kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 12 éve

Magyar coaching szakirodalom angolul

Komócsin Laura a három éve kiadott „Módszertani kézikönyv coachoknak és coaching szemléletű vezetőknek I.„ című könyvét kibővítve célozta meg most a nemzetközi coaching-szakmát. Magyar szakkönyvet adott ki ugyanis angol nyelven. A hónap elején Londonban, és október 12-én itthon is bemutatta a megújított gyűjteményt. A "„Tooful Coach" elsősorban az angolul dolgozó coachoknak és a Magyarországon élő külföldi vezetőknek ad hasznos információkat.

Szinte minden modern üzleti ismeret Nyugat-Európából, vagy az Egyesült Államokból angol nyelven érkezik. Ezeket a könyveket a nyelvet jobban bírók eredetiben olvassák, és dolgozzák fel. Aki pedig nem tud olyan jól angolul, vagy nem sürgős számára a szakmai újdonságokhoz való gyors hozzáférés, az megvárja a szakszerű fordítást. Ehhez olyan mértékben szoktunk hozzá, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy ezt fordítva is meg lehet valósítani. Még egy olyan kis országból is, mint Magyarország, befolyásolni lehet egy nemzetközi szakma fejlődését. Pont ezt tette meg most Komócsin Laura az új, angol nyelvű, külsejében is az angol-szász piacon való megjelenést szolgáló könyvével.

Mindannyiunk hírnevét is viszi a könyv

A könyv budapesti bemutatóján Komócsin Laura elmondta, hogy az angol nyelvű kiadás ajánlására a szakma olyan nagy, nemzetközi nagyjai is hajlandóak voltak, mint például Gerard'O Donovan. Szerinte a tanuló és a gyakorló coachok számára egyaránt alapvető fontosságú irodalommá válhat a könyv, amely a szakma növekedését segíti. Peter Szabo, aki magyar származású nemzetközi coach-szaktekintély, szintén fontos műnek tartja a 150 eszközt, 13 folyamatmodellt és 68 esettanulmányt felvonultató gyűjteményt. A könyv Komócsin Laura és Benedek Nikoletta közös magyar coaching-modelljének, a DIADAL-nak az angol fordítását, a "SPARKLE" leírását is tartalmazza.

Peter Szabo volt egyébként az egyik ötletadója annak is, hogy a szerző magyar nyelvű könyvét angolra fordíttassa, és ezzel a nemzetközi szakirodalmi környezetbe is betörhessen. Mivel Peter Szabo olvas magyarul, és ismeri a rendelkezésre álló nemzetközi irodalmat, felhívta Komócsin Laura figyelmét arra a piaci résre, amelyet a "Toolful Coach" betölthet. Ez előtt ugyanis még nem készült hasonló nemzetközi eszközgyűjtemény angolul.

Fotó: Peredi Ágnes
A coaching olyan szakterület, amelyet a művelői - ha nem akadályozzák őket a nyelvi nehézségek - továbbvihetnek. Míg egy jogásznak, vagy adótanácsadónak újra kell tanulnia a megváltozott környezet miatt a tényleges szakmát, addig egy coach "viszi magával" az eszközeit és a megszerzett tapasztalatot. Komócsin Laura oktatott olyan coachot, aki itthon járt képzésekre, de ma már Új-Zélandon dolgozik.

Egy könyvbemutató esetében jelentősen bonyolódik a szervezés, ha külföldön, ráadásul az üzleti élet egyik fővárosában, Londonban tartják meg a rendezvényt. Felvetődött a könyv szerzőjében is, vajon abban a kulturális kínálati sokszínűségben és gazdagságban, amely Londonra jellemző, ki érdeklődhet a magyar tudás iránt. A budapesti könyvbemutatót megelőzve ugyanis a brit fővárosban tartották az első bemutatkozást. Az egyik legnagyobb, nemzetközi könyvvizsgáló cég szponzorálta a könyvbemutatót, ezért a cég londoni, Temze-parti hatalmas palotájában kaptak helyet a bemutatkozáshoz.

Egy olyan könyvnél, amelyet nem angol anyanyelvűek készítenek, az angoloknak mindig kérdéses, hogy azok a plusz-tartalmak, amelyek a saját nyelvben megjelennek, mennyire kerülnek át a másik kommunikációs terébe. Illetve mennyire fogadják el az olvasók a stílust. Komócsin Laura arról számolt be, hogy nem igazolódott az előzetes hiedelem, miszerint az angolok nem értik és értékelik a humort a szakirodalmakban. Sőt, az angol anyanyelvűek még a könnyed, vicces részleteket is jól fogadták. A könyv pozitív fogadtatása túlmutat magán a könyvön, hiszen az egész magyar coach szakmát "rajzolja föl" a térképre az angol nyelven kiadott szakirodalom, és ezzel mindegyik magyar coachnak növeli a piaci értékét.

A londoni bemutató nemcsak a nagy-britanniai szakemberek és a kint élő magyarok számára mutatta be azt, hol is tart a magyar coaching, hanem teret biztosított a Londonban tartózkodó más, nyugati országok érdeklődő szakembereinek az eszmecserére. A "Toolful Coach" iránt mások is jelezték az érdeklődésüket. Tavasszal Rómában és Vallettában lesz bemutató, és tervben van a könyv svéd fordítása, mert a svédek is jobban szeretnek anyanyelvükön dolgozni. Ez némileg meglepte Komócsin Laurát, hiszen a skandináv országokban híresen jól beszélik az angolt még az átlagemberek is, de ez is olyan tény, amelyet a napi munka során be kell építeni a gyakorlatba.

Coaching könyv angolul coacholóknak és expatoknak

A "Módszertani kézikönyv coachoknak és coaching szemléletű vezetőknek I." című könyvet Komócsin Laura jelentősen átformálta az angol nyelvű kiadás során. A könyv amerikai lektora (Zita Delevic) tanácsára az idehaza megjelent gyűrűs, fekete formátumot az USA-ban jobban elfogadott színes, ragasztott formára cserélték. Amerikai az a trend is, miszerint nem választják szét annyira erősen a coaching "business" (üzleti) és a "privat life" (magánéleti) irányát, ezért az angol kiadású könyvbe bekerültek nemcsak az üzleti életben megélt esettanulmányok, felhasznált eszközök, hanem a "privat life" tapasztalati tudása is.

Jelentős változást hozott az is, hogy a magyar kiadású könyvben található, túlságosan a magyar valósághoz kötődő történeteket ki kellett cserélni nemzetközileg is érthető kontextusú tanulmányokra. Ezen kívül az eszközöknél az is a tartalomjegyzékbe került, hogy milyen típusú coachinghoz alkalmazható legjobban a könyv megoldása.
Komócsin Laura hat éven át az Accenture vezetési tanácsadója volt, majd hivatásszerűen 2003 óta foglalkozik coachinggal. Az International Coach Federation magyar tagozatának elnöke volt 2008 és 2010 között. A KPMG Akadémiával közös Executive Coach és Mentor Akadémia ötletgazdája és vezető tanára. Kollegájával, Benedek Nikolettával közösen alkották meg az első magyar coaching modellt, a DIADAL-t (Diagnózis - Iránykijelölés - Alternatívák - Döntés - Alkalmazás - Lezárás). A coach képzéseken általa tartott tantárgyak: coaching alapismeretek, coaching módszertan, eszköztár és tippek-trükkök a coachingban. Számos nagyvállalat közép és felsővezetőjét coacholta sikerrel. Számos egyetemen, főiskolán vendégelőadó és a hazai gazdasági média minden jelentős lapjában és rádiójában volt vele interjú. Megjelent könyvei: Módszertani kézikönyv coachoknak és coaching szemléletű vezetőknek I.-II., 77 tanulságos történet vezetőkről coachoktól és tanácsadóktól és a most megjelent " Toolful Coach - Sparkle coaching model with 150 useful tools and case studies". A Haszon Magazin a 25 legfontosabb magyar nő listájára választotta 2010-ben. 2011-ben az ELTE kutatása szerint a legismertebb hazai coach. Forrás: www.businesscoach.hu


Míg külföldön bárkinek ajánlható a könyv, aki értő olvasással fel tud dolgozni angol nyelvű irodalmat, addig a hazai olvasók közül nem mindenkinek ajánlja a szerző a könyvet. Komócsin Laura úgy látja, hogy az a legjobb megoldás, ha mindenki a saját anyanyelvén tanul és coachol, ezért a munkát annak a figyelmébe ajánlja elsősorban, aki az eszköztárát a privát életben alkalmazott coaching területéről összegyűjtött mankókkal is gazdagítani szeretné.

A hazai érdeklődők másik jelentős csoportját azok alkotják, akik angolul is coacholnak, illetve szeretnének angolul dolgozni. Számukra fontos a szakkifejezéseket pontosan megismerni. A könyv nemcsak a gyakorló és tanuló coachoknak, hanem azoknak a vezetőknek is készült, akik szeretnének hatékonyabbá válni. Sok multinacionális cég küld Magyarországra vezetőt azért, hogy hatékonyabban működtesse az itteni leányvállalatot. Ezek az expatrióták nincsenek könnyű helyzetben. A nyelvi akadályok és a távolság miatt nehezebben szerzik be az angol szakirodalmat. Számukra kínál a könyv megoldást. "Legalább megismerik azt, hogy ez nem varázslás" - foglalta össze a coaching-eszközök megismerésének előnyeit Komócsin Laura.

Mivel a coach a személyiségével dolgozik, és ez pedig az anyanyelv segítségével nyitható meg a leginkább, Komócsin Laura a hazai coachoknak a friss, angol nyelvű helyett sokkal inkább a magyar nyelvű kiadás használatát javasolja.

Új könyvek, szolgáltatások, tervek

A jövőben a szerző a svéd fordítás mellett a "77 tanulságos történet vezetőkről coachoktól és tanácsadóktól" című, populárisabb témájú könyvének az angol nyelvű kiadásán dolgozik, illetve szeretné a "Módszertani kézikönyv coachoknak és coaching szemléletű vezetőknek II." című könyvet is angolul kiadatni. Külföldi példákból ihletet merítve Komócsin Laura a "Toolful Coach"-ra egész márkát kíván fölépíteni. A könyv külföldi fogadtatása alapján a coachok részéről hatalmas az igény a szupervíziós támogatáson túlmenően arra is, hogy gyakorlati jellegű konzultációkon is részt vehessenek, eseteket és az azokban legjobban alkalmazható technikákat megvitathassanak. Az együttműködés, tudásmegosztás továbbra is fontos érték Komócsin Laura számára, ezért a Toolful Coach már most nagy hangsúlyt fektet az olvasók visszajelzésére, saját tapasztalatára.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk