnak csökkenést. A nagy- és kiskereskedelemben valamint a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban 8 százalékponttal csökkent a mutató értéke 2013 második negyedévéhez viszonyítva. Ugyancsak gyengültek a várakozások a közüzemi szolgáltatások, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén, mindkét szektorban 5-5 százalékponttal. Ugyanakkor 6 százalékpontos növekedést jeleztek a vendéglátóiparból, 4 százalékpontot erősödött a mutató pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén, míg az építőiparban 1 százalékpontos növekedést várnak az előző negyedévhez viszonyítva.

Az előző évhez viszonyítva kilenc szektorból ötben várható növekedés. A legjelentősebb javulást - 12 százalékpontosat - pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szektorból jelentették. Bár az építőipar kilátásai továbbra is borúsak, a tavalyi év azonos időszakában mérthez képest 9 százalékpontot erősödött a mutató. Szintén javultak a kilátások a köz- és szociális szférában, valamint a vendéglátóiparban. Előbbiben 8, míg az utóbbiban 7 százalékponttal. Jelentősen, 10 százalékponttal romlott viszont a helyzet a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén, és ugyancsak visszaesés várható a nagy- és kiskereskedelemben, ahol 9 százalékponttal csökkent a mutató értéke.

Észak-Magyarországon lehet a legtöbb elbocsátás

Nyolc régióból ötben a munkahelyek számának csökkenését várják a munkaadók 2013 harmadik negyedévében. Az észak-magyarországi munkaadók a legkevésbé optimisták: itt a mutató értéke -8 százalék. Továbbra is negatívak a dél-dunántúli és a budapesti álláskeresők kilátásai, a munkaerő-piaci mutató ezekben a régiókban -7, illetve -6 százalékon áll. A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a Munkaerő-piaci Mutató +14 százalékon áll. A közép-magyarországi régió a második, +17 százalékos mutatóval. Ugyancsak munkahelyek számának növelését tervezik a Dél-Alföldön.

Az előző negyedévhez viszonyítva nyolc régióból hatban romlottak a kilátások. A legnagyobb visszaesésről az észak-magyarországi munkaadó számoltak be. Itt 10 százalékpontot gyengült a mutató értéke. 8 százalékponttal romlottak a kilátások a Dél-Alföldön, és 6 százalékponttal a fővárosban. Ugyanakkor a Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország mutatója 4-4 százalékpontot erősödött.

Az egy évvel korábbihoz képest négy régióban nőtt a mutató értéke. A Dél-Alföldön a legnagyobb mértékben, 12 százalékponttal. Ugyancsak javulás tapasztalható Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon, 8, illetve 6 százalékponttal. A legnagyobb gyengülést az Észak Alföldről, valamint Budapestről jelentették a munkaadók. Míg az előbbiben 6, utóbbiban 4 százalékponttal csökkent a mutató értéke az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Görögország javíthat

A harmadik negyedévre vonatkozó felmérésben kevés jel mutat arra, hogy globálisan jelentősen javulnának a munkaerő-piaci kilátások az év második felében. A bizonytalanság folytatódik, a munkaadók nem bíznak jelentős változásban.

A 42 ország és terület 65 ezer munkaadójának megkérdezésével készült felmérésből kiderül:

  • Lassul a munkahelyek számának bővítése: 31 ország munkaadói tervezik a munkahelyek számának bővítését, szemben az előző negyedévi 32-vel. A kilátások 17 országban javultak az előző negyedévhez képest, míg 21-ben romlottak. Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 14 országban erősödik, míg 26-ban gyengül a felvételi kedv.

  • A fejlődő országok vezetik a listát: A tajvani, brazil, panamai, perui és török munkaadók várakozásai a legoptimistábbak. A legnehezebb helyzetben az olasz, ír és spanyol munkakeresők vannak.

  • Európa továbbra is ellenszélben: Bár a várakozások az EMEA régió 24 országából 13-ban pozitívak, 9 ország munkaadói még mindig nagyobb arányban terveznek elbocsátást, mint felvételt. Ez a szám megegyezik az előző negyedévben mérttel. A Munkaerő-piaci Mutató négy év óta először negatív Franciaországban. Bár a görögországi előrejelzés változatlanul negatív, úgy tűnik, a kilátások javulásnak indultak.

  • Ázsia pozitív, de megtorpanni látszik: A régió mind a nyolc országában a munkaerő bővítésére számítanak a munkaadók, ugyanakkor Indiából a felmérés kezdete, vagyis nyolc év óta a leggyengébb várakozásokat jelezték. Kína mutatója ugyancsak a leggyengébb az elmúlt három és fél év óta.

  • Az amerikai munkaadók optimisták: Az Egyesült Államok munkaadói az elmúlt négy év legoptimistább várakozásait jelezték.

    "A világ munkaadói egyre inkább hozzászoknak a kiszámíthatatlan gazdasági környezethez, és rugalmasan alkalmazkodnak az állandó változásokhoz." - mondta Jeffrey A. Joerres, a szolgáltató cég elnök-vezérigazgatója. - "Fegyelmezettek, nem kockáztatnak csak annyit, amennyit a piac megkövetel."

    "A lassú növekedés ugyanakkor szakemberhiányt is okoz. Azok a munkaadók, akik új munkatársakat keresnek, alaposabban megválogatják, kiket vesznek fel, hiszen nincs idő és pénz a kevésbé képzett jelentkezők képességeinek fejlesztésére. Amennyiben az áruk és szolgáltatások iránti kereslet robusztusabb növekedésnek indul, a szakemberhiány még szembetűnőbb lesz, hiszen az igényeknek azonnal meg kell felelni."

    "Európát továbbra is a bizonytalanság uralja. A térségben Törökországban a legjobbak a kilátások, de még itt is enyhe gyengülés jelei mutatkoznak, mind negyedéves, mind pedig éves összehasonlításban. Franciaország recesszióba csúszott, és a német munkaadók is inkább kivárnak. A kilátások romlottak ugyan a legnagyobb piacokon, de a brit munkaadók óvatosan optimisták, és - bár a mutató változatlanul negatív - a görög munkaadók a kilátások javulásáról számolnak be, immár az egymást követő negyedik negyedévben."
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

    A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

    A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

    2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

    Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

    Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk