kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Hol lehet HR-t tanulni? (3.) - a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés

Sorozatunk harmadik részében a felsőoktatási szakok után most egy középfokú képzést mutatunk be. Az új felnőttképzési rendszerben tavaly jelent meg a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés. A korábbi 51 344 01 Bérügyintéző és a 51 344 02 Társadalombiztosítási ügyintéző képzések olvadtak össze.

HR OKJ képzés-

Milyen feladatokat lát el a munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző? Három területen szerez jártasságot:

HR feladatok:
- Az emberi erőforrással való gazdálkodás.
- Kapcsolatot tart a munkavállalók, munkáltató, érdekképviseletek között.
- Ellátja az adatvédelemmel kapcsolatos feladatokat.
- Tájékoztatja a munkavállalót az érvényesíthető kedvezményekről, pótszabadságról, nyilatkoztatja a kedvezmények igénybevételéről.
- A Munka Törvénykönyve által meghatározott nyilvántartáshoz szükséges adatokat összegyűjti és adatokat továbbít feldolgozás céljából.
- Munkaköréhez kapcsolódó hagyományos és digitális dokumentumokat rendszerezi, iratkezelést végez.

Bérszámfejtéssel kapcsolatos feladatok:
- A HR által megadott adatok alapján, ellátja a havi bérszámfejtési feladatokat, eleget tesz a jogszabály által előírt bejelentési, bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek.

Társadalombiztosítással kapcsolatos feladatok:
- Tájékoztatja az érintetteket a pénzbeli ellátásokra való jogosultsági feltételekről, igénylés módjáról, a családtámogatási ellátásokra való jogosultságról, igénylés módjáról.

A munkakört betöltő fontos kapocs a munkavállalók, a vezetők és a hatóságok között.

A képzés összesen 240 órás, amely három részre tagolódik:

1. HR ismeretek (60 óra)

2. Bérszámfejtési ismeretek (100 óra)

3. Társadalombiztosítási ismeretek (80 óra)

A jelentkezéshez szükséges végzettség:

1. érettségi + legalább három év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adózási, vagy munkaügyi területen szerzett (igazolt) gyakorlat.

vagy

2. Szakmai előképzettség:

• 5 0411 09 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma

• 5 0411 09 02 Vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakma

• Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

• Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés

• Vállalkozási ügyintéző szakképesítés

• Vállalkozási ügyintéző részszakképesítés

• Közgazdaság szakmacsoportba tartozó felsőfokú szakképzésben szerzett OKJ szakképesítés/szakképesítés-elágazás

• Gazdaságtudományok képzési területen felsőoktatási szakképzésben szerzett végzettség

vagy

3. Felsőfokú végzettség + legalább két év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adózási, vagy munkaügyi területen szerzett (igazolt) gyakorlat, kivéve a gazdaságtudományok képzési területhez tartozó szakon szerzett végzettség.

Kiknek ajánlott?

- Azoknak a pályakezdőknek (vagy pályamódosítóknak), akik szakképesítésre vágynak, amivel szeretnének irodai munkakörben elhelyezkedni.
- Azoknak, akik már a területen (például bérügyintézőként) dolgoznak de frissíteni szeretnék meglévő tudásukat aktuális ismeretekkel.
- HR-eseknek, akik a munkavállalókat érintő társadalombiztosítási kérdésekre is szeretnének teljes rálátást szerezni.
- Olyan munkáltatóknak, akik alkalmazottaikat szeretnék továbbképezni vagy átképezni, hogy bér- és társadalombiztosítási feladatokat is el tudjanak végezni.
- Pénzügyben dolgozó vállalkozóknak (pl. könyvelőknek, adótanácsadóknak), akik portfóliójuk bővítésén gondolkodnak, vagy egy külön alkalmazott foglalkoztatása helyett szeretnék maguk intézni a bérügyintézői és társadalombiztosítási feladatokat.
- Olyan vállalkozások vagy intézmények alkalmazottainak, amik táppénzkifizető helyként működnek, illetve azzá szeretnének válni.

Mennyibe kerül?

Az interneten talált tanfolyamdíjak 160 ezer és 250 ezer forint között mozognak. A vizsga további 40 ezer forint körüli összeg.


Sorozatunk korábbi cikkei:

Hol lehet HR-t tanulni (1.) - az emberi erőforrások alapszak
Hol lehet HR-t tanulni (2.) - az emberi erőforrás tanácsadó mesterszak

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Újra pörög a felnőttképzés: mit és hogyan tanuljunk 2024-ben?

2022-ben több mint 100 ezer ember vett részt felnőttképzésben, tavaly valószínűleg még többen, bár végleges adatok nincsenek. Zsuffa Ákos a... Teljes cikk

1500 diák méri össze a tudását a Szakma Kiváló Tanulója Verseny fővárosi előválogatóján

Idén is nagy érdeklődés övezi a szakképzésben részt vevő tanulók számára indított megmérettetéseket: csak Budapesten 55 szakmában mintegy 1500... Teljes cikk

Így lehet gördülékeny a szakember-utánpótlás

A Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH), valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) együttműködési megállapodást írt alá, hogy a... Teljes cikk