Szerző: Polgár Zita
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Vezetői én-idő
A folyamatos, napi szintű kontrolltól való mentesség és az információáramlás jelei a bizalomnak, ráadásul az ennek következtében felszabaduló időt a vezető másra is fordíthatja. Például önmagára! Sajnos egyelőre még méltatlanul kevés szó esik az úgynevezett “én-idő” szükségességéről, holott abból adódóan, hogy vezetőként másokra figyelni munkaköri kötelesség, ugyanezt magának is meg kell, hogy adja. Az önmagát kizsákmányoló menedzser körül a csapat is leépül idővel, számos példát látni a kiégésre, egészen fiatal korban. Az a vezető, aki viszont képes figyelmet szentelni önnön szükségleteire, tiszteletben tartja saját idejét és határait, kiegyensúlyozott működésre tanítja csapatát (és környezetét is). A vezetői juttatások szimbólumai annak, hogy a vezető fontos kell legyen önmagának, bár sok esetben (még) nem eszerint értelmezik őket.

Képessé teszlek

A vezetői szolgálat legszebb és egyben legtöbb odaadást igénylő feladata az emberek megtanításra önnön képességeinek használatára. Ennek elengedhetetlen feltétele a csapat ismerete, motivációjuk feltárása, valamint az elkötelezettség az iránt, hogy a siker ne csak a számokban, hanem az emberek arcán is visszatükröződjön. Az igaz(i) vezető sosem teremt függési viszonyokat, tehát engedi fejlődni beosztottjait. Támogat, amikor szükséges, de nem avatkozik be feleslegesen. Ahogy a szülő is, ha gyermekét járni tanítja, és kezet nyújt, ha elesne, a jó vezető is teret biztosít emberei kiteljesedéséhez, bízik bennük és elérhető, ha segítségre van szükségük. Mindehhez sokszor a vezetőnek is támogatásra van szüksége, melyben a humán szakemberek, illetve a HR szerepe meghatározó. Erősíteni a vezetőt önmagában, hogy ő másokat erősíthessen igazi szövetséget jelent. A szolgálatot is meg lehet tanulni, sőt kell is, amelyhez szükség van magasszintű szakértelemre, módszerekre, objektív felmérésekre. Az elhivatottság a vezetőtől, a szakmai segítség a HR-től kell, hogy érkezzen.

Az a vezető, aki önmagában bízik, megengedi, hogy emberei képességei szerint teljesítsenek, és jobbak legyenek, akár őnála is. Tudja, hogy sosem versenyezhet beosztottjaival, és nem célja, hogy bebizonyítsa, mindent ő tud a legjobban. Mert erre nincs szükség. Azért felelős, hogy felismerje, csapatának tagjai mire hivatottak, és ennek megfelelően biztosítsa számukra a kibontakozás lehetőségét. Mert vezetőként szárnyalni, másokat emelve lehet.

Polgár Zita
Vezető- és szervezetfejlesztési tanácsadó


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Vezetőként szárnyalni csak másokat emelve lehet
2. oldal - Vezetői én-idő
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár