kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 8 éve

Hazugságvizsgálóra kötött álláskeresők

A tudás hatalom - mondják. Különösen igaz ez, ha az ember gondolatait, érzelmeit értjük alatta. Egy arckifejezés-elemző szoftvert gyártó cég ígérete szerint a nem is olyan távoli a jövőben tényleg beleláthatunk majd a tárgyalópartnerek, álláskeresők fejébe, és megtudhatjuk, megtévesztenek-e minket. Az már más kérdés, mit jelez ez a fajta bizalmatlan, a tökéletes dolgozóra vágyó munkáltatói attitűd és az sem egyértelmű, meddig mehet el a munkáltató a szükséges információ megszerzéséért. Arról már nem is beszélve, milyen mértékben gyorsítja fel ez a szoftver az okostelefon okozta társadalmi és üzleti forradalmat. A HR Portal az informatika és a HR képviselőit faggatta az intelligens kamerarendszer validitásáról, felmerülő etikai problémákról.

Néhány éve sorra vettük a hazugság fajtáit, romboló hatásait és azon filozofáltunk neves szakembereket idézve, szükséges-e mindent tudnunk. Bemutattuk a megtévesztésre utaló jelek felismerését célzó képzéseket is, amelyek kérészéletűnek bizonyultak, legalábbis itthon. A tanfolyamok alapjául szolgáló Paul Ekman, a Kaliforniai Egyetem világhírű professzorának munkássága és kutatásának eredményei azonban elvitathatatlanok. A mikroarckifejezések felismeréséhez a tanfolyamokon egy szoftvert is felhasználtak.

Úgy tűnik az igazság iránti vágyunk nem apadt, mely igényre a Myrian Capital az Oovoo intelligens video platform piacra dobásával válaszolt. Ezt az eszközt a mobil-világkongresszuson mutattak bea közelmúltban.

Sok területen alkalmazható

A cikkben az olvasható, hogy az amerikai politikai közvélemény-kutatók korábban kipróbálták ezt a technológiát, és várhatóan a következő elnökválasztáson be is vetik a beszédek és a viták alatti reakciók kielemzéséhez. De nemcsak a politikában, hanem üzleti tárgyalásokon is hasznát lehet venni, mert a szoftver előre jelezi, ha a partner elállna a megállapodástól. A kamerarendszer és a szoftver kettősének köszönhetően pedig elemezhető válna a vásárlók reakciója a termékeket és a kínálatot illetően. Sőt, a cikk szerint állásinterjúkon is nagy hasznát vennék az interjúztatók és úgy tűnik, legalábbis Amerikában, van erre igény, mivel ott gyakran zajlanak az interjúk video chaten. A munkáltatók pedig a lehető legtöbb információt szeretnék megszerezni a jelöltekről, a válaszai alatt mutatott reakcióinak – száj-, szem- vagy szemöldökmozgás – megvizsgálásával, amely ezzel az eszközzel lehetővé válik. Noha a komplexebb szoftver még a jövő terméke lesz, a cég már tárgyal bizonyos nagyobb cégekkel, amelyek állásinterjúkon vetnék be a hazugok leleplezésére - írja a Magyar Nemzet a The Telegraph cikkére hivatkozva.

Fel tudja-e ismerni egy gép, ha az ember jó benyomást akar tenni?

Ocskay Szilárd
A technológia mögött a Cambridge Egyetem és a Massachusetts Technológiai Intézetben kifejlesztett Oovoo video chat áll. A kutatók egy hatalmas – eredetileg az autizmus kutatására szolgáló –, emberi arckifejezésekről készült képeket tartalmazó adatbázis segítségével „tanították meg” a programnak az érzelmek felismerésének tudományát. A szoftver valószínűleg előre definiált változásokat és reakciókat mér, ezeket analizálja, de a Nexon szakembere szkeptikus az érzelmek felismerésének megbízhatóságát illetően. - Pillanatnyi reakciók biztosan nagyobb pontossággal mérhetők, de az ember és a viselkedése annál sokkal összetettebb, hogy egy „szkennelést” követően valódi képet kapjunk róla - ad hangot kétségeinek a szakember. A Nexon szakember felidézte, milyen sok HR eszköz - tesztekre, mérésekre, a metakommunikáció megismerésére - épült be a személyzetisek munkájába az elmúlt húsz évben. Ugyanakkor nem hiszi, hogy az arcfelismerő és analizáló szoftverek hatékonyak lehetnek a HR kiválasztás folyamatában. - Az emberi benyomások nem pótolhatók, a jelentkezők mimikája, vonásai, reakció lehetnek egy adott helyzetben egyáltalán nem jellemzők, amelyeket egy ember azonnal felismer, de a szoftver nem biztos – így könnyen juthatunk téves következtetésekre - véli Ocskay Szilárd.

Fehér Zsolt
- Ez egy videochat platform, amely remekül tudja marketingmegoldásként használni ezt az a reklám és marketing kutatások területén használt adatokon alapuló technikát - gyarapítja a szkeptikusok táborát Fehér Zsolt, a tesztforgalmazással és HR tanácsadással foglalkozó Assessment Systems International vezérigazgatója. A szakember hozzáteszi: kétségtelenül univerzális lehet a megoldás tekintettel arra, hogy az emberi alapérzelmek jól észlelhetők a világon mindenhol. Egy őserdőben fellelt, más emberekkel soha nem találkozott törzs alapérzelmeinek jelei (pl: öröm, szomorúság) megegyeznek a miénkkel. A fő kérdés minden tesztnél, felmérésnél a validitás. Vagyis az, pontosan mit is jelent, ha egy bizonyos mimikai elem ellentétes a mondanivalóval? Az illető szándékosan nem mondja az igazat, vagy csak jobbnak szeretné magát mutatni, mint amilyen? (benyomás-gyakorlás) - A szoftver használhatósága megkérdőjelezhető addig, amíg nem válik világossá, miként képesek kiszűrni azokat a remek manipulatív képességeikkel megáldott egyéneket, akik szándékosan tévesztik meg a rendszert - húzza alá Fehér Zsolt.

A ManpowerGroup szakembere használná

Fülöp Zsuzsa
Fülöp Zsuzsa, a ManpowerGroup IT szakemberek és mérnökök közvetítésére fókuszáló cégének, az Experis vezető tanácsadója is megkérdőjelezi ezen eszköz megbízhatóságát. - Bár az adott pillanatban reális képet ad a jelöltről, a benne rejlő lehetőség rejtve marad. Ráadásul az állásinterjú alatti viselkedést és a mimikánkat számos tényező befolyásolja: például hogyan szocializálódott az illető, mire nevelték, tud-e szerepelni, éppen milyen hangulatban van, ezért egy szakember kiválasztásánál nem lenne valid az eredmény - magyarázza a szakember.

A cégek sokszor keresnek csillogó szemű, azaz motivált, érdeklődő, munkáját szerető jelöltet és olyat, aki minden elvárásuknak megfelel, mondhatjuk, hogy tökéletes munkavállalót. Ez azonban lehetetlen küldetés Fülöp Zsuzsa szerint. - Ez a stepfordi feleségeket idéző munkáltatói attitüd nem a természetes emberi létünket tükrözi. Ahhoz illik ez a szoftver - magyarázza az Experis szakembere.

Szerinte kérdéseket vet fel az is, hogy miért akarja egy munkáltató, egy HR-es ennyire bebiztosítani magát. Miért szükséges egy kiválasztáshoz ennyi eszközt használni? Miért nem tudja vállalni a felelősséget a döntésért? Ennek hátterében az állhat a HR szakember szerint, hogy a munkáltatók is folyamatosan változó környezeten dolgoznak és egy biztos pontot jelentenek a bevált, megbízható munkatársak.

Fülöp Zsuzsa bár a személyes interjút nélkülözhetetlennek tartja egy ember kiválasztásához, minden olyan technikával támogatott eszközt üdvözít, amely segíti a munkájukat. Nehéz ugyanis a HR-esek dolga manapság a magas munkáltatói elvárások, rövid határidők, szakemberhiány (pl. értékesítő, szoftverfejlesztő, villamos- és gépészmérnök) következtében. A szakember a kommunikációs szakemberek és értékesítők kiválasztásánál kérné a szoftver segítségét, hiszen ezen szakmát űzőknél alap, hogy el tudják adni magukat, a valóságot sokszor elferdítve. Itt résen kell lenniük a személyzetiseknek.

Továbbá az ManpowerGroup-nál nyitottak az új HR eszközök iránt, gyakran alkalmaznak a skype-interjút külföldi szakemberek kiválasztásához. (Merthogy külföldről hoznak szakembert, ha itthon nem találnak. - A szerk.)

JobAngel nem látja értelmét

JobAngel azonban nem használná. Szakmai kérdésnél nem lenne jelentősége, klasszikus HR-es kérdésekre adott válaszok valóságtartalmát pedig egyszerűbb módon is lehet ellenőrizni - véli a HR Blog bloggere. - A jelölt a saját álláspontját fogja elmondani egy helyzetről (pl. előző cégénél történt felmondás okairól), munkához való hozzáállásáról, ami nem biztos, hogy igaz, de ha ő hisz benne, akkor a mimikája is őszinte lesz - magyarázza a HR-es. Ha pedig hazudik például a pozícióban betöltött szerepéről, könnyedén fülön csíphetjük referenciák kérésével, korábbi munkáltatók felkeresésével. Az interjú alatti viselkedés analizálásával az extrém stresszhelyzetre való reakcióra és nem a valós viselkedésre derülhet fény. JobAngel a cégek helyében inkább az interjúztatók kompetenciáit fejlesztésére fókuszálna. Egy ilyen eszközbe beruházni szerinte bizonytalan befektetés.

Sorakozó etikai problémák

A felvételiztető kötelessége tájékoztatni a jelentkezőt, ha valamilyen technikával felmérik egy felvételi folyamat során. A személyiségi jogok védelme érdekében a felvételizőnek bele kell egyeznie a technika alkalmazásába - tisztázza az Assessment Systems International ügyvezetője. Az etikai problémákat azonban nem lehet ilye könnyen félresöpörni. Hiszen egy „szimpla” interjú során sem tehetők fel olyan kérdések, amelyek a munkáltató számára fontosak lennének, de már sértenék a jelöltek magán szféráját. - Véleményem szerint ilyen szoftvereket alkalmazni a kiválasztási folyamatban olyan, mintha hazugságvizsgálóra kötnénk a jelölteket - fogalmaz a Nexon szakembere.
A Massachusetts Institute of Technology által kitalált okosszemüveg beépített kamerája olvassa le a partner arckifejezését, huszonnégy mimikai izom mozgását figyelve, és a szoftver segítségével a hat legalapvetőbb érzelmet továbbítja a fülbe. A velünk szemben álló ember lehet gondolkodó, beleegyező, koncentráló, érdeklődő, érdektelen, és zavart. A Rosalind W. Picard által kigondolt szemüveghez Rana el Kaliouby készíti a szoftvert, és kettejük szerint ezzel 64 százalékos biztonsággal lehet megállapítani, hogy valójában mit gondol az aktuális személy - olvasható a PCworld négy évvel ezelőtti cikkében.

A Myrian Capital ügyvezető igazgatója is elismerte a Telegraph cikke szerint, hogy a szoftver használatának lehetnek komolyabb – például a magánéletet, a titoktartást érintő – következményei, amelyek aggodalmat kelthetnek. Ugyanakkor úgy véli, ezek általában a törvényi szabályozás révén merülhetnek fel, és addig, amíg az emberek nem szoktak hozzá.

A magyar álláskeresők egyelőre megmenekültek

Fülöp Zsuzsa szerint nem túl valószínű, hogy a közeljövőben ilyen szoftverekkel interjúztatnánk az álláskeresőket hazánkban. Számos külföldön hatalmas sikernek örvendő eszköz bukott már meg a közép-kelet európai piacon. - Itt más társadalmi szokások élnek, más az oktatásunk, ahol nem a sikereinket, hanem a hibáinkat keresik, így kérdéses, hogy van-e itt jövője egy ilyen eszköznek - fogalmaz a HR szakember.

- Az ROI alapú megoldásoké a közeljövő, ha ez a szoftver képes saját alkalmazásának pénzügyi alapjait bebizonyítani, akkor van továbblépési lehetősége - nyomatékosította Fehér Zsolt. A szakember az elmúlt öt évhez hasonlóan idén sem számít nagy felfedezésre az IT hátterű HR megoldások alkalmazásában. - Más területeken használt technológiák és metodikák (mint a mesterséges intelligencia, vagy a „big data” elemzés) csorogtak be a HR piacára, több-kevesebb sikerrel (adat van, a validált eredményekkel van gond). Egy hasonló „arcos” alkalmazás fizetősre váltására a következő években nem látok realitást, van bőven más alaplépés, aminek megtételére szükség van - mondta a szakember a HR Portálak.
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 10 leggyorsabban növekvő HR toborzási szolgáltató - Vision Recruitment Kft.

A HR Portál és az OPTEN céginformációs szolgáltató első alkalommal állította össze a leggyorsabban növekvő HR toborzási szolgáltatók... Teljes cikk

Valóban veszélyeztetik a magyarok állásait a vendégmunkások?

2030-ig előreláthatóan mintegy félmillió fővel növelné a foglalkoztatottak számát a kormány és ezt elsősorban a belső tartalékokból vinné... Teljes cikk

Közel 300 fős csökkenés a Tescónál, 200 fő felett nőtt a Lidl: létszámtrendek

Májusról júniusra a legnagyobb cégek közül a Magyar Postánál, a Tescónál és a Lidlnél történtek jelentősebb mozgások - derül ki a HR Portál... Teljes cikk