kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 15 éve

Nem vágja meg a béreket a cégek többsége

Bár sok vállalat tanácstalan, milyen eszközökkel kezelje a válságot, a bércsökkentések és az elbocsátások helyett a többség biztonságra és a munkatársak megtartására törekszik - derül ki a Manpower legfrissebb kutatásából.

images

images

Megdőltek a válságkezeléssel kapcsolatos sztereotípiák - állítják a Manpower munkatársai, akik februárban közel kétszáz vállalatot kérdeztek meg tapasztalataikról. Jóllehet sok szervezet tanácstalan, milyen eszközöket alkalmazzon a válságban, a szolgáltatóipar és a pénzügyi szektor még kivár, a többség felismerte, hogy a stratégiai túlélés eszköze a humánerő-forrás gazdálkodás, ezért olyan megoldásokra törekszenek, amelyek segítik a munkatársak megtartását. A cégek többségének most a biztonság a legfontosabb, ezért nem tartják jó humánpolitikai lépésnek a bizonytalanság növelését a bérezési struktúra átalakításával.

Az adatok is ezt tükrözik, a vállalatok ugyanis nem vagy csak alig kívánnak változtatni a jelenlegi béreken, sőt van, ahol növelni kívánják a jövedelmeket, és nem tervezik az egyéb bérkiegészítő juttatások emelését. A pénzügyi szektorban például a válaszadók fele alapbér-növekedéssel számolt és mintegy 20 százaléka tervezi a bérkiegészítő juttatások emelését, míg 70 százalékuk nem változat azon. Az IT szektorban viszont a vállalatok 9,4 százaléka csökkenti az alapbért és a bérkiegészítő juttatásokat is 18,2 százalékuk megvágja.

Bár a vállalatok fele létszámcsökkentést tervez, közel 20 százalékuk létszámnövekedéssel számol. Érdekes, hogy míg a termelés és az IT szektor tervezi a legmagasabb leépítést, ezekben a szektorokban prognosztizálják a legmagasabb arányú növekedést is (23,8 százalék termelés, 30 százalék IT). A pénzügyi szektorban működő vállalatok fele a létszám stagnálását tervezi.

A munkaerő megtartásának szándékát jelzi, hogy jelentősen megnőtt az érdeklődés az atipikus foglalkoztatási formák iránt. A termelés esetében a kölcsönzést igénybevevők köre 10 százalékkal, míg az IT szektorban 15 százalékkal bővülhet a felmérés szerint. A legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási formák a munkaerő kölcsönzés mellett a részmunkaidős foglalkoztatás, a munkaidőkeret és a munkakör megosztás.

A válság ellenére a megkérdezettek 60 százaléka képezné dolgozóját, ami azt jelentheti, hogy a megtartott munkatársakra nagyon számít a cég a fellendülési időszakban. Egyébként a válaszadók 9,2 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szerinte a válságnak motiváló ereje van, ebben a helyzetben megpróbálják a dolgozókat további fejlődésre sarkalni.

Úgy tűnik, hogy a vállalatok egy része úgy tekint a megváltozott piaci környezetre, mint esélyre, az eddig telített piacokon való térnyerés lehetőségére. Nagyon optimistának tűnnek a a cégek a fellendüléssel kapcsolatban: a válaszadók 87,7 százaléka 2010 első felében vagy még hamarabbra prognosztizálja ezt. A legpozitívabban az IT szektor látja a helyzetet.

Míg egy korábbi kutatás arra világított rá, hogy a cégek az államtól várják a segítséget, a Manpower által megkérdezett vállalatok 40 százaléka tudatosan nem tervezi a kormány által nyújtott forrásokat igénybevenni. Ezt a magas adminisztrációs terhekkel, a túlzott kötelezettségvállalással vagy a források elérhetőségében és hatékonyságban való kételkedéssel magyarázzák.

Az elemzés alapján három tényező biztosan szerepel a megkérdezett cégek válságkezelési stratégiájában. Az egyik a biztonság megteremtése, a szükséges intézkedéseket nyílt, őszinte és következetes kommunikációval kívánják végrehajtani. A válságra úgy tekintenek, mint lehetőségre, vagyis tudják, hogy költségcsökkentéssel egy idő után nem tud tovább működni a vállalat, ezért arra törekszenek, hogy megőrizzék vezető pozíciójukat.

A harmadik tényező pedig, hogy a cégek többsége olyan, hosszú távú, külső segítségektől mentes megoldásokat próbál találni, amelyek saját erőből fenntarthatóak, a válságot követő időszakban pedig szabadságot és versenyelőnyt biztosító stratégiai elemként tudnak funkcionálni. A piaci szereplők érettnek és önállónak érzik magukat ahhoz, hogy a munkahelyek védelmében saját erőből hozzanak stratégiai döntéseket és az államtól nem segítséget, csupán kedvezőbb, a kritikus időszaknak megfelelő piaci feltételeket várnak.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Stagnáló munkaerő-felvétel? - Erre számíthatunk idén a munkaerőpiacon

Bár a hiányszakmákban nem kérdés, hogy továbbra is keresik a cégek a munkaerőt, más területeken ez nem ilyen egyértelmű. Egyesek szerint... Teljes cikk

"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk