kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 éve

Legfontosabb tőkénk az idő - annak legjobb felhasználása, személyes kapcsolat a jelöltekkel, ügyfelekkel - Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója

A Randstad Hungary Kft. vezeti, immár nem először a Budapest Business Journal által összeállított munkaerő-közvetítőket rangsoroló iparági toplistát. A cég minden üzletágban növekedni tudott, nem csak Magyarországon, hanem a régióban is. Baja Sándor felhívta a figyelmet, hogy jelentős strukturális változások zajlanak a munkaerőpiacon, ami a közvetítők igénybevétele felé tolja a gazdasági szereplőket.

Baja Sándor, Randstad-
images

A BBJ listája szerint a Randstad Hungary közvetítésből származó 2020-as nettó árbevétele 1,3 milliárd forint volt, és 2021 első félévében már túlteljesítette az előző év azonos időszakára jutó összeget (786 millió forint). Mint Baja Sándor elmondta, Magyarországon tavaly mintegy 24%-kal nőtt közvetítői szolgáltatásaik kiszámlázott összege, de a többi üzletágban is 20% feletti volt a növekedés. 

A bővülés oka, hogy a demográfiai mutatók egyre inkább eltolódnak, nem csak Magyarországon, hanem egész Európában is. Idén például 46 ezerrel többen mennek nyugdíjba, mint ahány 18 éves fiatal van az országban, akik ráadásul nem is kerülnek ki rögtön a munkaerőpiacra. A másik oka a bevételek növekedésének a bérinfláció, hiszen a bérek növekedésével, az éves bruttó bérek százalékában megállapított közvetítői díjak is növelték az árbevételt. Ráadásul, bár továbbra is elsősorban multinacionális cégekkel vannak kapcsolatban, a bevétel egyre nagyobb részét képezik a szolgáltatásaikat igénybe vevő KKV-k, amelyeknél hiányzik a saját toborzás-kiválasztási kapacitás. 

Az ügyvezető egyébként is eltolódást lát a közvetítés irányába a gazdasági szereplők részéről, a kék- és fehérgalléros munkakörök tekintetében egyaránt, és a pozíciók is egyre magasabbak, ahová keresnek, vagyis egyre nagyobb bevételt képez az executive search (a menedzserek, felsővezetők toborzása) terület.

Minden keresés nehéz

Jelenleg jó szakembert találni nagyon nehéz, legyen szó akár marketingesről, jogászról vagy értékesítőről. A hirdetésekre jelentkezők száma drámaian csökkent, hangsúlyozta, így a recruitereknek kell megkeresniük a jelölteket, ami több időbe telik. Nem egy esetben előfordul – mesélte Baja Sándor -, hogy amikor a megtalált jelölt felmond, akkor a munkáltató megpróbál ellenajánlatot tenni, visszatartani a váltani készülő munkavállalót. Muszáj erősíteniük a munkáltatóknak a megtartást, mert egyre jellemzőbb szinte minden területen, hogy a cégek működőképességük, teljesítőképességük határán vannak. 

A toborzási stratégia folyamatosan változik, nagyon sok minden átkerült a digitális térbe, a Randstadnál éves szinten mintegy 20 ezer interjút folytatnak le, ami már szinte mind online zajlik. Ezért az irodáikat is úgy tervezték át, hogy számos kis helyiséget alakítottak ki, nagy monitorokkal, ahol a tanácsadók bonyolítják az interjúkat. 

Az ügyvezető úgy látja, nem lehet csak a mesterséges intelligenciára bízni a toborzást a jövőben sem, mert a jelölt vágyait, a kulturális és vezetői illeszkedést nem lehet az MI-re bízni, ez egy túl komplex és soft skilleket igénylő feladat. Ugyanakkor a részfeladatok nagy részét, így az adminisztrációt a jelöltekkel való kapcsolattartást digitalizálták, ami meggyorsítja, megkönnyíti a folyamatokat, és a jelöltélményre is pozitívan hat. Ez pedig azért is fontos, mert egy átlagos magyar munkavállaló négyévente vált állást, vagyis akár többször is kapcsolatba kerülhet a közvetítővel. „Egyetlen tőkénk az idő, és annak minél jobb felhasználása. Fontos, hogy minél több jusson belőle a személyes kapcsolattartásra, az ügyfelekkel és a jelöltekkel."

Minden 8. ember elvesztette a munkáját

A cég által, 7500 fős mintán, készített felmérés eredményei szerint a Covid-19 járvány következtében minden 8. ember elvesztette a munkáját a Covid alatt, azonban nagy részüket fel tudta szívni a többi iparág, ahol munkaerőhiány volt. A turizmus-vendéglátásból a Randstadhoz is többen igazoltak junior tanácsadónak, akik meg is maradtak a cégnél. A vendéglátásban pedig főhet a vezetők feje, hogy hogyan csábítsák vissza az alkalmazottakat, akiknek most jó esetben nem kell éjszakázni, hétvégézni, esetleg feketén dolgozni. Az SSC-k is komoly konkurenciát jelentenek, hiszen ott gyakran a home office vagy a hibrid működés is biztosított. 

Az ügyvezető elmondta, hogy Romániában már ők is nagyon előre haladtak a teljes távmunka működtetésével saját munkavállalóik körében, és Magyarországon is elkezdték a folyamatot, aminek következtében kitágult a felvehető tehetséges munkavállalók köre. Ők azok, akik esetleg nem akarnak Budapestre költözni, vagy éppen visszaköltöztek vidékre a járvány miatt, ugyanakkor ugyanazért a bérért otthonról szívesen dolgoznak. Sokszor lojálisabbak és a megfelelő szaktudásuk is megvan a munkához az igazgató szerint. „Persze komoly munkáltatói feladat, hogy hogyan lehet ezeket a kollégákat igazán elkötelezetté, „randstadossá” tenni.” 

Nagy strukturális változások a gazdaságban

Az egyik komoly problémának a globális ellátási láncok elakadását látja. Emellett egyre jellemzőbb a kelet-ázsiai befektetők érdeklődése az európai piacok iránt, akik így igyekeznek „kapun belülre” kerülni. Nyugat-Európában pedig jelentős a bérinfláció, egyre drágább a munkaerő, ami a mi térségünknek szerencsés, hiszen a fejlesztések így inkább Kelet-Európába mennek, az autógyárak is itt gyártanak többet, ha éppen áll rendelkezésre a működéshez chip. A szolgáltató szektor is dinamikusan bővül, jók a fizetések, a fiataloknak gyors fejlődési és előrejutási lehetőséget nyújtanak, ráadásul egyre összetettebb munkák (kontroling, beszerzés, analitika) is végezhetők az SSC-ken belül, így karriertervezésre is van lehetőség. Az FMCG ágazatok népszerűsége is nőtt, ugyanakkor a mezőgazdaságban a gyümölcs és zöldség üzletágban komoly nehézséget okoz a munkaerőhiány. 

Az igény a munkaerőre a vendéglátóiparon kívül mindenütt nőtt. Mi elsősorban a nagy bővüléseket, zöldmezős beruházásokat tudjuk támogatni.

Arra a kérdésre, hogy hogyan látja a régiós helyzetet, Baja Sándor elmondta, hogy bár Magyarország fejlődik, de nincs bajnoki pozícióban. Romániában sokkal gyorsabb a gazdasági fejlődés, a csehek bár nem érték utol Németországot, de valahol középen helyezkednek el az utóbbi és Magyarország között, pedig a produktivitásban nem látszanak jelentős különbségek. Lengyelország is gyorsan fejlődött, ott viszont most érzékelhető némi stagnálás.

2022: iparági bővülések és külföldi munkaerő behozatala

Baja Sándor jelezte, a bérinfláció 2022-ben várhatóan jelentős lesz, és a munkaerő mozgásával is számolni kell. Számos iparág bővülésére számít, és nagyon pozitív várakozással tekint az idei évre. Mint mondta, számukra feladat, hogy a külföldi munkavállalók behozatalára vonatkozó könnyítéseket hogyan tudják jól kihasználni, mert meglátása szerint rájuk az igény növekedni fog, és ezek a mobilitási tendenciák a munkaerőpiacon erősödni fognak, ez pedig a közvetítőknek üzletet jelent.

A legnagyobb munkaerő-közvetítő cégek Magyarországon a 2020. évi a munkaerő-közvetítésből származó nettó árbevétel alapján (ahol nincs szám, ott a vállalat az adatot nem közölte). A cég nevére kattintva bővebb információ.

 

Rangsor Cég neve Munkaerő-közvetítésből származó nettó árbevétel 2020-ban (M Ft) Munkaerő-közvetítésből származó nettó árbevétel 2021 első félév (M Ft)
1. Randstad Hungary Kft.1,325 (M Ft.)786 (M Ft.)
2. Hays Hungary Kft.1,064 (M Ft.)754 (M Ft.)
3. Grafton Recruitment Kft.421 (M Ft.)307 (M Ft.)
4. Trenkwalder Recruitment Kft.344 (M Ft.)
5. Karrier Hungária Kft.336 (M Ft.)102 (M Ft.)
6. Adecco Kft.325 (M Ft.)239 (M Ft.)
7. Manpower Munkaerő Szervezési Kft.290 (M Ft.)154 (M Ft.)
8. HSA Kft.271 (M Ft.)
9. WHC Kft.261 (M Ft.)192 (M Ft.)
10. Focus Consulting Kft.235 (M Ft.)121 (M Ft.)
11. Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft.214 (M Ft.)111 (M Ft.)
12. Reed Magyarország Kft.208 (M Ft.)
13. Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft.197 (M Ft.)148 (M Ft.)
14. IseeQ Kft.196 (M Ft.)162 (M Ft.)
15. Humán Centrum Kft.182 (M Ft.)111 (M Ft.)
16. JOB Személyzeti Tanácsadó Kft.167 (M Ft.)110 (M Ft.)
17. Get Work Trend Kft.159 (M Ft.)86 (M Ft.)
18. FP Invest Trade Kft.150 (M Ft.)91 (M Ft.)
19. Manuvia Expert Recruitment HU Kft.126 (M Ft.)89 (M Ft.)
20. Vision Recruitment Kft.125 (M Ft.)66 (M Ft.)
21. Karrier Rent Kft.120 (M Ft.)110 (M Ft.)
22. Aarenson Consulting Kft.95 (M Ft.)
23. Pannon-Work Zrt.92 (M Ft.)57 (M Ft.)
24. Carbyne Kft.90 (M Ft.)81 (M Ft.)
25. Viapan Dologidő Kft.87 (M Ft.)16 (M Ft.)
26. Kelly Services Hungary Kft.84 (M Ft.)33 (M Ft.)
27. PBS International Kft.38 (M Ft.)10 (M Ft.)
28. Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft.
29. HRCV Személyzeti Szolgáltató Kft.
30. Select Humánerőforrás Kft.
31. PRODUKTEAM Vállalkozásszervező Kft.
32. ahc international Kft.
33. Pearl Hunt Kft.
34. Exact Solutions Személyzeti Tanácsadó Kft.
35. Enloyd Kft.
36. Tredis Consulting Kft.
37. DEKRA Arbeit Magyarország Kft.
38. Jobsgarden Kft.
39. CPL Jobs Kft. 42 (M Ft.)
40. Man at Work Humánszolgáltató és Személyzeti Tanácsadó Kft.
41. GI Group Hungary Kft.NA (M Ft.)45 (M Ft.)

 

A Budapest Business Journal iparági listái (Book of Lists) és összes kiadványa a www.bbj.hu/shop oldalon vásárolható meg.

 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnagyobb flottakezelők?

Tavaly májusban érkezett a hír, hogy a piac második helyezettje - az ALD Automotive - felvásárolta a piacvezető Leaseplant. A Budapest Business Journal... Teljes cikk

Itt a legnagyobb diákmunka-közvetítők listája

Nem igazán van változás a legnagyobb iskolaszövetkezetek rangsorában. Továbbra is a Meló-Diák az első, a Prodiák és a Fürge Diák, ahogy tavaly is,... Teljes cikk

Három cég a milliárdos bevételi sávban - változatlan a sorrend az élen a kiszervezett HR és bérszámfejtési szolgáltatásokkal foglalkozó legnagyobb cégek körében

Ismét első helyen a NEXON, magasan vezeti a Budapest Business Journal (BBJ) HR Outsourcing és bérszámfejtő cégekkel foglalkozó listáját.... Teljes cikk