Szerző: Berta László
Megjelent: 11 éve

Pályakezdők: tudják mennyit érnek

images

Urambátyám viszonyok ide, kapcsolati háló oda, a Műegyetemi Állásbörzére látogatók körében készített felmérés szerint az álláskeresés leghatékonyabb módja 91 százalékos eredménnyel, ha a családtagok, ismerősök ajánlásaira hallgatunk. Szorosan ezután, 89,5 százalék a felsőoktatási állásbörzék látogatását, 86 százalék pedig az online felületek böngészését tekinti célravezetőnek.

A Magyarország legnagyobb állásbörzéjeként hirdetett áprilisi műegyetemi rendezvényen a látogatókat az elvárt bérigényükről is megkérdezték, amit az idén először összevetettek a rendezvényen kiállító cégek ajánlataival. A válaszadók átlagosan havi nettó 180 ezer forint jövedelmet várnak el pályakezdőként, mely már tartalmazza a béren felüli juttatásokat is, míg a vállalatok átlagosan nettó 170 ezer forint havi bért, emellé éves szinten átlagosan 235 ezer forint béren felüli juttatásokat kínáltak a pályakezdőknek. A legtöbb látogató 150 ezer forintos elvárást adott meg, a legalacsonyabb említés 50 ezer, a legmagasabb 500 ezer forint volt.


Óvatos indításA 10-12 ezer látogatót számláló Műegyetemi Állásbörze kutatása azt igazolja, hogy a kiélezett versenyhelyzet miatt a pályakezdők nem rugaszkodtak el valós lehetőségeiktől. Az ÁFSZ március-áprilisi jelentése szerint a bejelentett diplomás munkanélküliek száma folyamatosan emelkedik, ami az állásbörzéken is érzékelhető: a HVG márciusi rendezvényén a látogatószám évről évre emelkedik, az idén tavasszal már 9465 érdeklődő döntött úgy (2009 őszén 9092 fő), hogy személyesen próbál szerencsét a munkaadóknál. A HVG állásbörze tapasztalatait összegző májusi közlemény szerint az állásportálokon a tavalyi évhez képest még mindig jóval kevesebb állásajánlat van, a vállalatok folyamatosan jelentenek be újabb elbocsátásokat a szellemi szektorban is, ezért az arányok eltolódásával - kevés állásajánlat, sok álláskereső - a munkaadók egyre nagyobb teret kapnak a "szelektálásra".

Tehát nem véletlen, hogy a felsőoktatásból kilépő végzős és néhány év tapasztalattal rendelkező fiatalok óvatosan "cserkésznek", sőt egyes esetekben némileg alulpozícionálják fizetési igényeiket.


Álmodozó informatikusokA műegyetemi kutatás szerint a legmagasabb átlagos nettó havi jövedelem elvárással az informatikusok (190 ezer forint), majd a gazdasági és média, illetve a mérnök/műszaki tanulmányokat folytatók rendelkeznek (180 ezer forint). A vállalatok által megnevezett pályakezdő jövedelmeket (bér és egyéb juttatások) megvizsgálva megállapíthatjuk, hogy a munkaadók a legmagasabb fizetést átlagosan a mérnök/műszaki végzettségűek szakembereknek kínálják: 190 ezer forint/hó - ami nagyvonalú ajánlat annak tükrében, hogy a mérnök/műszaki tanulmányokat folytatók igénye 10 ezer forinttal kevesebb ennél.

A kereskedelmi/sales-es munkatársaknak 185 ezer forint/hó fizetést kínálnak a vállalatok, és 180 ezer forint havi jövedelemmel kell megelégednie a gazdasági illetve informatikai végzettségű pályakezdőknek. Az informatikusokat csalódás is érheti a bértárgyalásokon, mert bérigényük átlagosan 10 ezer forinttal magasabb az ajánlatoknál. A vállalatok által megjelölt legmagasabb havi átlagbér 350 forint értékben volt, azonban ezek a cégek egyéb juttatásokat nem nyújtanak munkatársaiknak.

A Műegyetemi Állásbörzén a látogatókat megkérdezték arról is, hogy majd hároméves munkatapasztalattal milyen jövedelmet várnának el. A megkérdezettek többségének a nettó havi jövedelem elvárása juttatásokkal együtt 300 ezer forint. A szakterületenkénti elvárások nagysága ebben az esetben is megegyezik a pályakezdők elvárásaival: legtöbb jövedelmet az informatikusok (320 ezer forint), gazdasági és média végzettségűek (305 ezer forint), valamint a mérnök/műszaki végzettségűek (300 ezer forint) várnak el.


Előny a tapasztalatA HVG Állásbörze közleménye szerint látogatóik tudatosan készülnek: 60 százalékuk már a tanulmányai befejezése előtt nekikezdett az álláskeresésnek. Pozitív eredmény az is, hogy a részvevők 67 százaléka saját bevallása szerint már tanulmányai alatt szerzett munkatapasztalatot. Az sem mellékes persze, hogy a piac mennyire igazolja vissza a munkatapasztalat fontosságát.

A munkaerő-kölcsönzők és iskolaszövetkezetek szerint a pályázók előnnyel indulhatnak azoknál a munkaadóknál, melyeknél különösen fontos, hogy alkalmazottaik ismerjék a munka világát, a felelősség súlyát. - Ilyen lehetőséget ad a gazdasági, mérnöki, logisztikai terület. Az iskolaszövetkezeten keresztül végzett munka során - legyen az betanított irodai, nyomdai vagy kereskedelmi terület - a diák megismeri a vállalatokon belüli hierarchiát, elvárásokat. Egy állásinterjún könnyebben "el tudja magát adni", határozottabban képviselheti az érdekeit, mert tisztában van a munkakörével szemben támasztott elvárásokkal - mondta el Bertók Bea, a Diákmánia iskolaszövetkezet igazgatója.

Az Általános Vállalkozási Főiskola (ÁVF) állásbörzéjén elsősorban logisztikai és gazdasági végzettségű pályakezdők regisztrálnak. A Job and Career munkaerő-kölcsönzőnél és a Diákmánia Iskolaszövetkezetnél bejelentkező diákok mintegy 50 százalékának volt már valamilyen, elsősorban diákmunkából származó munkatapasztalata. A Job and Career tanácsadója, Kovács Kitti elmondta, hogy több mint 150 végzős illetve 1-2. évfolyamba járó diák regisztrált standjuknál. A legnagyobb kereslet a számviteli, kontrolling, közgazdász, humánerőforrás és logisztikai állások, valamint a gyakornoki helyek iránt volt. Az álláskeresők felkészülten, önéletrajzzal érkeztek, a bérigények a minimálbértől nettó 140-170 ezer forintig terjedtek. - Ez a bérelvárás megfelel a munkaerő-kereslet oldaláról jelentkező lehetőségeknek, tehát reális, kifejezetten akkor, ha magas szintű angolnyelv-tudással rendelkezik a pályázó - fejtette ki Kovács Kitti.

A Diákmánia Iskolaszövetkezetnél körülbelül 110 diák regisztrált. A többség nyári munkák, az adminisztratív, pénzügyi asszisztensi és kereskedelmi munkák, valamint a gyakorlati helyek (HR gyakornok, számviteli/kontrolling gyakornok) után érdeklődött. Jelentkeztek hostess, fordítás és fizikai munkákra, ilyen például a gyorséttermi, konyhai, gyártósori feladatok. - A jelentkezők 500-600 forint közötti órabér igényeket adtak meg, ami átlagos budapesti diákbérnek felel meg, tudtuk meg Bertók Beától. Jellemző, hogy a végző fiatalok mielőtt főállást keresnének, a nyári időszakban diákmunkát vállalnak, hiszen általában 3-6 hónap is eltelik, mire egy pályakezdő elhelyezkedik.


ToplistaA Műegyetemi Állásbörzén kiállító cégek szerint a mérnökökre és informatikusokra továbbra is nagy az igény, emellett az elmúlt évekhez képest fokozódott a kereslet a különböző gazdasági szakmák iránt is.


Forrás: Műegyetemi Állásbörze 2010 tavasz
(Nagyításhoz kattintson a képre)

Legkeresettebb végzettségűek a villamosmérnökök és az informatikusok: a cégek 43 százaléka keres villamosmérnököt, 39 százaléka pedig informatikai végzettségű munkaerőt. A gazdasági diploma továbbra is érték; a meghirdetett állások 27 százaléka gazdasági végzettségű álláskeresőknek szól.
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Vadássza a honvédség a németül beszélőket

Az angol mellett németül is beszélő embereket keresnek a Magyar Honvédségnél. Az ok: az elmúlt időszakban bejelentett nagy értékű, német... Teljes cikk

Több mint ezer álláskereső és száz cég lesz ott az Európai Online Állásbörzén

Az EURES Magyarország hálózat idén hatodik alkalommal szervezi meg az Európai Online Állásbörzét: a Vissza a pályára elnevezésű rendezvényt 2020.... Teljes cikk

Rugalmasan végezhető munkákat kínál az új állásoldal

Új állásportál indult Mytime.jobs néven. Az oldal a rugalmas formában dolgozni akaró álláskeresőket és az ilyen lehetőségeket kínálókat hozza egy platformra. Teljes cikk