Megjelent: 1 éve

Hol lehet HR-t tanulni? (3.) - a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés

Sorozatunk harmadik részében a felsőoktatási szakok után most egy középfokú képzést mutatunk be. Az új felnőttképzési rendszerben tavaly jelent meg a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés. A korábbi 51 344 01 Bérügyintéző és a 51 344 02 Társadalombiztosítási ügyintéző képzések olvadtak össze.

Milyen feladatokat lát el a munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző? Három területen szerez jártasságot:

HR feladatok:
- Az emberi erőforrással való gazdálkodás.
- Kapcsolatot tart a munkavállalók, munkáltató, érdekképviseletek között.
- Ellátja az adatvédelemmel kapcsolatos feladatokat.
- Tájékoztatja a munkavállalót az érvényesíthető kedvezményekről, pótszabadságról, nyilatkoztatja a kedvezmények igénybevételéről.
- A Munka Törvénykönyve által meghatározott nyilvántartáshoz szükséges adatokat összegyűjti és adatokat továbbít feldolgozás céljából.
- Munkaköréhez kapcsolódó hagyományos és digitális dokumentumokat rendszerezi, iratkezelést végez.

Bérszámfejtéssel kapcsolatos feladatok:
- A HR által megadott adatok alapján, ellátja a havi bérszámfejtési feladatokat, eleget tesz a jogszabály által előírt bejelentési, bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek.

Társadalombiztosítással kapcsolatos feladatok:
- Tájékoztatja az érintetteket a pénzbeli ellátásokra való jogosultsági feltételekről, igénylés módjáról, a családtámogatási ellátásokra való jogosultságról, igénylés módjáról.

A munkakört betöltő fontos kapocs a munkavállalók, a vezetők és a hatóságok között.

A képzés összesen 240 órás, amely három részre tagolódik:

1. HR ismeretek (60 óra)

2. Bérszámfejtési ismeretek (100 óra)

3. Társadalombiztosítási ismeretek (80 óra)

A jelentkezéshez szükséges végzettség:

1. érettségi + legalább három év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adózási, vagy munkaügyi területen szerzett (igazolt) gyakorlat.

vagy

2. Szakmai előképzettség:

• 5 0411 09 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma

• 5 0411 09 02 Vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakma

• Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

• Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés

• Vállalkozási ügyintéző szakképesítés

• Vállalkozási ügyintéző részszakképesítés

• Közgazdaság szakmacsoportba tartozó felsőfokú szakképzésben szerzett OKJ szakképesítés/szakképesítés-elágazás

• Gazdaságtudományok képzési területen felsőoktatási szakképzésben szerzett végzettség

vagy

3. Felsőfokú végzettség + legalább két év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adózási, vagy munkaügyi területen szerzett (igazolt) gyakorlat, kivéve a gazdaságtudományok képzési területhez tartozó szakon szerzett végzettség.

Kiknek ajánlott?

- Azoknak a pályakezdőknek (vagy pályamódosítóknak), akik szakképesítésre vágynak, amivel szeretnének irodai munkakörben elhelyezkedni.
- Azoknak, akik már a területen (például bérügyintézőként) dolgoznak de frissíteni szeretnék meglévő tudásukat aktuális ismeretekkel.
- HR-eseknek, akik a munkavállalókat érintő társadalombiztosítási kérdésekre is szeretnének teljes rálátást szerezni.
- Olyan munkáltatóknak, akik alkalmazottaikat szeretnék továbbképezni vagy átképezni, hogy bér- és társadalombiztosítási feladatokat is el tudjanak végezni.
- Pénzügyben dolgozó vállalkozóknak (pl. könyvelőknek, adótanácsadóknak), akik portfóliójuk bővítésén gondolkodnak, vagy egy külön alkalmazott foglalkoztatása helyett szeretnék maguk intézni a bérügyintézői és társadalombiztosítási feladatokat.
- Olyan vállalkozások vagy intézmények alkalmazottainak, amik táppénzkifizető helyként működnek, illetve azzá szeretnének válni.

Mennyibe kerül?

Az interneten talált tanfolyamdíjak 160 ezer és 250 ezer forint között mozognak. A vizsga további 40 ezer forint körüli összeg.


Sorozatunk korábbi cikkei:

Hol lehet HR-t tanulni (1.) - az emberi erőforrások alapszak
Hol lehet HR-t tanulni (2.) - az emberi erőforrás tanácsadó mesterszak

 

  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Mezőgazdasági gépkezelésre is jogosít az aranykalászos gazdaképzés

Nem csak a szántóföldi munkához szükséges kompetenciák elsajátításában segít az aranykalászos gazda képzés. A DEKRA Akademie arra hívja fel a... Teljes cikk

Ugyanolyan hatékony az online nyelvóra, mint a személyes

Legyen egy konkrét cél és valamit kockáztasson a munkavállaló, ha munkaadója nyelvi kurzusra íratja be - tanácsolja Nagy Zoltán a vállalati... Teljes cikk

A környezetvédők következő generációja: interjú Markovics Áronnal és Visontai Barnabással

Markovics Áron (17) és Visontai Barnabás (18) az EcoEdu Egyesület alapítóinak szívügye a környezetvédelem. A frissen alapított szervezet berkeiben... Teljes cikk