Megjelent: 3 hónapja

Hol lehet HR-t tanulni? (3.) - a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés

Sorozatunk harmadik részében a felsőoktatási szakok után most egy középfokú képzést mutatunk be. Az új felnőttképzési rendszerben tavaly jelent meg a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés. A korábbi 51 344 01 Bérügyintéző és a 51 344 02 Társadalombiztosítási ügyintéző képzések olvadtak össze.

images

images

Milyen feladatokat lát el a munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző? Három területen szerez jártasságot:

HR feladatok:
- Az emberi erőforrással való gazdálkodás.
- Kapcsolatot tart a munkavállalók, munkáltató, érdekképviseletek között.
- Ellátja az adatvédelemmel kapcsolatos feladatokat.
- Tájékoztatja a munkavállalót az érvényesíthető kedvezményekről, pótszabadságról, nyilatkoztatja a kedvezmények igénybevételéről.
- A Munka Törvénykönyve által meghatározott nyilvántartáshoz szükséges adatokat összegyűjti és adatokat továbbít feldolgozás céljából.
- Munkaköréhez kapcsolódó hagyományos és digitális dokumentumokat rendszerezi, iratkezelést végez.

Bérszámfejtéssel kapcsolatos feladatok:
- A HR által megadott adatok alapján, ellátja a havi bérszámfejtési feladatokat, eleget tesz a jogszabály által előírt bejelentési, bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek.

Társadalombiztosítással kapcsolatos feladatok:
- Tájékoztatja az érintetteket a pénzbeli ellátásokra való jogosultsági feltételekről, igénylés módjáról, a családtámogatási ellátásokra való jogosultságról, igénylés módjáról.

A munkakört betöltő fontos kapocs a munkavállalók, a vezetők és a hatóságok között.

A képzés összesen 240 órás, amely három részre tagolódik:

1. HR ismeretek (60 óra)

2. Bérszámfejtési ismeretek (100 óra)

3. Társadalombiztosítási ismeretek (80 óra)

A jelentkezéshez szükséges végzettség:

1. érettségi + legalább három év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adózási, vagy munkaügyi területen szerzett (igazolt) gyakorlat.

vagy

2. Szakmai előképzettség:

• 5 0411 09 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma

• 5 0411 09 02 Vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakma

• Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

• Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés

• Vállalkozási ügyintéző szakképesítés

• Vállalkozási ügyintéző részszakképesítés

• Közgazdaság szakmacsoportba tartozó felsőfokú szakképzésben szerzett OKJ szakképesítés/szakképesítés-elágazás

• Gazdaságtudományok képzési területen felsőoktatási szakképzésben szerzett végzettség

vagy

3. Felsőfokú végzettség + legalább két év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adózási, vagy munkaügyi területen szerzett (igazolt) gyakorlat, kivéve a gazdaságtudományok képzési területhez tartozó szakon szerzett végzettség.

Kiknek ajánlott?

- Azoknak a pályakezdőknek (vagy pályamódosítóknak), akik szakképesítésre vágynak, amivel szeretnének irodai munkakörben elhelyezkedni.
- Azoknak, akik már a területen (például bérügyintézőként) dolgoznak de frissíteni szeretnék meglévő tudásukat aktuális ismeretekkel.
- HR-eseknek, akik a munkavállalókat érintő társadalombiztosítási kérdésekre is szeretnének teljes rálátást szerezni.
- Olyan munkáltatóknak, akik alkalmazottaikat szeretnék továbbképezni vagy átképezni, hogy bér- és társadalombiztosítási feladatokat is el tudjanak végezni.
- Pénzügyben dolgozó vállalkozóknak (pl. könyvelőknek, adótanácsadóknak), akik portfóliójuk bővítésén gondolkodnak, vagy egy külön alkalmazott foglalkoztatása helyett szeretnék maguk intézni a bérügyintézői és társadalombiztosítási feladatokat.
- Olyan vállalkozások vagy intézmények alkalmazottainak, amik táppénzkifizető helyként működnek, illetve azzá szeretnének válni.

Mennyibe kerül?

Az interneten talált tanfolyamdíjak 160 ezer és 250 ezer forint között mozognak. A vizsga további 40 ezer forint körüli összeg.


Sorozatunk korábbi cikkei:

Hol lehet HR-t tanulni (1.) - az emberi erőforrások alapszak
Hol lehet HR-t tanulni (2.) - az emberi erőforrás tanácsadó mesterszak

 

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt az OKJ-t leváltó szakképzési rendszer

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket, melyek közül az utolsók is hamarosan véget érnek. Az új rendszer ugyanakkor... Teljes cikk

Már nem csak a targoncához kell jogosítvány - változtak a gépkezelő képzések

2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítványt már nem... Teljes cikk

Hol lehet HR-t tanulni? (3.) - a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés

Sorozatunk harmadik részében a felsőoktatási szakok után most egy középfokú képzést mutatunk be. Az új felnőttképzési rendszerben tavaly jelent... Teljes cikk