Megjelent: 5 éve

Kor-barátságos toborzási gyakorlatok

images

Tény, hogy mind többen és többen fogunk hosszabb időn keresztül dolgozni. A társadalom munkaképes korú rétegének "elöregedése" miatt felgyorsult az a tendencia, hogy egyre több szenior korú munkakeresőt alkalmaznak a cégek. Az elmúlt években különböző kormányzati kezdeményezések születtek annak érdekében, hogy megnöveljék a középkorú alkalmazottak elhelyezését, de sok munkaadó még mindig nem képes bevonzani és alkalmazni ezeket a jelölteket.

Ma a munkaerőpiac egyik legnagyobb problémája az idősebb munkavállalók elhelyezkedési esélyei, vagy sikeres felvétel esetén beintegrálásuk a szervezetbe. Sok HR-es küzd ezzel a problémával, hiszen a pályakezdőktől teljesen eltérő módszerekkel kell kezelni a céges szervezetben való jelenlétüket - olvasható a portálunknak eljuttatott sajtóanyagban.

"A középkorú alkalmazottak sokat nyújthatnak a munkaadóknak, de mint értékes munkavállalói csoportot, nem használják fel őket megfelelően" - mondta Tammy Nagy-Stellini, a Hays ügyvezetője.

Íme, a Hays toborzási stratégiája:

- Kor-barátságos toborzási gyakorlatok: ez magában foglalja a korhoz kötött nyelvhasználat mellőzését, olyan pozíció-leírásokat, melyek a munkához szükséges készségekre fókuszálnak, valamint a HR-menedzserek módszereinek és attitűdjének áttekintését, amellyel biztosítani lehet, hogy a jelöltek megfelelő köréből válasszanak, ne csak egy részcsoportból.

- Kor-barátságos alkalmazás: tekintsd át az alkalmazási szabályzatodat, hogy biztosítsd: minden korcsoportot magában foglaljon.

- Ellenőrizd a munkatervet: rugalmasan alakítható az állás? Ez egy nagyon fontos szempont, amellyel javítani lehet azon, hogy minden korcsoport szakembereit elérjük, ne csak a középkorú dolgozókat.

- Szélesítsd a keresésed: sokféle forrásból azonosítsd a legjobbakat! Ha csak egy keresőeszközre korlátozod a kutatásod, nem valószínű, hogy a jelöltek köre olyan változatos lesz, amennyit az adott pozícióra szeretnél elérni.

- Fókuszálj a készségekre: amikor jelölteket interjúztatsz, koncentrálj a személyek tapasztalataira és képességeire a koruk helyett. Ugyanazokat a kérdéseket tedd fel minden jelentkezőnek és a jelöltek alkalmasságát helyezd előtérbe ahelyett, hogy a menedzser mennyire volt képes személyesen azonosulni velük.

Az idősebb munkavállalók alkalmazásának több előnye van, mint hátránya. Egyrészt nagy tapasztalattal rendelkeznek a szakterületükön, másrészt lényegesen különbözik a munkához való hozzáállásuk a fiatalokétól.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Állásinterjú telefonon vagy skype-on: erre figyelj

Egyre gyakrabban használnak a cégek a telefon mellett valamilyen videó alapú szolgáltatást is interjúztatásra. Mire érdemes figyelni... Teljes cikk

Állásinterjú: 6 tipp a sikerhez

“Mennyire vagy kockázatos?” E szempont alapján is mérlegeli a cég a felvételről szóló döntést. Gerlei Béla, a Karrier Intézet sokéves... Teljes cikk

Állásbörze

Bár ma már szinte minden állásajánlat megtalálható az interneten, sőt a munkavállalók megtalálása érdekében a cégek egyre többet kommunikálnak... Teljes cikk