kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Tudatosabban választanak munkahelyet a frissdiplomások

A vállalatok felelősségvállalási tevékenysége aktívan befolyásolja a frissdiplomások munkahelyválasztását - ez derült ki a Nestlé által végzett felméréséből, amely arra is rávilágít, hogy az idén és a közeljövőben végzők fokozottan érzékenyek leendő munkáltatójuk környezetre gyakorolt hatására. A válaszokból kiderül: a végzősök sokat várnak a saját képzésükkel kapcsolatban, miközben nemektől függetlenül fontos a munka és a magánélet egyensúlya, viszont csak mintegy negyede ítélte igazán fontosnak az átlátható és elszámoltatható vállalati működést.

A Nestlé Hungária Kft. az elmúlt időszak állásbörzéin végzett felmérésén arra kereste a választ, hogy a végzős diákok, illetve frissdiplomások munkahely-választási preferenciáiban milyen szerepet játszik a munkáltató vállalatok felelősségvállalási tevékenysége (CSR), illetve a fiatal pályakezdő diplomások milyen társadalmi és környezeti érzékenységgel indulnak karrierjük kezdetekor.
A felmérésre a Corvinus Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megtartott állásbörzék nyújtottak fórumot. A felmérés keretében közel 180 fő írásban, egy 13 pontos kérdéssor megválaszolásával mutatta be álláspontját. A válaszadók jellemző életkora 18-27 év közötti, a leggyakrabban előforduló műszaki és közgazdasági szakirányok mellett a humán végzettségűek is képviseltették magukat.


Vállalati felelősség: fontos a pályakezdőknek

Az írásbeli kérdőívre kapott válaszok egyértelművé teszik, hogy a megkérdezett fiatalok túlnyomó részének fontos a vállalatok felelős magatartása: közel egyötödüknek (18,8 százalék) nagyon fontos a potenciális munkáltató által kifejtett társadalmi-környezeti szerepvállalás, míg a válaszadók több mint felének jellemzően fontos (51,7 százalék). A felelős vállalati magatartást a megkérdezettek mintegy 28 százaléka mérsékelten fontosnak ítéli.

Melyek a leginkább vonzó CSR programok?

A felmérés arra is kereste a választ, hogy a leendő munkavállalók mely felelősségvállalási programokkal tudnak a leginkább azonosulni.

  • A válaszadók több mint kétharmadának fontos, hogy a munkaadó folyamatosan képezze - elsősorban a nyelv- és szaktudás terén.
  • A második helyre került a környezeti lábnyom csökkentésének igénye (63,4 százalék), szorosan együtt a természetvédelemmel, állatvédelemmel összefüggő vállalati szemléletformálás igényével (49,7 százalék). Mindez jól mutatja a fiatalok fokozott környezettudatosságát és elvárását a leendő munkáltatók felé.
  • A fentiekkel szemben a hátrányos társadalmi helyzetben lévők felkarolását csak körülbelül minden hetedik válaszadó tartotta igazán fontosnak (15,4 százalék), míg a kultúra és a művészetek támogatását is csak kevesebb mint fele helyezte el a 4 kiválasztható terület közé.
  • Meglepő tény az is, hogy a vállalat átláthatósága és elszámoltatható irányítása a válaszadók csak mintegy egynegyede számára igazán fontos (26,8 százalék), pedig ez jelenti a felelős vállalati magatartás egyik kulcsát.

    Együtt mozog a vállalatok környezeti hatásainak és termékminőségének megítélése

    Összhangban a leginkább vonzó felelősségvállalási területekkel, a közeljövő fiatal diplomás munkavállalói érzékenyek leendő munkaadójuk társadalomra és környezetre gyakorolt hatására is. E tényezőt a válaszadók több mint fele jellemzően figyelembe veszi (53,2 százalék), míg egyötödük (21,6 százalék) mindig figyelembe veszi a munkahely megpályázásakor.
    Szinte ugyanilyen arányban és eloszlásban tartják fontosnak a válaszadók a vállalat által nyújtott termékek és szolgáltatások minőségét is.

    Felelősség a dolgozók felé: fontos a folyamatos képzés és a munka-magánélet egyensúlya

    A folyamatos képzés iránti elvárásra nézve Fekete Balázs, a Nestlé toborzásért felelős HR specialistája kifejtette: "Ezen is jól lemérhető, hogy a piacon mekkora elvárássá nőtte ki magát a nyelvtudás és a jó képzettség."

    A képzés pontos formájára kérdező diagram szerint a rotációra is nagy az igény: ennek keretében a fiatalok adott időszakonként más és más munkakör megismerésével szerezhetnek tapasztalatot, megtalálva azt a területet, ahol a leginkább otthon érzik magukat.

    "A rotációs program hozzásegítheti a frissdiplomást a későbbi vezetői és szakmai karrierhez. Meggyőződésünk, hogy a fiatal tehetségek kiválasztása és a leendő szakemberek kinevelése a leggyümölcsözőbb befektetésnek számít. Hosszú távra tervezünk, ez tükröződik a képzési és munkaadói gondoskodási programjainkban."- tette hozzá Fekete Balázs.

    Erős az igény a magánélet és a munka egyensúlyára is: Fekete Balázs szerint a munkahelyet a frissdiplomások tudatosabban választják, a korábbi éveknél érezhetően jobban törekszenek a munkahely és a magánélet egyensúlyára. A felmérés ezt visszaigazolta, azonban meglepő, ez a férfiaknak majdnem ugyanolyan fontos, mint a nőknek. E megközelítés köszönt vissza abban is, hogy a családdal kapcsolatos juttatásokat (családalapítás, iskolakezdés stb.) minden második pályakezdő az első vagy a második helyre sorolta, együtt a sport és az egészségmegőrzés támogatása iránti igénnyel.

    Mindezzel párhuzamosan jól kirajzolódik a rugalmas munkavégzési lehetőségek keresése is, amely majdnem minden második jelölt számára vonzó. "Érzékeljük ezt az igényt, és az irodai munkakörök esetében igyekszünk is erre lehetőséget nyújtani. A rugalmas munkavégzést több módon támogatjuk, de ehhez a vezető és a kolléga között egyedi megállapodás szükséges a feltételekről és a teljesítménykritériumokról. Jó példa erre, hogy ha egy kismama jelzi számunkra visszatérését, igyekszünk felajánlani a részmunkaidős munkavégzés lehetőségét, így nem esik ki annyira a gyakorlatból és gördülékenyebb a visszaszokás is" - mondta el Fekete Balázs.

    Honnan tájékozódnak a fiatalok a vállalati felelősségvállalásról?

    A Nestlé felmérése rávilágított, hogy a vállalati weboldal kulcseszköz a cégek felelős magatartásának bemutatására a pályakezdők felé is: a jelentkezők több mint 60 százalékának ez az alapvető információforrása. A második helyre a média került (28,8 százalék), míg harmadik helyre került a barátok és az ismerősök szerepe (18,8 százalék), akiknek a munkahely kiválasztásánál is fontos szerep jut.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

    Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

    Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

    Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

    Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

    A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk