Szerző: Berta László
Megjelent: 11 éve

Pályakezdők: tudják mennyit érnek

images

Urambátyám viszonyok ide, kapcsolati háló oda, a Műegyetemi Állásbörzére látogatók körében készített felmérés szerint az álláskeresés leghatékonyabb módja 91 százalékos eredménnyel, ha a családtagok, ismerősök ajánlásaira hallgatunk. Szorosan ezután, 89,5 százalék a felsőoktatási állásbörzék látogatását, 86 százalék pedig az online felületek böngészését tekinti célravezetőnek.

A Magyarország legnagyobb állásbörzéjeként hirdetett áprilisi műegyetemi rendezvényen a látogatókat az elvárt bérigényükről is megkérdezték, amit az idén először összevetettek a rendezvényen kiállító cégek ajánlataival. A válaszadók átlagosan havi nettó 180 ezer forint jövedelmet várnak el pályakezdőként, mely már tartalmazza a béren felüli juttatásokat is, míg a vállalatok átlagosan nettó 170 ezer forint havi bért, emellé éves szinten átlagosan 235 ezer forint béren felüli juttatásokat kínáltak a pályakezdőknek. A legtöbb látogató 150 ezer forintos elvárást adott meg, a legalacsonyabb említés 50 ezer, a legmagasabb 500 ezer forint volt.


Óvatos indításA 10-12 ezer látogatót számláló Műegyetemi Állásbörze kutatása azt igazolja, hogy a kiélezett versenyhelyzet miatt a pályakezdők nem rugaszkodtak el valós lehetőségeiktől. Az ÁFSZ március-áprilisi jelentése szerint a bejelentett diplomás munkanélküliek száma folyamatosan emelkedik, ami az állásbörzéken is érzékelhető: a HVG márciusi rendezvényén a látogatószám évről évre emelkedik, az idén tavasszal már 9465 érdeklődő döntött úgy (2009 őszén 9092 fő), hogy személyesen próbál szerencsét a munkaadóknál. A HVG állásbörze tapasztalatait összegző májusi közlemény szerint az állásportálokon a tavalyi évhez képest még mindig jóval kevesebb állásajánlat van, a vállalatok folyamatosan jelentenek be újabb elbocsátásokat a szellemi szektorban is, ezért az arányok eltolódásával - kevés állásajánlat, sok álláskereső - a munkaadók egyre nagyobb teret kapnak a "szelektálásra".

Tehát nem véletlen, hogy a felsőoktatásból kilépő végzős és néhány év tapasztalattal rendelkező fiatalok óvatosan "cserkésznek", sőt egyes esetekben némileg alulpozícionálják fizetési igényeiket.


Álmodozó informatikusokA műegyetemi kutatás szerint a legmagasabb átlagos nettó havi jövedelem elvárással az informatikusok (190 ezer forint), majd a gazdasági és média, illetve a mérnök/műszaki tanulmányokat folytatók rendelkeznek (180 ezer forint). A vállalatok által megnevezett pályakezdő jövedelmeket (bér és egyéb juttatások) megvizsgálva megállapíthatjuk, hogy a munkaadók a legmagasabb fizetést átlagosan a mérnök/műszaki végzettségűek szakembereknek kínálják: 190 ezer forint/hó - ami nagyvonalú ajánlat annak tükrében, hogy a mérnök/műszaki tanulmányokat folytatók igénye 10 ezer forinttal kevesebb ennél.

A kereskedelmi/sales-es munkatársaknak 185 ezer forint/hó fizetést kínálnak a vállalatok, és 180 ezer forint havi jövedelemmel kell megelégednie a gazdasági illetve informatikai végzettségű pályakezdőknek. Az informatikusokat csalódás is érheti a bértárgyalásokon, mert bérigényük átlagosan 10 ezer forinttal magasabb az ajánlatoknál. A vállalatok által megjelölt legmagasabb havi átlagbér 350 forint értékben volt, azonban ezek a cégek egyéb juttatásokat nem nyújtanak munkatársaiknak.

A Műegyetemi Állásbörzén a látogatókat megkérdezték arról is, hogy majd hároméves munkatapasztalattal milyen jövedelmet várnának el. A megkérdezettek többségének a nettó havi jövedelem elvárása juttatásokkal együtt 300 ezer forint. A szakterületenkénti elvárások nagysága ebben az esetben is megegyezik a pályakezdők elvárásaival: legtöbb jövedelmet az informatikusok (320 ezer forint), gazdasági és média végzettségűek (305 ezer forint), valamint a mérnök/műszaki végzettségűek (300 ezer forint) várnak el.


Előny a tapasztalatA HVG Állásbörze közleménye szerint látogatóik tudatosan készülnek: 60 százalékuk már a tanulmányai befejezése előtt nekikezdett az álláskeresésnek. Pozitív eredmény az is, hogy a részvevők 67 százaléka saját bevallása szerint már tanulmányai alatt szerzett munkatapasztalatot. Az sem mellékes persze, hogy a piac mennyire igazolja vissza a munkatapasztalat fontosságát.

A munkaerő-kölcsönzők és iskolaszövetkezetek szerint a pályázók előnnyel indulhatnak azoknál a munkaadóknál, melyeknél különösen fontos, hogy alkalmazottaik ismerjék a munka világát, a felelősség súlyát. - Ilyen lehetőséget ad a gazdasági, mérnöki, logisztikai terület. Az iskolaszövetkezeten keresztül végzett munka során - legyen az betanított irodai, nyomdai vagy kereskedelmi terület - a diák megismeri a vállalatokon belüli hierarchiát, elvárásokat. Egy állásinterjún könnyebben "el tudja magát adni", határozottabban képviselheti az érdekeit, mert tisztában van a munkakörével szemben támasztott elvárásokkal - mondta el Bertók Bea, a Diákmánia iskolaszövetkezet igazgatója.

Az Általános Vállalkozási Főiskola (ÁVF) állásbörzéjén elsősorban logisztikai és gazdasági végzettségű pályakezdők regisztrálnak. A Job and Career munkaerő-kölcsönzőnél és a Diákmánia Iskolaszövetkezetnél bejelentkező diákok mintegy 50 százalékának volt már valamilyen, elsősorban diákmunkából származó munkatapasztalata. A Job and Career tanácsadója, Kovács Kitti elmondta, hogy több mint 150 végzős illetve 1-2. évfolyamba járó diák regisztrált standjuknál. A legnagyobb kereslet a számviteli, kontrolling, közgazdász, humánerőforrás és logisztikai állások, valamint a gyakornoki helyek iránt volt. Az álláskeresők felkészülten, önéletrajzzal érkeztek, a bérigények a minimálbértől nettó 140-170 ezer forintig terjedtek. - Ez a bérelvárás megfelel a munkaerő-kereslet oldaláról jelentkező lehetőségeknek, tehát reális, kifejezetten akkor, ha magas szintű angolnyelv-tudással rendelkezik a pályázó - fejtette ki Kovács Kitti.

A Diákmánia Iskolaszövetkezetnél körülbelül 110 diák regisztrált. A többség nyári munkák, az adminisztratív, pénzügyi asszisztensi és kereskedelmi munkák, valamint a gyakorlati helyek (HR gyakornok, számviteli/kontrolling gyakornok) után érdeklődött. Jelentkeztek hostess, fordítás és fizikai munkákra, ilyen például a gyorséttermi, konyhai, gyártósori feladatok. - A jelentkezők 500-600 forint közötti órabér igényeket adtak meg, ami átlagos budapesti diákbérnek felel meg, tudtuk meg Bertók Beától. Jellemző, hogy a végző fiatalok mielőtt főállást keresnének, a nyári időszakban diákmunkát vállalnak, hiszen általában 3-6 hónap is eltelik, mire egy pályakezdő elhelyezkedik.


ToplistaA Műegyetemi Állásbörzén kiállító cégek szerint a mérnökökre és informatikusokra továbbra is nagy az igény, emellett az elmúlt évekhez képest fokozódott a kereslet a különböző gazdasági szakmák iránt is.


Forrás: Műegyetemi Állásbörze 2010 tavasz
(Nagyításhoz kattintson a képre)

Legkeresettebb végzettségűek a villamosmérnökök és az informatikusok: a cégek 43 százaléka keres villamosmérnököt, 39 százaléka pedig informatikai végzettségű munkaerőt. A gazdasági diploma továbbra is érték; a meghirdetett állások 27 százaléka gazdasági végzettségű álláskeresőknek szól.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bajban a britek: 4700 kamionsofőrt várnak, de eddig csak 127-en jelentkeztek

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nagyon kevés külföldi kamionsofőr jelentkezett nagy-britanniai munkavégzésre, de ez a közúti fuvarozói... Teljes cikk

Kamionsofőrnek állna Nagy-Britanniában? Ezt érdemes tudnia!

A brit belügyminisztérium bejelentése szerint március végéig vállalhatnak munkát azok az uniós kamionsofőrök, akik a súlyos üzemanyagellátási... Teljes cikk

Országszerte 36 különleges helyszín látogatható az idei Erőművek Éjszakáján

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozó partnereivel közösen idén ismét megrendezi az Erőművek Éjszakáját. Teljes cikk