Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Így hoznak pénzt a dolgozók ötletei

images

images

Rengeteg remek ötlethez - mindemellett még plusz profithoz is juthatnak a dolgozók ötleteit, újításait nyitottan fogadó és ezek megvalósítását a mindennapokban is lelkesen támogató vezetők és cégek. Németországban a Volkswagen például máris 100 millió eurót tudott megspórolni mintegy 32600 alkalmazottja által benyújtott javaslatai alapján. A gumigyártó Continental munkatársai 120 millió, a Daimler-alkalmazottak 68 millió, míg a BMW dolgozói 77,9 millió eurót takarítottak meg a vállalatnak az előbb említett módszerrel.

Teret kell hagyni a kreativitásnak

Ezek a példák is mind azt bizonyítják, hogy érdemes vezetőként kilépni a kényszerű sablonokból és teret engedni a dolgozói kreativitásnak is. Ez az alapelv valóban jól hangzik: ám a hazai gyakorlatban, a tapasztalatok alapján még elég kevesen alkalmazzák. Ezért a helyzetért általában a vezetők hozzáállása és nem megfelelő szintű kommunikációja is felelős. "Az alkalmazottakat kreativitásra buzdító vezetői hozzáállással kapcsolatban a coach atyja, Sir John Whitmore fogalmazott meg egy szemléletes példát. Sir Whitmore szerint egyáltalán nem mindegy, hogy a vezető azt mondja-e az alkalmazottnak, hogy "Menj be egy létráért a raktárba!", vagy azt, hogy "Hozz egy létrát!". Míg az első utasításban a feladat végrehajtásának minden mozzanata a végsőkig leszabályozott, a másodikban már a feladat végrehajtása a cél. A részleteket, a megvalósítást már a munkavállalóra bízza a vezető - ám egy ennél is magasabb szintű vezetői magatartás, amikor a vezetőnek konkrét jövőképe is van és mindezt hitelesen közvetíteni is tudja a dolgozók felé. Ebben az esetben már nem csak a feladat megvalósításához kap szabad kezet a munkavállaló, hanem a cél érdekében ő is előállhat olyan új ötletekkel, projektekkel, amelyek annak megvalósítását hatékonyan segítik"- magyarázza Cservenyák Tamás coach.

Nem elég ötletládákat kihelyezni

A szakember véleménye szerint hazánkban a vezetői hozzáállás mellett az is hátráltatja a kreativitást, hogy az erre irányuló kezdeményezések eléggé felemás módon vannak jelen a cégek életében - emellett a lendület is hamar elapad. "Nem egy nagyvállalatnál megtalálhatóak a dolgozói ötleteket váró ötletládák - csak az ügyben éppen semmi további nem történik."

Heti egy nap a szabad gondolkodásé a Google-nál

Az ötleteikkel még pluszban is profitot termelő dolgozók jelentőségét a Google csapatában már felismerték. A cég épp a fentiek miatt vezette be a "20 százalék idő elve" elnevezésű gyakorlatát. Ennek értelmében a cég munkatársai munkaidejük egyötödét azoknak a kreatív ötleteknek és elképzeléseknek a megvalósítására használhatják fel, amelyek épp a kötelező feladatok megvalósításán túl vagy épp azok közben jutottak az eszükbe. A heti 5 napos munkahétből így egy kibontakozási lehetőséget biztosít a szakembereknek. A 20 százalék idő elve egyébként jó ötletnek bizonyult: például a világszerte használt Gmail és levelezési rendszere is ennek a gyümölcse.

Újszerű motiváció digitális üzenőfalon

Egy magyar cég is hasonló találékonysággal fejlesztett ki házon belül használatos, designos levelezési rendszert. "Ennél a cégnél a dolgozók gyakran panaszkodtak arról, hogy ritkán kapnak személyesebb jellegű visszajelzéseket a főnökeiktől és munkatársaiktól egyaránt. A vezetőség erre kitalálta, hogy hagyjanak a dolgozók egy parafatáblán rövid, néhány szavas, bátorító, köszönő üzeneteket a munkatársaknak, ha tetszett 1-1 ötletük vagy jónak találták a többiek problémamegoldását egy adott helyzetben. Aztán felmerült, hogy célszerűbb lenne ezeket az üzeneteket inkább egy privát, belső, mindenki által hozzáférhető levelezési rendszerben közzétenni. Egy ott dolgozó programozó ezt úgy valósította meg, hogy megcsinálta a levelezőprogramot, mégpedig egy parafa üzenőfal grafikájával"- hoz példát Cservenyák Tamás.

A post it is ennek a terméke

Az újításokat díjazó cégek nyitott szemmel járó vezetői és alkalmazottai - némi találékonysággal és egy kevés odafigyeléssel - még a halálra ítélt projekteket is képesek feltámasztani. Az elsősorban irodai kellékeket és kiegészítőket gyártó 3M cég például úgy találta ki a világ szinte összes irodájában naponta használatos post it-et, hogy egy, a kikísérletezése közben kevésbé hatásosnak bizonyuló ragasztóanyag az eredeti célnak nem felelt meg. Ezt látva a dolgozók elkezdték ideiglenesen a ragasztót az üzenő cetlik falhoz tapasztására használni - mígnem eszükbe jutott, hogy célszerű lenne a kis jegyzetlapokat hatékonyan használható kis tömbökké formálni és forgalomba hozni, mint üzenő cédulát.

Az informatikusok szabadon is fejleszthetnek

A szegedi Factory Creative Studio is igyekszik alkotó légkört teremteni a dolgozók számára. "70 fő dolgozik a csapatban. A cég működését azonban úgy építettük fel, hogy mindig legyen fogadókészség a munkatársak egyéni ötleteinek megvalósításához is, ha azok valóban hatékonynak tűnnek. A fejlesztők például nem csak az ügyfelek által megfogalmazott szakmai problémákat oldhatják meg a munka során, hanem fejleszthetnek is a számukra teljesen új, egyedi alkalmazásokat, ha felmerül bennük egy-egy ilyen ötlet "- magyarázza Udvari Krisztina, a cég munkatársa.

Bejött a nyílt nap tartása a tréningcégnek

Egy másik magyar cég is jó példa arra, hogy gyakran igenis érdemes meghallgatni a dolgozók ötleteit. "Egy vezetőképző trénercég szerette volna bemutatni szolgáltatásait a lehetséges ügyfeleknek. Az egyik munkatárs erre felvetette a nyílt nap lehetőségét. Ezt a vezetés először majdnem elvetette, mondván, egy tréningcég nem tarthat olyan nyílt napot, mint ahogy egy hagyományos iskola tenné. A munkatárs erre azt mondta, hogy meg lehet ezt is oldani - például úgy, hogy mini demóórákat tartanak a résztvevőknek a tréningek anyagából, például üzleti retorikából. Az ötlet azóta nagyszerűen bevált: ehhez persze a vezetők nyitottságára is nagy szükség volt"- tette hozzá Cservenyák Tamás.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kinek hány naposak lesznek az augusztusi munkahetei? Munkahely vagy munkaidő?

Nyár elején írtunk a Summer Friday - vagyis a szabad nyári péntek - jelenségéről, ami az Egyesült Államokban egyre inkább terjedőben van a... Teljes cikk

149 tanuló végzett az Audi Hungaria szakképzési rendszerében

149 szakmunkástanuló tett sikeres záróvizsgát az AUDI HUNGARIA Zrt. és partneriskolái duális szakképzésében. Jelenleg 15 különböző szakmában... Teljes cikk

További támogatás a kkv-k munkahelyteremtésére

Mintegy 100 vállalkozás nyert el másfélmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő... Teljes cikk