kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 3 éve

"Megszűnjön ez a katasztrófafilmhez hasonló rémálom" - 5 téma, ami motiválja a munkavállalókat a covid egy éve után

"Hogy jobban megbecsüljön, tiszteljen a munkáltatóm. Nagyobb erkölcsi megbecsülés, legalább néha egy kis dicséret, biztatás" - többek között erre lenne szüksége a munkavállalóknak. Sokan szeretnének új, jobb munkahelyet, főnököt, ami/aki jobban megfelel a fenti elvárásoknak. Mindez a HR Portal legutóbbi felmérésének szabadszavas válaszaiból derült ki.

A HR Portál 2021. március 16 - április 5. között “Így éltem meg a Covid-évet munkavállalóként” címmel online kérdőíves felmérést végzett olvasói körében. Az összesen 1063 kitöltő az utóbbi egy évet értékelte, és arról is nyilatkozott, hogy milyen állapotban van 12 hónappal az első lezárások után. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a felmérésben választ adók fele kiégettnek érzi magát a 2020-as Covid-év elteltével, a motiváltsága is csak a munkavállalók 40%-ának van a 8-10-es szint között egy 1-10-ig tartó skálán.

Megkértük a kitöltőket arra is, hogy néhány szóban vagy rövid mondatban szabadon is fogalmazzák meg, hogy mire lenne szükségük ahhoz, hogy jobb kedvvel és energikusabban dolgozzanak. Nagyon sokan válaszoltak a kifejtős kérdésre, és igen tanulságos válaszok születtek. Nézzük néhány téma köré csoportosítva a leggyakoribb felvetéseket és néhány szó szerinti idézetet.

1. Általános igények


Érthető módon a válaszok többségében előkerült, hogy az emberek covid és ehhez kapcsolódóan félelemmentes, normális életre vágynak. Sokan szeretnék magukat újra biztonságban érezni, stabilabb, kiszámíthatóbb keretek között élni, amiben lehetőség van kikapcsolódásra, pihenésre, utazásra, szórakozásra is, mindezt persze személyes találkozásokkal, kapcsolattal fűszerezve.

Végre tervezhetőbbé, kiszámíthatóvá váljanak napjaim. Megszűnjön ez a katasztrófafilmhez hasonló rémálom.

Ahogy a számszerűsített válaszokból is látszott, sokan érzik magukat leterheltnek, ezért szeretnének egy kicsit feltöltődni, szabadidőhöz jutni. Vannak, akik egészen konkrét vágyakat is megfogalmaztak: két hét tengerpart, napsütés, gyaloglópad stb.

Hangot adtak többen annak a véleményüknek is, hogy kiszámíthatóbb jogszabályi és gazdasági környezetre is vágynának, mindezt közérthetőbb módon kommunikálva. Ahogy sokaknak jelent nehézséget a digitális oktatás is, a gyerekek huzamos otthon léte, ami a munkavégzést is megnehezíti. Így többen jelezték, hogy vágynak a jelenléti oktatáshoz való visszatérésre, így arra, hogy ne kelljen egyszerre otthonról dolgozni valamint a gyerekeket tanítani, felügyelni.

2. Emberséges vezető és emberi tényezők a munkában


Leginkább megbecsülésre, elismerésre, visszajelzésre lenne szüksége a munkavállalóknak jelen helyzetben a vezetőiktől, a munkahelyük irányából ahhoz, hogy lelkesebben dolgozzanak.

Hogy jobban megbecsüljön, tiszteljen a munkáltatóm. Nagyobb erkölcsi megbecsülés legalább, néha egy kis dicséret, biztatás.

Sokan írták, hogy szeretnének már személyesen találkozni a kollégáikkal, de több informális kapcsolattartási lehetőségre, a vezető jelenlétére és nagyobb támogatására lenne szükségük az online térben is.

Valamint a nagyobb empátia, bevonás és jobb információáramlás is javítaná a motivációt, ez is látszik a válaszokból. Sokan mindezekre elsősorban a vezetőiktől vágynának. Azok közül, akik új munkahelyet keresnének/szeretnének a jövőben, számos alkalommal említették, hogy a váltás egyik célja, hogy jobb főnökük legyen.

„Emberséges vezető, aki nem csak adatként, robotként kezeli a munkavállalókat.”

„Ennél lényegesen több odafigyelésre, a munkatársakkal való folyamatos kommunikációra és támogatásra lenne szükség, nem csak profitorientált gondolkodásra.”

„Rengeteg plusz fizikai teher szakadt rám, így több támogatás, speciális anyagi megbecsülés a vírusidőszakra, mert bent tartom a frontot, és egy „köszönöm a több, mint 1 éves helytállásodat” - is elég lenne a munkáltatótól. De sajnos ez nem fog megtörténni, mert ilyen főnököm. Ezért fogok váltani.”


A másik oldalról is érkezett egy vélemény, vélhetően egy vezető részéről, aki:

Kisebb távollévő arányra, lelkileg felfrissült beosztottakra és kollégákra
vágyna.

Többen szeretnének valamiféle jövőképet látni vállalati és makro szinten is, szeretnék, ha őszintén beszélnének velük a munkahelyüket jelentő cég helyzetéről, illetve hogy milyen irányok várhatók a működésben a közeljövőben, és a változások milyen hatással lesznek hosszabb távon.

3. Munkaszervezés


A home office is vissza-visszatérő kulcsfogalma volt a válaszoknak, több szempontból is. Úgy tűnik vannak cégek még ebben a helyzetben is, ahol sincsen lehetőség home officra, pedig a feltétel adott lenne. Ezt pedig a munkavállalók bizalmatlanságként élik meg.

A Home Office lehetősége sokat javítana, mert így össze vagyunk zárva, mindenki ideges, motiválatlan, folyton a víruson agyal. Teljesen lehúzzák egymás hangulatát az emberek. A főnökeink bizalmatlansága, ami miatt nem mehetünk Home Office-ba, szintén nagyon sokat mérgez a hangulaton. Ezt az állapotot csak az otthoni munkavégzés tudná helyreállítani, aminek esetünkben 100% relevanciája lenne.

Olyan vezetőre és vállalati kultúrára, ami megbízik a munkavállalóban. Bár a vírus miatt átmenetileg van HO, de eléggé kötött feltételekkel: fix munkaidő (8-16), részletes munkanaplót kell vezetni. Ezek nem feltétlenül életszerűek, de legalábbis a produktivitást nem segítik.

Ahol tehát erre nincs meg a lehetőség ott sokan szeretnének home office-t, másutt több home office-t illetve a távmunka lehetőségének megtartását a későbbiekben is. (Erre utaltak a számszerű válaszok is, hiszen mindössze a válaszadók 13%-a szeretne teljes irodai visszatérést.) Ugyanakkor nem egy helyen nem megfelelőek hozzá az otthoni körülmények, amiben szeretnének a munkavállalók több, akár anyagi támogatást kapni a munkáltatóktól.

Persze sokak számára kiderült, hogy az otthoni munkavégzés azt is jelenti, hogy gyakran összemosódik a munka és a magánélet tere és ideje, így nehéz határokat szabni. Volt, aki felvetette, hogy dedikált munkaidőre lenne szükség, mert a folyamatos készenlét nagyon fárasztó, a túlórák pedig megsokszorozódtak az elmúlt időszakban.

Az a baj a HO-szal, hogy a saját bioritmusodon kívül nem szab határt semmi a munkaidőben. Ha akarsz, dolgozhatsz éjfélig is simán. Engem ez nem fenyeget, de nem szeretem, ha munkaidőn kívül megtalálnak ilyen vagy olyan dologgal, hogy akkor ezt most el kéne intézni-este 6-7kor.

Van, aki várja a home offie végét, ebben az élethelyzet általában meghatározó:

Lehessen visszamenni az irodába, ahol csak munkával kell foglalkozni, és nem egyszerre szülő + tanár + óvodai dajka + szakács + otthoni bohóc szerepében vagy 0-24-ben.

- de olyan is, aki nem igazán tudja eldönteni, hogy mi is lenne jobb számára.

Igazából én sem tudom. Home office-ban megszűnt a work-life balance, de ha irodából dolgoznék, napi 3-4 órát utaznék összesen. Jó lenne a pihenés, ha lenne "értelme" szabadságra menni, nem ugyanúgy itthon ülnénk.

Erre a gondolatra kapcsolódik rá egy másik vélemény is, amely szerint jobb lenne, ha nem egy térben folytatódna az élet összes tevékenysége.

A bizonytalanság végének tudni a pontos idejét, hogy a 100% home office helyett, heti 1-2 napot az irodában tudjak tölteni és ne minden tevékenységet (munka, edzés, szórakozás) az otthonomban kelljen megvalósítani.

4. Fizetésemelés


Az anyagi természetű motiváció az egyik legtöbbet emlegetett igény volt. A válaszadók szeretnének fizetésemelést, van, aki azért mert lassan egy éve csökkentett bért kap, míg mások azért, mert úgy érzik a bérük nincs összhangban az elvégzett munkával. A magasabb bért sokan összekötik azzal is, hogy szeretnének jobb főnököt, jobb munkát, az otthoni munkavégzés anyagi támogatását, elismerést stb.

Ha valaki megkérdezne, hogy hogy van a munkavállaló, valamint a cégvezetés nem abból indulna ki, hogy mindenki rendelkezik a megfelelő a munkakörülményekkel - gondolok itt csak szimplán egy asztal es székre.

Vagy állítható asztalra, külön szobára.

Ha a munkámat anyagilag is elismernék, az sokat segítene. Mióta diplomával és 5 munkám során is használt képesítéssel bérminimum + 10%-ra értékelik a teljesítményem, cserébe elvárják, hogy a nap 24 órájában a hét minden napján, szabadság, fizetett ünnep és táppénz alatt is bármikor elérhető és munkára fogható legyek, fél szemem mindig a munkámmal kapcsolatos csatornákon legyen, lényegesen romlott a munkámhoz való pozitív és lelkes hozzáállásom, cserébe viszont nőtt a stressz-szintem.

Van, ahol alighanem a törvényes munkavégzés keretei is sérülnek:

Arra, hogy a munkáltatóm rendesen bejelentsen arra a bruttó bérre, amire az alkalmazásom kezdetén. Jelenleg 4 órára vagyunk bejelentve, de 8 órát dolgozunk.

5. Állás, új állás


A fentiek kapcsán nem egy válaszban felmerült a munkahelyváltás igénye, hiszen látható, hogy sok helyen nem teljesülnek a korábban említett feltételek, nem találkoznak az elvárások és az igények. Viszont számosan válaszoltak olyanok is, akik elvesztették vagy tudják, hogy el fogják veszíteni az állásukat, így egyszerűen csak szeretnének munkát és jövedelmet, vagy szeretnének visszatérni saját szakmájukba, ha kinyitnának azok az iparágak is, amelyeket teljesen leállított a járvány.

Sajnos, a koronavírus kapcsán a félelem mellet a betegség és a halál is megjelent a leírásokban. Míg van, aki a Covid fertőzést követő tünetektől szeretne megszabadulni, addig más a szerettei elvesztése következtében érzett tehetetlenséget és gyászát szeretné feldolgozni.

Szerencsére születtek olyan válaszok is, amelyek pozitív tapasztalatokról számoltak be az elmúlt egy évben a körülmények ellenére. Elégedettek a munkájukkal, nem csökkent a motivációjuk és a feltételek is adottak, munkaadó is támogatja őket abban, hogy jól el tudják látni a munkájukat.

„Mivel most váltottam és sok új érdekes dolgot tanulok, ez most feldob.”

„Nincs olyan, amit ne biztosítana a munkaadóm (amerikai multi).”

„Most új munkám van, remélem hosszabb távon is motiváltabb leszek és nem égek ki (ahogy a korábbi helyemen). A tanulás, fejlődés lehetősége is motivál, többek között ezért is váltottam.”

„Teljesen jó kedvvel, energikusan dolgozom jelenleg is, és az elmúlt 1 évben is.”


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egy lassú előre, két gyors hátra: foglalkoztatási pávatánc

Rövidített munkaidő és home office, nem csak hálás konferenciatéma vagy hatásos márkaépítési üzenet kellene, hogy legyen, hanem valódi people... Teljes cikk

Hogyan zajlik egy globális szervezeti kultúra átalakítása cégegyesülést követően? - válaszol Lőrinczi Máté, a Danfoss Industrial globális HR vezetője

HR Szubjektív rovatunkban Lőrinczi Máté, a Danfoss Industrial divíziójának globális HR vezetője kérdez, miután válaszolt Bondici Flóra, a Chorus... Teljes cikk

Így zajlik a szervezeti evolúció a szemünk előtt

„Nem a legerősebb szervezet lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leginkább fogékony a változásra” – mondta Charles... Teljes cikk