kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Így szerezz mentort az online térben

3000 megkérdezettből 2280 (76%) válaszolta, hogy a mentoring nagyon fontos, vagy fontos a számára egy 2019-es amerikai felmérésben. Mégis, csak kevesebb, mint 40%-uknak van mentora. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány olyan módszert, ami a Karrier Intézet ügyfeleinek már működött a kapcsolatépítésben és az ezt követő mentoring kapcsolat kialakításában.

Most, hogy jelentősen csökkent a személyes találkozások száma (szociális távolságtartás) talán még nagyobb a szerepe a mentor-mentee kapcsolatoknak. Egyrészt, mert mindannyian ki vagyunk éhezve az emberi interakciókra. Igen, a home office-ból Zoomon bonyolított mentoring némiképpen más hangulatú, de ugyanúgy lehet mély vagy intim. Másrészt, jelentős változások közepette, bizonytalanságban sokat számít, ha van valaki, aki támogatást tud adni megosztva tapasztalatait és az idők során felhalmozott bölcsességét. Igen, ám, de a nappaliban ülve ölünkben a laptoppal hogyan tudunk mentorra szert tenni?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár gyakori, hogy a szervezetek jelölnek mentort a munkatársaiknak, az ilyen „felülről jött” mentoring kapcsolatok a legkevésbé hatékonyak. Ha ehhez hozzávesszük a „távkapcsolat” adta nehézségeket, lehet, hogy most jobb, ha más módon közelítünk.

Akiknek van mentora, azok többsége valamilyen informális módon került a mentoring kapcsolatba: „magától” természetes módon alakult ki. Ez az út akkor járható, ha sokszor és sok emberrel kerülünk (lehetőleg rendszeres) kapcsolatba, az ismerkedés, a beszélgetések idővel organikusan átalakulhatnak mentoring kapcsolattá. A covid előtti időkben az „élő” konferenciák, előadások, networking események jó terepei voltak ennek.

Az, hogy most ezek többsége átkerült a virtuális térbe, nem kell, hogy megakadályozzon bennünket a kapcsolatépítésben és mentor keresésben. A fent említett felmérés szerint, korábban a mentoring kapcsolatok mindössze 14%-a jött létre úgy, hogy a mentee jelölt kérte fel direkt módon a mentort. Ez relatíve alacsony - itt van még lehetőség a bővítésre.

Szociális média


Egy átlagos Linkedin felhasználó 400 kapcsolattalrendelkezik. Nagyon valószínű, hogy ebben a kapcsolatrendszerben van olyan, aki alkalmas lehet mentornak, vagy ismer valakit, aki alkalmas lenne. Mit csináljunk?

- Csatlakozzunk csoportokhoz, akár több felületen, amelyek a szakterületünk szakembereit gyűjtik össze. Szóljunk hozzá.
- Kezdjük el követni azokat, akik megfelelő jelöltnek látszanak.
- Kommenteljük, lájkoljuk a posztjaikat. Tegyünk fel kérdéseket a posztjaikhoz és később akár privátban.
- Fókuszáltan posztoljunk. Osszunk meg releváns cikkeket, videókat.
- Vegyük fel a kapcsolatot a kapcsolatainkkal: Egy rövid, „rég beszéltünk - mi újság” üzenet elég lehet egy kapcsolat felmelegítéséhez.
- Olvassunk! Jó kapcsolatfelvételi lehetőség cikkek/posztok írójának egy rövid üzenetet küldeni, kiemelve, mi az, ami tetszett, esetleg kérdést feltenni.

Tanuljunk!


Számtalan platformon találunk mindenféle hosszúságú és mélységű lehetőséget a tudásunk (és kapcsolatrendszerünk) bővítéséhez. Inkább a bőség zavara a jellemző: a konferenciák (sokszor ingyenesen), webinárokká alakultak, számos cég hív meg neves előadókat, az online előadásoknak se szeri se száma.

Iratkozzunk fel témába vágó hírlevelekre, „menjünk el” akár fizetős (web)konferenciákra is. Aktívan vegyünk részt: Tegyünk fel kérdéseket az előadó(k)nak, figyeljük, mások mit kérdeznek, lépjünk kapcsolatba velük is (pl. chatbox ha van).

Az online tanulás szó szerint határtalan: a legjobb egyetemek, nagy presztízsű szakemberek előadásai, tanfolyamai, kurzusai hozzáférhetőek és nemcsak a legfrissebb tudáshoz férhetünk így hozzá, hanem közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a mögöttük lévő emberekkel is. Sok kurzus tanuló csoportba osztja a résztvevőket: ez is egy lehetőség mélyebb kapcsolat kialakítására.

„Kérjetek és adatik!”


A mentori felkérés mindenki számára megtisztelő, sőt akár hízelgő is lehet. De azért ne rontsunk ajtóstól a házba. A jó mentoring kapcsolat mindig bizalmon alapul, amit először fel kell építeni. Néhány üzenetváltás után, vagy reakcióként egy online kommunikációra (poszt, cikk, tweet) bátran írhatunk egy kedves üzenetet:

Tisztelt/Kedves X!
A Linkedinen megjelent (cím) megkapó cikkét olvasva felmerült bennem néhány kérdés az Ön által ajánlott módszerek megvalósításával kapcsolatban. Nagyon örülnék, ha tudna 15 percet rám szánni egy Zoom/telefonbeszélgetés keretében.
Üdvözlettel:


Különösen jelen helyzetben mindenki örül egy kis változatosságnak, beszélgetésnek. Alaposan felkészülve, kérdésekkel és érdemi mondanivalóval elérhetjük, hogy a rövid első beszélgetést továbbiak kövessék, és gyakran előfordul, hogy a beszélgetéssorozat lassan, indirekt módon mentoringé válik.

Ajánlj!


Sokan vannak, akinek az élete a mentoruk hatására változott meg. Jó lehetőség a mentorunk elismerésére, formális köszönetnyilvánításra az ajánlás a Mentor Oscarra.

Gerlei Béla
A Karrier Intézet igazgatója
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk