Megjelent: 6 éve

Két kérdés, mely közös nevezőre hozza a munkavállalókat

Komoly kihívás elé állítja a vezetőket, ha azt kell tapasztalniuk, hogy a munkavállalók rutinszerűen végzik a dolgukat, kifogyott belőlük a lendület és a kreativitás. Minőségi alkatrészt, high-tech berendezéseket, gépeket, innovatív licenszeket bárhol lehet találni, majd vásárolni, vagy éppen le lehet másolni (volt már erre példa.) Lendületes, együttműködő, összetartó munkatársi gárdát azonban nem lehet csak úgy lemásolni vagy beszerezni. Ezt minden vezetőnek saját magának, vagy vezetői társaival együtt kell megteremtenie, létre hoznia, és fenntartania. Mit lehet tenni?

Íme egy megtörtént példa, amely nagyon messze, túl az Óperencián, Kelet-Magyarország távoli vidékén játszódott le:

A gépjavító és karbantartó szakmunkásokból álló műszaki csoport összesen 16-18 főből áll. Van, aki évtizedek óta, más évek óta dolgozik a cégnél, de olyan is akad, aki pár hónapja érkezett a csapatba. Az átlagéletkor 35-40 év, a legidősebb szakmunkás 55 feletti, a legfiatalabb pedig még az ifi labdarúgó csapatban rúgja a bőrt. Szóval nagy a szórás. Más-más egyéni tervekkel, álmokkal, elvárásokkal rendelkeznek, más fontos az egyiknek, más a prioritása a másiknak. Más a vérmérséklet, a szakmai tudás, a tapasztalat, a kitartás. A hatékony munkához azonban összehangolt, céltudatos és dinamikus csoportra van szükség. Ehhez meg kell találni, meg kell teremteni a csapat közös nevezőjét, azt a közös célt, ami összehozza, összetartja őket, és olyan kohéziót, egyenszilárdságot ad, hogy a stresszes, csúcs-szezonos, pörgős időszakban is kitart, tehát bőséges munícióval látja el a gárdát.

Nem kell messzire menni: ez a közös nevező, vagy közös cél a közösen elvégzett munka eredménye, azaz olyan minőségi termék, amire jogosan büszkék lehetnek. Lehet itt gondolni a cég termékeire, akár "brandjére", hírnevére, elismertségére is - szorosabb és tágabb értelemben egyaránt.

Két kérdést tettek fel a műszaki csoportnak:
1. Miért vagy büszke a cég termékére, szolgáltatására?
2. Miért vagy büszke erre a cégre, ahol dolgozol?

Először nehezen ment a feladat megoldása. Hogy is jön össze ez a két, nagyon is különböző dolog: munka és büszkeség? Ilyen csak a TV-ben van, valamilyen mesefilmben, nem életszerű. Szép lassan azonban elindult a közös gondolat, csoportosan megbeszélték, és összeírták azt, ami eszükbe jutott. Később legördültek az első szavak, mondatok: "Igen büszkék vagyunk, hogy a termékeink világszínvonalúak, minőségük a legkényesebb nyugat-európai igényt is kielégítik, teljesen magyar terméket készítünk, és csak magyar emberek kétkezi munkája van bennük. Igen büszkék vagyunk, mert tudjuk, hogy ha jól dolgozunk, még több magyar embernek tud munkát adni a cég, még több magyar embernek lesz megélhetése úgy, hogy a fejlesztésekkel a környezetet is megőrizzük gyermekeinknek."

A megbeszélés végén ott állt egy összehangolt, együtt gondolkodó csapat, aki tudatában volt annak, hogy milyen munkát végez, és mi munkájának a valódi eredménye. Ön feltette már ezt a kérdést?

Pénzes Zsuzsa
Comline Budapest Kft.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter