kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Oriens: húsz százalékos bérnövekedés hárommillió ember számára

Az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) 2008. szeptember 11. és 13. között tizenötödik alkalommal rendezte meg Visegrádon a MENTA-t, éves szakmai konferenciáját, amely idén a gazdaság- és iparágfejlesztést, a hazai informatikai cégek számára kínálkozó nemzetközi kihívásokat, valamint a következő tizenöt év lehetőségeit vette sorra neves hazai és külföldi előadók közreműködésével.

Steve Bowbrick, a Global Innovation Network vezetője, Kodály Zoltán példáján keresztül világított rá arra, hogy az egyedi tudás mekkora érték a XXI. századi gazdasági életben, s arra is: manapság mennyivel könnyebb helyzetben vagyunk, mint néhány évtizede Kodály lehetett, hiszen a munkánkhoz szükséges eszközök sokkal egyszerűbben hozzáférhetők. Ha sikeresek akarnak maradni, akkor nyitottaknak kell lenniük az újfajta tudásra - mondta a külföldi előadó, s kiemelte: az állandó elérhetőséget folyamatos hálózati kapcsolattal kell biztosítani, nemcsak az IT szakmán belül, amely a jövőben lényegesen olcsóbb lesz mint most, de személyes véleménye szerint az sem irreális, hogy ingyenes legyen.

Dr. Bakonyi Péter a SZTAKI igazgatóhelyettese szerint nem kizárt, hogy hamarosan világszerte négymilliárdan használják majd az internetet: 2006-ban a felhasználók száma már meghaladta az egymilliárdot. Ugyanakkor a mobiltelefont 3,5 milliárdan használják, s mivel manapság már minden mobiltelefon egy potenciális internethasználó is, így rövidtávon korántsem kizárt a négymilliárdos tábor. Egyelőre a felhasználószám növekedését a fejlődő országok hozzák, így a következő egymilliárd felhasználó Afrikából, Indiából és Kínából jön majd.

Ehhez szükségesek a Geni és az EU Fire projektek" - vázolta a jelenleg zajló két legfontosabb kutatást a szakember. Az EU eddig ötszázmillió eurót költött a jövő Internet kutatására, de a szakértők szerint az összes támogatás az elkövetkező években akár 9,5 milliárd euró is lehet. Fontos kérdés az is, hogy mi jöhet az Ipv6 és a DNS protokollok után, hiszen 2011-re várhatóan kifogy a még rendelkezésre álló 800 millió cím.


Gazdaságfejlesztés, kiút a válságbólA MENTA pénteki előadásainak középpontjában a gazdaság fejlesztése, a kereslet élénkítése, a hazai informatikai vállalkozások nemzetközi versenyképessége állt.

Vojnits Tamás, az Oriens tanácsadó cég vezető közgazdásza A magyar gazdaság növekedési problémái és a kilábalás programja címmel tartott előadásában rámutatott, hogy a magyar gazdaság kettészakadt, vagyis a külföldi tulajdonú vállalatok az európai piacokba teljesen integrálódva hatékonnyá váltak, fejlődésük azonban zárványszerű maradt, és nem húzta magával a hazai tulajdonú vállalatokat. Példaként említette, hogy amíg Magyarországon egy külföldi vállalat dolgozója három-négyszer annyi hozzáadott értéket állít elő, mint egy hazaié, addig Csehországban ez az arány csupán kétszeres. Vojnits szerint a kettészakadt magyar gazdaság két pólusán az elsősorban exportra termelő, túltőkésített külföldi nagyvállalatok, illetve az üzleti modelljüket adóelkerülésre építő, alultőkésített hazai kisvállalkozások találhatók. "A kettészakadt gazdaság nem képes dinamikus növekedésre, a magyar növekedési modell kifulladt. Ha a jelenlegi pályán maradunk, a következő évtizedben egy tapodtat sem fogunk az EU átlagához közelíteni, sőt, minden bizonnyal leszakadunk a többi visegrádi országtól is" - hangsúlyozta Vojnits Tamás.

Fejlettségi szintünkhöz képest kiugróan magasak az államháztartás kiadásaink, amelyet az ország fejlettségéhez képest magas adószinttel próbálja finanszírozni az állam, ez pedig mára az átlagjövedelem európai szinten is kiugrónak számító terhelését eredményezte. A munkát terhelő magas adók a nagyvállalati szektor túltőkésítettségéhez, így a beruházások és a növekedés lelassulásához vezetnek. Magyarország egyre kevésbé vonzó befektetési célpont: a külföldi tőkebefektetés az elmúlt években a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb volt, miközben a külföldi vállalatok a keletkezett jövedelmük egyre kisebb részét forgatják vissza Magyarországra, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a beruházások növekedési üteme mintegy öt éve messze a régiós átlag alatt van. Az adóelkerülés a kisvállalkozások üzleti modelljének szerves része lett, a járulék és SZJA befizetések egyenetlenségei azt mutatják, hogy az öt fő alatti kisvállalkozások drámaian kisebb jövedelmeket vallanak be és arányosan lényegesen kevesebb SZJA-t és járulékot fizetnek. Hazánkban a KKV-k banki finanszírozási helyzete rosszabb, mint bárhol máshol a régióban, mindemellett a beruházást nem tervező vállalatok aránya hazánkban a legmagasabb.


"Húsz százalékos bérnövekedés 3 millió embernek"Vojnits Tamás Oriens javaslatait is szemléltette, amely egy olyan átfogó, a gazdasági szereplők ösztönzőinek megváltoztatását célzó program, ami több százmilliárd forintot csoportosítana át az aktívakhoz és ezzel 3 millió ember számára 20 százalékos nettó bérnövekedést és munkaadóik számára a munkabér terheinek feleződését eredményezné. A költségvetési politika az elmúlt 7 évben egy, a magas kiadási szintet konzerváló stratégiát folytatott, olyan pályára terelve a magyar gazdaságot, ahol a magas adók torzító hatása egyre alacsonyabb növekedést tesz lehetővé. A sikeres felzárkózást bemutató európai országok példáján azt láthatjuk, hogy a hosszú távú növekedés előfeltétele a költségvetési deficit és az állami elvonás egyidejű csökkentése. A kilábaláshoz egyszerre több területen kell beavatkozni: csökkenteni kell a munkát terhelő adókat, változtatni a munkavállalást visszafogó ösztönzőket, javítani a munkakínálat minőségét és mindezek fedezésére jelentős mértékben csökkenteni a költségvetési kiadásokat.


Magyarország lehetőségei alatt teljesítFónagy János, a Fidesz gazdasági és informatikai bizottságának tagja a gazdaság jelenlegi nehéz helyzetéről, a válság társadalomra gyakorolt hatásairól, valamint a lehetséges megoldási módokról beszélt. Előadásában kiemelte, hogy a reformok egyik sarokpontját az adóterhek és járulékok csökkentése jelentené, hiszen jelenleg az Európai Unóiban a magyar munkavállalókat és munkáltatókat sújtják a második legmagasabbak az adóterhek, 100 forintból átlagosan 45,5 forint marad az adófizetőknél, a fennmaradó összeggel az állam gazdálkodik; a visegrádi országok összehasonlításában pedig hazánkban messze a legmagasabb a jegybanki alapkamat. Fónagy János kiemelte, hogy az adóterheket a beruházások is megsínylik, a magán és állami szférában egyaránt. A gazdasági helyzet társadalomra gyakorolt hatása is szembetűnő: az emberek egy jelentős része feladta saját sorsának irányítását, az egyén identitászavara pedig tömegessé vált. "Magyarország messze a lehetőségei alatt teljesít" - foglalta össze a tényeket az előadó, és az alábbi feladatokat jelölte meg a gazdasági helyzet pozitív irányú megváltoztatására:

 • Hitelesség visszaállítása: társadalmi lélektani szempontból is fontos a kormányzás hitelességének visszaállítása. Magyarország hitelromlásának következtében évente mintegy 220-250 milliárd forint veszteséget szenved el.
 • A költségvetés konszolidációja: erős állami és társadalmi támogatottsággal a kiadások csökkentésén keresztül, kiadási plafon meghatározásával.
 • A versenyképesség fokozása: az állam kiszorító hatásának mérséklése, vagyis az állam ne hozza magát kedvezőbb helyzetbe, mint amilyenben a gazdálkodó szervezetek vannak.
 • Az euró-bevezetés céldátumának meghatározása: A céldátum meghatározása egyfajta kapaszkodó és iránymutató mind Magyarországnak, mind pedig az Európai Unió számára.

  A pénteki program részeként a gazdaságfejlesztésről kerekasztal-beszélgetésre is sor került. Vojnits Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaság élénkítésére markáns lépéseket kell tenni, melyekből a vállalkozások is azt érezhetik, hogy gyors és tartós változásra számíthatnak, és a két legfontosabb teendőként a személyi jövedelemadó és a munkáltatói járulékok csökkentését jelölte meg. Hangsúlyozta, hogy a szociális rendszer elemeit újra kell gondolni, főleg ott, ahol azok nem ösztönzőleg, hanem éppen ellenkezőleg hatnak a munkavállalásra.

  Magyarországon jelenleg mintegy 800 ezer inaktív munkavállaló van, és 400 ezer fő szürkén, illetve 600 ezer fő feketén dolgozik, ami a bevételi és kiadási oldalon is hangsúlyosan megjelenik. További problémaként jelölte meg, hogy a nyugdíjasokat is egy blokként kezelik, miközben itt is szükséges lenne a differenciálásra, hiszen jelentős eltérések vannak a folyósított nyugdíjak összegében és az életkörülményekben is. Emellett a családi pótlék rendszerében is változtatásokat sürgetne, hiszen mintegy 470 milliárd forintot fordít az állam évente kifizetésekre, amelynek odaítélését feltételekhez kötné a szakember.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Robotika, drónok, MI, kibertámadás, élményautózás - idén is sok izgalmat tartogat a Lányok Napja

  Április 25-én rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja elnevezésű programot, amelyre immáron 13. alkalommal várják a... Teljes cikk

  Ma rendezik a Logisztika Napját

  Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar... Teljes cikk

  Nagy Márton: jövőre újraindul a gazdasági növekedés, a munkaerőpiac is megmozdult

  Jövőre újraindul a gazdasági növekedés: az idei 2,5 százalék után 2025-ben 4,1 százalékos bővülést várnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter... Teljes cikk