Megjelent: 7 éve

Bűvészmutatvány, vagy tudatosan felépített vezetés?

A jelenlegi gazdasági helyzet egyértelműen változtatott mind a vezetők, mind a munkatársak hozzáállásán. Amíg vezetők felelőssége még nagyobb abban, hogy működőképesen és fizetőképes állapotban tartsák a cégeiket, addig a munkavállalók még inkább megbecsülik a tényt, hogy van munkájuk, ezáltal együttműködőbbek és talán „könnyebb is őket vezetni.

Ezzel az utolsó tagmondattal, sok vezető (jogosan) nem ért egyet. Bár minden vezető tudja, hogy egy nagyon kényelmetlen székben ül, ami csak messziről tűnik laza, könnyű helyzetnek. A közös céljuk az, hogy sikeresen elirányítsák a csapatukat a kitűzött cél eléréséig. Vannak vezetők, akiknek sikerül, de vannak vezetők, akik erejüket megfeszítve dolgoznak maguk posztján és néhány munkatársuk helyett, 3-5 év alatt 10-15 évet öregedve. Nem gondolom, hogy ezt bárki is szívesen felvállalja önként.

Jogos a kérdés, a vezetés valami ügyes bűvészmutatvány, amit csak néhány szakavatott, bennfentes tudhat, vagy egy tudatosan felépített, konkrét eszközöket alkalmazó, tudatos tevékenység. Biztos, hogy a vezetők 99 százaléka ez utóbbira szavaz. A kérdés megválaszolása így sokkal inkább attól lesz érdekes, hogy milyen egyszerűen és milyen gyakorlatiasan tudjuk meghatározni, hogy mit és hogyan csinál egy sikeres menedzsment. Lássuk:

 • először is minden sikeres vezető csapatára jellemző, hogy nagyon precízen össze vannak hangolva a funkciók a csapatban, kinek mi a szerepe és hogyan kapcsolódik a tevékenysége a csapat egészéhez.

 • másodszor is, a tevékenységek maguk is le vannak szabályozva, a munkavállalók be vannak tanítva arra, hogy az adott munkakörben mit és hogyan kell csinálniuk.

 • harmadszor is, minden sikeres vezetőnek van egy világos, a csapat által ismert és elfogadott programja (stratégiája), hogy hogyan lehet elérni a kitűzött célt.

 • negyedszer pedig, minden sikeres vezetőre jellemző a határozottság, hogy megfelelő utasításokkal, határozottan irányítja a csapatát.

 • végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, jellemző rájuk, hogy következetesen végre is hajtatják a kiadott utasításokat.

  Az, hogy melyik szervezeti formát alkalmazzuk, az, hogy milyen folyamat menedzsment mentén osztjuk szét a szerepeket, függ a vezető tanulmányaitól, a szervezet működési területétől - termelő gyár, szolgáltató, kereskedő, egyéb. Bár stratégiai tervet jól megcsinálni sokféleképp nem lehet, de maga a tervezési keret, séma különbözhet.

  A hangsúly azon van, hogy minden sikeres menedzsment jellemzője a szervezett csapat, szabályozott folyamatok, meghatározott munkakörök. Jellemzője, hogy ismert és elfogadott programok mentén működik, határozott utasításokkal és azok végrehajtatásával elérik, hogy a csapataik virágozzanak és stabilak legyenek! Az ilyen vezetőket követik az emberek és ragaszkodnak hozzájuk, mert ez biztonságot jelenet minden csapattag számára.

  Egy vezető két módon sajátíthatja el a hiányzó eszközeit, pótlandó készségeit: először is veszi a fáradságot és tanul, együttműködik egy konzultánssal. A második, hogy elmegy olyan konferenciákra, ahova sikeres létező vezetőket is meghívnak, hogy beszéljenek a személyes sikerük ""titkáról". 20 esetből 19-szer az derül ki, hogy nincs benne titok, csak csinálja a fenti 5 pontot minden nap.

  Nagy Béla
  Comline Budapest Kft.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  A koronavírus a 30-asok több mint felének munkahelyét érintette kedvezőtlenül

  Egy felmérés szerint a járvány második hulláma alatt a 30-asok egynegyedének csökkent a bére, a korosztály kétharmada nem tudott otthonról... Teljes cikk

  El kell fogadni a lemorzsolódást is - cégfúzió HR vezetői szemmel

  „Stratégiai HR-t építünk, ehhez most HR business partnereket keresek” - mondja Heiszmann Henrietta, akit júliusban neveztek ki az egyesülő két... Teljes cikk

  Covid-üzemmód a munkahelyeken: Elmű, Telekom, Posta, SAP, Richter

  Nincs 100 százalék home office, ám a megkérdezett nagyvállalatok irodistái nagyrészt otthonról dolgoznak. Már szeptembertől újra elkezdték a... Teljes cikk