Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 9 éve

Mesterek és tanítványok a HR szakmában

A DGS Global Research 2009-es felmérése rámutat, a HR-esek szerint egy fejlesztési program sikere nagyban múlik a menedzserek együttműködésén, de a tehetségek beazonosítása és megfelelő kezelése is kulcsfontosságú. A három évvel ezelőtti Tehetségmenedzsment Konferencián megismerhettük Dr. Vecsenyi János és Barcza Ilona történetét, amely túlmutat a stafétabot átadásán, a HR szakemberek kapcsolata régebbre nyúlik vissza. Vecsenyi János a múltban a CEU jogelődjénél dolgozott egyetemi tanárként, amikor egy fejvadász megkereste egy állásajánlattal. A szakember első körben nem állt kötélnek, azonban a fejvadász meggyőzte, így mégis elvállalta az állást. A fejvadászt Barcza Ilonának hívták, aki végül Vecsenyi János kollégája, majd az utódja lett a Budapest Banknál. Barcza Ilona HR menedzser és képzési és tudásmenedzsment vezetővé vált, amikor Vecsenyi János nyomdokaiba lépett 2009-ben. Az azóta eltelt három évben - legutolsó információk szerint - Ilona a GE Healthcare-hez igazolt és regionális HR vezetőként látja el feladatait.

Debreczeni Eszter, a Microsoft közép-kelet-európai régióközpontjának HR igazgatója is felemlegette egykori mesterét, Dr. Branyiczki Imrét egy interjúban, aki a Takarékbanknál - miként fogalmazott - meglátta benne a "lehetőséget". - Ő volt az első főnököm, aki maga mellé olyan tehetségeket keresett, akikkel a bankban a privatizáció után igazi szervezetfejlesztési feladatokat lehet csinálni, plusz felépíteni a HR-t - mondta. Eszter 1997 és 1998 között a banknál HR generalistaként, majd egy évig HR specialistaként dolgozott. Fő feladata a humánpolitikai főosztály létrehozása volt. Három év után kapta meg a lehetőséget a személyzeti osztály vezetésére.

Mercsák Andrea és Hegedűs Lajos párosa is egy méltó példa arra, hogy igenis léteznek értékes szakmai kapcsolatok a HR szakmában. A HR szakemberek a mai napig tartják a kapcsolatot, rendszeresen beszélnek egymással, követik egymás pályafutását, életét és mindketten jó érzéssel gondolnak vissza a több mint egy évtizeddel ezelőtti megismerkedésükre, a közös munkára.


Így látja a tanítványMercsák Andrea
- Nagyon sokat köszönhetek a Pepsinek és Hegedűs Lajosnak, aki a szakmai vezetőm volt. A gyakorlatban ismerhettem meg a fejlett HR rendszereket és sajátíthattam el az ahhoz kapcsolódó praktikákat, méghozzá akkor, amikor még elméleti szinten is alig lehetett információhoz jutni a modern humán erőforrás menedzsmentről - meséli Andrea, aki HR asszisztensként kezdett el dolgozni Hegedűs Lajos HR igazgató mellett, de rövidesen HR szakemberré nőtte ki magát. Az azóta számos cégnél magas beosztást betöltő, jelenleg a Vodafone Hungary a Senior HR tanácsadójaként tevékenykedő Andrea példaként az akkor hazánkban újdonságnak számító dolgozói elégedettség felmérést, teljesítményértékelő rendszert, képzési programokat, azok hatékonyságának mérését hozta fel. A HR szakma alapjai mellett a nemzetközi vállalati kultúra írott és íratlan szabályai is akkor váltak ismertté számára. - Így például az, hogyan öltözködünk és kommunikálunk, hogyan írunk levelet egy multinacionális vállalatnál - meséli. Andrea magát lelkes, minden újra nyitott, tanulni vágyó fiatalként írta le, ami reményei szerint inspirálóan hatott akkori vezetőjére. - Magam is jól tudom, milyen sok mindenre rá lehet jönni, miközben egy kezdővel ismertetjük, értetünk meg egy rendszert - reagál Andrea arra a kérdésre, vajon mit tanulhatott tőle egykori vezetője.

Andrea jó szakemberként, fejlődni akaró vezetőként tekint hajdani mesterére. - Lajos számára mindig fontos volt a jó légkörben végzett, eredményes munka, és az is, hogy a felmerülő problémákat mindenki megelégedésére oldjuk meg, lehetőleg konfliktus nélkül - meséli az egykori tanítvány. Hozzáteszi: a konfliktuskerülés nem mindig célravezető. - Előfordul, hogy épp azzal jutunk előrébb, születik meg a megoldás, ha egy probléma "kikerül az asztalra", és sok energiával és indulattal ütköznek az érdekek. Máskor pedig épp az a célravezető, ha nagy harcok nélkül jutnak konszenzusra az emberek. Lajosra inkább az utóbbi a jellemző - meséli a Vodafone HR-ese, aki elismeri, épp azért szeretett Lajossal együttdolgozni, mert mindig törekedett a jó hangulat megőrzésére, értékelte a humorérzéket, és neki is kiváló humora van. - Az üzleti életben is nagyon fontos, hogy a szakember emberi oldala is megmutatkozzon. Ehhez azonban szükséges egy jó nagy adag önismeret, és az, hogy pontosan tisztában legyen az illető azzal, mikor, melyik oldalát mutathatja meg magából. Lajos ezt tudta - véli az egykori tanítvány.


És így a mesterHegedűs Lajos
Hegedűs Lajos is számos vállalat vezetői székében megfordult az azóta eltelt több mint tíz év során, jelenleg a Nemzeti Fürdőszövetség főtitkáraként dolgozik, de jól emlékszik az Andreával való közös munkára. - Gyorsan tanult, könnyen beilleszkedett a közösségbe, hamar feltalálta magát, tudott hatni másokra. Előfordult, hogy túlságosan ragaszkodott az elképzeléseihez és a saját feje után ment, de ez eltörpült a többi erőssége mellett - emlékezik vissza. Andreát rendszerető, jó szervezési készséggel megáldott szakemberként írta le, akitől még vezetőként is lehetett tanulni hatékonyságot. Az is a fő erősségei közé tartozik, teszi hozzá Hegedűs Lajos, hogy mert kreatív lenni, mindig tudott újítani, kezdeményezni. - Nem mondom, voltak néha kicsit meghökkentő ötletei, de ez is inkább előnyére, mint hátrányára vált - mondja az egykori mester.

A magánéletbeli dolgaikat, kérdéseiket is megosztották egymással, ha az kihatott a munkára is. Ez feltétlenül hozzájárult ahhoz, hogy a munka során teljes bizalommal tudtak lenni egymás iránt.


Ritka az ilyen kapcsolat a HR szakmábanAndrea coachként nyitott mások támogatására, tanítására és úgy látja, egyre célratörőbbek a fiatalok, felismerik a mentor, a külső támogató segítségének fontosságát. Ráadásul több vállalat formalizálja is a mentor szerepet, hivatalos program is létezik erre. - Az már azonban más kérdés, hogy mennyire elterjedt az ilyen kapcsolat - fűzi hozzá.

Hegedűs Lajos azonban úgy látja, ritka ez a fajta bensőséges, bizalmon alapuló szakmai kapcsolat a HR szakmában. Több mint húsz éves vezetői pályafutása során mindössze négyszer-ötször fordult elő. Véleménye szerint ennek hátterében az is meghúzódhat, hogy Andreával egy kiemelkedően jó élethelyzetben, üzleti környezetben kezdtek el dolgozni és a HR szakma is akkor kezdett kialakulni. - Jókor voltunk jó helyen. Más üzleti helyzetben nehezebb egy ilyen kapcsolatot kialakítani - mutat rá Hegedűs Lajos, aki büszkén kíséri figyelemmel egykori tanítványának sikereit, aki az eltelt évek során kemény, határozott, fegyelmezett, céltudatos, következetes feladatorientált vezetővé nőtte ki magát.


A jó együttműködés alapjaAndrea az önismeret fontosságát emelte ki. - Ha magamat ismerem, akkor pontosan tisztában vagyok azzal, hogy a másik ember nem így működik és az is világossá válik, hogy mit, hogyan kell tennem ahhoz, hogy a másikkal együtt tudjak dolgozni - fogalmaz a Vodafone senior HR tanácsadója. Szintén fontos, hogy ne szabjunk határt a gondolatok, érzések kifejezésének, ellenkező esetben felgyűlhetnek a sérelmek. És az is feszültséget generálhat, ha a célok, elvárások, szerepkörök nem tisztázottak - húzza alá a HR szakember.

Hegedűs Lajos az egyenességet, nyíltságot, őszinteséget emelte ki, és ahogy az Andrea, szerinte is a másik megértésére, az ő mozgatórugóinak megismerésére kell törekedni. - Tudni kell a másik fejével gondolkozni. Ez különösen akkor fontos, amikor nem a saját elképzeléseink szerint alakul valami - húzza alá. Hagyni kell a másikat önállóan dolgozni és érvényesülni. Nem szabad beleszólni a munka elvégzésének mikéntjébe, csak a végeredmény számítson - hangsúlyozza Hegedűs Lajos. - Keresni kell az értékeket a másikban, és a különbözőségben is az értéket kell felfedezeni. Hiszen egy jó együttműködés alapja lehet, ha ezek az értékek kiegészítik egymást - fogalmaz az egykori vezető, visszaemlékezve egykori önmagukra.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Május a vállalati Sokszínűség Hónapja

Egyedülálló szülők, nők, romák, kisgyermekesek, ötven felettiek, megváltozott munkaképességűek - mindenkinek kihívást jelentett az elmúlt év. ... Teljes cikk

Ingyenes tananyagokkal segíti a kkv-ket a Google

Az év végéig a Google 50 ezer magyar kis- és közepes vállalat, induló cég és magánszemély digitális fejlesztését segíti díjmentes online... Teljes cikk

A dolgozók fele kiégettnek érzi magát - így éltük meg a “Covid-évet”

A legrosszabb a bizonytalanság érzése - válaszolták a legtöbben a HR Portál friss online felmérésében, amelyben a munkavállalók a... Teljes cikk