Megjelent: 4 éve

Employer branding székekkel? Lehetséges ez?

Olvasgatva a HR Portál Employer Branding rovatának írásait, nagyon hamar levonható a következtetés: ez egy egészen új szakma, sok tévhittel és félreértéssel. Egy valami azonban teljesen világos: employer branding az, amit az új munkavállaló mesél a munkába állásának másnapján a barátainak. Így az employer branding egyik fontos (ha nem a legfontosabb) eleme a munkavállalók megbecsülése. Nem a fizetés nagyságára gondolok, hanem például a munkakörülményekre, a munkahelyek, munkaállomások egészséges kialakítására.

Ebből a szempontból válaszolva a címbéli kérdésre: persze, hogy lehetséges egy irodai forgószékkel „employer branding”-et építeni! Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy párezer forintos „kínai” forgószékben üldögél az ember napi 6-10 órát, vagy egy szinkronmechanikás, hálós háttámlás, fejtámlás, modern székben, vagy esetleg egy kifejezetten a gerincizmok megerősítésén dolgozó, az aktív ülés utolérhetetlen élményét biztosító SpinaliS rendszerű széken. Aki nem hiszi, járjon utána! Ebben az utánajárásban szeretnék néhány támpontot biztosítani a kedves Olvasónak.

Tévhit: a kényelmes szék egészséges

Ugye, mennyire imádunk elnyújtózni egy kényelmes fotelben? Vagy egy puha bőrrel borított, magas háttámlás vezetői székben? Isteni érzés… elernyed minden izmunk, nem kell figyelnünk a tartásunkra, talán még a derekunkat is támasztja kicsit…

Ennél károsabb nem is lehetne! Ha a gerinc minden izma elernyed a kényelmes székben, akkor a porckorongok akár órákon át ugyanabban a pozícióban kapják a terhelést – máris úton vagyunk egy kiadós porckorong-sérv irányába! A mai mozgásszegény életmódunk mellett létfontosságú lenne, hogy ha ülőmunkát végzünk (akár egy szerelőszalag mellett, akár pénztárosként, akár íróasztal mellett), akkor azt helyes testtartásban végezzük!

Valljuk be magunknak: hagyományos, passzív székben (ilyen szék nagy valószínűséggel a Tiéd is, aki most ezt olvasod) is lehet egyenes derékkal, egészségesen ülni, de… de egyszerűen lusták vagyunk, ha nem kényszerít rá semmi!

De akkor milyen széket, milyen mechanikát válasszak az egészséghez? Másképpen fogalmazva: milyen székben fogja magát jól érezni a munkavállaló, mivel lesz elégedett?

Aszinkron-mechanikás székek

Hagyományos, passzív ülést biztosító székek. Külön be kell (ha lehet) állítani a háttámla és az ülőlap magasságát és dőlésszögét, kartámasz-magasságot. Az ülőlap ezek után fixen áll, nem billeg semerre, csakúgy, mint a háttámla. Az első tíz percben kényelmesek lehetnek ezek a székek, de egy egész munkanapot (fél életet?) bennük tölteni – az biztos hát- és/vagy derékfájáshoz vezet. Ha teheti, cserélje le mielőbb az ilyen típusú székét!

Szinkronmechanikás székek

A szinkronmechanikás székek beállítása jóval egyszerűbb: bele kell ülni a székbe, felvenni egy optimális, kényelmes testhelyzetet, és ehhez a pozícióhoz igazítjuk pl. a háttámla dőlését és az ülőlap helyzetét. Ezek után a szék velünk együtt mozog, billen előre-hátra, némileg szabad mozgást engedélyezve testünknek, gerincünknek. A modern szinkronmechanikás székek kartámaszai is több dimenzióban (akár 4D: fel-le, előre-hátra, szűkebbre-szélesebbre, be- vagy kifordítva) állíthatók. Komfortérzetünk sokkal jobb egy ilyen székben, napi 4-6 órát komolyabb károsodás nélkül lehet ülni bennük.

Egyéb ergonomikus megoldások

Ülőlabda, térdeplő-szék, rögzített (lábakkal ellátott) ülőlabda, magasított, billegő ülőpárna – az egészséges ülésre többféle megoldás született már. Hosszú távú munkavégzés esetén azonban nem nyújtanak magas komfort-érzetet: az ülőlabdákat több munkahelyről kitiltották a kismértékű balesetveszély miatt (könnyű vele hanyatt esni), a térdeplőszékeken nem ajánlott napi 6-10 órát eltölteni, csak váltószéknek alkalmasak. Ugyanakkor az egészséges testhelyzet szempontjából sokkal jobbak a passzív, aszinkron-mechanikás székeknél.

Ezek az eszközök az ülést egészségesebbé teszik, de egyik sem képes kiváltani a klasszikus irodai forgószéket.

Spinalis rendszerű aktív székek

Ha egy munkáltató igazán törődik a munkavállalói egészségével, akkor valószínűleg előbb-utóbb eljut oda, hogy SpinaliS rendszerű irodai forgószékeket biztosít számukra. Egy ilyen Spinalis rendszerű szék azonban nem olcsó mulatság!

Miért éri meg mégis a munkaadóknak ilyet biztosítani munkavállalóik számára? Elsősorban azért, mert ha valaki egy SpinaliS rendszerű székben tölti munkanapjait, akkor biztosan nem fog betegszabadságra, táppénzre menni hátfájás, porckorong-sérv, egyéb gerincproblémák miatt. A táppénz, betegszabadság költsége önmagában sem kevés, de ilyenkor a munkavállaló kiesik a „termelésből”: vagy hiányozni fog a teljesítménye, vagy helyettesíteni kell. Ez utóbbinak megint csak jelentős költségei vannak, főleg, ha másik munkatársak túlóráival oldható meg a helyettesítés.

Azért is megéri Spinalis rendszerű széket biztosítani a munkavállalók számára, mert egy ilyen székben (a kezdeti érdekes, újszerű élmények után) egyszerűen jól fogja magát érezni a munkavállaló! Nagy eséllyel elmúlik a derékfájás, a medenceöv újra olyan laza és mozgékony lesz, mint a középiskolai évek alatt. Jelen sorok írója ötvenharmadik évét tapossa, és néhány SpinaliS-ban eltöltött hét után nyújtott térddel lazán letenyerel a földre – mint egykor a gimnáziumi testnevelés-órákon!

A Spinalis székekben ülők irigylésre méltó helyzetben vannak. Az egyik ügyfelünk azt mondta, hogy munkatársuk látott egy másik cégnél egy Spinalis széket, mesélt a kollégáknak róla, és most mindenki ilyet akar a cégnél – hamarosan ki is próbálhatnak három különböző modellt.

Kell ennél jobb bizonyíték arra, hogy egy irodai székkel tényleg építhető az „employer branding”?

Kurdi Ferenc
Spinalis szaktanácsadó
irodabutik.hu

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A stresszkezelés nem abból áll, hogy megszoksz vagy megszöksz!

A stressz és az arra adott ösztönös reakcióink nem újkeletűek. Az állatvilágban megfigyelt „stresszreakció” az emberekre is jellemző, de az... Teljes cikk

Hogyan kerüljük el a függőségeket a karantén idején?

A rengeteg bizonytalanság és változás, amelyet a koronavírus hozott az életünkbe teljesen új kihívások elé állít bennünket. Számos megküzdési... Teljes cikk

Karanténban: vajon jól ismerjük egymást?

Több hét telt el azóta, hogy „berendezkedtünk” az el- és összezártságra. Meghosszabbították a kijárási korlátozást, így egyelőre marad ez... Teljes cikk