Megjelent: 11 éve

Tovább csökkent a dolgozó nők aránya a magyar munkaerőpiacon

A felsővezetők alig 18 százaléka nő Magyarországon, bónuszuk pedig átlagban majdnem a negyedével marad el a férfiakétól. Tovább csökkent a dolgozó nők aránya a magyar munkaerőpiacon és továbbra is kevesebb pénzt visznek haza - ezek a Hay Group női munkavállalókra vonatkozó 2013-as felmérésének a legérdekesebb eredményei.

images

Csökkent a női foglalkoztatottság - a Magyarországon foglalkoztatott munkavállalók alig 42 százaléka nő, míg ez a szám két évvel ezelőtt még 48 százalék volt - derül ki a Hay Group tanácsadó cég elemzéséből. A válság és az elbocsátások tehát jóval erőteljesebben érintették a nőket, mint a férfiakat.

Jóval drámaibbak a számok, ha munkaköri kategóriákra bontjuk az elemzést. A felsővezetők között jelentős mértékben csökkent a nők aránya: míg 2011-ben a vezetők 19,1 százaléka volt nő, idén már csak 18,3 százalékuk az.

A két évvel ezelőtthöz képest minden kategóriában kisebb a nők aránya, így abban a szakértői körben is, ahol korábban több nő dolgozott, mint férfi.

Az alábbi táblázat bemutatja, milyen a férfiak és a nők aránya az egyes munkakörökben 2013-ban.



Bérek - hiába dolgoznak azonos munkakörben, a nők átlagosan a férfiak bérének csupán 94,4 százalékát keresik.

Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy az egyes csoportokban mekkora a női fizetések átlagos aránya, ha mindenhol a férfiakét tekintjük 100 százaléknak.



Bónuszok - lehangolóbb a kép, ha a bónuszokat, vagyis a teljesítmény alapú kifizetéseket vesszük figyelembe: a nők átlagosan csupán a férfiak bónuszának a 83,5 százalékát kapják kézhez.

Még rosszabb a helyzet a felsővezetők körében, ahol ez az arány csupán 78,5 százalék.

A bónusszal kapcsolatos idei értékek mindezzel együtt radikális javulást mutatnak a két évvel ezelőtti adatokhoz képest, hiszen akkor volt olyan csoport, ahol a nők a férfiak bónuszának csak a felét kapták meg.

Az alábbi grafikon a ténylegesen kifizetett bónuszok arányát mutatja munkaköri csoportokként. Mindenütt a férfiak bónuszát tekintettük száz százaléknak.



Célprémiumok - Enyhén képmutató bérpolitikáról árulkodó képet kapunk, ha megvizsgáljuk az úgynevezett célprémiummal kapcsolatos számokat.

A célprémium az az elméleti, előre rögzített bónusz, amit egy munkavállaló akkor kap meg, ha a számára kitűzött célokat száz százalékosan teljesíti (vagyis sem túlteljesítés, sem alulteljesítés nem történik).

Az érdekes az, hogy a legtöbb munkavállalói kategóriában - leszámítva a felsővezetőket - a nők célprémium-aránya szinte mindenütt kb. 10 százalékkal magasabb, mint a ténylegesen kifizetett bónusz esetében!

Ez csak úgy lehet, ha a nők - mivel a nekik elméletben járó bónusz alig marad el a férfiakétól - azért kapnak végül kézhez jóval kevesebb jutalmat, mert tendenciaszerűen rosszabbul teljesítenek, mint az erősebbik nem képviselői.

Nyilván ez már csak a nagy számok statisztikai törvénye miatt sem lehet így, ezért valószínűleg azzal a helyzettel állunk szemben, hogy a nők kevesebb esetben kapják meg a számukra előírt teljes bónuszt, mint a férfiak.

Az alábbi grafikon a célprémium arányait mutatja munkaköri csoportonként, a száz százalékot itt is a férfiak célprémiuma jelenti.



Vállalati autók - nem jobb a helyzetük a nőknek a leglátványosabb juttatás, a vállalati gépkocsi terén sem. A szakértői pozíciókban szinte kétszer akkora az esélye egy férfinak arra, hogy céges autót kapjon, mint egy nőnek, és még középvezetői szinten is jelentős, 10 százaléknyi különbség figyelhető meg.

Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy a női és a férfi munkavállalók hány százaléka jogosult vállalati gépkocsira a különböző munkaköri csoportokban (az adminisztratív/fizikai dolgozók között nem jellemző a gépkocsi juttatás).



  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk