Megjelent: 7 éve

Kivárnak a magyar munkaadók - se felvételt, se elbocsátást nem terveznek

A Manpower immár a 17. negyedévben teszi közzé magyarországi kutatását, most először szezonálisan kiigazított adatokkal. A szezonális hatásoktól megtisztított mutató értéke 0 százalék. Negyedéves összehasonlításban ez két százalékpontos gyengülést jelent, az előző év azonos időszakához viszonyítva viszont ugyanilyen arányú növekedést - írja a munkaerő-piaci szolgáltató közleménye.

A felmérés 752 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült.

"Bár a munkaadók 11 százaléka felvételt tervez, a magyar munkaerőpiac immár több negyedéve a stagnálás jeleit mutatja. Úgy látjuk, a vállalkozásoknak még mindig nehézségeket okoz a termékek és szolgáltatások értékesítése, éppen ezért addig halogatják a munkaerő-felvételt, ameddig csak lehet - még akkor is, ha a meglévő munkaerő elégtelen a kereslet kiszolgálására." - kommentálta az adatokat Kiss Judit, a cég ügyvezető igazgatója.

"Figyelmeztető jel, hogy a bizonytalan válaszadók aránya rekord magasságra, 11 százalékra nőtt, ami csaknem háromszorosa annak, amit átlagosan mértünk a kutatás kezdete óta eltelt 17 negyedévben. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy - különösen a magyar munkaerőpiacon - az egyetlen biztos pont a bizonytalanság. Minden érintettnek - munkaadónak és munkát keresőnek egyaránt - egy olyan környezethez kell alkalmazkodnia, amely gyorsan és folyamatosan változik, és kiszámíthatatlan, hogy mi lesz három hónap múlva" - tette hozzá Kiss Judit.

A mezőgazdaság tovább zsugorodik

Kilenc szektorból ötben a munkaadók az alkalmazottak számának csökkenésére számítanak. A legnagyobb arányban a mezőgazdaság, vadászat, erdőgazdálkodás és halászat területén terveznek elbocsátásokat. A mutató értéke ebben a szektorban a legalacsonyabb, -7 százalék. Az építőiparnak immár második éve nem sikerül kitörnie a negatív tartományból, jelenleg -5 százalékon áll a mutató. Stagnálást jeleztek a vendéglátóipar munkaadói. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területéről jelentették. A Munkaerő-piaci Mutató értéke itt +13 százalék. A gyártás területén a mutató +3 százalékon áll, míg a köz- és szociális szférában +1 százalékon.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hatban várnak csökkenést. A nagy- és kiskereskedelemben valamint a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban 8 százalékponttal csökkent a mutató értéke 2013 második negyedévéhez viszonyítva. Ugyancsak gyengültek a várakozások a közüzemi szolgáltatások, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén, mindkét szektorban 5-5 százalékponttal. Ugyanakkor 6 százalékpontos növekedést jeleztek a vendéglátóiparból, 4 százalékpontot erősödött a mutató pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén, míg az építőiparban 1 százalékpontos növekedést várnak az előző negyedévhez viszonyítva.

Az előző évhez viszonyítva kilenc szektorból ötben várható növekedés. A legjelentősebb javulást - 12 százalékpontosat - pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szektorból jelentették. Bár az építőipar kilátásai továbbra is borúsak, a tavalyi év azonos időszakában mérthez képest 9 százalékpontot erősödött a mutató. Szintén javultak a kilátások a köz- és szociális szférában, valamint a vendéglátóiparban. Előbbiben 8, míg az utóbbiban 7 százalékponttal. Jelentősen, 10 százalékponttal romlott viszont a helyzet a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén, és ugyancsak visszaesés várható a nagy- és kiskereskedelemben, ahol 9 százalékponttal csökkent a mutató értéke.

Észak-Magyarországon lehet a legtöbb elbocsátás

Nyolc régióból ötben a munkahelyek számának csökkenését várják a munkaadók 2013 harmadik negyedévében. Az észak-magyarországi munkaadók a legkevésbé optimisták: itt a mutató értéke -8 százalék. Továbbra is negatívak a dél-dunántúli és a budapesti álláskeresők kilátásai, a munkaerő-piaci mutató ezekben a régiókban -7, illetve -6 százalékon áll. A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a Munkaerő-piaci Mutató +14 százalékon áll. A közép-magyarországi régió a második, +17 százalékos mutatóval. Ugyancsak munkahelyek számának növelését tervezik a Dél-Alföldön.

Az előző negyedévhez viszonyítva nyolc régióból hatban romlottak a kilátások. A legnagyobb visszaesésről az észak-magyarországi munkaadó számoltak be. Itt 10 százalékpontot gyengült a mutató értéke. 8 százalékponttal romlottak a kilátások a Dél-Alföldön, és 6 százalékponttal a fővárosban. Ugyanakkor a Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország mutatója 4-4 százalékpontot erősödött.

Az egy évvel korábbihoz képest négy régióban nőtt a mutató értéke. A Dél-Alföldön a legnagyobb mértékben, 12 százalékponttal. Ugyancsak javulás tapasztalható Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon, 8, illetve 6 százalékponttal. A legnagyobb gyengülést az Észak Alföldről, valamint Budapestről jelentették a munkaadók. Míg az előbbiben 6, utóbbiban 4 százalékponttal csökkent a mutató értéke az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Görögország javíthat

A harmadik negyedévre vonatkozó felmérésben kevés jel mutat arra, hogy globálisan jelentősen javulnának a munkaerő-piaci kilátások az év második felében. A bizonytalanság folytatódik, a munkaadók nem bíznak jelentős változásban.

A 42 ország és terület 65 ezer munkaadójának megkérdezésével készült felmérésből kiderül:

 • Lassul a munkahelyek számának bővítése: 31 ország munkaadói tervezik a munkahelyek számának bővítését, szemben az előző negyedévi 32-vel. A kilátások 17 országban javultak az előző negyedévhez képest, míg 21-ben romlottak. Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 14 országban erősödik, míg 26-ban gyengül a felvételi kedv.

 • A fejlődő országok vezetik a listát: A tajvani, brazil, panamai, perui és török munkaadók várakozásai a legoptimistábbak. A legnehezebb helyzetben az olasz, ír és spanyol munkakeresők vannak.

 • Európa továbbra is ellenszélben: Bár a várakozások az EMEA régió 24 országából 13-ban pozitívak, 9 ország munkaadói még mindig nagyobb arányban terveznek elbocsátást, mint felvételt. Ez a szám megegyezik az előző negyedévben mérttel. A Munkaerő-piaci Mutató négy év óta először negatív Franciaországban. Bár a görögországi előrejelzés változatlanul negatív, úgy tűnik, a kilátások javulásnak indultak.

 • Ázsia pozitív, de megtorpanni látszik: A régió mind a nyolc országában a munkaerő bővítésére számítanak a munkaadók, ugyanakkor Indiából a felmérés kezdete, vagyis nyolc év óta a leggyengébb várakozásokat jelezték. Kína mutatója ugyancsak a leggyengébb az elmúlt három és fél év óta.

 • Az amerikai munkaadók optimisták: Az Egyesült Államok munkaadói az elmúlt négy év legoptimistább várakozásait jelezték.

  "A világ munkaadói egyre inkább hozzászoknak a kiszámíthatatlan gazdasági környezethez, és rugalmasan alkalmazkodnak az állandó változásokhoz." - mondta Jeffrey A. Joerres, a szolgáltató cég elnök-vezérigazgatója. - "Fegyelmezettek, nem kockáztatnak csak annyit, amennyit a piac megkövetel."

  "A lassú növekedés ugyanakkor szakemberhiányt is okoz. Azok a munkaadók, akik új munkatársakat keresnek, alaposabban megválogatják, kiket vesznek fel, hiszen nincs idő és pénz a kevésbé képzett jelentkezők képességeinek fejlesztésére. Amennyiben az áruk és szolgáltatások iránti kereslet robusztusabb növekedésnek indul, a szakemberhiány még szembetűnőbb lesz, hiszen az igényeknek azonnal meg kell felelni."

  "Európát továbbra is a bizonytalanság uralja. A térségben Törökországban a legjobbak a kilátások, de még itt is enyhe gyengülés jelei mutatkoznak, mind negyedéves, mind pedig éves összehasonlításban. Franciaország recesszióba csúszott, és a német munkaadók is inkább kivárnak. A kilátások romlottak ugyan a legnagyobb piacokon, de a brit munkaadók óvatosan optimisták, és - bár a mutató változatlanul negatív - a görög munkaadók a kilátások javulásáról számolnak be, immár az egymást követő negyedik negyedévben."
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Elfogynak a tanárok, ha ez így megy tovább

  Az elmúlt öt évhez képest mintegy harmadával csökkent a pedagógus szakokon továbbtanulók aránya. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a... Teljes cikk

  Megérkeztek a friss munkanélküliségi adatok, elég nagy a baj

  Az április-júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A... Teljes cikk

  Félmillió munkahely megtartását és 70 ezer létrehozását támogatta eddig a kormány

  Augusztus végétől, a Gazdaságvédelmi akcióterv harmadik szakaszában újabb források nyílhatnak meg a vállalkozások előtt. Az állami támogatások... Teljes cikk