kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 14 éve

Pályakezdők: tudják mennyit érnek

A felsőoktatásból kilépő pályakezdők bérigénye összhangban van a munkáltatók ajánlataival. A legszerényebbek a mérnök/műszaki tanulmányokat folytatók, a legrámenősebbek az informatikusok, ha fizetésről van szó, a Műegyetemi Állásbörze felmérése szerint. Mindinkább előnyt jelent a diákok számára a munkatapasztalat.

images

Urambátyám viszonyok ide, kapcsolati háló oda, a Műegyetemi Állásbörzére látogatók körében készített felmérés szerint az álláskeresés leghatékonyabb módja 91 százalékos eredménnyel, ha a családtagok, ismerősök ajánlásaira hallgatunk. Szorosan ezután, 89,5 százalék a felsőoktatási állásbörzék látogatását, 86 százalék pedig az online felületek böngészését tekinti célravezetőnek.

A Magyarország legnagyobb állásbörzéjeként hirdetett áprilisi műegyetemi rendezvényen a látogatókat az elvárt bérigényükről is megkérdezték, amit az idén először összevetettek a rendezvényen kiállító cégek ajánlataival. A válaszadók átlagosan havi nettó 180 ezer forint jövedelmet várnak el pályakezdőként, mely már tartalmazza a béren felüli juttatásokat is, míg a vállalatok átlagosan nettó 170 ezer forint havi bért, emellé éves szinten átlagosan 235 ezer forint béren felüli juttatásokat kínáltak a pályakezdőknek. A legtöbb látogató 150 ezer forintos elvárást adott meg, a legalacsonyabb említés 50 ezer, a legmagasabb 500 ezer forint volt.


Óvatos indítás



A 10-12 ezer látogatót számláló Műegyetemi Állásbörze kutatása azt igazolja, hogy a kiélezett versenyhelyzet miatt a pályakezdők nem rugaszkodtak el valós lehetőségeiktől. Az ÁFSZ március-áprilisi jelentése szerint a bejelentett diplomás munkanélküliek száma folyamatosan emelkedik, ami az állásbörzéken is érzékelhető: a HVG márciusi rendezvényén a látogatószám évről évre emelkedik, az idén tavasszal már 9465 érdeklődő döntött úgy (2009 őszén 9092 fő), hogy személyesen próbál szerencsét a munkaadóknál. A HVG állásbörze tapasztalatait összegző májusi közlemény szerint az állásportálokon a tavalyi évhez képest még mindig jóval kevesebb állásajánlat van, a vállalatok folyamatosan jelentenek be újabb elbocsátásokat a szellemi szektorban is, ezért az arányok eltolódásával - kevés állásajánlat, sok álláskereső - a munkaadók egyre nagyobb teret kapnak a "szelektálásra".

Tehát nem véletlen, hogy a felsőoktatásból kilépő végzős és néhány év tapasztalattal rendelkező fiatalok óvatosan "cserkésznek", sőt egyes esetekben némileg alulpozícionálják fizetési igényeiket.


Álmodozó informatikusok



A műegyetemi kutatás szerint a legmagasabb átlagos nettó havi jövedelem elvárással az informatikusok (190 ezer forint), majd a gazdasági és média, illetve a mérnök/műszaki tanulmányokat folytatók rendelkeznek (180 ezer forint). A vállalatok által megnevezett pályakezdő jövedelmeket (bér és egyéb juttatások) megvizsgálva megállapíthatjuk, hogy a munkaadók a legmagasabb fizetést átlagosan a mérnök/műszaki végzettségűek szakembereknek kínálják: 190 ezer forint/hó - ami nagyvonalú ajánlat annak tükrében, hogy a mérnök/műszaki tanulmányokat folytatók igénye 10 ezer forinttal kevesebb ennél.

A kereskedelmi/sales-es munkatársaknak 185 ezer forint/hó fizetést kínálnak a vállalatok, és 180 ezer forint havi jövedelemmel kell megelégednie a gazdasági illetve informatikai végzettségű pályakezdőknek. Az informatikusokat csalódás is érheti a bértárgyalásokon, mert bérigényük átlagosan 10 ezer forinttal magasabb az ajánlatoknál. A vállalatok által megjelölt legmagasabb havi átlagbér 350 forint értékben volt, azonban ezek a cégek egyéb juttatásokat nem nyújtanak munkatársaiknak.

A Műegyetemi Állásbörzén a látogatókat megkérdezték arról is, hogy majd hároméves munkatapasztalattal milyen jövedelmet várnának el. A megkérdezettek többségének a nettó havi jövedelem elvárása juttatásokkal együtt 300 ezer forint. A szakterületenkénti elvárások nagysága ebben az esetben is megegyezik a pályakezdők elvárásaival: legtöbb jövedelmet az informatikusok (320 ezer forint), gazdasági és média végzettségűek (305 ezer forint), valamint a mérnök/műszaki végzettségűek (300 ezer forint) várnak el.


Előny a tapasztalat



A HVG Állásbörze közleménye szerint látogatóik tudatosan készülnek: 60 százalékuk már a tanulmányai befejezése előtt nekikezdett az álláskeresésnek. Pozitív eredmény az is, hogy a részvevők 67 százaléka saját bevallása szerint már tanulmányai alatt szerzett munkatapasztalatot. Az sem mellékes persze, hogy a piac mennyire igazolja vissza a munkatapasztalat fontosságát.

A munkaerő-kölcsönzők és iskolaszövetkezetek szerint a pályázók előnnyel indulhatnak azoknál a munkaadóknál, melyeknél különösen fontos, hogy alkalmazottaik ismerjék a munka világát, a felelősség súlyát. - Ilyen lehetőséget ad a gazdasági, mérnöki, logisztikai terület. Az iskolaszövetkezeten keresztül végzett munka során - legyen az betanított irodai, nyomdai vagy kereskedelmi terület - a diák megismeri a vállalatokon belüli hierarchiát, elvárásokat. Egy állásinterjún könnyebben "el tudja magát adni", határozottabban képviselheti az érdekeit, mert tisztában van a munkakörével szemben támasztott elvárásokkal - mondta el Bertók Bea, a Diákmánia iskolaszövetkezet igazgatója.

Az Általános Vállalkozási Főiskola (ÁVF) állásbörzéjén elsősorban logisztikai és gazdasági végzettségű pályakezdők regisztrálnak. A Job and Career munkaerő-kölcsönzőnél és a Diákmánia Iskolaszövetkezetnél bejelentkező diákok mintegy 50 százalékának volt már valamilyen, elsősorban diákmunkából származó munkatapasztalata. A Job and Career tanácsadója, Kovács Kitti elmondta, hogy több mint 150 végzős illetve 1-2. évfolyamba járó diák regisztrált standjuknál. A legnagyobb kereslet a számviteli, kontrolling, közgazdász, humánerőforrás és logisztikai állások, valamint a gyakornoki helyek iránt volt. Az álláskeresők felkészülten, önéletrajzzal érkeztek, a bérigények a minimálbértől nettó 140-170 ezer forintig terjedtek. - Ez a bérelvárás megfelel a munkaerő-kereslet oldaláról jelentkező lehetőségeknek, tehát reális, kifejezetten akkor, ha magas szintű angolnyelv-tudással rendelkezik a pályázó - fejtette ki Kovács Kitti.

A Diákmánia Iskolaszövetkezetnél körülbelül 110 diák regisztrált. A többség nyári munkák, az adminisztratív, pénzügyi asszisztensi és kereskedelmi munkák, valamint a gyakorlati helyek (HR gyakornok, számviteli/kontrolling gyakornok) után érdeklődött. Jelentkeztek hostess, fordítás és fizikai munkákra, ilyen például a gyorséttermi, konyhai, gyártósori feladatok. - A jelentkezők 500-600 forint közötti órabér igényeket adtak meg, ami átlagos budapesti diákbérnek felel meg, tudtuk meg Bertók Beától. Jellemző, hogy a végző fiatalok mielőtt főállást keresnének, a nyári időszakban diákmunkát vállalnak, hiszen általában 3-6 hónap is eltelik, mire egy pályakezdő elhelyezkedik.


Toplista



A Műegyetemi Állásbörzén kiállító cégek szerint a mérnökökre és informatikusokra továbbra is nagy az igény, emellett az elmúlt évekhez képest fokozódott a kereslet a különböző gazdasági szakmák iránt is.










Forrás: Műegyetemi Állásbörze 2010 tavasz
(Nagyításhoz kattintson a képre)

Legkeresettebb végzettségűek a villamosmérnökök és az informatikusok: a cégek 43 százaléka keres villamosmérnököt, 39 százaléka pedig informatikai végzettségű munkaerőt. A gazdasági diploma továbbra is érték; a meghirdetett állások 27 százaléka gazdasági végzettségű álláskeresőknek szól.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk