Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 9 éve

Megnehezíti a munkáltató dolgát a határozatlan időre szóló munkáltatói szabályzat

Új elemként jelent meg a Munka törvénykönyvében a munkáltatói szabályzatokról szóló rész, amely nehezíti az ilyen egyoldalú megállapodástól való eltérést. A BDO kutatása szerint sok cég nem jól mérte fel a saját érdekeit, és többségük a folyton változó jogi környezetben is határozatlan időre vállalt nehezen megváltoztatható anyagi kötelezettségeket.

images

A BDO Magyarország Munkaügyi helyzetkép TOP500 felméréséből kiderült, hogy a nyilatkozó nagyvállalatok 76 százalékánál átdolgozták a munkáltatói szabályzatokat, hogy azok összhangba kerüljenek az új Munka törvénykönyvével - ez nemcsak az új, hanem a már érvényben lévő szabályzatoknál is követelmény volt. A tanácsadó cég HR-eseknek tartott üzleti reggelijén, ahol Máriás Attila munkaügyi tanácsadó ismertette a kutatás eredményeit, elhangzott, hogy mennyire fontos jól megválasztani, milyen időtartamra szólnak ezek a szabályzatok.

A kutatás szerint a cégek többségénél hallottak arról, hogy a munkáltatói szabályok módosítása, visszavonása csak bizonyos feltételek között történhet, mégis a válaszadók kétharmada határozatlan időre alkotott szabályzatokat.

A munkaügyi tanácsadó elmondta, hogy a jelen jogi környezetben akkor jár el bölcsen a munkáltató, ha a kötelezettségvállalásokat előre meghatározott időre vállalja, "mérlegelve azt, hogy mi az az időtartam, ami alatt azok teljesítése nagy valószínűséggel nem ütközik akadályba".

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók 66 százalékánál határozatlan időre szólnak a szabályzatok. 21 százalék mondta, hogy szabályzatonként eltérő az időtartam, míg 10 százalék választotta a határozott idejű lehetőséget. (3 százalék nem válaszolt.)
A korábbi munkatörvénykönyvben nem volt szabályozás a munkáltatói szabályzatokra vonatkozóan.

Munkáltatóként kétféle típusú szabályzat bocsátható ki. Az egyik tartalmaz valamilyen kötelmet, ilyen például a bónuszszabályzat, a jutalékszabályzat vagy cafeteriaszabályzat. A másik eset nem alapoz meg kötelmet, ilyen például az a szabályzat, amely azt határozza meg, hogy mely munkatársakat ki jogosult helyettesíteni. Nemcsak az írásba foglalt szabályok, hanem a kialakított gyakorlatok is a munkáltatói szabályzatok körébe tartoznak.

A jelen jogi környezetben, ahol gyakran évente változnak az adók és járulékok, akár évközben vagy visszamenőleg is, fontos számolni azzal, hogy felmerülhet az igény a szabályozás módosítására.

A módosítás, visszavonás kapcsán az egyoldalú jognyilatkozat szabályait kell alkalmazni, kivéve azt az esetet, amikor a munkaadón kívül álló ok miatt lehetetlenné válik a teljesítés vagy az aránytalanul nagy sérelemmel járna. Ha például nagymértékben megváltozik a cafeteria adózása, természetesen elállhat a munkáltató a határozatlan idejű szabályzattól, azonban, ha csak kismértékű módosítás történik az adóteherben, nem biztos, hogy jogszerűen változtathat.

Máriás Attila példaként említette, hogy a bérkompenzáció kapcsán merült fel, hogy sok cégnél biztosítottak a dolgozók részére magasabb pótlékokat, mint ami a Munka törvénykönyvében szerepelt délutáni vagy éjszakai műszakpótlék címén, de ezt sem a munkaszerződésben, sem tájékoztatóban nem jelent meg, csupán az egyéni dolgozói bérelszámolásban. Ha ezt szeretné a munkaadó visszavonni vagy módosítani, már nem tudja olyan könnyen megtenni, mint ahogy azt korábban gondolta, függetlenül attól, hogy írásba adta-e - mivel az efféle íratlan gyakorlat kötelmet keletkeztető munkáltatói szabályzatnak minősül.

Máriás Attila elmondta, hogy álláspontja szerint a munkáltató érdekeinek az felel meg a leginkább, ha ezeket a kötelezettségvállalásokat határozott időre kötik. A tanácsadó szerint ki lehet alakítani olyan formulákat ezekben a szabályzatokban, amely egy működtethető, fenntartható rendszert eredményez. Például beépíthetők olyan fordulatok, amelyek a megadott időtartamra érvényes szabályzatot újból életbe léptetik, amennyiben nem adnak ki más rendelkezést.

A munkaügyi tanácsadó résztvevői kérdésére elmondta, az nem jó megoldás, ha "visszavonásig" adja ki a szabályzatot a munkáltató, mivel azt a valóságban csak feltételekkel lehet visszavonni.

Arra is emlékeztetett, hogy a munkaügyi szabályzatokkal kapcsolatos változtatások ellenőrzésére nem jogosult sem a munkaügyi felügyelő, sem az adóhatóság revizora, az egyenlő bánásmód hatóságának képviselője pedig csak kifejezetten bejelentés alapján és csak az érintett vonatkozásában indíthat eljárást. Ma Magyarországon tehát nincs olyan hatóság, amely emiatt a munkaadót felelősségre vonhatná, de a munkavállaló egy egyéni jogvita vagy érdekvita keretében kifogásolhatja az eljárást.
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A csapatmunka fontosabb, mint valaha: nagyinterjú Lana Faust Krizannal, a MOL-csoport HR igazgatójával

Nemzetközi mobilitási rendszer, virtuális „kiküldetés”, tehetségprogram frissdiplomásoknak, munkáltatói részvétel a diákhitel törlesztésében... Teljes cikk

Így néz ki a munka jövője a jelenben a Marsnál - interjú Daria Maslovskayával, a cég Közép-Európáért felelős HR vezetőjével

A megváltozott munkakörnyezetre és piaci igényekre reagálva új munkavégzési szokásokat és szabályokat vezetett be a Mars, az egyik legnagyobb... Teljes cikk

A röghöz kötés helyett a motiválásban hisz az SAP - betekintés a legjobb HR gyakorlatokba

Fontos, hogy ne tűzoltásra kelljen toborozni, hanem a szerves fejlődéssel lehessen foglalkozni, hangsúlyozza Dobos-Horváth Krisztina, az SAP Hungary HR... Teljes cikk

Facebook