Megjelent: 2 hónapja

Mesterséges intelligencia 2024-ben: Öt trend, amit a munkavállalóknak tudniuk kell

A mesterséges intelligencia idén még nagyobb hatást fog gyakorolni többek között a munkaerő-felvételi folyamatban az előítéletesség, a befogadás, a szabályozás és más területeken - írja a BBC. A cikk szerzője öt AI-trendet vázolt fel amelyek várhatóan hatással lesznek az évre a munka világában.

AI mesterséges intelligencia 2024-

1. A mesterséges intelligencia segíti a széles körű befogadást

A mesterséges intelligencia valószínűleg hatékony eszközzé válik a fogyatékossággal élő munkavállalók számára - és ezek az előrelépések minden ember számára változásokat hozhatnak.   

Számos, a fogyatékkal élő munkavállalók javára kifejlesztett gépi tanulási eszköz egyre inkább elérhetővé válhat - véli Victor Santiago Pineda, az amerikai Berkeley Egyetem Inclusive Cities Lab igazgatója. Gondoljunk például az algoritmus-alapú beszédből szöveggé és szövegből beszéddé alakító eszközökre, amelyek a látás-, illetve hallássérült felhasználók számára adnak információkat.

"A mesterséges intelligenciával működő segítő technológiák képesek lebontani a korlátokat, és a fogyatékkal élők számára lehetővé teszik a függetlenség és a befogadás érzését" - mondja.

2. A mesterséges intelligencia igazságosabbá teszi a felvételi - és elbocsátási - folyamatokat.

A humánerőforrás-szakemberek már felkészültek a mesterséges intelligencia alkalmazására a felvételi folyamatokban, hogy igazságosabb felvételi környezetet teremtsenek. Ám a jelenlegi technológia messze nem tökéletes. A felsőoktatásban dolgozók és iparági szakértők most azon dolgoznak, hogy az elektronikus felvételi platformokon és más HR-eszközökön az algoritmikus előítéletességet az AI segítségével csökkentsék.

A felvételi folyamaton túl egyes vállalatok, köztük a Deloitte globális tanácsadó cég, mesterséges intelligencia technológiát alkalmaznak a tehetségek megtartására. A cég jelenleg azzal kísérletezik, hogy az AI-adatok segítségével hatékonyabban csoportosítsa át a költségvetést, a munkavállalókat a keresettebb/üres pozíciókba helyezze át, ezzel is csökkentve az elbocsátásokat.

Számos szakértő és HR-szakember azonban egyetért abban, hogy bár a mesterséges intelligencia fejlesztése segíthet egy sokszínűbb állásra pályázó munkavállói kör kialakításában, nem biztos, hogy minden problémát meg tud oldani, például az emberi elfogultságot sem tünteti el azon nyomban. A felvételi egyenlőtlenségek tudatosítása azonban segíthet a HR-szakembereknek megérteni saját burkolt előítéleteiket és azt, hogyan lépjenek túl ezeken.

3. A munkaadók az AI-t a toborzásban és a képzésben a sokszínűség fókuszba helyezésére használják

Az AI-eszközök segíthetnek abban is, hogy a hagyományosan perifériára szorult emberek ne hátránnyal induljanak egy új munkahelyen.

Az Egyesült Államok Egyenlő Foglalkoztatási Esélyegyenlőségi Bizottsága nemrégiben kiadott stratégiai végrehajtási tervében (SEP) prioritásként kezelte a munkahelyi diszkrimináció leküzdését az egyre inkább mesterséges intelligenciával támogatott világban.

A “befogadó technológiába”, például a sokszínű csapatok által tervezett nyelvtanulási modellekbe való befektetés segíthet a munkáltatóknak abban, hogy személyre szabott, a munkavállalók sokféle tapasztalatára szabott oktatási programokat hozzanak létre.

Fontos, hogy az ilyen jellegű változások hatással lesznek a munkaerő-felvételi folyamatra. Az algoritmusok fejlesztése során az előítéletek kezelése már a felvételi folyamat kezdetén megakadályozhatja a kirekesztő gyakorlatokat és segíthet az egyenlő esélyek megteremtését.

4. A munkavállalók AI-val akarnak dolgozni, és a munkáltatók továbbképzésbe fektetnek

Bár egyes szakértők szerint jogosak az aggodalmak, hogy az AI bizonyos szerepköröket felvált, egyúttal azt is prognosztizálják, hogy nem fogja megszüntetni az összes emberi munkát. Azok a munkavállalók érzékelik majd a legnagyobb előnyöket, akik hajlandóak tanulni és alkalmazkodni az AI-hoz.

Sokak számára ez átképzést jelent. A Jobs for the Future's Center for Artificial Intelligence & the Future of Work (JFF) által végzett 2023-as felmérés szerint a válaszadók többsége úgy véli, hogy új készségekre lesz szükségük ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a mesterséges intelligencia által vezérelt munkaerőpiacon. A fiatalabb munkavállalók különösen érzik a nyomást: az Y és a Z generációs válaszadók 66%-a mondta, hogy a versenyelőny megtartásához csiszolni és frissítseni kell készségeit. Megvan ebben a vállalatok szerepe például munkahelyi workshopokkal, felsőoktatási intézményekkel való partnerségekkel, mentorprogramokkal.

5. A mesterséges intelligencia szabályozása továbbra is nehezen fog lépést tartani a technológiával

Mivel a mesterséges intelligencia egyre inkább elterjedt, egyes technológiai vezetők a határok meghatározását sürgetik. A szabályozók feladata a technológia kiterjesztése, ugyanakkor a sokszínű emberi munkaerő jogainak - és foglalkozásainak - védelme. Addig is, amíg a mesterséges intelligencia számos iparágban mindennapossá válik, a szakértők szerint a sikeres szabályozási keretrendszerhez a vállalatok, a kormányok és a tudományos kutatók globális együttműködésére lesz szükség.

Mivel a mesterséges intelligencia technológia gyors fejlődése azzal fenyeget, hogy megelőzi a rugalmas és átfogó keretrendszer létrehozására irányuló erőfeszítéseket, a munkavállalók tarthatnak a munkahelyek védelme, a munkahelyi magánélet védelme és az iparági változások miatt. Ezeknek az aggodalmaknak valós következményei vannak - az American Psychological Association 2023 Workplace in America felmérése szerint azok a válaszadók, akik félnek attól, a mesterséges intelligencia elveszi vagy jelentősen átalakítja a munkájukat, nagyobb mértékű stresszről, szorongásról és szakmai kiégésről számoltak be, mint azok, akik megtanultak élni az AI-vel.   

A teljes cikk itt olvasható.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Iskolapadba ültetheti a vezetőket a mesterséges intelligencia forradalma

A generatív mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankvilágot és új lehetőségek sokasága nyílik meg a pénzintézetek és ügyfeleik előtt.... Teljes cikk

Pánik és potenciál: Mit tanultak a dolgozók a mesterséges intelligenciáról 2023-ban?

A mesterséges intelligencia eddig is jelentős hatással volt a munkánkra, és a jövőben is komoly változásokat eredményezhet. Lássuk, milyen... Teljes cikk

Mesterséges intelligencia 2024-ben: Öt trend, amit a munkavállalóknak tudniuk kell

A mesterséges intelligencia idén még nagyobb hatást fog gyakorolni többek között a munkaerő-felvételi folyamatban az előítéletesség, a befogadás,... Teljes cikk