kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 12 éve

Sikeres a pályázat - újszerű családbarát megoldások a cégeknél

A megújult Családbarát munkahely cím támogatási időszakának közepén járunk. Azt vizsgáltuk, ki-mire használja a megnyert összeget, illetve milyen tervei vannak a szaktárca családpolitikai főosztályának ezzel a kultúraformáló elismeréssel. Bár a szándékot értékelik a cégek - a nyertesek többnyire eddig is gyakorolták a családbarát működést -, az adminisztráció túlságosan lassítja az újítások megvalósítását.

A demográfiai helyzet a tavalyi népesség-statisztikai adatok ismeretében sem javult. Minden eddiginél kevesebb gyerek születik, és ahol megszületnek a gyerekek, ott szinte biztos, hogy nem dolgoznak az anyák. Álláshelyek inkább csak megszűnnek, mint létesülnek, és a megüresedő helyekre is inkább a "problémamentes", egyedülálló nőket-férfiakat veszik fel a munkáltatók. Szinte ördögi körbe kerül ma a munkavállaló és a munkáltató is, ha családalapításról, gyermekvállalásról esik szó. Magyarországon szinte kizárólag az anya-munkavállaló szégyellnivaló titokként tekint élete legfontosabb és legmeghatározóbb eseményére, a szülésre. A munkáltató pedig - a szigorú gazdasági körülmények és a speciális törvényi környezet miatt - sokszor családellenes magatartásba kényszerül. Ehhez idomult már a szóhasználat is, például "kismama-járványokról" beszélnek a munkáltatók, ha többen mennek egyszerre szülési szabadságra.


Családbarát munkahely pályázat - újratöltve



Ahogy arról a HR Portal is korábban tudósított (www.hrportal.hu/hr/tobbmillios-palyazat-a-csaladbarat-munkahelyeknek) 2011-ben immár pénzdíjazással összekapcsolva hirdette meg a pályázatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A 20 millió forintos összdíjazású lehetőséget négy kategóriában: költségvetési szerveknél, kis-, közepes és nagyvállalkozásoknál megvalósuló, családbarát kezdeményezésekre lehetett elnyerni.

A 2011. szeptember 15-én lezárult pályázati határidőig - az mti.hu tudósítása nyomán - nagy érdeklődés mellett, közel 100 pályázó küldte be anyagát, és közülük tizennyolcan részesültek díjazásban. Összhangban a kormányzat két legfontosabb törekvésével: a családok erősítésével és az értékteremtő munkahelyek kialakításával a Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkárság egyik elsődleges célja a projekttel az volt, hogy "a népesedési mutatók romlását a családi élet és munka minél finomabb összehangolásával igyekezze mérsékelni, majd megállítani" - állt a minisztériumi közleményben.

A díjakat a Parlamentben adták át november 25-én, és ezután, decembertől áprilisig tart az úgynevezett támogatási időszak, amikor is elkezdhették a felhasználók a pályázatban vállalt projektjeik megvalósítását.

Fűrész Tünde, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium családpolitikai főosztályának vezetője úgy látja, hogy a 10-12 évvel ezelőtti pályázatokhoz képest jelentős előrelépések tapasztalhatóak. "2000-ben még egy Mikulás-ünnepség is hatalmas vállalás volt, most pedig komplex rendszerekkel találkoztunk" - véli.


Követendő jó gyakorlatok: babaszoba, rugalmas munkaidő, programok



A főosztályvezető számára talán a legérdekesebb, legújszerűbb megoldás az egyik budapesti önkormányzat családügyi referensi pozíciójának a létrehozását takaró projektben található. A XVI. kerületi önkormányzat a munka és a családi élet összeegyeztetésére hozott létre egy munka-család felelősi munkakört, melynek betöltője maga is egy gyes-ről visszatérő anyuka, akinek saját, aktuális tapasztalatai vannak a kérdéskörről. Ehhez persze még családi programok, képzések is járultak, és ezek megvalósításához nyújt segítséget a Családbarát Pályázaton elnyert anyagi és erkölcsi elismerés.

Szintén a "családbarát működésmód" megjelenését tapasztalta Fűrész Tünde azokban a pályázatokban, amelyeket kisebb kreatív vállalkozások, ügynökségek adtak be. Van, ahol babakelengye-börzét tartanak, máshol pedig a gyerek is bevihető napközben, mert kialakítottak a számára egy olyan helyiséget, ahol a szülővel együtt, a lehető legoptimálisabb körülmények között tartózkodhat, míg az édesanyja dolgozik.

A szegedi Factory Creative Studio nem véletlenül nyert el már több díjat is. A rugalmas munkaidő, az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazása, egy főállású gyermekfelügyelő mellett működtetett gyermekmegőrző, a heti tanácsadás vagy épp az előbb említett babakelengye-börze és egyéb családi programok mind olyan ötletek és gyakorlatok, melyek méltóvá teszik a vállalkozást a Családbarát Munkahely cím viselésére is.

Másik példaként a közepes vállalkozások közül a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. a dolgozói körében végzett elégedettségi felmérés elvégzése mellett alsó-közép és felsővezetői számára kétnapos tréningen mutatja be az egyes részlegeken működő jó gyakorlatokat, intranet rendszerével pedig be kívánja kapcsolni gyermekükkel otthon lévő kollégáikat is a cég vérkeringésébe. A már létező gyermekmegőrző játszóház fenntartására és családi sportnap tartására is lehetőséget biztosít a pályázatból nyert támogatás.

Ugyanezt a folyamatot követve számtalan egyetem, főiskola "állt át" a kisgyerekes hallgatók fogadására. Van, ahol pelenkázó és szoptató szobákat, vagy babysittert is lehet kérnie az órákat látogató, vagy vizsgázó anyukának. A Debreceni Egyetem például, különös figyelmet szentel az esélyegyenlőség érvényesülésére a munkavállalói körében, beleértve a gyermeket nevelő, családos munkavállalókat is. A pályázat keretében megvalósul a gyed-en, gyes-en lévők fokozottabb támogatása és bevonása az egyetem életébe: komatállal, információs rendszerrel, a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségekkel, tanácsadással, tréningekkel. Ezentúl képzések, közös családi programok, szoptatóhelyiség kialakítása és szünidei gyermekmegőrzés biztosítása is szerepel a nyertes pályázatban megfogalmazott célkitűzések között.

Ugyanez mondható el a Dunaújvárosi Főiskoláról, amely pályázatában arra tett ígéretet, hogy a hétvégi levelező oktatás alatt a levelező hallgatók és a képzésben részt vevő oktatók gyermekeinek hétvégi szakértő felügyelete egy főiskolai "gyermekfoglalkoztató centrumban" fog történni. Emellett fontosnak tartják a család és a munkahely közötti kapcsolat erősítését, így a főiskolán dolgozók családtagjainak a főiskolai életet bemutató rendezvényeket szerveznek. Mindkét kezdeményezéssel kézzelfoghatóan javítani lehet a családos munkavállalók életminőségét és megvalósul a családbarát gondolkodás. E terveik végrehajtásában támogatja a Dunaújvárosi Főiskolát a Családbarát Munkahely Pályázaton elnyert elismerés és összeg.

A korábbi Családbarát Munkahely pályázatokkal számtalan probléma adódott. Amellett, hogy csupán erkölcsi előnyökkel járt, a díj odaítélését nem követte a megvalósítás szakaszában komoly monitoring tevékenység. Ez a folyamat most, ebben a pályázatban a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány segítségével történik, és a kihelyezések után, 2012 májusától a JÓL-LÉT képviselői folyamatosan vizsgálják, ellenőrzik a cím (és az összegek) birtokosait, vajon megvalósul-e a pályázatra beadott program. "A díjat el is lehet venni attól a vállalattól, amelyik nem a megfelelő módon költi el a nyert összeget" - indokolta a szigorú eljárást Fűrész Tünde.

A minisztérium olyannyira sikeresnek ítéli a programot, hogy erre az évre 10 millió forinttal meg is emeli a keretösszeget, tehát 30 millió forintra lehet idén, a korábbi kategóriákban pályázni.


Quintiles, ahol tradícióvá ért a családbarát működés



A Quintiles klinikai gyógyszerkutatással foglalkozik, és tipikus hozzáadott értéket előállító, közepes méretű multinacionális vállalat. Amitől már nem annyira általános a működésmódja, az a vállalaton belül a nemek aránya - mivel a dolgozók közel 80 százaléka hölgy -, még a menedzsment 15 főjéből is 9 nő. - Állandó megoldandó kérdéssé vált a sok, jól képzett nő gyerekvállalásával kapcsolatos munkáltatót érintő feladatok és visszatéréseknek a szervezése úgy, hogy közben ne veszítsük el őket - nyilatkozta a HR Portálnak a kategóriában győztes cég ügyvezetője, Barótfi Szabolcs.

"Ezen a pályázaton most indultunk először, de hasonló témában -más pályázatokon - értünk már el sikereket" - idézi fel az igazgató a 2008-as Hewitt Legjobb Munkahely pályázatán szerzett első helyezésüket, illetve a 2009-ben elnyert Legjobb Női Munkahely címet. Ez az elismerés mindenképpen pozitív hatással van a dolgozók és a vezetők személetmódjára és a vállalati kultúrára általában - véli Barótfi Szabolcs. Az ilyen és ehhez hasonló díjak kötelezettséget is jelentenek számukra, mert ahol már sikerült egy szintre eljutni, onnan nem szabad lejjebb adni a színvonalat.

"A mi szakmánk hagyományosan egy női szakma és mint ilyen, minden olyan tevékenység, amellyel a hölgyeknek kedvezünk, piaci előnyt biztosíthat számunkra. Az igazi kihívás nem a hölgyek igényeinek való megfelelés általában, hanem a családos munkavállalók számára olyan környezetet teremteni, amelyben nem kell túl nagy kompromisszumokat kötniük a munka és család vonatkozásában" - határozta meg az igazgató a Quintiles családbarát szemléletmódjának eredetét.

"Tulajdonképpen nem egy olyan projektért kaptuk a díjat, ami tavaly kezdődött és idén véget ér. A pályázatunkban összefoglaltuk mindazon gyakorlatokat, amelyeket az elmúlt évek során annak érdekében vezettünk be, hogy a nálunk nagy számban dolgozó gyermekes anyák, illetve gyermekvállalást tervező hölgyek ne érezzék magukat hátrányban csak azért, mert gyermeket vállaltak, illetve fognak vállalni" - foglalta össze a vezető a projektek célját és folyamatát. Az egyes programelemek szervesen illeszkednek a vállalat egyéb rendszereibe, kezdve az egészségmegőrzéstől, a teljesítmény menedzsment rendszeren keresztül az egyéb HR alrendszerekig.

A pályázatukban egy új program megvalósítása is szerepelt. Ennek két fő összetevőjét emelte ki Barótfi Szabolcs: egy babasarok kialakítását a munkahelyen, amely lehetőséget teremt a gyermekes anyáknak arra, hogy ha valamilyen oknál fogva be kell hozniuk a gyermeküket egy rövidebb időre, legyen egy hely, ahová biztonsággal lerakhatják a piciket játszani, rajzolni, mesefilmet nézni. A másik pedig egy családi nap, ahol a munkatársak gyermekei játékos formában ismerhetik meg, hogy mivel foglalkozik apa vagy anya a munkahelyen. Mindkét programelem szervezése a végső stádiumában van, - előreláthatólag április végéig meg fognak valósulni.

A Quintiles korábbi Családbarát munkahely pályázatokon még nem vett részt, de ahogy Barótfi Szabolcs említi, "az ideinél a szándék a gyors és hatékony végrehajtásra tetten érhető, de az adminisztráció egy kicsit nehézkesen halad előre."

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk