kapubanner for mobile
Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 11 éve

Megnehezíti a munkáltató dolgát a határozatlan időre szóló munkáltatói szabályzat

Új elemként jelent meg a Munka törvénykönyvében a munkáltatói szabályzatokról szóló rész, amely nehezíti az ilyen egyoldalú megállapodástól való eltérést. A BDO kutatása szerint sok cég nem jól mérte fel a saját érdekeit, és többségük a folyton változó jogi környezetben is határozatlan időre vállalt nehezen megváltoztatható anyagi kötelezettségeket.

images

A BDO Magyarország Munkaügyi helyzetkép TOP500 felméréséből kiderült, hogy a nyilatkozó nagyvállalatok 76 százalékánál átdolgozták a munkáltatói szabályzatokat, hogy azok összhangba kerüljenek az új Munka törvénykönyvével - ez nemcsak az új, hanem a már érvényben lévő szabályzatoknál is követelmény volt. A tanácsadó cég HR-eseknek tartott üzleti reggelijén, ahol Máriás Attila munkaügyi tanácsadó ismertette a kutatás eredményeit, elhangzott, hogy mennyire fontos jól megválasztani, milyen időtartamra szólnak ezek a szabályzatok.

A kutatás szerint a cégek többségénél hallottak arról, hogy a munkáltatói szabályok módosítása, visszavonása csak bizonyos feltételek között történhet, mégis a válaszadók kétharmada határozatlan időre alkotott szabályzatokat.

A munkaügyi tanácsadó elmondta, hogy a jelen jogi környezetben akkor jár el bölcsen a munkáltató, ha a kötelezettségvállalásokat előre meghatározott időre vállalja, "mérlegelve azt, hogy mi az az időtartam, ami alatt azok teljesítése nagy valószínűséggel nem ütközik akadályba".

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók 66 százalékánál határozatlan időre szólnak a szabályzatok. 21 százalék mondta, hogy szabályzatonként eltérő az időtartam, míg 10 százalék választotta a határozott idejű lehetőséget. (3 százalék nem válaszolt.)
A korábbi munkatörvénykönyvben nem volt szabályozás a munkáltatói szabályzatokra vonatkozóan.

Munkáltatóként kétféle típusú szabályzat bocsátható ki. Az egyik tartalmaz valamilyen kötelmet, ilyen például a bónuszszabályzat, a jutalékszabályzat vagy cafeteriaszabályzat. A másik eset nem alapoz meg kötelmet, ilyen például az a szabályzat, amely azt határozza meg, hogy mely munkatársakat ki jogosult helyettesíteni. Nemcsak az írásba foglalt szabályok, hanem a kialakított gyakorlatok is a munkáltatói szabályzatok körébe tartoznak.

A jelen jogi környezetben, ahol gyakran évente változnak az adók és járulékok, akár évközben vagy visszamenőleg is, fontos számolni azzal, hogy felmerülhet az igény a szabályozás módosítására.

A módosítás, visszavonás kapcsán az egyoldalú jognyilatkozat szabályait kell alkalmazni, kivéve azt az esetet, amikor a munkaadón kívül álló ok miatt lehetetlenné válik a teljesítés vagy az aránytalanul nagy sérelemmel járna. Ha például nagymértékben megváltozik a cafeteria adózása, természetesen elállhat a munkáltató a határozatlan idejű szabályzattól, azonban, ha csak kismértékű módosítás történik az adóteherben, nem biztos, hogy jogszerűen változtathat.

Máriás Attila példaként említette, hogy a bérkompenzáció kapcsán merült fel, hogy sok cégnél biztosítottak a dolgozók részére magasabb pótlékokat, mint ami a Munka törvénykönyvében szerepelt délutáni vagy éjszakai műszakpótlék címén, de ezt sem a munkaszerződésben, sem tájékoztatóban nem jelent meg, csupán az egyéni dolgozói bérelszámolásban. Ha ezt szeretné a munkaadó visszavonni vagy módosítani, már nem tudja olyan könnyen megtenni, mint ahogy azt korábban gondolta, függetlenül attól, hogy írásba adta-e - mivel az efféle íratlan gyakorlat kötelmet keletkeztető munkáltatói szabályzatnak minősül.

Máriás Attila elmondta, hogy álláspontja szerint a munkáltató érdekeinek az felel meg a leginkább, ha ezeket a kötelezettségvállalásokat határozott időre kötik. A tanácsadó szerint ki lehet alakítani olyan formulákat ezekben a szabályzatokban, amely egy működtethető, fenntartható rendszert eredményez. Például beépíthetők olyan fordulatok, amelyek a megadott időtartamra érvényes szabályzatot újból életbe léptetik, amennyiben nem adnak ki más rendelkezést.

A munkaügyi tanácsadó résztvevői kérdésére elmondta, az nem jó megoldás, ha "visszavonásig" adja ki a szabályzatot a munkáltató, mivel azt a valóságban csak feltételekkel lehet visszavonni.

Arra is emlékeztetett, hogy a munkaügyi szabályzatokkal kapcsolatos változtatások ellenőrzésére nem jogosult sem a munkaügyi felügyelő, sem az adóhatóság revizora, az egyenlő bánásmód hatóságának képviselője pedig csak kifejezetten bejelentés alapján és csak az érintett vonatkozásában indíthat eljárást. Ma Magyarországon tehát nincs olyan hatóság, amely emiatt a munkaadót felelősségre vonhatná, de a munkavállaló egy egyéni jogvita vagy érdekvita keretében kifogásolhatja az eljárást.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk