kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 13 éve

Színházi eszközök az üzletben: mire jó az improvizáció?

A sikertelen előadásokon, interakciókon képes segíteni az improvizációs technika. A másikra nyitott, figyelő, asszertív helyzetbe kerül, aki megtanulja használni a kreativitását. Az improvizációs színház abban különbözik más tréningektől, hogy a színészek tudják, mi a szerepük, mikor kell hátrébb lépniük. Számukra a résztvevő fejlődése a legfontosabb, és nem váltják be pillanatnyi, apró sikerekre a megnyert bizalmat.

Sokan "lépcsőházas" emberek vagyunk. A konfliktus után csak kifelé menet jut igazán az eszünkbe a frappáns válasz. Megint másoknak izzad a tenyerük és remeg a hangjuk, ha húsz fős menedzsment előtt kell prezentálniuk. Olyannak tűnnek, mintha fel sem készültek volna, vagy a dadogásukkal hiteltelenítik el a gondosan összeválogatott, felépített tartalmat.

Stressz és meggyőzés

Az improvizációs színházból átvett tréningtechnikának az angolszász országokban több évtizedes hagyománya van. Idehaza először Alexis Latham, a Scallabouche Társulat vezetője volt, aki az improvizációs színházi technikákat üzleti tréningeken alkalmazta. Tréningjein a trénerek mellett színészek segítik az 5-6 fős csoportokban dolgozó jelentkezők munkáját.

Alexis Latham
Alexis Latham a kilencvenes évek második felétől dolgozik Magyarországon. Akkoriban nagyon erős volt a nyomás a multinacionális vállalatok magyarországi munkatársain. Gyorsan és hatékonyan kellett kommunikálniuk egy teljesen új környezetben, és sok esetben nem kaptak ehhez semmilyen eszközt, illetve "dobozos" tréningeket vásárolhattak csak a piacon. "15 éve minden vezető nagyon örült annak, ha valami igazán hatékony dolgot mutathattam neki" - említi Alexis Latham.

A kommunikáció során ugyanis a probléma általában akkor jelenik meg, ha stresszes helyzetbe kerül a beszélő. Amikor szimpatikus emberek és környezet vesz körül minket, akkor általában senkinek sincs problémája a kommunikációval. Alexis Latham szerint a stressz három oldalról írható körül: helyzet-, ember- és témafüggő. Ha sok ember előtt kell szerepelni, ha kulcsfontosságú a prezentáció, előadás sikere, illetve elutasító velünk szemben a másik fél, akkor blokkolódik a "jó stressz-energia".

Az elmúlt években Batiz Andrással dolgoznak együtt, és közösen kidolgozott módszerük segít legyőzni a szerepléssel kapcsolatos félelmeket. Egyúttal teljesen új alapokra helyezi a képzések résztvevőinek előadói, tárgyalási, befolyásolási és nyilatkozati készségeit. Az Impact Works elnevezésű kommunikációs műhelyük tréningjein a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt, a tréningek résztvevői különböző szituációk során élhetik át a valós helyzeteket.

Nagyon jellemző probléma például, hogy a prezentálót zavarja a háta mögött futó PowerPoint-alkalmazás. Az előadók sok esetben nem mernek elszakadni a diától, mert azt hiszik, hogyha kimarad egy-egy mondat a felírt szövegből, akkor kevésbé tűnnek szakértőnek. Ha a tréningen a gyakorlás során kikapcsoljuk a vetítést, mindig javul a teljesítménye a prezentálónak - állítja a szakember.

A legtöbb ember - miközben készül egy előadásra, interjúra, vagy megbeszélésre - szinte kizárólag azzal foglalkozik, hogy mit kell majd mondania, és nem azzal, hogy miként kellene azt mondania. Pedig nem is gondolnánk, hogy az általunk kiváltott hatás 90 százalékáért a testbeszédünk és hangunk felelős, csak kb. 10 százalékáért a szavak, amiket használunk.

Sokan úgy próbálják meggyőzni a hallgatóságukat - Alexis Latham szerint-, hogy "lenyomják a torkukon" a mondanivalójukat, azaz szünetek nélkül adják át az információt. Ennek megváltoztatására jól bevált technika, amikor arra emlékeztetik a beszélőt, mit tenne, ha fizikai tudást kéne átadnia úgy, hogy közben figyelemmel kell kísérnie, hogy a tanulónak sikerült-e lépést tartania a bemutatóval. Rögtön el is játsszák azt a helyzetet, mintha valaki teniszórát akarna az oktatójától venni. A tréner szerepben lévő résztvevő ekkor rögtön észreveszi, hogy sokkal többet pattogtatják a földhöz a labdát, mielőtt átütnék azt a háló fölött.

A stresszre adott reakciót jórészt az egyén attitűdje határozza meg. Van, aki stresszhelyzetben önfeladóvá válik, és van olyan is, aki erőből akarja uralni az egész helyzetet. De Alexis Latham szerint egyik sem hatékony, asszertív magatartás. A sokféle attitűd és az ezekre adható különböző reagálás lehetőségeinek megtanításában, gyakorlásában sokat segít az improvizációs technika. Segít bizalmat ébreszteni magunkban, kinyitni, megérteni és meggyőzni a partnert. A módszer olyan mértékű változtatást hoz a résztvevők életében, amely nemcsak az üzleti életben kamatoztatható.

Színészkedés helyett szituációs feldolgozások

Az idehaza ismert és közkedvelt Momentán Társulat szintén az improvizációs színház keretei közt dolgozik. Kiskovács Attila a Momentán oktatási vezetője szerint fontos, hogy náluk nem "színészkednek" a résztvevők, hiszen erre ott vannak ők, az impro-színészek, akik behoznak a tréningre szélsőséges, nehezen kezelhető karaktereket, illetve csapdákat rejtenek el a kommunikációban. Ezeken kívül képesek arra is, hogy következetesen megjelenítsenek egy-egy viselkedésformát, vagy épp mutassanak olyan szituációt, amit kielemezhetnek a résztvevők. "A hiteles reakciókra, viselkedésformákra építünk" - mondta Kiskovács Attila.
Kiskovács Attila


A közösségi élmény is jellemző ezeken a programokon. Többször neki lehet futni egy szituációnak, a megoldás mindig közös. A többi résztvevő segítségével bárki kipróbálhatja a mások ötleteit, módszereit.

Az improvizációs színházak tréningjei Kiskovács Attila szerint is valóban egyénre szabottak. Van ugyan elméletük, de nagyrészt ott és akkor, az adott csoport emberi anyagával dolgoznak. Mivel egyedi a tréning, mindig a jelenlévő résztvevők tudását és tapasztalatait használják fel a problémamegoldás során. Annyi biztos: egy impró alapú tréning mindig meglepi a résztvevőket. Meglepetés, hogy ők maguk és meglepetés, hogy mások hogy működnek a játékokban, szituációkban. Lehetőség van több utat is kipróbálni az adott konfliktus kezelésére, és így az is nyilvánvalóvá válhat, hogy több jó megoldás lehetséges. Kiskovács Attila szerint az a jó az improvizációs tréningben, hogy észlelhetővé válik, hogy mindenkinek a saját eszközeivel kell a lehető legjobban kommunikálnia.

A résztvevők mindig belemennek a játékba. Ha az szórakoztató és érdekes, akkor attól a pillanattól kezdve szívesen adnak a résztvevők is magukból. Szerencsére sok visszajelzésük, sikerélményünk van ezen a nehéz terepen. A munkavállalók szeretik és hasznosnak tartják a tréningjeiket, mert nem konzerv-termékről van szó, hanem egy új, merész eszközt látnak, amely élményt ad a résztvevőknek, hisz végig személyiségekkel és a kreativitással dolgoznak.

Előszeretettel hívják meg a Momentánt a két szélsőséges esetben: azokhoz, akik már annyi tréninget kaptak, hogy elalszanak bármi is kerül a flipchartra, és azokhoz, akik nem kaptak még tréninget, és nem is nagyon tudnának mit kezdeni egy gondosan összeállított, elméleti anyaggal.

Gondolatolvasás és információ-áramlás
"Az Impact-módszer azt tanítja meg, hogyan lehet a kommunikáció során végig a partnerünkre, közönségünkre figyelni. Ennek kettős hatása van, hiszen minél inkább figyelünk a másik félre, annál kevésbé figyelünk magunkra, így csökken a stressz, és a szerepléssel kapcsolatos félelemérzet is" - mondja Alexis Latham.

"Azáltal, hogy a másik ember helyébe képzelem magam, érzékenyebb lesz az egész kapcsolat és észrevétlenül kinyílik előttem az ember" - említi a színész-tréner. A technika elsajátítója szinte megtanul olvasni a másik gondolataiban. Az improvizáció ahhoz is remek eszköz, hogy ezt a "kinyitást" bárki megtanulhassa és alkalmazhassa.

Alexis Latham szerint a magyar üzleti életre az a jellemző, hogy az emberek sokkal nyitottabbak, mint a konzervatívabb Angliában, ugyanakkor a munkavállalók szintjén jelen van még az igény az erős "megmondó"-típusú vezetőre. Nyugaton azt tekintik jó vezetőnek, aki jól motivál, ugyanakkor sok mindet képes egyszerre kézben tartani, krízis esetén erős marad, és odafigyel a következő vezetői generáció nevelésére is. Itthon a beosztottak sok esetben még csak az erős, központosító vezetői szerep iránt támasztanak igényt a munkahelyeken.

A Momentán Társulat is sokféle üzleti oldallal találkozott már. Kiskovács Attila ezt úgy fogalmazta meg, hogy "amihez értünk az sok helyen hasznos". Dolgoztak ügyfélszolgálatosokkal, sales-esekkel, HR-esekkel, középvezetőkkel, felsővezetőkkel. Jellemzően nagyvállalatok veszik igénybe a tréningjeiket, akiknek sok és sokfajta ügyfél elégedettsége fontos, illetve akár kifelé, akár az egyes belső osztályok között fontos a jó és egyénre szabott kommunikáció.

Az eredmény egyrészt kapcsolati szinten jelentkezik, másrészt abban, hogy tudatosulnak az egyéni erősségek. Kiskovács Attila és a Momentán trénerei gyakran kapják azt a visszajelzést, hogy a tréningjeik után máshogy néznek egymásra a kollégák, és megmarad a közös élmény, a sok nevetés, és az hogy új arcaikat mutatták egymás előtt. Megmarad egy-egy jó módszer, amit ellestek a másiktól, vagy egy-egy helyzet, amit valaki nagyon jól oldott meg. A legnagyobb eredmény, ha valaki arról számol be, hogy "ő nem is gondolta volna, hogy...". Kiskovács Attila szerint az a legjobb helyzet, amikor sikerül átlépni egy korlátot, túllépni egy rossz reflexen.

Nagy eredmény, ha valaki például őszintén jobbkedvűen kezel ügyfeleket, mert kipróbálta a másik oldalt is. Vagy jobban megérti a főnökét, mert egy kicsit az ő helyzetébe került a játék során, állítja a Momentán oktatási vezetője. Ha valaki egymás után kipróbál öt szabadon választott, különböző hozzáállást az adott helyzetben, akkor már "éles" helyzetben is tudatosan próbálja majd a konfliktusait kezelni. De talán a legfontosabb: az improvizáció tölt és energetizál - a résztvevők saját személyiségük magas energiaszintjéről, oldott és jókedvű énjükről kapnak élményt.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk