Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 éve

Coachingban mindig lesz, ami újdonság

Harmadik évadját kezdi meg ősszel a Coaching Határok Nélkül (CHN) programsorozat, amelynek létrehozója és motorja, Ábri Judit nemcsak Magyarországra hozza a coaching szakma világklasszisait, hanem logikusan építkezve szélesíti is a legfrissebb nemzetközi tudás hazai ismeretterjesztését.

- Amikor megszületett a CHN ötlete, hány évadra számított?

- Nem számoltam. Mindig úgy gondoltam erre a tervre, hogy sokáig tart majd. Mert mindig az foglalkoztatott, hogy a legfrissebb irányzatokat, a legújabb tudást hozzam be. És ez a szakma igen intenzíven fejlődik, ezért mindig lesz, ami újdonság.

- Milyen rendező elv szerint válogat a témák közül?

- Azt tartom a legfontosabbnak - természetesen a magas színvonal mellett-, hogy olyan legyen az előadó és a téma is, aki, és ami még nem volt Magyarországon. Állandóan figyelem a legújabb trendeket hisz engem is ez érdekel a legjobban. És nagyon sok javaslatot is kapok. Sokan keresnek meg ötletekkel, de mindig arra törekszem, hogy akit meghívok, annak a területe beleilleszkedjen az alapkoncepcióba, vagyis abba, hogy a legmagasabb szintű, legfrissebb ismereteket hozzuk el.

- Hogyan fogadják a szakma nemzetközi klasszisai a Magyarországról érkező felkérést?

- Mindenki nagyon kedves és segítőkész. Többségük először jár Magyarországon, és örömmel veszik a lehetőséget, hogy itt is népszerűsítsék a coaching szakmát, tovább adják vezetőfejlesztői tapasztalatukat. Az első két évadban 16 előadónk volt, és még most júniusig, a nyári szünetig hárman jönnek. Eddig mindenkivel összebarátkoztunk, és élményekkel telve utaznak haza. Igyekszem a vendégelőadók jó háziasszonya és szakmai partnere lenni. Mindenki elé kimegyek a repülőtérre, elviszem őket vacsorázni megérkezésükkor, amikor egyeztetjük a programot, elutazásuk előtt közösen kávézunk, hogy átbeszéljük mi hogyan volt és mi lehet az esetleges közös következő lépés. Ezután ki is viszem őket a repülőtérre. Ezek azok a privát idők, értékes magán órák egy nagy coach-csal amikor én is igyekszem tanulni, és feltenni a számomra legizgalmasabb szakmai kérdéseket. Az a bizalom is nagyon jól esik, hogy ezek az emberek mindig pontosan betartják, amiben megállapodunk, sokszor csak egy előzetes skype beszélgetés alapján, hívó szavamra ide utaznak Magyarországra. Mindig időben megérkeznek, és nagyon komolyan veszik az itteni előadásokat, workshopokat. Még azt is el tudják fogadni, hogy szerényebbek az anyagi lehetőségeink, mint amihez hozzászoktak. Alacsonyabb előadói díjra is rá tudom beszélni őket, hogy aztán ezt kedvezményt a CHN áraiban tovább adjam résztvevőink felé, hogy minél többen tudjanak tanulni, magas szakmai szinten tovább képezni magukat.

- Hogyan változott a program az induláshoz képest?

- Nagyon érdekes, szerves fejlődésen ment keresztül. Az első évadot követően, a mostani, második évadban már arra is sor került, hogy az ICF (International Coach Federation) által akkreditált, kétnapos kurzust is beiktassunk azok számára, akik a témát - az Érzelem menedzsment módszerét Cherry Claus-Mullins workshopján - mélyebben akarták megismerni. Egy-egy programunkon átlagosan 50-60-70 résztvevő is van, növekvő létszámban egyre többen vagyunk, mint például a Szilícium völgyből érkező Robert Dilts előadására több mint százan voltak kíváncsiak.

Egy idő után úgy éreztem, eljött az ideje, hogy specializált kurzusokat is tartsunk kisebb létszámmal. Nekem a coaching azonos fogalom a vezetőfejlesztéssel. Ezért gondoltam arra, hogy csak vezetőknek szóló programot hozzunk létre. Így született meg tavaly év végén a CHN Vezetői Akadémia gondolata, amely kezdetben hat modullal indult. Ebben John F. Kennedynek az a gondolata motivált, amely szerint a vezetés és a tanulás elválaszthatatlanok egymástól. Most áprilistól az International Business School (IBS), Nemzetközi Üzleti Főiskola lett a CHN Nemzetközi Vezető és Tehetségfejlesztő Akadémia új stratégiai partnere és együttműködésünk eredményeként 2013 folyamán közösen most már 9 modulból álló workshop sorozatot kínálunk magyarországi vezetőknek nemzetközi előadóinktól. Az a szándékunk, hogy az intenzív, egyenként egy-egy napos képzési programsorozat hozzá járuljon a vállalati vezetők eredményességéhez és sikerességéhez. Hogy csak néhány érdekességet említsek: előadást tart Jonathan Passmore professzor a vezetői önismeretről,

Dr. Leni Wildflower a coach szemléletű vezetésről, Hetty Einzig az érzelmi intelligencia és a vezetői lét kapcsolatáról, Stefan Cantore pedig azt mutatja majd meg, hogyan lehet az erősségeinkre építve sikeresen változni.

- Mennyire van erre igény a hazai vezetőkben?

- Úgy tapasztaljuk, hogy van rá igény. Sőt, csak korlátozott létszámot, legfeljebb 25-30 főt tudunk erre a programra fogadni. Amelynek egyébként az is a sajátossága, hogy utókövető coachinggal párosul. A sikeres vállalatoknál, az eredményes vezetőknél a hangsúly nemcsak azon van, hogy milyen workshopon vesznek részt, mit tanulnak, hanem azon is, hogy mit alkalmaznak, mit valósítanak meg a gyakorlatban. Ezért építettük be a programunkba a workshopot követően, egy későbbi időpontban az egyórás egyéni, személyre szabott coachingot egy nemzetközi szinten akkreditált és tapasztalt coach-csal. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vezető visszajelezze, hogy a workshopon elhangzottakból mi ragadta meg, mit sikerült átültetnie a munkába, a napi gyakorlatba és, hogy hol kell még további fejlődést megcélozni.

Egy másik fontos lépésünk az, hogy májusban elindítjuk a CHN tudás anyagára épített első magyar nyelvű tréninget, amely coaching szemléletű vezetőt képez. Nemzetközi példák mutatják, hogy a sikeres vezető attól is sikeres, hogy ezzel az irányítási stílussal is rendelkezik. A program Julie Starr, Brilliant Coaching című könyvére, workshopjára és dr. Leni Wildflower CHN Vezetői Akadémia programjára épül.

- Mit nyújt majd a CHN új évada?

- A CHN szeptemberben kezdődő harmadik évadjára is tíz előadást tervezünk, csupa új téma, de a bérleteinkben most csak nyolc szerepel, mert kettőt meglepetésnek szánunk. Új coaching irányzatok, amik még nem szerepeltek a CHN programjában, új előadók tálalásában kerülnek bemutatásra. Nagyon hasznosnak ígérkezik például Daniel Meier előadása a megoldásközpontú team coachingról, izgalmas lesz Marcia Smythe programja, aki bemutatja, hogyan lehet beépíteni az agykutatás legújabb eredményeit a vezetés és a coaching szolgálatába. John Blakey a challenging coachingról, vagyis a kihívásokkal teli coachingról fog beszélni. Ez a mai kihívásokkal teli világban különösen érdekes lesz.

Most először szó lesz a sport coachingról és egy másik nagyon fontos témáról is, a mentorálásról és a tehetséggondozásról. Amerre járok minden hol nagy érdeklődést és várakozást tapasztalok. A cégek szívesen látják vendégül a CHN-t, mert így lehetőségük van arra, hogy néhány vezetőjük ott a helyszínen, a saját konferenciatermükben, első kézből ismerkedhessen meg a legújabb fejlődési irányzatokkal, ahogy ez a mostani évadban az Ericsson esetében is történik. A folyamatos tanulás és fejlesztés elvét így lehet meghonosítani és ennek mi csak örülünk. A CHN 3. évad nyitást hoz az egyetemek, főiskolák felé is, mert a számukra kialakított speciális árainkkal szeretnénk a felsőoktatási intézményekben oktatói karnak is továbbképzési lehetőséget biztosítani.
Follow hrportal_hu on Twitter

Fáradt a jó döntésekhez? Így kezelje a döntési (kognitív) fáradtságot!

Saját döntéshozatali képességeink a nap folyamán általában kimerülnek, és indokolatlan vagy rossz döntéseket hozunk, ám a valaki más nevében való döntés mindig élvezetes feladatot jelent, amelyekkel nem járnak hasonló buktatók - állítja egy szociológiával és személyiségtudománnyal foglalkozó szaklapban megjelent tanulmány.tovább..

További cikkek
Az ENSZ szerint a japán kormány kizsákmányolja a fukusimai atomerőműnél dolgozókat

A japán kormány kizsákmányolja és radioaktív sugárzásnak teszi ki a 2011-es földrengésben és szökőárban megkárosodott fukusimai atomerőműnél... Teljes cikk

Eddig tizenöt milliárd forintba került a Paks II. munkatársainak bére

A még csak tervszakaszban lévő paksi beruházásért felelős állami cég munkatársainak átlagos évi bérköltsége 17 millió forint. 42 vezető havi 2... Teljes cikk

A lengyel gazdaságot is sújtja a munkaerőhiány

A varsói kormányzat Fülöp-szigeteki katolikusokkal orvosolná a lengyel gazdaság munkaerő gondjait, más bevándorlóktól továbbra is mereven elzárkózik. Teljes cikk

Új munkája lesz Lázár Jánosnak

A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Lázár Jánost augusztus 15-től Orbán Viktor kormányfő a Magyar Közlönyben... Teljes cikk

Súlyos munkaerőhiánytól tart az MSZP

A baloldali ellenzéki párt érdemi parlamenti és társadalmi vitát sürget a magyar munkavállalók kivándorlásának megállítása érdekében. Teljes cikk